Још 22 године Титових дугова

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 22 године. Последње рате кредита из седамдесетих и осамдесетих година доспевају 2031. и 2041. године, а укупан цех је већи од 1,7 милијарди евра, сазнаје "Блиц".

Србија 10.02.2019 | 15:30
Још 22 године Титових дугова
Србија ће по питању дугова старих три и четири деценије моћи да одахне тек кад данашња омладина уђе у зреле педесете, а многи високи функционери буду у пензији и пуних 60 година након што су те исте кредите узимали премијери из времена Јосипа Броза Тита.

Судећи по досадашњем искуству, Србија би у међувремену до краја отплате могла да промени још осам влада, колико их је променила од 2000. године.

Како сазнаје "Блиц", Србија по основу старих кредита дугује још 1,7 милијарди евра - највише према Париском клубу, код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка, односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини и Кувајту (види табелу).



У Народној банци Србије потврдили су за "Блиц" да ће Србија дугове из седамдесетих и осамдесетих година отплаћивати још двадесетак наредних година. Како су нам прецизирали, грађани Србије најдуже ће плаћати дуг према Париском клубу, све до 2041. године.

Овом повериоцу дугујемо још тачно 1,09 милијарди евра, што значи да би му наредне 22 године у просеку отплаћивали по 49,5 милиона евра. Наводе и да ћемо наредних 12 година морати да враћамо и дугове према Светској банци, и то нешто више од 700 милиона евра. Последња рата за кредит узет од Кине 1999. године доспева за две године, док ћемо кредит који су 1989. године узимали премијери Милка Планинц и Бранко Микулић отплаћивати још пуних 15 година.

Министар финансија Синиша Мали каже за "Блиц" да Србија уредно отплаћује своје обавезе и кредите, било да је у питању финансирање капиталних инвестиција и инфраструктуре или дугова насталих у претходним деценијама.



"Захваљујући добрим резултатима фискалне консолидације у претходне три године, имамо стабилну државну касу која се налази у суфициту. Захваљујући томе, део средстава користимо за отплату скупих дугова и кредита.

Тако смо прошле године у целости отплатили сав преостали дуг према Лондонском клубу од 170 милиона долара. У децембру прошле године смо потписали и уговор о регулисању дуга са Републиком Чешком који потиче из периода клириншког начина плаћања. Имајући у виду да је од почетних 32,7 милиона долара, дуг који ће једнократно бити плаћен чешкој страни сведен на 9,8 милиона долара, постигнут је оптималан договор", оценио је министар за "Блиц".

С друге стране, за разлику од Срба, Хрвате и Словенце више не боли глава због кредита које су узимали за време Тита.

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније.

Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци. Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године, потврдили су нам у тамошњој централној банци.

Мали: О дугу преговарамо и са Словачком



Како за "Блиц" открива министар Синиша Мали, у току су преговори да Србија у овој години отплати и дуг према Словачкој, а који потиче из периода СФРЈ и клириншког начина плаћања.

"Отплата заосталих дуговања је веома важна јер сматрамо да треба да будемо одговорни према грађанима. Влада ће и у наредном периоду тежити да превремено отплати кредите и дугове са вишим каматним стопама, као што су репрограми кредита код Светске банке. Наша земља је данас много отпорнија и економски снажнија него пре само неколико година, а самим тим смо и спремнији за било какву потенцијалну светску економску кризу", најавио је Мали за "Блиц".

СРЈ - Милошевићеви дугови



У односу на милијарде евра кредита које је СФРЈ узимала током седамдесетих и осамдесетих година, Србија и Црна Гора готово да се нису задуживале за време владавине Слободана Милошевића. Међутим, то није било због штедње. Наша земља у том периоду задужила се свега 400 милиона евра, а разлог су биле санкције.

"Западним земљама у таквим околностима било је строго забрањено са сарађују са Србијом. Одобравање кредита СРЈ за њих би аутоматски значило жестоке казне", оценио је Млађан Ковачевић за "Блиц".

(Блиц)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Јово

10.02.2019 14:46

А,кад је упала у платни промет СФРЈ,и опељешила га пред рат 90-тих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2019 11:34

Нису то никакви Титини дугови, то су дугови ратова које је започела Србија, то су дугови за све оно што је Србија присвојила од еx yу а што смо сви плаћали

Name

Тито

10.02.2019 15:02

Тито је кућио, фабрике радиле и све функционисало, бесплатно лечење, школе, а Додиков режим се задужује и раскућава и то мала РС дужна већ 5,5 милијарди КМ, а само неке ауто путиће начинио да опере те кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

10.02.2019 21:17

Па сто није опстало кад је тако добро било?

Name

ре Рс

11.02.2019 08:36

Било је добро а није опстало зато што је Тито умро а на сцену су ступили лешинари. Мислим да је ово довољно да схватиш а ако није онда и даље љуби Додика у дупе.

Name

Босанац

10.02.2019 15:13

Па немојте, шта ће рећи комуњаре. Зашто за све проблеме кривите сина Народа и народности! Па погледајте како нам је Југославију лијепу оставио - подјељени на 6 Република и две аутономне покрајине. Па онаку сложну армију - кад је било тешко почели пуцати једни на друге. А о дуговима другови моји да не говоримо - једино луди народ да их враћа. Сви су га се одрекли само ми задржавамо право на њега. Какав профитер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

11.02.2019 08:14

Наши синови комуњаре нису успјели отплатити за разлику од синова у другим републикама, трпали су себи, сад и свом у џепове. Најжалије је кад дођеш доле у Иваницу на граничном прелазу наше БИХ са Хрватском што ти поглед сручен у земљу твоју која окружује хрватско море! Да, ми гледамо у туђе море које окружује наша земља, наша груда. Пролазимо кроз Неум, колико пута извадите пасош на прелазу да дођете у нашу БиХ? Тако нам је како нам је кад су мајчино синови гинули и натапали земљици својом крвљу, а заузврат нису добили то мора које иде уз нашу обалу. Тако да, ето нека враћамо, ми смо стока, глупа за пребити, теглити, има ли још шта осим што нам младост пред очима нестаје сваки дан?! Што паметни људи бјеже из ове земље чим им се укаже прилика.

Name

Ре Босанац

11.02.2019 08:41

Прије рата ништа није ваљало ни слобода ни школство ни здравство итд све бесплатно, шта ће ти то. Сада је једно благостање гдје сви живимо као стока осим функционера. Није забрањено ни рикање ни мукање ни кукање у неимаштини. Срце ми је пуно радости кад црна лимузина фијукне са ротацијама јер знам да је у њој врло високи функционер који носи мој новац у новчанику. Нека, он барем зна с парама.

Name

Ас

10.02.2019 15:17

Казете за Титине дугове а ми јос возимо по путевима и зивимо у зградама које су прављене за вријеме његовог зивота. Какву су данас дугови и ста се изградило послије овог рата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није зелени мост

11.02.2019 08:17

Кружни токови се изградили за народ, овце које прелазе када је црвено на семафорима.

Name

Ре:

11.02.2019 11:55

Да можда није изградио и Краљевски двор, у којем се башкарио читав живот?

Name

Xx

10.02.2019 15:18

Једни га хвале једни куде ста је све закуво то он зна знам да је вуко хрватима и словенцима нек је пас крепо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

10.02.2019 16:12

Да сте од продаје фабрика које су грађене тим парама, вратили дугове а не смотали себи у џепове сад не би били дужни. Који сте ви лопови, сви политичари у еx Yу, ни Ал Капоне вам није раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

11.02.2019 08:21

Да, да, у праву сте. Али крадљивци су лапали себи у џеп. Онај ко то предложи и негодује због тога буде убијен, сатран, прогута га "демократски мрак", ово је наш благи ужас!

Name

Ре:

11.02.2019 11:59

Све те фабрике су прављене од кредита који никада нису отплаћени, а фабрике никада позитивно пословале. Узгред, већина индустрије је отета од власника који су их кроз генерације градили и развијали, а власници побијени.

Name

лопови

10.02.2019 16:37

Али за ста се год ухватите то је од тита 30година продајете пуните васе дјепове и јој нисте успели све да продате све од тита не прљајте његово име сав свет га ценијо и цени само ми најпаметнији срам да нас буде нека бице нама и горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

10.02.2019 16:38

Е па био тито и не био и послије тите иста ствар ниста ново.оно сто је оставио ови глупани и тупани су само наставили.знате ону пјесму....друзе тито ми ти се кунемо да са твога пута не скренемо.и тако је остало.заклетва је заклетва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Толике истине, нигдје искрености

11.02.2019 08:35

Има нешто у томе. Некад сам у мислима тако и стрепила од тих заклетви све се бубало, морао си их знати напамет. Никад није било добро заклињати се на ово, на оно, јер оно што човјек носи у срцу то је и у души, памети. То нам јасно приказују домаћи филмови који су снимани управо због таквих визија заклињања и дочекивања. Све може да ти се згади када си дијете, то све видиш другачије.

Name

Хаха

10.02.2019 17:18

Како само србију задузио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та

10.02.2019 18:37

Све ово данас ШТА презивљавамо он и његова владавина су узрок и још дого цемо плаћат цјену те владавине тог режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАШ СМИЈЕШНО Б. ЛУКА

11.02.2019 12:24

ДА ИМА БАР ЈОШ ИКО КАО ТИТО У БИВШОЈ ЈУГИ БИЛО БИ СУПЕР И АКО СЕ ЗАДУЖИО БАР СЕ МОГЛО И ВИДЈЕТИ А ШТА САДА ПРЕЗАДУЖЕНА НАМ И ПРАУНУЧАД А ПРОДАТО СВЕ ШТО ЈЕ ТИТО СТЕКАО И НАПРАВИО. СВЕ ФАБРИКЕ ПРОДАТЕ, ТОЛИКИ НАРОД ОСТАО БЕЗ ПОСЛА ИДУ ЈАДНИ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА ЗА КОРОМ ХЉЕБА И ТО ВАМ ЈЕ САД НОРМАЛНО. ЛИЈЕПИ ТИТО ДОБИЈЕШ ПОСАО, МОЖЕШ СЕ НАДАТИ ДА ДОБИЈЕШ ЧАК И СТАН А ШТА САД НИ ПОСЛА А О СТАНУ И ДА НЕ ГОВОРИМ. СТАВИТЕ ГОСПОДО ВАШУ ЗАДУЖЕНОСТ ПА ДА УПОРЕДИМО СА ТИТОВОМ МИСЛИМ ДА СТЕ ГА НАДМАШИЛИ 113 ПОСТО КАО ШТО НЕКИ КАЖУ. ПУСТИТЕ ТИТА ЧОВЈЕК УМРО 1980.ГОДИНЕ И ШТА ЈЕ УРАЂЕНО ПОСЛЕ ТОГА НИШТА САМО ЈЕДНА ВЕЛИКА КАТАСТРОФА. КАКО НАМ ЈЕ ДИВНО ОДОСМО СВИ ЗА САД, РУСИЈУ, АУСТРИЈУ, ЊЕМАЧКУ, СЛОВЕНИЈУ ЈОШ МАЛО ПА ЋЕ САМО СТАРИ ОСТАТИ У БИВШОЈ ЈУГИ, А ВИ РАСПРЕДАТЕ КОЛИКО ЈЕ ТИТО ЗАДУЖИО ОН ЈЕ НУЛА У ОДНОСУ НА СВЕ ОСТАЛЕ. ЖИВЈЕЛИ СМО СВИ ЗАЈЕДНО И БИЛО НАМ ЈЕ СУПЕР У ОДНОСУ НА САД ПА МИ СЕ ЈОШ УВИЈЕК ВОЗИМО ТИТОВИМ ПУТЕВИМА И ЖИВИМО У ЊЕГОВИМ ЗГРАДАМА.

ОДГОВОРИТЕ