Мање неправде, више помирења

Сиромашан Србин, сиромашан Бошњак и сиромашан Хрват имају заједнички интерес, много већи од вјерских и националних разлика, а то је да не буду више сиромашни. Овако политички аналитичар Жарко Папић описује тренутно стање у Босни и Херцеговини, додајући да се на тој основи може озбиљно градити процес помирења.

Босна и Херцеговина 11.02.2019 | 21:28
Мање неправде, више помирења
У БиХ се већ двије деценије прича о помирењу, али много тише него што се говори о бурној прошлости, рату и његовим злочинима.

Док се Европа одавно окренула будућности, науци, техници и технологији, остављајући прошлост иза себе, БиХ, заједно са земљама региона, никако да се ишчупа из ње.

Стручњаци већ одавно говоре да се требамо престати питати како је почео рат, него од чега ћемо даље живјети.

У земљи у којој се пуцало и плакало из истог очаја највише забрињава чињеница да се питање помирења готово изједначило са оним – да ли ће доћи до нових сукоба.

– Више од 20 година тема помирења је актуелна и маса пројеката међународних организација ишла је у том правцу, али све то је остало на нивоу  апстракције. Никакав реални резултат није дало. Сам процес помирења мора имати социјалног, односно субјективног носиоца. Ко код нас носи процес помирења – пита Папић.

Подсјећа да је и сада покренута иницијатива у БиХ, коју спроводи Фондација за социјално укључивање, како би се удружиле маргинализоване групе, у најширем смислу ријечи, тј. сиромашни, незапослени, инвалиди, дјеца с потешкоћама у развоју, њихови родитељи…

– Они су се окупили под слоганом упућеним  властима и међународној заједници „Довршите процес помирења – ми већ јесмо“. Постоји много примјера људи који су у рату били на различитим странама, а сада их је помирила њихова лоша социјална и правна ситуација. Добар примјер су Муриз Мемић и Давор Драгичевић. Они су у рату били на двије стране, пуцали, метафорички речено, један на другог. Имамо и масу ситуација у којма ампутирци из РС и ампутирци из ФБиХ имају озбиљну сарадњу и заједнички се боре за своја права – објашњава Папић додајући да је два оца помирила њихова тешка неправда.

Папић додаје да су то само неки од примјера и показатељ да социјални носилац помирења треба да буде народ, а не политичке елите.

– Политичке елите из националних странака не могу носити процес помирења, јер су узајамне тензије и конфликти начин повезивања националног бирачког тијела, што је потпуно супротно од помирења – говори он.

Објашњава да је народ у рату био слуђен и изманипулисан, те је из разних разлога ишао на једну, другу или трећу страну.

– Пар година послије рата народ је помирен. Људи сада воде рачуна има ли воде, може ли се живјети нормално и послати дијете у школу, те му купити уџбенике – објашњава Папић. 

Зашто, упркос бројним примјерима помирења, БиХ, али и Балкану, треба толико дуго да се опорави од рата, и како су то урадиле друге земље у Европи, питали смо историчара Чедомира Антића.

– Њемачка јесте из рата изашла као потпуно поражена, али њој је била предвиђена будућност. Која је будућност за нас? Њемачка и Енглеска би хтјеле да ми овдје пређемо њихов пут 10 пута брже, а да при том они буду главни, да зарађују највише и да ми обезбиједимо пуна права свима. То не иде. Ако је Југославила као мјера компромиса, коју су Срби једва дали свима, била кључна, онда је требало дати свима право да имају своју државу – објашњава Антић.

Он наглашава да прошлост не може тек тако да се заборави, те да народи на Балкану морају пуно тога да прихвате.

– Ево, у Хрватској су све добили, па су опет оптерећени прошлошћу – наводи он.

Антић сматра да се на Балкану може поштовати прошлост како би се окренули будућности, али само ако се свима дају иста права.

– Бошњаци треба да имају своју државу, тамо гдје су у већини. Срби треба да се помире са овим што се дешава на Косову, јер да вратимо то не можемо… Тек онда кад се то заврши и када прихватимо да свако носи своје бреме прошлости, тек онда можемо да причамо о помирењима – тврди он.

Предсједавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да у БиХ треба престати са причом о унитаризацији и сепарацији, те истакао да је неопходно да сви подрже једни друге, јер би то водило укупном развоју.

Додик је навео да базичан однос у БиХ између два ентитета и три конститутивна народа може да се креће на различите начине – стагнација, која постоји, кретање у безнађе, које траје, или да се покуша постићи базични консензус и функционалан договор како нико ником не би сметао.

Да се треба окренути будућности сагласан је и министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак. Он је рекао да се проблеми у региону могу рјешавати искључиво гледајући у будућност и трагајући за компромисом, те да су острашћеност и рециклирање тема из прошлости непотребни и штетни.

(Српска.инфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Са стране

11.02.2019 20:41

Два пута смо се мирили, па су се ти народи удружили против нас. Не треба народ замлаћивати том причом о помирењу. Треба гледати свој интерес и радити свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

11.02.2019 21:38

ЗИВИЈО ДОДИК,ЗИВИЈО СНСДЕ,ЗИВЛО СРПБСКО ЈЕДИНСТВО.

Name

РЕ Сале

11.02.2019 22:13

Е мој ЈО. Тешко нама са таквима.

Name

За сале словенац

11.02.2019 23:04

Треба опростити Али Не заборавити то је гријех

Name

разумио

12.02.2019 06:40

Срамота. Какве тековине револуције имамо.

Name

СНСД+ДНС+Баја Патак

12.02.2019 07:06

Удрузимо се људи код контејнера!

Name

Аустрија

12.02.2019 07:25

Стоßе Тице брцко И околине никадсе није нико свадзо мрзијо док нису досли националистом говна није нико напо бијељину или србски народ вец је било обрнуто ПА Мацка И онасе брани засто говори језиком мрзње И нецес да казес стаје истина вец казес И пропаганда сијес

Name

АГ

11.02.2019 21:18

Мој Антицу ова наса садасњост не разликује се много од прослости (не звуци бас лијепо али је тако) Сваки дан десавају се убиства не везано за националност. Народ је изваран, несигуран, није безбједан, опљацкан туга и јад. Ја колико видим ми као народ немамо проблема измедју нас сто се нације тице, нама свима је проблем ова наса власт сто нас је довела до овога. Ово сто се у задње вријеме десава у РС ово није национално. И ста реци на све то народ најмање крив највисе испаста. Власт само позива на помирење а овамо иста власт закухава и крси свака правила. Ја лицно излаз не видим ово се поправити не мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

УС.

11.02.2019 22:06

Бошњаци треба да имају своју државу, тамо гдје су у већин а оно сто је отето то нек остане србима и хрватима .Мој Антицу који си ти демагог бољ да неписес ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре УС

12.02.2019 06:17

Од кога отето?

Name

Јован

11.02.2019 22:44

Гледај ове мутикасе, да Босњаци треба да имају своју националну дрзаву. Има ли Нијемаца ван Њемацке, Француза ван Француске? Итекако има, они у Европи су давно схватили да је дрзава сервис градјана, а не заститница наводно угрозених националних интереса. Ја сам Србин, али хоцу да зивим у миру с људима других вјера и нација овдје у Босни, како су и наси стари зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2019 03:55

И ја сам Србин, али моји стари нису презивјели. Него су брутално побијени наивно вјерујуци у заједниство.

Name

Q

12.02.2019 06:34

Немогу се сад тацно сетити али Рамбо Амадеус и једном интервоју је рекао.КАД ЦОВКЕК ПРИМА200 ЕВРА ПРОВА ГЛУПОСТИ И О НАЦИОНАЛИЗМУ КАД ПРИМА 1000 ПРИЦА СТА ЦЕ ОБУЦИ А ЛАД ПРИМА 2000 Е ОНДА ПРИЦА ГДЈЕ ЦЕ НА МОРЕ НА ПЛАНИНУ У ИНЛСТРАНСТВО И КАКВА КОЛА ДА КУПИ НАЦИОНАЛИЗАМ ГА НЕОНТЕРЕСУЈЕ ИМА ПАМЕТНИЈА ПОСЛА. МИСЛИМ ДА ЈЕ СВЕ ТИМЕ РЕКАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

12.02.2019 06:48

Кад на улици видис обицни проссецну породицу ти незнас ни ко је ни ста је.Опет у иностранству видис масовно се друзе и једни и други и треци.Само овде код нас увјек се потура тај национализам.Добро ста сад има федерација има РС. И. Док они измедју себе фантастицно комуницирају послуји националистима као једину опцију пустају национализам јер они народу немогу ниста друго понудити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

12.02.2019 07:21

Ако је то добар принцип Онда дасе отме од господе све стосу опљацкали И нек И они једу из контењера

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ја вас питам

12.02.2019 07:39

Је ли овдашњој власти стало до помирења народа БиХ и Републике Српске, и да ли им је стало до тога да ми ( тј ти народи), живимо боље! Одмах ћу вам и одговорити, не, није м стало до нашег помирења, јер баш на томе они профитирају, и баш захваљујући томе они опстају на власти ( поједини, као Додик и Бакир, и по 20-так година), и чак се прича да припремају и своје синове, да их замијене, кад они занемоћају!!! А што се тиче тога да ли им је жао што њихов народ живи лоше, не, напротив, што је раји горе , њима је све боље! Али и народ ту сноси велики дио кривице - умјесто да се сви дигнемо, са кукама и мотикама, и истјерани ове мрзитеље народа свог, ова кукавичка јаја, ми се скупили и утишали, као да нас нема, као да ће неко други доћи да рјешава наше проблеме! Е, па, тако нам и треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

13.02.2019 11:22

Гледам ову фотку горе гдје роваре по овом контејнеру па несто конта,за вријеме СФРЈ овакво несто ниси никада могао видјети да неко ровари по контејнеру тразеци комад круха.

ОДГОВОРИТЕ