Brže reforme za put BiH ka EU

Kritičan je trenutak za Bosnu i Hercegovinu i njene izabrane zvaničnike. Rezultati izbora se moraju provesti i država realizovati konkretne reforme. Vrijeme je za promjene, jedinstvo i izgradnju konsenzusa u BiH kada je integracija ove države u EU u pitanju, poručio je komesar za proširenje EU Johanes Han.

Bosna i Hercegovina 12.02.2019 | 18:14
Brže reforme za put BiH ka EU
Govoreći u Strazburu, tokom plenarne rasprave u Evropskom parlamentu o situaciji u našoj zemlji, Han je najavio da bi tokom narednog mjeseca trebao posjetiti Sarajevo i na licu mjesta se uvjeriti u stanje u njoj te razgovarati sa zvaničnicima BiH.

Poslanicima koji će uskoro usvojiti novu rezoluciju o BiH prenio je i da su prije dvije sedmice čelnici EU imali sastanak s novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

– Bila je to njihova prva zajednička aktivnost i odlučili su da bude posjeta Briselu. U razgovorima s nama istakli su želju da se dalje približavaju EU. Mi znamo da to traže i 80 odsto građana te države. Ono što mi želimo, a to smo i rekli sagovornicima iz Predsjedništva BiH je da vidimo nezaustavljiv i nepovratan put BiH ka EU. Rekli smo im da sveobuhvatne reforme neophodne, a da se ne radi ni o čemu što već druge države na svom putu ka EU nisu uradile ili rade.

Ne govorim ovdje samo o odgovorima na Upitnik, što očekujemo čim prije. Nadamo se da će konsolidovati odgovori biti dostavljeni u najkraćem mogućem roku, već i konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava, javnoj upravi… svim reformama koje tražimo od država koje žele biti dio Unije. 

To će biti pokazatelj spremnosti BiH da zaista napreduje i mi ćemo na to odgovoriti adekvatno – rekao je Han.

On je posebno naglasio da Brisel zanima da vidi sasvim konkretan napredak u oblasti poboljšanja životnih uslova građana BiH, “jer je to jedino što je bitno”.

Han je objavio i da je Evropska komisija povećala iznos pomoći koji se pruža BiH u provođenju reformi.

– Komisija će nastaviti podržavati BiH jer smatramo da njena budućnost leži u EU. No, neophodni su bitni napori izabranih zvaničnika BiH na tome da se reforme provode. Samo oni mogu ispuniti očekivanja građana BiH koji žele u EU. A mi ćemo pomoći i pomagati sve više, kako napredak bude očigledniji- istakao je Han.

(Avaz)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

izraelac

12.02.2019 17:38

Druže Han mi kao narod smo već odavno ušli u EU, radimo tamo godinama.. al u EU nisu ušli Političari Bih i penzioneri koji ne izlaze iz kuća i glasaju...

ODGOVORITE
Name

posmatrac

13.02.2019 00:44

Politicarima oba entiteta nije cilj da BiH bude clanica EU. Ovako njima vise odgovara, a znamo mi kao i oni zasto.

Name

sRBIN

12.02.2019 18:11

DOK se mi usaglasimo šta hoćemo - proće još jedno stoljeće-NAMA SE MORA" NAMETNUTI" RJEŠENJE - druga alternativa ne postoji !

ODGOVORITE
Name

Buban

12.02.2019 18:23

Ma jasta Hany, ostajemo na evropskom putu, uf, uf!

ODGOVORITE
Name

han

12.02.2019 18:47

Jel to onaj sto je trazio akcize ovom jadnom i napacenom narodu. Ma more razguli.

ODGOVORITE
Name

E, TO JE TAJ

12.02.2019 19:11

MENADŽER EU.

Name

Hany zvani Hanibal

12.02.2019 20:38

Brzo,brzo, brzojavno za Evropu sad smo mi, ko zakasni, nek se kaje: bate, seke, ajmo svi!

ODGOVORITE
Name

Dora.

13.02.2019 00:08

Kao kad mlatiš praznom zobnicom i mamiš Konja, Onti dođe a zobnica prazna, Konj je prevaren, Tako se glupaci mame za ulazak u Evropu.

Name

Direkt

13.02.2019 00:01

Primite nas po hitnom postupku, kao Rumuniju i Bugarsku sto ste primili, s tim da nas primite po jos hitnijem postupku. U protivnom, progutace nas "veliki strasni zli Rusi" koji jedva cekaju da budemo dio njihovog "carstva". Zato ne kalkulisite vise i ne postavljajte vise ne nemoguce uslove nego bilo kakve uslove i primite nas. Ili to ili uci Direkt ruski, sto meni licno nece nimalo tesko pasti, ali znam da cete se vi cesati po glavi kada vidite da su vam Rusi preko puta, sto se vec desava, a bice i jos jaci taj osjecaj ukoliko nas zmureci ne primite, a do tada dosvildanija braco Evropejci jer vasa kalkulacija, ruska je prednost.

ODGOVORITE
Name

Johanese

13.02.2019 09:00

znas li ti s kakvom bagrom imas posla...pazi da te noc ne pojede...kakva EU i govna...tek kad budu tamo za zivota,e onda moremo pricat o EU.Znas ti to dobro,al i ti si glumac...pojeftin,inace ne bi dozvolio da te driblaju ko vola u kupusu,pa kad okrenes ledja crkose u suzama od smijurije...grohotom.

ODGOVORITE