Одржан помен вјечној Десанки

У задужбини проте Матеје Ненадовића у Бранковини, у понедељак је обиљежено 26 година од смрти највеће српске пјесникиње
 

Србија 12.02.2019 | 07:37
Одржан помен вјечној Десанки
У храму Светих арханђела, задужбини проте Матеје Ненадовића, у Бранковини, епископи ваљевски Милутин и шабачки Лаврентије служили су у понедељак парастос поводом 26 година од упокојења највеће српске пјесникиње Десанке Максимовић, која је дјетињство провела у овом знаменитом селу. У организацији епархије шабачке, у госте епископу ваљевском Милутину и свештенству стигло је и 55 ученика Средње медицинске школе из Шапца, који су рецитовали пјесме омиљене тетка Десе.

Ученици су рецитовали стихове из збирке религиозних пјесама Десанке Максимовић, које је брижљиво одабрала Крстана Тасић. Крајем прошле године, у епархији шабачкој подељено је 30.000 књига са религиозним пјесмама највеће српске пјесникиње.



Владика шабачки Лаврентије познат је као велики поштовалац Десанке Максимовић, с којом се у свакој прилици виђао и разговарао, као и њеног пјесничког опуса. Иако Бранковина више није део епархије која је у његовој надлежности, владика Лаврентије приљежно чува успомену на српску пјесничку диву, те друге значајне личности ваљевског краја. Тако је, у свом родном селу Богоштици код Крупња, у склопу манастирског комплекса, изградио цркву, реплику Његошеве капеле на Ловћену, и отворио Дом пјесништва "Десанка Максимовић".

- Оно што је Његош међу српским пјесницима, то је Десанка међу српским појетесама, обоје су громаде националне баштине - рекао је Лаврентије. - Зато црква у оквиру манастирског комплекса у Богоштици код Крупња има изглед капеле у којој, на врху Ловћена, почива велики владика Његош. Захвалан сам епископу ваљевском Милутину за труд у његовању имена Десанке Максимовић, знамените Ваљевке.

ПРОТА

У село свог дјетињства, Бранковину, Десанка је често долазила у посјету својој рођаки, попадији Пеки, супрузи угледног проте Владана Ковачевића, старешине сеоске цркве. О тим сусретима, љубави према Бранковини и о проти Владану Ковачевићу објављена је књига.

(Новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хвала

12.02.2019 13:03

Драга наша Десанка, храбра жена која је живот посветила пишући редове слова о пријатељству, истини, љубави, правди, о свему што долази природније од и до нашег срца. Хвала ти бескрајно ❤️

ОДГОВОРИТЕ