Preminuo Gordon Benks, legenda engleskog fudbala

Nekadašnji engleski golman i svetski šampion 1966. godine, Gordon Benks, preminuo je u 81. godini života.  Engleska se oprašta od legende, pamti ONU odbranu! Umro je jedan od najvećih golmana u istoriji. . .

Fudbal 12.02.2019 | 17:15
Preminuo Gordon Benks, legenda engleskog fudbala
Gordon Benks je legenda engleskog fudbala, bio je šest puta izabran za golmana godine, a za nacionalni tim ima 73 zabeležena nastupa.

Benksova porodica, izjavila je da je Gordon tokom noći preminuo mirno i u snu.

"Sa velikim žaljenjem vas obaveštavamo da je Gordon preminuo u snu tokom noći. Pogođeni smo njegovom smrću, ali smo izuzetno srećni što ga pamtimo u najlepšem svetlu i uvek smo bili ponosni na njega. Zamolili bismo da se privatnost porodice poštuje u ovim teškim vremenima." izjavila je porodica Benks.

Gordon je imao dugačku i bogatu karijeru, branio je za Česterfild, Lester Siti, Stouk Siti, Klivlend, Helenik, Fort Loderdejl i Sent Patriks. Bio je svetski šampion 1966. godine sa reprezentacijom Engleske, a sa klubovima ima dva osvojena Liga Kupa. Što se tiče individualnih nagrada, šest puta je bio golman godine u izboru FIFA, takođe je 2004. godine uvršten među 100 najboljih igrača u istoriji fudbala.



Utorak je tužan dan za ljubitelje fudbala na Ostrvu.

Gordon Benks, golman najslavnije generacije engleske reprezenacije, umro je prošle noći, u 82. godini.

Osvajač Svetskog prvenstva 1966. godine i jedan od najvećih čuvara mreže u istoriji fudbala, ostao je upamćen kao šestostruki dobitnik FIFA priznanja za golmana godine. U dresu "Albiona" nastupio je 73 puta, a ostaće upamćen i zbog svoje najupečatljivije odbrane:

Na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku spektakularno je zaustavio udarac slavnog Pelea:

Nekadašnji Benksov saigrač i učesnik te utakmice protiv Brazila, dobro pamti tu Benksovu paradu:

"Žairzinjo je 'leteo' po desnoj strani i centrirao loptu na 'drugu' stativu. Pele, koji je skakao više od bilo koga, šutirao je glavom a Gordon se sa jedne stative bacio ka drugoj i izbio loptu u korner vrhovima prstiju. Otišla je za malo preko prečke... Potapšao sam ga po glavi i pitao sam ga 'Zašto to nisi uhvatio?'. Uzvraćeno mi je neverovatnim uvredama!", nasmejao se bivši reprezentativac Engleske.

Tu "paradu" mnogi su proglasili najboljom odbranom u istoriji, kao što i Benksa smatraju jednim od najboljih i najvažnijih igrača na svojoj poziciji.

Karijeru dugu skoro 20 godina započeo je 1958. godine u Česterfildu, potom je osam sezona igrao za Lester, šest za Stouk, a oprostio se od aktivnog igranja u Americi, nastupajući na Floridi za Fort Lauderdejl. Posle igračke karijere je kratko radio i kao trener u Port Vejlu.

Poslednje četiri godine borio se sa rakom bubrega.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar