Како формирати власт у Сарајеву?

СДА и ДФ са ХДЗ-ом могу формирати комотну парламентарну већину на нивоу Федерације БиХ а са СНСД-ом и на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 11.02.2019 | 15:26
Како формирати власт у Сарајеву?
Ни након што је СДП дефинитивно одбио могућност коалиције с националним партијама, нису престале „ноћне море“ с којим се посљедњих седмица тешко носи лидер СББ-, Фахрудин Радончић, забринут да би наредне четири године могао пресједити у опозицији далеко од издашне државне касе. Остала је још теоретска могућност да парламентарну већину формирају три партије на разини Федерације БиХ (СДА, ХДЗ и ДФ) односно четири партије на нивоу БиХ (СДА, СНСД, ХДЗ и ДФ). 

Као што је познато, СДА је већ договорила коалицију с 3 одметнута посланика Шепићевог Независног блока, тако да СДА и ХДЗ тренутно имају подршку 48, од укупно 98 посланика Представничког дома Парламента ФБиХ. 

За натполовичну већину у овом дому потребна је подршка најмање још два посланика, а Демократска фронта Жељка Комшића има их чак 10, па би се њиховим уласком у власт формирала врло комотна натполовична већина у којој нико не би био „језичак на ваги“ што је у правилу главни извор закулисних уцјена.  

Слична је ситуација и у Парламенту БиХ. Представнички дом Парламента БиХ има 42 посланика, а у њему су мандате изборили кандидати 14 политичких странака. Појединачно је најјача СДА која има девет посланика, а слиједи је СНСД, који има шест посланика, али они рачунају и Обрена Петровића који је мандат добио као кандидат Српске демократске странке (СДС) а накнадно се приклонио Додику.

Трећу позицију по снази у парламенту дијеле ХДЗ БиХ и СДП БиХ, јер обје странке имају по пет посланика, а слиједи Демократска фронта (ДФ) Жељка Комшића с три посланика.

Дакле, парламентарна већина коју би чиниле четири странке (СДА, СНСД, ХДЗ и ДФ) имала би комотну, натполовичну већину од 24 заступника и при томе комотну већину у оба ентитета („ентитетско гласање“).



Уз све то СДА и ДФ могле би формирати власт и у већини кантона с бошњачком већином, уз помоћ још једног или два мања коалициона партнера.

Присјетимо се, прије четири године, у сличној ситуацији СДА и ДФ формирале су парламентарну већину која се међутим распала након само неколико мјесеци. Али постоји једна важна разлика између те двије ситуације: 2018. године, Комшић је поново изабран за члана Предсједништва БиХ, и данас му је неупоредиво важније да има законодавну и извршну власт која ће га пратити и подржавати.

У противном, његова улога у Предсједништву БиХ била би сасвим безначајна, о чему је прије неколико дана писао Комшићев политички искуснији презимењак, Иво. 

"Комшић се изјаснио да ће своју функцију обављати у складу с Уставом БиХ, што значи, у дословном тумачењу, бит ће предсједник државе а не само експонент народа коме припада. Као такав, биће предсједник свима, у оној мјери у којој су сви грађани ове земље.

То је нова концепција власти која није националистичка. До сада је извршна власт по цијелој вертикали била националистички подијељена, министарства су била национална, министри су у власти представљали само своје народе, не државу.

Државна власт је досезала до интереса тзв. народних представника у власти, народ је у цјелини остајао по страни. Таква концепција је била најбоље тло корупцији и криминалу. Нико никога није доводио у питање, све се међусобно покривало. Зато смо били блокирана земља, зато нисмо имали страних инвестиција, зато нисмо имали приступ европским фондовима, зато се није градио ауто-пут...

Најважнија задаћа новонајављене политике је прекинути с досадашњом концепцијом владања државом и успоставити нову. То не може Жељко Комшић сам, чак ни уз помоћ Џаферовића, све док је наспрам њих националистичка коалиција. Нико се из те коалиције неће одрећи страначких и својих националистичких интереса, и то онако како их они виде и пројектују", написао је Иво Комшић.

(СБ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дубиоза

11.02.2019 14:34

Жељко Комшић је рекао да ће у власт са сда само као дио бх блока,а СДП неће у власт. Ако дф и Жељко Комшић уђу са сда, нек угаси странку. Принципијелна г.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

11.02.2019 15:04

Како са ДФ-ом кад су они дио БХ блока?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вица

11.02.2019 16:58

Е мој Бакире несрецо једна.Само гледас столицу слатку.Пази Баке ста радис са Босњацима.Једном се греска прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.02.2019 17:30

Све их спаја фотеља. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