ЛШ: За све оне који би да виде како ПСЖ пати...

И Манчестер јунајтед је пребацио милијарду евра на појачања у периоду уплива петродолара у француски клуб.

Фудбал 12.02.2019 | 17:00
ЛШ: За све оне који би да виде како ПСЖ пати...
Изванредни појединци. Мало коме симпатични. Још мање је оних који им желе срећу. Баш супротно, уплив арапског новца и нестрпљење Насера ал Келаифија да се пречицом попне на кров Европе претворили су Пари Сен Жермена у финансијску аждају коју фудбалска аристократија жели да прободе, малтретира, пошаље на патос, натера да пати. Урадила је то пре две сезоне Барселона, лане баш на овој степеници Реал Мадрид, а сад још један великан фудбала на Старом континенту маше копљем и нада се да би могао да пусти крв том чудовишту са Парка принчева.

Двомеч са Манчестер јунајтедом – уз окршај Атлетика и Јувентуса, односно Бајерна и Ливерпула – није само најзанимљивији у првој нокаут рунди Лиге шампиона већ је замишљен као судар светова. Манчестеровог, у коме би блештавило пехара требало да заслепи госте из Француске и Пари Сен Жерменовог, чија је опсесија да се примакне друштву одабраних. Није мали број оних који ће навијати за Црвене ђаволе, мало под плаштом очувања традиције, мало због заразног оптимизма Оле Гунара Солскјера, мало из намере да виде како то скоројевићи из Париза (опет) пати, јер људска је потреба да се приклони, на први поглед, слабијем.

Само... Ако се загребе испод површине, да ли је Јунајтед уопште у подређеном положају и да ли се у ери модерног фудбала може сматрати изазивачем? То је Ман-че-стер! Троструки првак Европе (1968, 1999, 2008), који – нећете веровати – троши скори исто као и тај „озоглашени“ Пари Сен Жермен. А кад се потегне расправа „зашто мрзите Парижане?“ обично је аргумент „због новца“. А пазите ово: откако је под палицомсер Алекса Фергусона последњи пут подигао „клемпави“ пехар Манчестер јунајтед је пребацио милијарду евра уложених на појачања. Прецизно 1.033.330.000 евра. Том модном пистом светског фудбала дефиловали су асови попут Ван Персија, Кагаве, Мате, Ди Марије, Швајнштајгера, Фалкаа, Ибрахимовића,Санчеза... Неки са мање, неки више успеха. Мењали су се после превејаног Шкота на клупи Дејвид Мојес,Луј ван Гал, Жозе Мурињо и сад Оле Гунар Солскјер, али ефекат исти као у Паризу. Не да нема пехара Лиге шампиона, него Манчестер није био ни близу.

За исто време, откако је у октобру 2011. званично преузео ПСЖ – иако је цео процес припремљен неколико месеци унапред, те му се рачуна и летњи прелазни рок поменуте године – Ал Келаифи је упумпао у клуб равно 1.149.100.000 евра. Оријентисао се и он на планетарне звезде, доводио Пастореа, Тијага Силву,Ибрахимовића, Каванија, Давида Луиза, Ди Марију, Нејмара, Данија Алвеса, Мпабеа. Резултат - мање од очекиваног.

Разлика од 115.770.000 евра у корист Париз Сен Жермена је на данашњем тржишту један и по квалитетан играч. И ко је онда ту расипник? Створила се у јавности слика као да је Јунајтед сиромах, у подређеном положају, који нема за хлеб, принуђен да проси, а у госте му стиже златним токама окована војска из Париза. Зато су му се приклонили неутрални поклоници фудбала, који би да виде још једном како аристократија гази скоројевиће, међутим, евентуални пласман препорођеног Јунајтеда у четвртфинале био би све само не изненађење. Јер, нећете веровати, и тај Манчестер троши. И тај Манчестер има првака света у лику ПолаПогбе, зна како се играју овакве утакмице, падали су на Театру снова много већи глумци него вечерашњи и зато не да не би било изненађење ако победи, већ би такав исход био логичан, природан, нормалан за клуб његове величине.

А пре само два месеца, када је обављен жреб за осмину финала Лиге шампиона, окршај Пари Сен Жермена и Манчестер Јунајтеда многи нису сматрали дербијем, јер се очекивало да Свеци прегазе Црвене ђаволе у двомечу. У међувремену се много тога променило и ПСЖ скоро да више није фаворит.

Од смене Жозеа Муриња и доласка Оле Гунара Солскјера не клупу, Манчестер јунајтед игра као нов. Норвежанин има 11 победа на 12 утакмица! И један реми. Победио је и јаке тимове попут Арсенала и Тотенхема. За 180 степени је окренуо атмсферу на Олд Трафорду. Погба је постао кључни играч и има можда најбољу сезону у каријери, Марсијал и Рашфорд такође блистају под новим тренером, стабилизовала се и одбрана, па Де Хеа није сваку утакмицу кључни човек.

Док се на Олд Трафорду одвија ренесанса, Парк принчева као да су запосели зли дуси. ПСЖ је пре два месеца био једна од најмоћнијих екипа Европе, али данас је опхрван проблемима који су стизали један за другим. Тешка повреда је избацила Нејмара из двомеча са Јунајтедом, а можда и до краја сезоне. Потом је клуб доживео дебакл у зимском прелазном року у покушају да нађе још једног централног везног и замену за Бразилца. Потом се повредио и Марко Верати који се минулог викенда некако вратио на терен, али против Јунајтеда свакако неће бити у правој форми и питање је да ли ће се наћи у стартних 11. А онда јеТомас Тухел добио још једну грозну вест јер се повредио и Единсон Кавани који сигурно пропушта дуел на Олд Трафорду. И десни бек Тома Меније који је такође повређен...

Тухел је приморан да крпи тим, а све очи ће бити упрте у Килијана Мбапеа који је једина преостала суперзвезда на коју Немац може да рачуна у дуелима са Црвеним ђаволима. Сва је прилика да ће башМбапе играти централног нападача у формацији 4-2-3-1, да ће по боковима дејствовати Дани Алвес и ДиМарија, а да ће улога „десетке“ бити поверена Јулијана Драклсеру. Манчестер, пак, без поврешених Валеснсија и Дармијана, али то је мања штета у односу на болницу на Парку принчева.

Пројектовани састави

ОСМИНА ФИНАЛА ЛИГЕ ШАМПИОНА

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН, 21.00

Стадион: Олд Трафорд
Капацитет: 74.994
Судија: Данијеле Орсато (Италија)

Манчестер јунајтед: Де Хеа – Јанг,  Линделеф, Џонс, Шо – Ерера, Матић, Погба - Лингард, Рашфорд, Марсијал. Тренер: Оле Гунар Солскјер.

Пари Сен Жермен: Буфон - Керер, Тијагао Силва, Кимпембе, Бернат - Верати, Маркињос - Дани Алвес, Дракслер, Ди Марија - Мбапе. Тренер: Томас Тухел.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар