Преминуо Гордон Бенкс, легенда енглеског фудбала

Некадашњи енглески голман и светски шампион 1966. године, Гордон Бенкс, преминуо је у 81. години живота.  Енглеска се опрашта од легенде, памти ОНУ одбрану! Умро је један од највећих голмана у историји. . .

Фудбал 12.02.2019 | 17:15
Преминуо Гордон Бенкс, легенда енглеског фудбала
Гордон Бенкс је легенда енглеског фудбала, био је шест пута изабран за голмана године, а за национални тим има 73 забележена наступа.

Бенксова породица, изјавила је да је Гордон током ноћи преминуо мирно и у сну.

"Са великим жаљењем вас обавештавамо да је Гордон преминуо у сну током ноћи. Погођени смо његовом смрћу, али смо изузетно срећни што га памтимо у најлепшем светлу и увек смо били поносни на њега. Замолили бисмо да се приватност породице поштује у овим тешким временима." изјавила је породица Бенкс.

Гордон је имао дугачку и богату каријеру, бранио је за Честерфилд, Лестер Сити, Стоук Сити, Кливленд, Хеленик, Форт Лодердејл и Сент Патрикс. Био је светски шампион 1966. године са репрезентацијом Енглеске, а са клубовима има два освојена Лига Купа. Што се тиче индивидуалних награда, шест пута је био голман године у избору ФИФА, такође је 2004. године уврштен међу 100 најбољих играча у историји фудбала.



Уторак је тужан дан за љубитеље фудбала на Острву.

Гордон Бенкс, голман најславније генерације енглеске репрезенације, умро је прошле ноћи, у 82. години.

Освајач Светског првенства 1966. године и један од највећих чувара мреже у историји фудбала, остао је упамћен као шестоструки добитник ФИФА признања за голмана године. У дресу "Албиона" наступио је 73 пута, а остаће упамћен и због своје најупечатљивије одбране:

На Светском првенству 1970. године у Мексику спектакуларно је зауставио ударац славног Пелеа:

Некадашњи Бенксов саиграч и учесник те утакмице против Бразила, добро памти ту Бенксову параду:

"Жаирзињо је 'летео' по десној страни и центрирао лопту на 'другу' стативу. Пеле, који је скакао више од било кога, шутирао је главом а Гордон се са једне стативе бацио ка другој и избио лопту у корнер врховима прстију. Отишла је за мало преко пречке... Потапшао сам га по глави и питао сам га 'Зашто то ниси ухватио?'. Узвраћено ми је невероватним увредама!", насмејао се бивши репрезентативац Енглеске.

Ту "параду" многи су прогласили најбољом одбраном у историји, као што и Бенкса сматрају једним од најбољих и најважнијих играча на својој позицији.

Каријеру дугу скоро 20 година започео је 1958. године у Честерфилду, потом је осам сезона играо за Лестер, шест за Стоук, а опростио се од активног играња у Америци, наступајући на Флориди за Форт Лаудердејл. После играчке каријере је кратко радио и као тренер у Порт Вејлу.

Последње четири године борио се са раком бубрега.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар