Шеранић: Бесплатно здравство - илузија

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је да ће у свом раду акценат ставити на програме превенције, као најбоље дугорочне моделе унапређивања здравља становништва.

Република Српска 10.02.2019 | 11:21
Шеранић: Бесплатно здравство - илузија
Шеранић је у интервјуу Срни рекао да ће ускоро бити промовисан Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Српској за период од 2019. до 2026. године, који је уз подршку Свјетске здравствене организације усвојила Влада, а подразумијева низ здравствено промотивних мјера и мјера откривања и смањивања ризичких фактора, уважавајући савремене трендове све веће распрострањености незаразних болести.

Он је поручио да се Српска мора ријешити илузије да је здравство бесплатно, те да ни "најбољи домаћин" оптерећен дуговањима не може да успјешно води здравствену установу.

"Ако је наш циљ да подигнемо квалитет услуга, онда имамо још и аргумент више да јасно и гласно кажемо да имамо капацитете - инфраструктурне и кадровске, али да то кошта", оцијенио је Шеранић.

Шеранић је оцијенио да је Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци најкомплекснија здравствена установа која "апсорбује" највише здравствених изазова у Српској, те да је ријеч о клиничком центру који може да одговори савременим изазовима медицине.

"У наредном периоду у фокусу рада биће развој нових процедура дијагностике и лијечења, а приликом моје недавне посјете Универзитетском клиничком центру Репубике Српске разговарали смо о могућностима развоја трансплантације и научноистраживачког рада", додао је Шеранић.

Он је навео да је у Српској у плану рад на унапређењу положаја старијих особа, од унапређења здравствене и социјалне заштите, бољег приступа друштвеним и спортским активностима до бриге и помоћи за старе који живе сами, нарочито у селима.

"Као и све земље у региону суочавамо се са старењем становништва и због тога морамо промовисати здраво и достојанствено старење и развијати сервисе за квалитетнији живот старијих особа. Већ радимо на томе и имамо добру стратегију за остваривање тих циљева", рекао је Шеранић.

Шеранић је додао да ће се наставити и промоција хранитељства као доброг модела збрињавања дјеце без родитељског старања који даје прилику малишанима да одрастају у породичном окружењу, а хранитељима обогаћује живот.

Он је истакао да је опредјељење Министарства и наставак рада на унапређењу менталног здравља ангажовањем широког круга стручњака који ће пружити подршку лицима са менталним поремећајима након хоспитализације у центрима за ментално здравље.

Шеранић сматра да у заједници треба развијати мрежу подршке радно-окупационом терапијом и првенствено разбијањем стигме и дискриминације лица са менталним поремећајима.

Он је напоменуо да ће се с циљем модернизације услова лијечења у Добоју бити изграђена нова болница, а реконструисане и опремљене болнице у Фочи и Градишци.

Да би се провеле мјере стабилизације пословања, Шеранић сматра да се мора инсистирати на одговорности сваког запосленог у здравственом систему, на првом мјесту, руководилаца.

Шеранић је истакао да, осим дуговања који се најчешће помињу, постоје и остали проблеми организацијске природе са којима се може унапређивати рад здравствених установа, а да је основна мјерна јединица рада услуга.

Он је навео да на основу тога треба да воде сви руководиоци здравствених установа, да проширују услуге, улажу у кадар и настоје да услугом више унаприједе пословање.

"То подразумијева не само струку, него и љубазност и борбу за сваког пацијента", сматра Шеранић.

Он је указао и да се Српска суочава са проблемом одласка здравствених радника, што је сигнал да се мора унаприједити статус здравствених радника и задржати најбољи.

Када је ријеч о стабилизацији пословања здравствених установа, Шеранић је објаснио да ће Министарство настојати да има индивидуалан приступ у случају болница, док је знатно комплекснија ситуација када су у питању домови здравља, јер Министарство нема надлежности да прави велике резове мимо општина.

"Инсистираћемо на одговорности њихових оснивача - општина, које улажу минимална или никакава средства у рад домова здравља. Вођени основним принципом да пацијент мора да добије најбољу могућу здравствену заштиту Фонд здравственог осигурања редовно измирује своје обавезе. И упркос свему томе, када дођу у проблем, домови здравља се обраћају нама, Министарству и Фонду, а не оснивачима", објаснио је Шеранић.

Он је истакао да трезорски систем пословања рјешење које је Министарство понудило када је у питању планирање и контрола трошења новца.

Шеранић је напоменуо да ће детаљнију анализу здравства у Српској обавити експертски тим који ће обићи све болнице и извјештај доставити Министарству на увид, јер се без квалитетне анализе не могу доносити дугорочне одлуке, а свакој од здравствених установа на секундарном и терцијарном нивоу потребан је засебан приступ.

"Треба имати на уму да дуговања здравствених установа нису ствар само једног министарства, него цијеле Владе, с обзиром да се треба утврдити структура тих дуговања и начин њиховог рјешавања", додао је Шеранић.

Шеранић је оцијенио да се морају ослушкивати трендови да би се доносиле најквалитетније одлуке и усмјеравала средства тамо гдје су најпотребнија данас или у наредних неколико година, те да су у том сегменту Министарству драгоцјена међународна сарадња и искуства других земаља.

Говорећи о рјешавању захтјева радника у болници "Србија" у Источном Сарајеву, Шеранић је објаснио да сада, када је проблем заосталих плата враћен у динамику, Министарство са синдикатима тражи рјешења за даље функционисање да би та здравствена установа, сукцесивно, дошла у позицију редовног измирења обавеза према радницима.

Када је ријеч о измјенама Закона о социјалној заштити, Шеранић је навео да ће се оне односити на договор са савезима и удружењима која окупљају лица са инвалидитетом да лична инвалиднина постане и законска категорија.

(Срна)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Јасно

10.02.2019 10:27

Забрани да многи доктори долазе на посао да би слали пацијенте у приватну ординацију, то регулиши и тендере и ето пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.02.2019 11:06

Доктори нас шаљу у приватне ординације, гдје они управо раде, а прегледи су 80 км и више, у зависности од прегледа. Зашто је сад Фонд здравства на буџету, јасна је свима та чињеница, међутим "одговорност" у овом ентитету не постоји за власти, за разлику од грађана, који се кажњавају на разне начине, па и овако.

Name

Ре Јасно и Истина

10.02.2019 12:08

Постовани Јасно и Истина Да ли вам је познато да се љекарима специјалистима у насим болницама 7 дана приправности плаца укупно 110 км. Љекар не мозе да оде нигдје из града за то вријеме, нигдје у wц без мобилног телефона?Да ли је то вама нормално обзиром да имају 12-16 година само медицинске едукације?Видим да сте добро упуцени у тематику. Ста су по вама љекари? Нецији робови?

Name

Др РС

10.02.2019 13:28

Докторима повецајте плате најмање 100% , ста без доктора, дзаба болнице и опрема. Док наси схвате, одосе доктори.

Name

ре

10.02.2019 13:36

Ја се сјећам оног комунистичког вакта, као школарац одем доктору, наравно да се преглед није плаћало, доктор ми пропише лијекове, одем ја до апотеке, дам рецепте, фармацеут ми додаје лијекове и каже "ви не плаћате ништа". тада је за све ученике здравство било 100% бесплатно, то је данас у овом систему утопија, е сад ти буди паметан,???

Name

Ре Истина

10.02.2019 13:45

Пацијенти би зељели: дај ми квалитетан преглед; нецу да цекам у ходнику; дај ми одмах преглед и дај ми га дзаба......хе-хе-хе....мало морген

Name

Ало Сера муцни мало

10.02.2019 13:53

Сера јаране знас ли да су плсте доктира у ФБиХ дупло веце од надих знас ли да доктори одлазе мадовно остаје скарт политиком доведен ти и твоји именујете директилоре и нацелнике који су купили факултете а нису ни специјализацију заврсили знас ли Сера да педијатри из БЛ одлазе масовно у Сазлудију нема нам ко дјецу лијецити осто скарт и то га нема ни за дезуре, Сера дај оставку ти си постен цовјек ....

Name

Тотал Дамаге

10.02.2019 14:36

Ово ми лици на увод у комеморацију здравственог система. Тј. његов колапс. Од цега превентива, када сиромаство остаје?

Name

Ре

10.02.2019 15:58

Докторе спустити на земљу,они су факултетски образовани као и сви други са специјализацијама,лиценцама итд,јос су поцасцени титулом доктор,а нису ни магистри.Специјалисти су низи степен од магистра а од доктора наука два.Сви су дигли главу и да им је у политику,тако да имамо фолере који долазе на посао,примају плату да би себи обезбједили пацијенте приватно и сакупљали гласове да на изборима усицаре јос једну плату ,злоупотребљавајуци немоцне.И сва истразивања говоре да су најкорумпирани дио друства,према томе или радите,ако не,сретан вам пут.Тамо ниста од ових привилегија нецете имати,имат це те бијели мантил и пидзаму.Сретно!

Name

Ре Ре

10.02.2019 18:44

Слазем се са вама да доктори не треба да буду у политици. А сто се тице свега другог са вама се не слазем. Ти магистри из других области имају 4 гоодине факултетског и 2 године последипломског студија сто је 6 година. Толико траје додипломски студиј из медицине. Субспецијслиста мозе имати јос 6 година висе едукације у односу на неког магистра или пар година висе сколе од доктора наука из других области. Колико доприносе магистри и доктори из других области напредку у насем друству....назалост ниста...нема индустрије...нема озбиљне пољопривреде....ста социјалне или друствене науке? Смесно је то поредити. Људски зивот је највреднији и ниста се и нико немозе поредити са лекарима.

Name

Ре Ре Ре

10.02.2019 20:45

Није тако,свака цаст љекарима који свиј посао раде цасно и достојанствено,али их је мало таквих,Сто се тице других науцних достигнуца нисте у праву,све су дјдлатности комплексне и захтјевају много сира схватања од специјализације,па ни они не би могли ниста да им инзењери и науцници техницких области не конструису уредјаје и опрему у коју су уградјена највеца достигнуца људског ума итд.

Name

Ре Ре Ре Ре

10.02.2019 21:06

Свака цаст свјетским инзињерима који несто измисле ново. Код нас сем несто људи који раде у Телекому и електропривреди( који имају 3000-4000 км плату) , ово остало и не постоји производња...Љекар специјслиста за то вријеме са дезурствима прими 2000-2300 км.....Замислите се добро..Без мобилног и других ствари се мозе

Name

Мудрац

10.02.2019 10:38

Како си се ти и твој бабо лијецио до сада..И СВЕ СТИМАЛО !! Зато сто фонд ПиО и здравства није био у будзету !! Сад је у будзету да ви сирите гузице у фотељама и скупим аутима, а да се здравство поцне плацати и наравно а даље одбијати од плате. Ајде Шера не причај глупости и ти онај ко те савјетује тј. ко ти да процитас и казес оно сто они мисле и хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

10.02.2019 13:54

Јес јес гдје це овај бабин министар волити насу србску републику врацај Висковицу неког правог србина да руководи са здрављем

Name

Ре Мудрац

10.02.2019 14:16

Најбоља су објасњења обицних људи као: Ја сам уплацивао 40 година за здравствено осигурање, па је ваљда нормално да имам бесплатно здравство. Питам ја вас колико људи пензионераје у насем друству радило пун радни вијек и коме је било све године уплациван допринос? То је функционисало до 1992 године, а од тада је просло 27 година. Нема 15% градјана да је нормално све уплацивано. Свима који немају пун радни стаз (пензионерима) треба наплацивати пун износ. Људи неко мора да плати : лекове, услугу особља и лекара, лабораторијске услуге итд.итд. Математицки је неодрзиво

Name

Фонд

10.02.2019 15:08

Мисле ријешиће проблем заосталих дуговања подизањем кредита код свјетске банке. Па ко би нормалан дао кредит на задужење фонда од преко милијарду марка а буџет пуне продајом обвезница и комерцијалним кредитима Сбербанке. Здравство је одавно пропало и нема му помоћи док се синдикат. Ајде мој Фемићу предузми нешто, бар смршај ако не можеш ништа друго.

Name

Ре

10.02.2019 10:58

Види се по избору ријеци од кога је добио говор да процита.Све је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2019 13:06

Шта је бесплатно? Погледајте платне листе и колико се издваја за здравство сваки мјесец. И на све то партиципације.

Name

Да

10.02.2019 10:58

Министре,народу це сванути и бити боље,кад одес заједно са сектом из насих зивота.Доведен си да заједно са оном будалом из Целинца докрајцис здравство,самим тим и болесни народ.Паре за болесну дјецу,узимате себи,не бојите се Бога -изроди људски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

10.02.2019 11:02

Све је то тако и досада говорено од других, а оно трт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледалац

10.02.2019 11:03

Доће вам Додо свима главе, а и пара :) тако сте гласали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уаааааа

10.02.2019 11:48

Наравно да је бесплатно здравство илузија на којој су министре твоји претходници градили преизборне лажи за наивне гласаче и партијске послушнике. То је освјесценим људима потпуно јасно. Преписите моделе из Словеније и дословно их проводите и биће одлично. Престаните имплементирати пројекте у здравство којима само одабрани пуне своје џепове, а осигураник бива оштећен. Пројекат породичне медицине-пропаст, пројекат менталног здравља, пропаст. Пропаст јел се драстично одступа од утврдјених норматива. Погледајте Дом здравља у Бијељини погледајте Дом здравља у Бања Луци. У Бијељини све штима, у Бањалуци штима кад они на папиру излазирају.

Name

Ја

10.02.2019 11:04

Па није он укинуо социјализам, а ни унистио досадасњи систем. Треба га оцијењивати, кад продје неко вријеме, а све сто је рекао у реду је. Превеција је битна. Проблем је и у насем примитивизму, сто се касно јавимо докторуу. Слазем се да здравствено особље треба бити преданије свом послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сестра

10.02.2019 12:50

Тако је.цовјек је све исправно рекао, а то сто смо ми навикли да нам пакују све и прицају бајке то је друга прица.

Name

Таксират

10.02.2019 11:13

Јесте сада илузија, али (у историјски кратком року), до јучер јесте било могуће и то много што шта више, али није ваљало, или није било довољно, незаситима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забранити

10.02.2019 11:19

рад докторима истовремено у државним и приватним ординацијама и клиникама које служе за извлачење пара из фонда. Нека се одлуче за једно или друго. Овако само извлаче паре из фонда. Затворити директоре који се богате на тендерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР Дабрац

10.02.2019 11:39

Сераниц лици на постеног цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10.02.2019 12:06

МОЖДА БИ ГОСПОДИН ЖЕЛИО БИТИ ПОШТЕН АЛИ ОНДА НИЈЕ ПОДОБАН И НЕ МОЖЕ ОСТАТИ У ВЛАДИ.

Name

С

10.02.2019 11:47

Само скини приватне ординације, магнете, цт, болнице са будаета и све це бити ок , има новца колико хоцес само оде разним Костицима, Арарима и сл. Нека раде приватно и то је ок, али не са будзета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и беда

10.02.2019 11:49

Ко има пара лијечиће се у Србији и у иностранству. Ко нема, умри мушки. Жестока порука министра градјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нелогицно

10.02.2019 12:05

Како је могуце да се Болница Фоца задузује за 15 милиона марака за опремање и опрему , ако вец дугују 60 мјесецних уплата за пензионо и здравствено осигурање? Засто не подигну кредит да се то уплати својим радницима, па тек онда да се даље задузују. Зар то није гурање само у вецу дубиозу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно

10.02.2019 14:56

Једноставно, јер је неко проциенио да је вазније здравље људи него будуце пензије запослених.

Name

Ре Болница ФОЧА

10.02.2019 15:03

Драги мој пријатељу они нису уплатили доприносе 120 мјесеци а не 60 мјесеци и једна су од најзадузенијих јавних установа у РС. Отјерали су све што ваља и као награду Марић је устоличио брата за директора да настави континуитет владавине и негативног пословања. За то је добио орден и титулу академика а не зна двије реценице слозити а да не направи бар 5 граматичких грешака. СЕРБЕЗ.

Name

настимано

10.02.2019 13:04

Нек си се ти настимо за сликавање !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Латиноамерички Плес

10.02.2019 15:10

Нек је Министар првак у Латиноамеричким плесовима а за здравство ћемо лако. То му је главна референца. Пробили смо дно.

Name

коњи

10.02.2019 14:04

Мајмуне један па приватизовацете и здравство како сте кренули јос и то да урадите и љепота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писмен

10.02.2019 18:16

Да ли је ико ко је овдје дао коментар Процитао текст?

Name

Директ

10.02.2019 14:19

Колико јесте, толико и није и обрнуто. Садасњи здравствени систем је пола-пола и мозе да се надогради да здравство мозе да буде у потпуности бесплатно. Све зависи од воље резима. За земљу попут БиХ, потпуно бесплатно здравство за градјане је пријеко потребно с обзиром да рецимо оспитализација 2-3 седмице због ситне бактерије коста на стотине и стотине КМ. Да не прицам о иоле озбиљнијим стварима, а камоли о трансплатацији бубрега и другим здравственим ситуацијама у којима зивот цесто зависи од добре воље народа, умјесто од здравствене застите која би то покрила тако да, ако рецимо се озбиљно разболите, цак и да имате одредјене паре, огроман је број људи у БиХ који немају од 100 хиљада КМ па до неколико стотина хиљада КМ и висе, цак 90 одсто људи у РС и БиХ тако да за земљу попут БиХ, потпуно бесплатно лијецење треба да буде уведено не само у закон и законе ове земље вец и у Устав и да се то примјењује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Директ

10.02.2019 21:58

Категорија бесплатно не постоји..неко мора да плати или онај ко користи услугу или неко за њега.нигдје на свијету здравство није јефтино

Name

Зоран

10.02.2019 14:27

Ехе није вам Тито и социјализам ваљао, хоћете капитализам хоћете демократију хоћете да можете пљувати све и свакога без икаквих санкција имате све то али то се све мора плаћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

10.02.2019 15:26

Илузија је шти ти и такви као ти дођу на таква радна мјеста, а онда илузија о бољем животу остаје увијек илузија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

10.02.2019 16:23

Исплати ми моју бруто плату, па ћу сам бирати ЗУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

10.02.2019 19:00

Ста ти је јос Шкрбић рекао да казеш потрчко љигави ништа друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акс

11.02.2019 00:46

Превенција здравља се тренутно врши тако што у Водама Српске на љекарски преглед шаљу шефове и кадар са високом спремом, а са средњом не. А воде рацуна и о менталном здрављу... отпусте радника без основа па се суде годинама и изгубе наравно... подобнима додјељују мјеста, а не према искуству и спреми.

ОДГОВОРИТЕ