Šeranić: Besplatno zdravstvo - iluzija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić poručio je da će u svom radu akcenat staviti na programe prevencije, kao najbolje dugoročne modele unapređivanja zdravlja stanovništva.

Republika Srpska 10.02.2019 | 11:21
Šeranić: Besplatno zdravstvo - iluzija
Šeranić je u intervjuu Srni rekao da će uskoro biti promovisan Akcioni plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Srpskoj za period od 2019. do 2026. godine, koji je uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije usvojila Vlada, a podrazumijeva niz zdravstveno promotivnih mjera i mjera otkrivanja i smanjivanja rizičkih faktora, uvažavajući savremene trendove sve veće rasprostranjenosti nezaraznih bolesti.

On je poručio da se Srpska mora riješiti iluzije da je zdravstvo besplatno, te da ni "najbolji domaćin" opterećen dugovanjima ne može da uspješno vodi zdravstvenu ustanovu.

"Ako je naš cilj da podignemo kvalitet usluga, onda imamo još i argument više da jasno i glasno kažemo da imamo kapacitete - infrastrukturne i kadrovske, ali da to košta", ocijenio je Šeranić.

Šeranić je ocijenio da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci najkompleksnija zdravstvena ustanova koja "apsorbuje" najviše zdravstvenih izazova u Srpskoj, te da je riječ o kliničkom centru koji može da odgovori savremenim izazovima medicine.

"U narednom periodu u fokusu rada biće razvoj novih procedura dijagnostike i liječenja, a prilikom moje nedavne posjete Univerzitetskom kliničkom centru Repubike Srpske razgovarali smo o mogućnostima razvoja transplantacije i naučnoistraživačkog rada", dodao je Šeranić.

On je naveo da je u Srpskoj u planu rad na unapređenju položaja starijih osoba, od unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite, boljeg pristupa društvenim i sportskim aktivnostima do brige i pomoći za stare koji žive sami, naročito u selima.

"Kao i sve zemlje u regionu suočavamo se sa starenjem stanovništva i zbog toga moramo promovisati zdravo i dostojanstveno starenje i razvijati servise za kvalitetniji život starijih osoba. Već radimo na tome i imamo dobru strategiju za ostvarivanje tih ciljeva", rekao je Šeranić.

Šeranić je dodao da će se nastaviti i promocija hraniteljstva kao dobrog modela zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja koji daje priliku mališanima da odrastaju u porodičnom okruženju, a hraniteljima obogaćuje život.

On je istakao da je opredjeljenje Ministarstva i nastavak rada na unapređenju mentalnog zdravlja angažovanjem širokog kruga stručnjaka koji će pružiti podršku licima sa mentalnim poremećajima nakon hospitalizacije u centrima za mentalno zdravlje.

Šeranić smatra da u zajednici treba razvijati mrežu podrške radno-okupacionom terapijom i prvenstveno razbijanjem stigme i diskriminacije lica sa mentalnim poremećajima.

On je napomenuo da će se s ciljem modernizacije uslova liječenja u Doboju biti izgrađena nova bolnica, a rekonstruisane i opremljene bolnice u Foči i Gradišci.

Da bi se provele mjere stabilizacije poslovanja, Šeranić smatra da se mora insistirati na odgovornosti svakog zaposlenog u zdravstvenom sistemu, na prvom mjestu, rukovodilaca.

Šeranić je istakao da, osim dugovanja koji se najčešće pominju, postoje i ostali problemi organizacijske prirode sa kojima se može unapređivati rad zdravstvenih ustanova, a da je osnovna mjerna jedinica rada usluga.

On je naveo da na osnovu toga treba da vode svi rukovodioci zdravstvenih ustanova, da proširuju usluge, ulažu u kadar i nastoje da uslugom više unaprijede poslovanje.

"To podrazumijeva ne samo struku, nego i ljubaznost i borbu za svakog pacijenta", smatra Šeranić.

On je ukazao i da se Srpska suočava sa problemom odlaska zdravstvenih radnika, što je signal da se mora unaprijediti status zdravstvenih radnika i zadržati najbolji.

Kada je riječ o stabilizaciji poslovanja zdravstvenih ustanova, Šeranić je objasnio da će Ministarstvo nastojati da ima individualan pristup u slučaju bolnica, dok je znatno kompleksnija situacija kada su u pitanju domovi zdravlja, jer Ministarstvo nema nadležnosti da pravi velike rezove mimo opština.

"Insistiraćemo na odgovornosti njihovih osnivača - opština, koje ulažu minimalna ili nikakava sredstva u rad domova zdravlja. Vođeni osnovnim principom da pacijent mora da dobije najbolju moguću zdravstvenu zaštitu Fond zdravstvenog osiguranja redovno izmiruje svoje obaveze. I uprkos svemu tome, kada dođu u problem, domovi zdravlja se obraćaju nama, Ministarstvu i Fondu, a ne osnivačima", objasnio je Šeranić.

On je istakao da trezorski sistem poslovanja rješenje koje je Ministarstvo ponudilo kada je u pitanju planiranje i kontrola trošenja novca.

Šeranić je napomenuo da će detaljniju analizu zdravstva u Srpskoj obaviti ekspertski tim koji će obići sve bolnice i izvještaj dostaviti Ministarstvu na uvid, jer se bez kvalitetne analize ne mogu donositi dugoročne odluke, a svakoj od zdravstvenih ustanova na sekundarnom i tercijarnom nivou potreban je zaseban pristup.

"Treba imati na umu da dugovanja zdravstvenih ustanova nisu stvar samo jednog ministarstva, nego cijele Vlade, s obzirom da se treba utvrditi struktura tih dugovanja i način njihovog rješavanja", dodao je Šeranić.

Šeranić je ocijenio da se moraju osluškivati trendovi da bi se donosile najkvalitetnije odluke i usmjeravala sredstva tamo gdje su najpotrebnija danas ili u narednih nekoliko godina, te da su u tom segmentu Ministarstvu dragocjena međunarodna saradnja i iskustva drugih zemalja.

Govoreći o rješavanju zahtjeva radnika u bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, Šeranić je objasnio da sada, kada je problem zaostalih plata vraćen u dinamiku, Ministarstvo sa sindikatima traži rješenja za dalje funkcionisanje da bi ta zdravstvena ustanova, sukcesivno, došla u poziciju redovnog izmirenja obaveza prema radnicima.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, Šeranić je naveo da će se one odnositi na dogovor sa savezima i udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom da lična invalidnina postane i zakonska kategorija.

(Srna)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Jasno

10.02.2019 10:27

Zabrani da mnogi doktori dolaze na posao da bi slali pacijente u privatnu ordinaciju, to reguliši i tendere i eto para.

ODGOVORITE
Name

Istina

10.02.2019 11:06

Doktori nas šalju u privatne ordinacije, gdje oni upravo rade, a pregledi su 80 km i više, u zavisnosti od pregleda. Zašto je sad Fond zdravstva na budžetu, jasna je svima ta činjenica, međutim "odgovornost" u ovom entitetu ne postoji za vlasti, za razliku od građana, koji se kažnjavaju na razne načine, pa i ovako.

Name

Re Jasno i Istina

10.02.2019 12:08

Postovani Jasno i Istina Da li vam je poznato da se ljekarima specijalistima u nasim bolnicama 7 dana pripravnosti placa ukupno 110 km. Ljekar ne moze da ode nigdje iz grada za to vrijeme, nigdje u wc bez mobilnog telefona?Da li je to vama normalno obzirom da imaju 12-16 godina samo medicinske edukacije?Vidim da ste dobro upuceni u tematiku. Sta su po vama ljekari? Neciji robovi?

Name

Dr RS

10.02.2019 13:28

Doktorima povecajte plate najmanje 100% , sta bez doktora, dzaba bolnice i oprema. Dok nasi shvate, odose doktori.

Name

re

10.02.2019 13:36

Ja se sjećam onog komunističkog vakta, kao školarac odem doktoru, naravno da se pregled nije plaćalo, doktor mi propiše lijekove, odem ja do apoteke, dam recepte, farmaceut mi dodaje lijekove i kaže "vi ne plaćate ništa". tada je za sve učenike zdravstvo bilo 100% besplatno, to je danas u ovom sistemu utopija, e sad ti budi pametan,???

Name

Re Istina

10.02.2019 13:45

Pacijenti bi zeljeli: daj mi kvalitetan pregled; necu da cekam u hodniku; daj mi odmah pregled i daj mi ga dzaba......he-he-he....malo morgen

Name

Alo Sera mucni malo

10.02.2019 13:53

Sera jarane znas li da su plste doktira u FBiH duplo vece od nadih znas li da doktori odlaze madovno ostaje skart politikom doveden ti i tvoji imenujete direktilore i nacelnike koji su kupili fakultete a nisu ni specijalizaciju zavrsili znas li Sera da pedijatri iz BL odlaze masovno u Sazludiju nema nam ko djecu lijeciti osto skart i to ga nema ni za dezure, Sera daj ostavku ti si posten covjek ....

Name

Total Damage

10.02.2019 14:36

Ovo mi lici na uvod u komemoraciju zdravstvenog sistema. Tj. njegov kolaps. Od cega preventiva, kada siromastvo ostaje?

Name

Re

10.02.2019 15:58

Doktore spustiti na zemlju,oni su fakultetski obrazovani kao i svi drugi sa specijalizacijama,licencama itd,jos su pocasceni titulom doktor,a nisu ni magistri.Specijalisti su nizi stepen od magistra a od doktora nauka dva.Svi su digli glavu i da im je u politiku,tako da imamo folere koji dolaze na posao,primaju platu da bi sebi obezbjedili pacijente privatno i sakupljali glasove da na izborima usicare jos jednu platu ,zloupotrebljavajuci nemocne.I sva istrazivanja govore da su najkorumpirani dio drustva,prema tome ili radite,ako ne,sretan vam put.Tamo nista od ovih privilegija necete imati,imat ce te bijeli mantil i pidzamu.Sretno!

Name

Re Re

10.02.2019 18:44

Slazem se sa vama da doktori ne treba da budu u politici. A sto se tice svega drugog sa vama se ne slazem. Ti magistri iz drugih oblasti imaju 4 goodine fakultetskog i 2 godine poslediplomskog studija sto je 6 godina. Toliko traje dodiplomski studij iz medicine. Subspecijslista moze imati jos 6 godina vise edukacije u odnosu na nekog magistra ili par godina vise skole od doktora nauka iz drugih oblasti. Koliko doprinose magistri i doktori iz drugih oblasti napredku u nasem drustvu....nazalost nista...nema industrije...nema ozbiljne poljoprivrede....sta socijalne ili drustvene nauke? Smesno je to porediti. Ljudski zivot je najvredniji i nista se i niko nemoze porediti sa lekarima.

Name

Re Re Re

10.02.2019 20:45

Nije tako,svaka cast ljekarima koji svij posao rade casno i dostojanstveno,ali ih je malo takvih,Sto se tice drugih naucnih dostignuca niste u pravu,sve su djdlatnosti kompleksne i zahtjevaju mnogo sira shvatanja od specijalizacije,pa ni oni ne bi mogli nista da im inzenjeri i naucnici tehnickih oblasti ne konstruisu uredjaje i opremu u koju su ugradjena najveca dostignuca ljudskog uma itd.

Name

Re Re Re Re

10.02.2019 21:06

Svaka cast svjetskim inzinjerima koji nesto izmisle novo. Kod nas sem nesto ljudi koji rade u Telekomu i elektroprivredi( koji imaju 3000-4000 km platu) , ovo ostalo i ne postoji proizvodnja...Ljekar specijslista za to vrijeme sa dezurstvima primi 2000-2300 km.....Zamislite se dobro..Bez mobilnog i drugih stvari se moze

Name

Mudrac

10.02.2019 10:38

Kako si se ti i tvoj babo lijecio do sada..I SVE STIMALO !! Zato sto fond PiO i zdravstva nije bio u budzetu !! Sad je u budzetu da vi sirite guzice u foteljama i skupim autima, a da se zdravstvo pocne placati i naravno a dalje odbijati od plate. Ajde Šera ne pričaj gluposti i ti onaj ko te savjetuje tj. ko ti da procitas i kazes ono sto oni misle i hoce.

ODGOVORITE
Name

momo

10.02.2019 13:54

Jes jes gdje ce ovaj babin ministar voliti nasu srbsku republiku vracaj Viskovicu nekog pravog srbina da rukovodi sa zdravljem

Name

Re Mudrac

10.02.2019 14:16

Najbolja su objasnjenja obicnih ljudi kao: Ja sam uplacivao 40 godina za zdravstveno osiguranje, pa je valjda normalno da imam besplatno zdravstvo. Pitam ja vas koliko ljudi penzioneraje u nasem drustvu radilo pun radni vijek i kome je bilo sve godine uplacivan doprinos? To je funkcionisalo do 1992 godine, a od tada je proslo 27 godina. Nema 15% gradjana da je normalno sve uplacivano. Svima koji nemaju pun radni staz (penzionerima) treba naplacivati pun iznos. Ljudi neko mora da plati : lekove, uslugu osoblja i lekara, laboratorijske usluge itd.itd. Matematicki je neodrzivo

Name

Fond

10.02.2019 15:08

Misle riješiće problem zaostalih dugovanja podizanjem kredita kod svjetske banke. Pa ko bi normalan dao kredit na zaduženje fonda od preko milijardu marka a budžet pune prodajom obveznica i komercijalnim kreditima Sberbanke. Zdravstvo je odavno propalo i nema mu pomoći dok se sindikat. Ajde moj Femiću preduzmi nešto, bar smršaj ako ne možeš ništa drugo.

Name

Re

10.02.2019 10:58

Vidi se po izboru rijeci od koga je dobio govor da procita.Sve je jasno.

ODGOVORITE
Name

re

11.02.2019 13:06

Šta je besplatno? Pogledajte platne liste i koliko se izdvaja za zdravstvo svaki mjesec. I na sve to participacije.

Name

Da

10.02.2019 10:58

Ministre,narodu ce svanuti i biti bolje,kad odes zajedno sa sektom iz nasih zivota.Doveden si da zajedno sa onom budalom iz Celinca dokrajcis zdravstvo,samim tim i bolesni narod.Pare za bolesnu djecu,uzimate sebi,ne bojite se Boga -izrodi ljudski.

ODGOVORITE
Name

Doktor

10.02.2019 11:02

Sve je to tako i dosada govoreno od drugih, a ono trt!

ODGOVORITE
Name

Gledalac

10.02.2019 11:03

Doće vam Dodo svima glave, a i para :) tako ste glasali.

ODGOVORITE
Name

Uaaaaaa

10.02.2019 11:48

Naravno da je besplatno zdravstvo iluzija na kojoj su ministre tvoji prethodnici gradili preizborne laži za naivne glasače i partijske poslušnike. To je osvjescenim ljudima potpuno jasno. Prepisite modele iz Slovenije i doslovno ih provodite i biće odlično. Prestanite implementirati projekte u zdravstvo kojima samo odabrani pune svoje džepove, a osiguranik biva oštećen. Projekat porodične medicine-propast, projekat mentalnog zdravlja, propast. Propast jel se drastično odstupa od utvrdjenih normativa. Pogledajte Dom zdravlja u Bijeljini pogledajte Dom zdravlja u Banja Luci. U Bijeljini sve štima, u Banjaluci štima kad oni na papiru izlaziraju.

Name

Ja

10.02.2019 11:04

Pa nije on ukinuo socijalizam, a ni unistio dosadasnji sistem. Treba ga ocijenjivati, kad prodje neko vrijeme, a sve sto je rekao u redu je. Prevecija je bitna. Problem je i u nasem primitivizmu, sto se kasno javimo doktoruu. Slazem se da zdravstveno osoblje treba biti predanije svom poslu.

ODGOVORITE
Name

Sestra

10.02.2019 12:50

Tako je.covjek je sve ispravno rekao, a to sto smo mi navikli da nam pakuju sve i pricaju bajke to je druga prica.

Name

Taksirat

10.02.2019 11:13

Jeste sada iluzija, ali (u istorijski kratkom roku), do jučer jeste bilo moguće i to mnogo što šta više, ali nije valjalo, ili nije bilo dovoljno, nezasitima.

ODGOVORITE
Name

Zabraniti

10.02.2019 11:19

rad doktorima istovremeno u državnim i privatnim ordinacijama i klinikama koje služe za izvlačenje para iz fonda. Neka se odluče za jedno ili drugo. Ovako samo izvlače pare iz fonda. Zatvoriti direktore koji se bogate na tenderima.

ODGOVORITE
Name

DR Dabrac

10.02.2019 11:39

Seranic lici na postenog covjeka.

ODGOVORITE
Name

XL

10.02.2019 12:06

MOŽDA BI GOSPODIN ŽELIO BITI POŠTEN ALI ONDA NIJE PODOBAN I NE MOŽE OSTATI U VLADI.

