Vrhovni sud RS: "Boska" izgubila spor protiv "Krajine osiguranja"

– Robna kuća „Boska“ izgubila je pred Vrhovnim sudom RS višegodišnji spor u kojem je od banjalučkog „Krajina osiguranja“ pokušala naplatiti 6,3 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 13.02.2019 | 09:53
Vrhovni sud RS: "Boska" izgubila spor protiv "Krajine osiguranja"
– Robna kuća „Boska“ izgubila je pred Vrhovnim sudom RS višegodišnji spor u kojem je od banjalučkog „Krajina osiguranja“ pokušala naplatiti 6,3 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Presudom Vrhovnog suda RS, koja je u našem posjedu, odbijena je revizija „Boske“ izjavljena protiv presude Višeg privrednog suda Banjaluka iz septembra 2018., kojom je odbačena njihova žalba.

Prvostepenom presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 12. aprila 2018. godine odbijen je tužbeni zahtjev RK „Boska“ kojim je tražila da se „Krajina osiguranje“ obaveže da joj plati 6,3 miliona KM i to 5,6 miliona KM na ime neosnovanog bogaćenja i 743.217 KM na ime naknade štete.

Tu presudu je potvrdio i Viši privredni sud u Banjaluci, nakon čega je RK „Boska“ uložila reviziju.

„Pravilan je zaključak nižestepenih sudova da je tuženi kroz izvršni postupak ostvario prinudnu naplatu na osnovu rješenja nadležnog suda, tako da nije tačna tvrdnja revidenta da na njegovoj strani postoji neosnovano obogaćenje u iznosu od 5,6 miliona KM“, navedeno je u obrazloženju presude Vrhovnog suda RS.Pravni zastupnik „Krajina osiguranja“ Aleksandar Sajić kaže da je očekivao ovakvu odluku jer su potraživanja „Boske“ neosnovana, dok je direktor „Boske“ Ljubomir Dakić rekao da nema ovlaštenja da daje izjave.

Sajić je istakao da je ovaj spor posebno važan i zbog toga što on nije bio iskazan u prospektu kada je Naveen Agarwal kupovao akcije ovog društva, što je kasnije iskoristio za pokretanje arbitraže protiv RS i BiH.

„Sad se pokazuje da on nije prevaren u smislu da je zbog toga pretrpio nekakvu štetu, jer je „Krajina“ dobila taj spor“, kazao je Sajić.
Spor između „Boske“ i „Krajina osiguranja“ traje još od 2012. godine, a prethodila mu je tužba koju je „Krajina“ pokrenula protiv „Boske“ zbog neispunjenja ugovora o osiguranju zahtjevajući isplatu 2,8 miliona KM. S obzirom na to da „Boska“ nije odgovorila na tužbu, Osnovni sud je usvojio tužbu i obavezao je da plati „Krajini“ traženi iznos.

Međutim, pravni zastupnici „Boske“ su tvrdili da robna kuća tužbu nikada nije dobila i da zbog toga nije mogla da dostavi odgovor, te je zbog toga „Boska“ 2012. podnijela tužbu i protiv RS i protiv „Krajina osiguranja“, navodeći da je zbog propusta banjalučkog Osnovnog suda morala taj novac da isplati „Krajini“.

Višegodišnji spor dobio je epilog presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka od 22. juna 2016. godine kojom je tužba „Boske“ odbijena, a nakon što su uložili žalbu, tu presudu je u martu 2017. godine potvrdio i Viši privredni sud. Na tu presudu „Boska“ je  uložila reviziju Vrhovnom sudu RS koji je dio žalbe koji se odnosi na „Krajinu“ privatio i postupak vratio na ponovno odlučivanje, a dio koji se odnosi na RS odbacio.

Nakon toga postupak je krenuo ispočetka, RK „Boska“ je povećala tužbeni zahtjev, ali ni i u ponovnom postupku nije uspjela da dokaže osnovanost svojih navoda te su sudovi odbacili tužbu, a to je sada potvrdio i Vrhovni sud RS.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Liman

13.02.2019 10:12

Jos da nadjete ukradeni ugovor o prodajivBoske,Pa da se zovete vrhovni narodni sud.

ODGOVORITE
Name

Kriminal 1A

13.02.2019 10:46

Gluhanovicu, gdje je nestao ugovor o prodaji Boske? Cija je Boska danas?

ODGOVORITE
Name

Prosto

13.02.2019 11:32

Ako i kupac nema ugovor, vratiti Bosku radnicima.

ODGOVORITE
Name

Kole

13.02.2019 12:18

Boska ide u vlasnistvo Dodika a vi mislite i lupajte sta hocete. Ko vas jb kad ste kukavice od naroda. I treba vas ponizavati na svakom koraku.

ODGOVORITE
Name

Za Kole

13.02.2019 12:54

Ponizavanje za narod je mila majka,treba svakodnevno tuci jer narod nije bolje ni zasluzio.

Name

Stratbur

13.02.2019 12:22

Pravosudna mafija niko ne dozivljava sokaze sudije sude po licnom stavu i ubjedjenju kao u somaliji!

ODGOVORITE
Name

Бранислав

13.02.2019 15:03

Подржавам Давора нашег, нека истраје до краја велики поздрав за БН. свака вам част!!!

ODGOVORITE