LŠ: Za sve one koji bi da vide kako PSŽ pati...

I Mančester junajted je prebacio milijardu evra na pojačanja u periodu upliva petrodolara u francuski klub.

Fudbal 12.02.2019 | 17:00
LŠ: Za sve one koji bi da vide kako PSŽ pati...
Izvanredni pojedinci. Malo kome simpatični. Još manje je onih koji im žele sreću. Baš suprotno, upliv arapskog novca i nestrpljenje Nasera al Kelaifija da se prečicom popne na krov Evrope pretvorili su Pari Sen Žermena u finansijsku aždaju koju fudbalska aristokratija želi da probode, maltretira, pošalje na patos, natera da pati. Uradila je to pre dve sezone Barselona, lane baš na ovoj stepenici Real Madrid, a sad još jedan velikan fudbala na Starom kontinentu maše kopljem i nada se da bi mogao da pusti krv tom čudovištu sa Parka prinčeva.

Dvomeč sa Mančester junajtedom – uz okršaj Atletika i Juventusa, odnosno Bajerna i Liverpula – nije samo najzanimljiviji u prvoj nokaut rundi Lige šampiona već je zamišljen kao sudar svetova. Mančesterovog, u kome bi bleštavilo pehara trebalo da zaslepi goste iz Francuske i Pari Sen Žermenovog, čija je opsesija da se primakne društvu odabranih. Nije mali broj onih koji će navijati za Crvene đavole, malo pod plaštom očuvanja tradicije, malo zbog zaraznog optimizma Ole Gunara Solskjera, malo iz namere da vide kako to skorojevići iz Pariza (opet) pati, jer ljudska je potreba da se prikloni, na prvi pogled, slabijem.

Samo... Ako se zagrebe ispod površine, da li je Junajted uopšte u podređenom položaju i da li se u eri modernog fudbala može smatrati izazivačem? To je Man-če-ster! Trostruki prvak Evrope (1968, 1999, 2008), koji – nećete verovati – troši skori isto kao i taj „ozoglašeni“ Pari Sen Žermen. A kad se potegne rasprava „zašto mrzite Parižane?“ obično je argument „zbog novca“. A pazite ovo: otkako je pod palicomser Aleksa Fergusona poslednji put podigao „klempavi“ pehar Mančester junajted je prebacio milijardu evra uloženih na pojačanja. Precizno 1.033.330.000 evra. Tom modnom pistom svetskog fudbala defilovali su asovi poput Van Persija, Kagave, Mate, Di Marije, Švajnštajgera, Falkaa, Ibrahimovića,Sančeza... Neki sa manje, neki više uspeha. Menjali su se posle prevejanog Škota na klupi Dejvid Mojes,Luj van Gal, Žoze Murinjo i sad Ole Gunar Solskjer, ali efekat isti kao u Parizu. Ne da nema pehara Lige šampiona, nego Mančester nije bio ni blizu.

Za isto vreme, otkako je u oktobru 2011. zvanično preuzeo PSŽ – iako je ceo proces pripremljen nekoliko meseci unapred, te mu se računa i letnji prelazni rok pomenute godine – Al Kelaifi je upumpao u klub ravno 1.149.100.000 evra. Orijentisao se i on na planetarne zvezde, dovodio Pastorea, Tijaga Silvu,Ibrahimovića, Kavanija, Davida Luiza, Di Mariju, Nejmara, Danija Alvesa, Mpabea. Rezultat - manje od očekivanog.

Razlika od 115.770.000 evra u korist Pariz Sen Žermena je na današnjem tržištu jedan i po kvalitetan igrač. I ko je onda tu rasipnik? Stvorila se u javnosti slika kao da je Junajted siromah, u podređenom položaju, koji nema za hleb, prinuđen da prosi, a u goste mu stiže zlatnim tokama okovana vojska iz Pariza. Zato su mu se priklonili neutralni poklonici fudbala, koji bi da vide još jednom kako aristokratija gazi skorojeviće, međutim, eventualni plasman preporođenog Junajteda u četvrtfinale bio bi sve samo ne iznenađenje. Jer, nećete verovati, i taj Mančester troši. I taj Mančester ima prvaka sveta u liku PolaPogbe, zna kako se igraju ovakve utakmice, padali su na Teatru snova mnogo veći glumci nego večerašnji i zato ne da ne bi bilo iznenađenje ako pobedi, već bi takav ishod bio logičan, prirodan, normalan za klub njegove veličine.

A pre samo dva meseca, kada je obavljen žreb za osminu finala Lige šampiona, okršaj Pari Sen Žermena i Mančester Junajteda mnogi nisu smatrali derbijem, jer se očekivalo da Sveci pregaze Crvene đavole u dvomeču. U međuvremenu se mnogo toga promenilo i PSŽ skoro da više nije favorit.

Od smene Žozea Murinja i dolaska Ole Gunara Solskjera ne klupu, Mančester junajted igra kao nov. Norvežanin ima 11 pobeda na 12 utakmica! I jedan remi. Pobedio je i jake timove poput Arsenala i Totenhema. Za 180 stepeni je okrenuo atmsferu na Old Trafordu. Pogba je postao ključni igrač i ima možda najbolju sezonu u karijeri, Marsijal i Rašford takođe blistaju pod novim trenerom, stabilizovala se i odbrana, pa De Hea nije svaku utakmicu ključni čovek.

Dok se na Old Trafordu odvija renesansa, Park prinčeva kao da su zaposeli zli dusi. PSŽ je pre dva meseca bio jedna od najmoćnijih ekipa Evrope, ali danas je ophrvan problemima koji su stizali jedan za drugim. Teška povreda je izbacila Nejmara iz dvomeča sa Junajtedom, a možda i do kraja sezone. Potom je klub doživeo debakl u zimskom prelaznom roku u pokušaju da nađe još jednog centralnog veznog i zamenu za Brazilca. Potom se povredio i Marko Verati koji se minulog vikenda nekako vratio na teren, ali protiv Junajteda svakako neće biti u pravoj formi i pitanje je da li će se naći u startnih 11. A onda jeTomas Tuhel dobio još jednu groznu vest jer se povredio i Edinson Kavani koji sigurno propušta duel na Old Trafordu. I desni bek Toma Menije koji je takođe povređen...

Tuhel je primoran da krpi tim, a sve oči će biti uprte u Kilijana Mbapea koji je jedina preostala superzvezda na koju Nemac može da računa u duelima sa Crvenim đavolima. Sva je prilika da će bašMbape igrati centralnog napadača u formaciji 4-2-3-1, da će po bokovima dejstvovati Dani Alves i DiMarija, a da će uloga „desetke“ biti poverena Julijana Draklseru. Mančester, pak, bez povrešenih Valesnsija i Darmijana, ali to je manja šteta u odnosu na bolnicu na Parku prinčeva.

Projektovani sastavi

OSMINA FINALA LIGE ŠAMPIONA

MANČESTER JUNAJTED – PARI SEN ŽERMEN, 21.00

Stadion: Old Traford
Kapacitet: 74.994
Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Mančester junajted: De Hea – Jang,  Lindelef, Džons, Šo – Erera, Matić, Pogba - Lingard, Rašford, Marsijal. Trener: Ole Gunar Solskjer.

Pari Sen Žermen: Bufon - Kerer, Tijagao Silva, Kimpembe, Bernat - Verati, Markinjos - Dani Alves, Draksler, Di Marija - Mbape. Trener: Tomas Tuhel.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar