Брже реформе за пут БиХ ка ЕУ

Критичан је тренутак за Босну и Херцеговину и њене изабране званичнике. Резултати избора се морају провести и држава реализовати конкретне реформе. Вријеме је за промјене, јединство и изградњу консензуса у БиХ када је интеграција ове државе у ЕУ у питању, поручио је комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.

Босна и Херцеговина 12.02.2019 | 18:14
Брже реформе за пут БиХ ка ЕУ
Говорећи у Стразбуру, током пленарне расправе у Европском парламенту о ситуацији у нашој земљи, Хан је најавио да би током наредног мјесеца требао посјетити Сарајево и на лицу мјеста се увјерити у стање у њој те разговарати са званичницима БиХ.

Посланицима који ће ускоро усвојити нову резолуцију о БиХ пренио је и да су прије двије седмице челници ЕУ имали састанак с новоизабраним члановима Предсједништва БиХ.

– Била је то њихова прва заједничка активност и одлучили су да буде посјета Бриселу. У разговорима с нама истакли су жељу да се даље приближавају ЕУ. Ми знамо да то траже и 80 одсто грађана те државе. Оно што ми желимо, а то смо и рекли саговорницима из Предсједништва БиХ је да видимо незаустављив и неповратан пут БиХ ка ЕУ. Рекли смо им да свеобухватне реформе неопходне, а да се не ради ни о чему што већ друге државе на свом путу ка ЕУ нису урадиле или раде.

Не говорим овдје само о одговорима на Упитник, што очекујемо чим прије. Надамо се да ће консолидовати одговори бити достављени у најкраћем могућем року, већ и конкретним резултатима у области владавине права, јавној управи… свим реформама које тражимо од држава које желе бити дио Уније. 

То ће бити показатељ спремности БиХ да заиста напредује и ми ћемо на то одговорити адекватно – рекао је Хан.

Он је посебно нагласио да Брисел занима да види сасвим конкретан напредак у области побољшања животних услова грађана БиХ, “јер је то једино што је битно”.

Хан је објавио и да је Европска комисија повећала износ помоћи који се пружа БиХ у провођењу реформи.

– Комисија ће наставити подржавати БиХ јер сматрамо да њена будућност лежи у ЕУ. Но, неопходни су битни напори изабраних званичника БиХ на томе да се реформе проводе. Само они могу испунити очекивања грађана БиХ који желе у ЕУ. А ми ћемо помоћи и помагати све више, како напредак буде очигледнији- истакао је Хан.

(Аваз)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

израелац

12.02.2019 17:38

Друже Хан ми као народ смо већ одавно ушли у ЕУ, радимо тамо годинама.. ал у ЕУ нису ушли Политичари Бих и пензионери који не излазе из кућа и гласају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

13.02.2019 00:44

Политицарима оба ентитета није циљ да БиХ буде цланица ЕУ. Овако њима висе одговара, а знамо ми као и они засто.

Name

сРБИН

12.02.2019 18:11

ДОК се ми усагласимо шта хоћемо - проће још једно стољеће-НАМА СЕ МОРА" НАМЕТНУТИ" РЈЕШЕЊЕ - друга алтернатива не постоји !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубан

12.02.2019 18:23

Ма јаста Ханy, остајемо на европском путу, уф, уф!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хан

12.02.2019 18:47

Јел то онај сто је тразио акцизе овом јадном и напаценом народу. Ма море разгули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, ТО ЈЕ ТАЈ

12.02.2019 19:11

МЕНАЏЕР ЕУ.

Name

Ханy звани Ханибал

12.02.2019 20:38

Брзо,брзо, брзојавно за Европу сад смо ми, ко закасни, нек се каје: бате, секе, ајмо сви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

13.02.2019 00:08

Као кад млатиш празном зобницом и мамиш Коња, Онти дође а зобница празна, Коњ је преварен, Тако се глупаци маме за улазак у Европу.

Name

Директ

13.02.2019 00:01

Примите нас по хитном поступку, као Румунију и Бугарску сто сте примили, с тим да нас примите по јос хитнијем поступку. У противном, прогутаце нас "велики страсни зли Руси" који једва цекају да будемо дио њиховог "царства". Зато не калкулисите висе и не постављајте висе не немогуце услове него било какве услове и примите нас. Или то или уци Директ руски, сто мени лицно неце нимало теско пасти, али знам да цете се ви цесати по глави када видите да су вам Руси преко пута, сто се вец десава, а бице и јос јаци тај осјецај уколико нас змуреци не примите, а до тада досвилданија брацо Европејци јер васа калкулација, руска је предност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоханесе

13.02.2019 09:00

знас ли ти с каквом багром имас посла...пази да те ноц не поједе...каква ЕУ и говна...тек кад буду тамо за зивота,е онда моремо прицат о ЕУ.Знас ти то добро,ал и ти си глумац...појефтин,инаце не би дозволио да те дриблају ко вола у купусу,па кад окренес ледја цркосе у сузама од смијурије...грохотом.

ОДГОВОРИТЕ