БиХ у дефициту три милијарде КМ

Босна и Херцеговина у прошлој години остварила је негативан спољнотрговински биланс са земљама у региону и дефицит већи од три милијарде и сто милиона марака, показују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ.

Босна и Херцеговина 13.02.2019 | 07:40
БиХ у дефициту три милијарде КМ
С Хрватском, Србијом, Словенијом и Македонијом биљежи се далеко већи увоз од извоза, а једино је с Косовом и Црном Гором дошло до позитивне размјене. Међутим, због релативно малог обима, то не може утицати на генерално лош биланс.

Хрватска и Србија су тако у прошлој години у БиХ извезле робу вриједну 5,8 милијарди марака, што је више од четвртине укупног бх. увоза.

Са друге стране, БиХ је у 2018. години извоз на хрватско и србијанско тржиште успјела да повећа на око 2,8 милијарди КМ, што говори како су ове двије земље највећи генератор негативног биланса у укупној спољнотрговинској размјени.

Са Словенијом се биљежи негативан биланс од око 700 милиона марака, као и с Македонијом од 28 милиона КМ.

Црна Гора је једна од ријетких земаља гдје се биљежи позитиван резултат, првенствено захваљујући извозу гвожђа и челика и руда.

Укупан извоз је износио 454,28 милиона марака, а увоз 78,61 милион КМ.

Фарук Хаџић, економски аналитичар, каже како макроекономска политика директно утиче на економски раст земље, јер дефицит умањује БДП који је остварен у тој години.

Каже како се лош спољнотрговински биланс може регулисати појединим нецаринским баријерама или супституисањем домаћих производа.

"За то нам треба јасна, дефинисана и усаглашена стратегија. То може довести до раста који нам је пријеко потребан", казао је Хаџић.

Он каже како би се ситуација могла мијењати и када би се у земљи отвориле фабрике у којима би се правили они производи који се највише увозе, а што је случај у Требињу.

Оно што привреднике, посебно извозно оријентисане, може да брине је да се на Косову, једном од ријетких регионалних тржишта на којем је БиХ остваривала добре резултате, ситуација погоршава, првенствено због такси које су уведене у новембру прошле године.

Привреда Босне и Херцеговине је због такси од 100 одсто, које је Косово увело прије два и по мјесеца, изгубила 25 милиона марака, показују расположиви подаци. Од 20. новембра прошле године до 5. фебруара ове извоз је износио тек нешто испод пет милиона марака, што је огроман пад у односу на исти период годину дана раније, када је извезено робе у вриједности од готово 30 милиона марака.

У занемаривом извозу на врху су производи од гвожђа и челика, обућа, фармацеутски производи, дрво и производи од дрвета, те млијеко и млијечни производи.

У Спољнотрговинској комори Босне и Херцеговине кажу како је чињеница да су посљедице настале и да су велике.

"Ако се таксе укину, ниједна фирма се на то тржиште неће вратити с истом количином робе као и раније, јер они који су све ово искористили, сада се неће лако повући", каже Немања Васић, предсједник Коморе.

Према његовим ријечима, извозницима који су до новембра прошле године извозили на Косово то није било примарно тржиште, али је ипак било значајно.

"Ми претпостављамо и да су неке наше фирме које имају своје огранке у Хрватској робу преко њих успјеле пласирати тамо", казао је Васић.

(Независне(

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ал смо се поредали

13.02.2019 06:42

Гле ових наших уситњених државаица.. поредали се ко да у бој иду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

УВОЗ=ИЗВОЗ

13.02.2019 08:43

Због кризе код извоза на Косово дигла се галама светских размера а оамо имамо три пријатељске земље Словенију-Србију -хрватску које нам пију крв,извозе нам све и сваста а увозе ниста. Ради економског бољитка добро би било преиспитати и покусати поправити увоз=извоз, Није нормално ста све увозимо из тих земаља

Name

Бј

13.02.2019 09:50

Кад је Косово дигло таксе онда се сви чуде. Основа је била бас ова. И БИХ ако хоце извозити и пословати мора потразити озбиљне партнере и рјесити се ових крпеља из сусједства.

Name

Бела Ладја

13.02.2019 06:50

Јос док пловимо без компаса добро је..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

13.02.2019 06:58

Незнам сциме да произведу неки производ кадсу све распродали

ОДГОВОРИТЕ
Name

смрт фашизму

13.02.2019 07:19

Шта ћеш, не ваља Сарајевско, Нектар, Тузланско, ... бољи Јелен, Лав, Ожујско, Карловачко,.. не ваља Сарајевски кисељак, Тешањски, бољи Књаз и Јамница. Не ваља млијеко из Билеће и Градачца, боље краве у Загребу и Београду, итд. Е моје босанске букве и херцеговачки товари, и даље сијте у БиХ а гледајте хоће ли киша пасти у Београду и Загребу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

13.02.2019 08:04

Брате опусти се нити су те мљекаре насе нити пиваре мислим на народ на простору цитаве СФРЈ. Одрадјена је ту приватизација свагдје свега сто ваља , па сад испаде да ми који смо то стварали ниста не знамо одрзавати и сирити вец смо морали продати да би нас странци уцили .

Name

Мрка капа

13.02.2019 08:18

Све набројано, нема никакве везе са ситуацијом у којој се налазимо, у сваком погледу. Ово је деф најгоре мјесто на свијету за живот, како по питању опстанка, за већину биједног стандарда, поготово по питању безбједности. Сретни су сви који су отишли, не вјерујем у боље сутра на овим просторима, на жалост свих улудо положених жртава, са обје стране. Давно је написао Андрић, да је ово тамни вилајет, то се сад најбоље показује...

Name

ре Бањалучанин СДС

13.02.2019 09:39

Какве везе има ако фабрике нису "наше", наши су радници, наше је млијеко, наша је вода...пуно тога је наше, куповина домаћих производа је највећи патриотизам, то што је неки странац власник неке компаније је друго питање. Камо среће да имамо више таквих примјера, наравно да страно власништво над домаћом компанијом не значи гарантован успјех и позитивно пословање.

Name

Зеки Пресс

13.02.2019 07:24

Драги моји, привредна слика у РС је, ако није "задес", посљедица свјестске кризе - да није било ње БиХ би данас била економска сила! Овакво смо морали зртвовати властите капацитете да зауставимо пропадање свјетске банке и европске привреде у микроразмеру унутар РС. Тако је допринос РС стабилизацији свјетске привреде немјерљив у односу на њену властиту пропаст. Дапаце али и фактицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

13.02.2019 07:54

Па када би сви у свијету били у плусу ко би био у минусу? Питам не знам одговор а видим ви сте паметни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.02.2019 08:42

Нико непаметује, али није нормално да неки министар или пр.владе каже да је способан а ми увозимо кукуруз из Мађарске Србије и поред Лијевча , Посавине , Семберије , Поповог поља, разумијем да увозимо гориво, банане.

Name

АР

13.02.2019 08:57

Није то ниста Баја то мозе једном руком да исплати У цовјека велка плата

Name

еx yуу

13.02.2019 09:03

гледам горе карту, добро памтим југославију, данашње стање је по мом мишљењу: Словенија далеко испред свих, за вријеме Југославије су се истицали по подузетништву и раду, потпуно су у праву што су напустили југу, другачији су од свих, вриједан и поштен народ...Хрватска: шта би од онакве државе и љепоте, све се урушава, народ масовно одлази, економија лоша, туризам стагнира, нема радника, пољопривреда стагнира, Славонија се празни, људи напуштају приобалне градове, ревитализација усташтва и национализма..Босна и Херцеговина, катастрофално стање, пуно је разлога зашто, прије свега тежак и исцрпљујући рат, ретроградна политика, мафија, корупција, веома компликована ситуација, одлазак младих, националистичка реторика...Србија: врло лоше стање, пуно паметовања мало дјела (пуно зује мало меда дају), митови, легенде, Турци, црква, стољетно испирање мозга народу, Косово и косовски мит, територијалне претензије према РС, економија слабо, слобода и независност медија лоше, омладина напушта Србију, села изумиру, свакојаки шљам се населио у Београд, перспектива лоша....Црна Гора: релативно добро стоје, одмах су иза Словенаца, немају неких посебних проблема, од скоро су у НАТО-у, стране инвестиције расту, демократија ту и тамо, углавном солидно...Македонија: они нису "окусили" рата али су имали великих економских проблема, и данас по том питању слабо стоје, улазак у НАТО би могао повећати стране инвестиције и зауставити албански еxтремизам и покуше сецесије дијеова Македоније,....елем, Словенци су убједљиви по свим параметрима, сви остали ту и тамо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНТЕРЕСАНТНО:

13.02.2019 12:13

Немогу да вјерујем да смо тако МАЛО у дефициту кад наше власти ентитета се такмиче ко ће више и прије уништити и ово мало привреде а радно способне растјерају и раселе у што вишем броју.

ОДГОВОРИТЕ