Još 22 godine Titovih dugova

Građani Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 22 godine. Poslednje rate kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh je veći od 1,7 milijardi evra, saznaje "Blic".

Srbija 10.02.2019 | 15:30
Još 22 godine Titovih dugova
Srbija će po pitanju dugova starih tri i četiri decenije moći da odahne tek kad današnja omladina uđe u zrele pedesete, a mnogi visoki funkcioneri budu u penziji i punih 60 godina nakon što su te iste kredite uzimali premijeri iz vremena Josipa Broza Tita.

Sudeći po dosadašnjem iskustvu, Srbija bi u međuvremenu do kraja otplate mogla da promeni još osam vlada, koliko ih je promenila od 2000. godine.

Kako saznaje "Blic", Srbija po osnovu starih kredita duguje još 1,7 milijardi evra - najviše prema Pariskom klubu, kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka, odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini i Kuvajtu (vidi tabelu).



U Narodnoj banci Srbije potvrdili su za "Blic" da će Srbija dugove iz sedamdesetih i osamdesetih godina otplaćivati još dvadesetak narednih godina. Kako su nam precizirali, građani Srbije najduže će plaćati dug prema Pariskom klubu, sve do 2041. godine.

Ovom poveriocu dugujemo još tačno 1,09 milijardi evra, što znači da bi mu naredne 22 godine u proseku otplaćivali po 49,5 miliona evra. Navode i da ćemo narednih 12 godina morati da vraćamo i dugove prema Svetskoj banci, i to nešto više od 700 miliona evra. Poslednja rata za kredit uzet od Kine 1999. godine dospeva za dve godine, dok ćemo kredit koji su 1989. godine uzimali premijeri Milka Planinc i Branko Mikulić otplaćivati još punih 15 godina.

Ministar finansija Siniša Mali kaže za "Blic" da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, bilo da je u pitanju finansiranje kapitalnih investicija i infrastrukture ili dugova nastalih u prethodnim decenijama.



"Zahvaljujući dobrim rezultatima fiskalne konsolidacije u prethodne tri godine, imamo stabilnu državnu kasu koja se nalazi u suficitu. Zahvaljujući tome, deo sredstava koristimo za otplatu skupih dugova i kredita.

Tako smo prošle godine u celosti otplatili sav preostali dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara. U decembru prošle godine smo potpisali i ugovor o regulisanju duga sa Republikom Češkom koji potiče iz perioda klirinškog načina plaćanja. Imajući u vidu da je od početnih 32,7 miliona dolara, dug koji će jednokratno biti plaćen češkoj strani sveden na 9,8 miliona dolara, postignut je optimalan dogovor", ocenio je ministar za "Blic".

S druge strane, za razliku od Srba, Hrvate i Slovence više ne boli glava zbog kredita koje su uzimali za vreme Tita.

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije.

Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci. Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine, potvrdili su nam u tamošnjoj centralnoj banci.

Mali: O dugu pregovaramo i sa Slovačkom



Kako za "Blic" otkriva ministar Siniša Mali, u toku su pregovori da Srbija u ovoj godini otplati i dug prema Slovačkoj, a koji potiče iz perioda SFRJ i klirinškog načina plaćanja.

"Otplata zaostalih dugovanja je veoma važna jer smatramo da treba da budemo odgovorni prema građanima. Vlada će i u narednom periodu težiti da prevremeno otplati kredite i dugove sa višim kamatnim stopama, kao što su reprogrami kredita kod Svetske banke. Naša zemlja je danas mnogo otpornija i ekonomski snažnija nego pre samo nekoliko godina, a samim tim smo i spremniji za bilo kakvu potencijalnu svetsku ekonomsku krizu", najavio je Mali za "Blic".

SRJ - Miloševićevi dugovi



U odnosu na milijarde evra kredita koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, Srbija i Crna Gora gotovo da se nisu zaduživale za vreme vladavine Slobodana Miloševića. Međutim, to nije bilo zbog štednje. Naša zemlja u tom periodu zadužila se svega 400 miliona evra, a razlog su bile sankcije.

"Zapadnim zemljama u takvim okolnostima bilo je strogo zabranjeno sa sarađuju sa Srbijom. Odobravanje kredita SRJ za njih bi automatski značilo žestoke kazne", ocenio je Mlađan Kovačević za "Blic".

(Blic)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Jovo

10.02.2019 14:46

A,kad je upala u platni promet SFRJ,i opelješila ga pred rat 90-tih.

ODGOVORITE
Name

re

14.02.2019 11:34

Nisu to nikakvi Titini dugovi, to su dugovi ratova koje je započela Srbija, to su dugovi za sve ono što je Srbija prisvojila od ex yu a što smo svi plaćali

Name

Tito

10.02.2019 15:02

Tito je kućio, fabrike radile i sve funkcionisalo, besplatno lečenje, škole, a Dodikov režim se zadužuje i raskućava i to mala RS dužna već 5,5 milijardi KM, a samo neke auto putiće načinio da opere te kredite.

ODGOVORITE
Name

Rs

10.02.2019 21:17

Pa sto nije opstalo kad je tako dobro bilo?

Name

re Rs

11.02.2019 08:36

Bilo je dobro a nije opstalo zato što je Tito umro a na scenu su stupili lešinari. Mislim da je ovo dovoljno da shvatiš a ako nije onda i dalje ljubi Dodika u dupe.

Name

Босанац

10.02.2019 15:13

Па немојте, шта ће рећи комуњаре. Зашто за све проблеме кривите сина Народа и народности! Па погледајте како нам је Југославију лијепу оставио - подјељени на 6 Република и две аутономне покрајине. Па онаку сложну армију - кад је било тешко почели пуцати једни на друге. А о дуговима другови моји да не говоримо - једино луди народ да их враћа. Сви су га се одрекли само ми задржавамо право на њега. Какав профитер.

ODGOVORITE
Name

Vjeruj

11.02.2019 08:14

Naši sinovi komunjare nisu uspjeli otplatiti za razliku od sinova u drugim republikama, trpali su sebi, sad i svom u džepove. Najžalije je kad dođeš dole u Ivanicu na graničnom prelazu naše BIH sa Hrvatskom što ti pogled sručen u zemlju tvoju koja okružuje hrvatsko more! Da, mi gledamo u tuđe more koje okružuje naša zemlja, naša gruda. Prolazimo kroz Neum, koliko puta izvadite pasoš na prelazu da dođete u našu BiH? Tako nam je kako nam je kad su majčino sinovi ginuli i natapali zemljici svojom krvlju, a zauzvrat nisu dobili to mora koje ide uz našu obalu. Tako da, eto neka vraćamo, mi smo stoka, glupa za prebiti, tegliti, ima li još šta osim što nam mladost pred očima nestaje svaki dan?! Što pametni ljudi bježe iz ove zemlje čim im se ukaže prilika.

Name

Re Bosanac

11.02.2019 08:41

Prije rata ništa nije valjalo ni sloboda ni školstvo ni zdravstvo itd sve besplatno, šta će ti to. Sada je jedno blagostanje gdje svi živimo kao stoka osim funkcionera. Nije zabranjeno ni rikanje ni mukanje ni kukanje u neimaštini. Srce mi je puno radosti kad crna limuzina fijukne sa rotacijama jer znam da je u njoj vrlo visoki funkcioner koji nosi moj novac u novčaniku. Neka, on barem zna s parama.

Name

As

10.02.2019 15:17

Kazete za Titine dugove a mi jos vozimo po putevima i zivimo u zgradama koje su pravljene za vrijeme njegovog zivota. Kakvu su danas dugovi i sta se izgradilo poslije ovog rata?

ODGOVORITE
Name

Nije zeleni most

11.02.2019 08:17

Kružni tokovi se izgradili za narod, ovce koje prelaze kada je crveno na semaforima.

Name

Re:

11.02.2019 11:55

Да можда није изградио и Краљевски двор, у којем се башкарио читав живот?

Name

Xx

10.02.2019 15:18

Jedni ga hvale jedni kude sta je sve zakuvo to on zna znam da je vuko hrvatima i slovencima nek je pas krepo

ODGOVORITE
Name

Zare

10.02.2019 16:12

Da ste od prodaje fabrika koje su građene tim parama, vratili dugove a ne smotali sebi u džepove sad ne bi bili dužni. Koji ste vi lopovi, svi političari u ex Yu, ni Al Kapone vam nije ravan.

ODGOVORITE
Name

Tako je!

11.02.2019 08:21

Da, da, u pravu ste. Ali kradljivci su lapali sebi u džep. Onaj ko to predloži i negoduje zbog toga bude ubijen, satran, proguta ga "demokratski mrak", ovo je naš blagi užas!

Name

Re:

11.02.2019 11:59

Све те фабрике су прављене од кредита који никада нису отплаћени, а фабрике никада позитивно пословале. Узгред, већина индустрије је отета од власника који су их кроз генерације градили и развијали, а власници побијени.

Name

lopovi

10.02.2019 16:37

Ali za sta se god uhvatite to je od tita 30godina prodajete punite vase djepove i joj niste uspeli sve da prodate sve od tita ne prljajte njegovo ime sav svet ga cenijo i ceni samo mi najpametniji sram da nas bude neka bice nama i gore

ODGOVORITE
Name

Razum

10.02.2019 16:38

E pa bio tito i ne bio i poslije tite ista stvar nista novo.ono sto je ostavio ovi glupani i tupani su samo nastavili.znate onu pjesmu....druze tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo.i tako je ostalo.zakletva je zakletva

ODGOVORITE
Name

Tolike istine, nigdje iskrenosti

11.02.2019 08:35

Ima nešto u tome. Nekad sam u mislima tako i strepila od tih zakletvi sve se bubalo, morao si ih znati napamet. Nikad nije bilo dobro zaklinjati se na ovo, na ono, jer ono što čovjek nosi u srcu to je i u duši, pameti. To nam jasno prikazuju domaći filmovi koji su snimani upravo zbog takvih vizija zaklinjanja i dočekivanja. Sve može da ti se zgadi kada si dijete, to sve vidiš drugačije.

Name

Haha

10.02.2019 17:18

Kako samo srbiju zaduzio

ODGOVORITE
Name

Ta

10.02.2019 18:37

Sve ovo danas ŠTA prezivljavamo on i njegova vladavina su uzrok i još dogo cemo plaćat cjenu te vladavine tog režima.

ODGOVORITE
Name

BAŠ SMIJEŠNO B. LUKA

11.02.2019 12:24

DA IMA BAR JOŠ IKO KAO TITO U BIVŠOJ JUGI BILO BI SUPER I AKO SE ZADUŽIO BAR SE MOGLO I VIDJETI A ŠTA SADA PREZADUŽENA NAM I PRAUNUČAD A PRODATO SVE ŠTO JE TITO STEKAO I NAPRAVIO. SVE FABRIKE PRODATE, TOLIKI NAROD OSTAO BEZ POSLA IDU JADNI GLAVOM BEZ OBZIRA ZA KOROM HLJEBA I TO VAM JE SAD NORMALNO. LIJEPI TITO DOBIJEŠ POSAO, MOŽEŠ SE NADATI DA DOBIJEŠ ČAK I STAN A ŠTA SAD NI POSLA A O STANU I DA NE GOVORIM. STAVITE GOSPODO VAŠU ZADUŽENOST PA DA UPOREDIMO SA TITOVOM MISLIM DA STE GA NADMAŠILI 113 POSTO KAO ŠTO NEKI KAŽU. PUSTITE TITA ČOVJEK UMRO 1980.GODINE I ŠTA JE URAĐENO POSLE TOGA NIŠTA SAMO JEDNA VELIKA KATASTROFA. KAKO NAM JE DIVNO ODOSMO SVI ZA SAD, RUSIJU, AUSTRIJU, NJEMAČKU, SLOVENIJU JOŠ MALO PA ĆE SAMO STARI OSTATI U BIVŠOJ JUGI, A VI RASPREDATE KOLIKO JE TITO ZADUŽIO ON JE NULA U ODNOSU NA SVE OSTALE. ŽIVJELI SMO SVI ZAJEDNO I BILO NAM JE SUPER U ODNOSU NA SAD PA MI SE JOŠ UVIJEK VOZIMO TITOVIM PUTEVIMA I ŽIVIMO U NJEGOVIM ZGRADAMA.

ODGOVORITE