Повећали број радника на 4.969!

„Шуме Републике Српске“ повећале су у прошлој, изборној, години број запослених за чак 122, тако да су на крају 2018. имале 4. 969 радника.

Босна и Херцеговина 11.02.2019 | 22:19
Повећали број радника на 4.969!
Од укупног броја радника у овом јавном предузећу на неодређено вријеме запослено их је 4.386, на одређено 495, приправника 85 и три волонтера.

У „Шумама“ кажу да су сви новозапослени у прошлој години засновали радни однос по основу уговора на одређено вријеме и уговора о обављању приправничког стажа.

Иако се годинама говори о вишку радника у готово свим јавним предузећима у РС, посебно у „Шумама“, њихова управа се сада правда да су били „присиљени“ лани значајно повећати број запослених. Иначе, ово јавно предузеће са близу пет хиљада радника има највише запослених у Српској, ако се изузме холдинг „Електропривреда РС“.

Као један од разлога у “Шумама” су навели повећано учешће властите радне снаге и властите механизације у укупној производњи, те систематизовање радних мјеста која се односе на послове дознаке, пријема шумских дрвних сортимента и шумско – узгојних радова.

„Већина ових послова се до доношења Закона о раду обављала по уговору о дјелу, међутим ступањем на снагу овог закона уговор о дјелу се може закључивати само за обављање послова који су ван дјелатности послодавца, а како су шумско – узгојни радови, радови у дознаци и пријему дрвних сортимената у оквиру дјелатности јавног предузећа, неопходно је било и допунити постојеће систематизације са овим пословима и новим бројем извршилаца“, правдају се у „Шумама“.

Повећање властите производње, додају, довело је и до повећања броја радника код којих је, усљед повреда на раду и професионалних обољења, дошло до умањења радне способности, тако да су се ти радници морали распоређивати на друга радна мјеста јер нису испуњавали услов за пензионисање.

„Ово је, такође, један од разлога због којих је дошло до повећања броја извршилаца по систематизацији на другим радним мјестима на која су се ти радници морали распоредити. Још један од разлога повећања броја запослених је и чињеница да је велики број радника био на боловању. Просјечно, на мјесечном нивоу је 330 радника користило боловање“, тврде у „Шумама“.

Иако се у „Шумама“ правдају већим обимом посла, ситуација у стварности их демантује јер се дрвопређивачи непрекидно жале на мање испоруке дрвних сортимената и непоштовање уговорних обавеза „Шума РС“ о испоруци обловине због чега су присиљени увозити дрвну масу, кршити рокове, отпуштати запослене или отказивати уговоре о испоруци.

С друге стране, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” Душан Марковић каже да у новом запошљавању политика игра значајну улогу, те да су „Шуме Српске“ прије десет година имале више посла, а много мање радника.

Као заштитник радника, логично, тврди да нема вишка запослених, већ да сви на платном списку „Шума“ нису довољно упослени.

„Новом систематизацијом планирано је да један дио радника буде пребачен у дио који ће се бавити скупљањем шумских производа, ловним туризмом, али је то све на дугом штапу и није производна дјелатност, тако да се ми сви у суштини вежемо за кубик“, казао је Марковић.

„Шуме Српске“ још нису усвојиле нову систематизацију, о којој се већ годинама говори, а један од најважнијих разлога је управо број радника. Уколико би се тај број утврђивао по европским стандардима „Шуме“ имају вишка око 1.500 радника.

Марковић каже да је заузет став да неће бити вишка радника, али да ће бити контролисано ново запошљавање.

„Међутим, видимо да се људи и даље примају. Ми тражимо да не буде отпуштања. Није кривица радника и синдиката што они примају нове раднике. Мада, многима су и истекли уговори на одређено, и ако се не би даље запошљавало, број запослених би се могао смањити јер око 100 – 200 њих у наредним мјесецима треба да иде у пензију“, истакао је Марковић.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић каже да су организациони дијелови предузећа тражили нове раднике на шта је управа дала сагласност.

„У наредном периоду ћемо тражити већу цијену рада и уколико буде опирања можда препознамо неку врсту прикривања вишка радника“, казао је Павловић.

„Шуме Српске“ су и протеклих година повећавале број запослених, а само у посљедњих пет година тај број се повећао за око 450.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Днк

11.02.2019 21:46

У Шумама нема виска радника само НЕРАДНИКА!Најбољи примјери су Романијска газдиства,Дирекција у БЛ и Сокоцу,Дриниц,Рибник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

12.02.2019 05:50

СПРС гласачи...то им је важнија улога од (не)радника у Шумама...а Проинтер је пласирао тендер, сад је и син Игор задовољан.

Name

родјо

11.02.2019 21:47

Сума има власника и вратите људима отето после ИИ св рата. Тек онда сијеците своју цацевину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дхд

12.02.2019 04:05

ТАКО.ЈЕ

Name

бл инфо из 1. руке

11.02.2019 22:14

У сумарији, у дирекцијама, дефинитивно има виска радника, вецином је ријец о маторцима са по 50+ година који не знају еxцел табелу направити нити е- маил написати. Оно сто се треба практиковати је да се непродуктивни старци отпусте и запосле млади људи. ЛП

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС ПД

12.02.2019 15:22

Било је сумарство и прије и без еxсел табеле па је функционисало а сума сацувана и за ову генерацију.Главнина посла је на терену а не у канцеларији.Испаде да треба отпустити оне који су одбранили РС.Срамота.

Name

блбл

11.02.2019 22:17

Људи 5000 радника запослених само за сјецу суме је катастрофа. У просеку да се усјеце само једно дрво по раднику мозете замислити ста це остати за двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смилеy

11.02.2019 23:28

Какви људи воде газдинства поцевси од Бањалуцког па надаље добро да јавно предузеце јос увијек постоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

комицно

12.02.2019 09:58

Хиљаду ради а 4 хиљаде гледа да ли сума расте.

Name

Доброслав Челинац

12.02.2019 13:28

Социјалисти односно комунисти ...позапошљавали људе и сад проблем ..Отпуштати наравно али ко је задњи дошао први иде ..и то Законом ријешити ...

ОДГОВОРИТЕ