Велика побједа Партизана против Будућности!

Кошаркаши Партизана победили су Будућност са 76:67, у 19. колу АБА лиге.  Велика победа Партизана: Лендејл срушио првака! Црно-бели савладали Будућност и "закували" расподелу позиција пред плеј-оф! Одлична дефанзива водила Тринкијеријев тим до победе.  Надахнути Лендејл, летећи Си, јака одбрана… Партизан у партији сезоне сломио Будућност за треће место.  На крају је било 76:67 за црно-беле.

Кошарка 11.02.2019 | 09:45
Велика побједа Партизана против Будућности!
Изабраници Андрее Тринкијерија остварили су велики тријумф против шампиона регионалног шампиона јер сада имају бољи међусобни скор.

Црно-бели поражени су у Подгорици са 75:71, док су у Београду славили са (76:67) и ако се буде гледао међусобни скор Партизан ће бити у предности.

Домаћи кошаркаши одиграли су феноменалну одбрану, имали су сјајну енергију на оба краја терена и на крају су дошли до 13. победе, исто колико има и Будућност. 

Најефикаснији у победничком саставу био је Џок Лендејл са 23 поена, Никола Јанковић је постигао 12, док је Алекс Ренфро убацио 10 и имао 11 асистенција. 

Код гостију Едвин Џексон је постигао 19, Кол је убацио 14, али је имао очајан шут из игре (4/14).

Од старта меча било је видно да нећемо гледати неку лепршаву кошарку. То је ишло на руку црно-белима и у таквом амбијенту ломили су противника мало по мало.

Партизан је од старта меча имао предност, али се Будућност држала на пристојном заостатку. Изабраници Јасмина Репеше веома добро су финиширали прво полувреме и црно-бели имали су свега +1 после двадесет минута, 32:31.

Кључна четвртина испоставиће се трећа. Лендејл је бриљирао, погађао неке важне шутеве и предност екипе Андрее Тринкијерија је расла. Норис Кол се пробудио у овом периоду и вукао је шампиона АБА лиге.

Партизан је водио, али опет то није била нека капитална предност пред последњу деоницу (55:46). У четвртој четвртини кључне поене постигао је плејмејкер Маркус Пејџ. Американац је на три минута до краја убацио тројку и црно-бели су отишли на +8, 65:57. Будућност није успела да се врати и Партизан је дошао до велике победе.

Меч Партизана и Будућности су многи назвали утакмицом за треће место. Она је на крају припала Партизану с девет поена разлике (76:67), али то не значи аутоматски да су црно-бели трећи на табели. Сада Будућност и Партизан имају исти број победа, а бољи међусобни скор има Партизан. Ако црно-бели добију све до краја имају у џепу треће место. Најмање. Можда могу црно-бели и до другог, ако дође до евентуалног кикса Цедевите и “круга” три тима. Зато је и ова разлика врло битна.

Партизан је пратктично током целог тока утакмице имао предност, а важну улогу поред Џока Лендејла (23 поена) у последњој деоници имао је Бонџа Си, уз оно летеће закуцавање и скок у нападу. Резултат је стално колао ту негде око пет поена (победа од толико разлике је била минимум потребан црно-белима), важну тројку је дао Пејџ, а ушло се у неизвесну завршницу где се мерио сваки кош. Ренфро (10 поена) је био одличан у тим моментима са два полагања. Партизан је успео да одоли атацима евролигаша и сачува предност закуцавањем Николе Јанковића (вечерас убацио 12 поена).

Будућност је меч отворила игром испод коша преко Кларка и Баровића, док је Гробаре разгалио тројком Стефан Јанковић. Управо је почетак био врло добар за домаћи састав који је највећи део акција градио кроз "пик ен рол" игру и то је радио врло добро преко Ренфроа и Лендејла.

Ренфро је показао одмах да је расположен за игру, пре свега за асистенције, док је одбрана домаћег тима задавала велике проблеме екипи из Подгорице, баш у моментима када се Гога Битадзе ухватио за скочни зглоб.

Црно-бели су на овој утакмици имали подршку пуних трибина, док на терену није било Радета Загорца и Алексеја Николића (синоћ изврнуо зглоб), а место уместо Николића је заузео млади Урош Трифуновић.

После почетног притиска, Будућност је живнула после почетних промена у екипи црно-белих па је ухватила резултатски прикључак. Утисак је да је Партизан могао да искористи почетак меча да стекне већу преднос од пет поена колико је износило на крају прве четвртине. Црно-бели су за 10 минута примили само 12 поена.

Због повреде Битадзеа покушао је Тринкијери да игра са два висока играча, Гагићем на петици, а НиколомЈанковићем на четворци и то није било лоше решење пошто је овај други дошао до битних поена из рекета. Потом је Лендејл ушао на пет, па је и то деловало сасвим добро. Са таквом игром Партизан је стигао до 10 поена предности.

Међутим, Партизан је доживео пад у игри у последња два минута првог полувремена, досуђена је и техничка грешка Тринкијерију, па се на одмор отишло с резултатом 32:31. Могло је то да изгледа много боље по црно-беле.

Ренфро је у наставку поред асистирања мало више гледао ка кошу, Лендејл је погодио тројку, потом и Гегићпогодио уз фаул и црно-бели су се опет вратили на двоцифрену предност. Међутим, константно су то биле осцилације у игри и резултату. Партизан је ишао горе-доле као на клацкалици.

Било је тешко предвидети ко ће славити, али и са којим резултатом. Мада, Партизан је имао иницијативу и деловало је да је ближи успеху. Тако је с девет поена предности ушао у последњу деоницу.

А тамо је сваки кош био битан због математике у завршници лигашког дела.

"Дупла" победа Партизана против Будућности!

Чврстом партијом и највећом победом ове сезоне, екипа Андрее Тринкијерија изједначила се три кола пре краја АБА лиге са регионалним евролигашем на трећој позицији табеле. И то уз бољи међусобни скор!

Партизан (13-6) - Будућност (13-6) 76:67 (17:12, 15:19, 23:15, 21:21)

Контролом резултата од почетка до краја меча у пуној дворани "Александар Николић", црно-бели су успели да надокнаде подгорички минус од пет поена из првог дела сезоне, а уједно и да повећају своје шансе да ће на крају лигашког дела завршити испред црногорског тима.

Успели су то без двојице важних, повређених играча - Радета Загорца и Алексеја Николића!

У сјајној игри инспирисаног центра Џока Лендејла, убедљиво најефикаснијег играча "тврдог" дербија (23 поена), Тринкијеријев тим је имао сигурну опцију у нападу и када је "Парни ваљак" штуцао на половини Подгоричана.

Високи Аустралијанац је закуцавао, хватао офанзивне скокове и у "својој" трећој четвртини погодио изузетно битну тројку из ћошка. У том кварталу постигао је чак 14 поена!

Иако ниједан тим кроз читав меч није успевао да да "веже" поготке са дистанце, нити да контролише изгубљене лопте, Маркус Пејџ је пред финиш постигао узастопне тројке и тако одбио последњи конкретан налет упорних, али непрецизних играча Јасмина Репеше (3/24 за три).

Изузев у првој деоници, Партизаново вођство је у свакој четвртини бар на тренутак постајало двоцифрено. Док су се Џејмс Бел (0/5), Ерл Кларк (1/4) и Норис Кол (0/4) непрестано мучили у шуту, Едвин Џексон није одустајао, па је и поред такође лоших цифара (2/9 за три) уочи завршнице успео да приближи госте на два поседа заостатка.

Међутим, тада је плејмејкер Алекс Ренфро преузео одговорност, "пробијао" одбрану Будућности и сигурним поенима потврдио јако важан тријумф.

Да је уочи овог меча, плејмејкер ФМП-а Стефан Пот у последњој секунди у Загребу срушио Цедевиту, битка за друго и треће место била би потпуно "отворена". И овако, она није ни изблиза завршена, јер је тренутно Цедевита друга са тријумфом више од "плавих" из Подгорице и црно-белих из Београда.

Партизан је тренутно и у том кругу трећи, као и на табели!

У завршници те трке Будућност би извесно могла да буде јача за још једног центра, посебно зато што је Грузијац Гога Битадзе, најбоља "петица" Подгоричана, у "Пиониру" задобио повреду скочног зглоба због које је играо мање од четири минута.

ПАРТИЗАН - БУДУЋНОСТ 76:67 (17:12, 15:19, 23:15, 21:21)

Дворана: Александар Николић у Београду.
Гледалаца: 6.000
Судије: Дамир Јавор, Сашо Петек, Марио Мајкић

Партизан: Н. Јанковић 12, Пејџ 9 (2/5 за три), Трифуновић, Си 9 (5 ск, 6 укр), Маринковић, Гегић 4, Величковић, Пецарски, Ренфро 10 (6 ск,11 ас), С. Јанковић 7, Лендејл 23 (2/4 за три), Гагић 2.

Будућност: Џексон 19 (2/9 за три), Кол 14 (0/4 за три), Су. Шеховић, Е. Кларк 12, Баровић 7, К. Кларк 9, Се. Шеховић, Гордић 2 (4 изг), Битадзе 2, Поповић 2, Бел (0/5 за три), Николић.

Ко с ким до краја?

20. коло (2-4. март): Крка - Цедевита, Звезда - Партизан, Будућност - Задар.
21. коло (9-11. март): Партизан - Игокеа, Олимпија - Цедевита, Мега - Будућност.
22. коло (15-17. март): Цедевита - Морнар, ФМП - Партизан, Будућност - Цибона.

Парови 19. кола АБА лиге:

Цедевита - ФМП 87:85
Партизан - Будућност 76:67

одиграно у петак

Мега - Крка 80:72

субота

Морнар - Звезда 57:90
Задар - Цибона 95:91

понедељак

Олимпија - Игокеа 18.00

Табела: Звезда 18-1, Цедевита 14-5, Партизан 13-6, Будућност 13-6, Мега 10-9, ФМП 8-11, Задар 7-12, Морнар 7-12, Цибона 7-12, Игокеа 6-12, Олимпија 5-13, Крка 5-14.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар