Održan pomen vječnoj Desanki

U zadužbini prote Mateje Nenadovića u Brankovini, u ponedeljak je obilježeno 26 godina od smrti najveće srpske pjesnikinje
 

Srbija 12.02.2019 | 07:37
Održan pomen vječnoj Desanki
U hramu Svetih arhanđela, zadužbini prote Mateje Nenadovića, u Brankovini, episkopi valjevski Milutin i šabački Lavrentije služili su u ponedeljak parastos povodom 26 godina od upokojenja najveće srpske pjesnikinje Desanke Maksimović, koja je djetinjstvo provela u ovom znamenitom selu. U organizaciji eparhije šabačke, u goste episkopu valjevskom Milutinu i sveštenstvu stiglo je i 55 učenika Srednje medicinske škole iz Šapca, koji su recitovali pjesme omiljene tetka Dese.

Učenici su recitovali stihove iz zbirke religioznih pjesama Desanke Maksimović, koje je brižljivo odabrala Krstana Tasić. Krajem prošle godine, u eparhiji šabačkoj podeljeno je 30.000 knjiga sa religioznim pjesmama najveće srpske pjesnikinje.



Vladika šabački Lavrentije poznat je kao veliki poštovalac Desanke Maksimović, s kojom se u svakoj prilici viđao i razgovarao, kao i njenog pjesničkog opusa. Iako Brankovina više nije deo eparhije koja je u njegovoj nadležnosti, vladika Lavrentije prilježno čuva uspomenu na srpsku pjesničku divu, te druge značajne ličnosti valjevskog kraja. Tako je, u svom rodnom selu Bogoštici kod Krupnja, u sklopu manastirskog kompleksa, izgradio crkvu, repliku Njegoševe kapele na Lovćenu, i otvorio Dom pjesništva "Desanka Maksimović".

- Ono što je Njegoš među srpskim pjesnicima, to je Desanka među srpskim pojetesama, oboje su gromade nacionalne baštine - rekao je Lavrentije. - Zato crkva u okviru manastirskog kompleksa u Bogoštici kod Krupnja ima izgled kapele u kojoj, na vrhu Lovćena, počiva veliki vladika Njegoš. Zahvalan sam episkopu valjevskom Milutinu za trud u njegovanju imena Desanke Maksimović, znamenite Valjevke.

PROTA

U selo svog djetinjstva, Brankovinu, Desanka je često dolazila u posjetu svojoj rođaki, popadiji Peki, supruzi uglednog prote Vladana Kovačevića, starešine seoske crkve. O tim susretima, ljubavi prema Brankovini i o proti Vladanu Kovačeviću objavljena je knjiga.

(Novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hvala

12.02.2019 13:03

Draga naša Desanka, hrabra žena koja je život posvetila pišući redove slova o prijateljstvu, istini, ljubavi, pravdi, o svemu što dolazi prirodnije od i do našeg srca. Hvala ti beskrajno ❤️

ODGOVORITE