Name

S

10.02.2019 11:47

Samo skini privatne ordinacije, magnete, ct, bolnice sa budaeta i sve ce biti ok , ima novca koliko hoces samo ode raznim Kosticima, Ararima i sl. Neka rade privatno i to je ok, ali ne sa budzeta.

ODGOVORITE
Name

jad i beda

10.02.2019 11:49

Ko ima para liječiće se u Srbiji i u inostranstvu. Ko nema, umri muški. Žestoka poruka ministra gradjanima.

ODGOVORITE
Name

Nelogicno

10.02.2019 12:05

Kako je moguce da se Bolnica Foca zaduzuje za 15 miliona maraka za opremanje i opremu , ako vec duguju 60 mjesecnih uplata za penziono i zdravstveno osiguranje? Zasto ne podignu kredit da se to uplati svojim radnicima, pa tek onda da se dalje zaduzuju. Zar to nije guranje samo u vecu dubiozu?

ODGOVORITE
Name

Jednostavno

10.02.2019 14:56

Jednostavno, jer je neko procienio da je vaznije zdravlje ljudi nego buduce penzije zaposlenih.

Name

Re Bolnica FOČA

10.02.2019 15:03

Dragi moj prijatelju oni nisu uplatili doprinose 120 mjeseci a ne 60 mjeseci i jedna su od najzaduzenijih javnih ustanova u RS. Otjerali su sve što valja i kao nagradu Marić je ustoličio brata za direktora da nastavi kontinuitet vladavine i negativnog poslovanja. Za to je dobio orden i titulu akademika a ne zna dvije recenice sloziti a da ne napravi bar 5 gramatičkih grešaka. SERBEZ.

Name

nastimano

10.02.2019 13:04

Nek si se ti nastimo za slikavanje !

ODGOVORITE
Name

Latinoamerički Ples

10.02.2019 15:10

Nek je Ministar prvak u Latinoameričkim plesovima a za zdravstvo ćemo lako. To mu je glavna referenca. Probili smo dno.

Name

konji

10.02.2019 14:04

Majmune jedan pa privatizovacete i zdravstvo kako ste krenuli jos i to da uradite i ljepota

ODGOVORITE
Name

Pismen

10.02.2019 18:16

Da li je iko ko je ovdje dao komentar Procitao tekst?

Name

Direkt

10.02.2019 14:19

Koliko jeste, toliko i nije i obrnuto. Sadasnji zdravstveni sistem je pola-pola i moze da se nadogradi da zdravstvo moze da bude u potpunosti besplatno. Sve zavisi od volje rezima. Za zemlju poput BiH, potpuno besplatno zdravstvo za gradjane je prijeko potrebno s obzirom da recimo ospitalizacija 2-3 sedmice zbog sitne bakterije kosta na stotine i stotine KM. Da ne pricam o iole ozbiljnijim stvarima, a kamoli o transplataciji bubrega i drugim zdravstvenim situacijama u kojima zivot cesto zavisi od dobre volje naroda, umjesto od zdravstvene zastite koja bi to pokrila tako da, ako recimo se ozbiljno razbolite, cak i da imate odredjene pare, ogroman je broj ljudi u BiH koji nemaju od 100 hiljada KM pa do nekoliko stotina hiljada KM i vise, cak 90 odsto ljudi u RS i BiH tako da za zemlju poput BiH, potpuno besplatno lijecenje treba da bude uvedeno ne samo u zakon i zakone ove zemlje vec i u Ustav i da se to primjenjuje.

ODGOVORITE
Name

Za Direkt

10.02.2019 21:58

Kategorija besplatno ne postoji..neko mora da plati ili onaj ko koristi uslugu ili neko za njega.nigdje na svijetu zdravstvo nije jeftino

Name

Zoran

10.02.2019 14:27

Ehe nije vam Tito i socijalizam valjao, hoćete kapitalizam hoćete demokratiju hoćete da možete pljuvati sve i svakoga bez ikakvih sankcija imate sve to ali to se sve mora plaćati.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

10.02.2019 15:26

Илузија је шти ти и такви као ти дођу на таква радна мјеста, а онда илузија о бољем животу остаје увијек илузија

ODGOVORITE
Name

Neko

10.02.2019 16:23

Isplati mi moju bruto platu, pa ću sam birati ZU

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

10.02.2019 19:00

Sta ti je jos Škrbić rekao da kazeš potrčko ljigavi ništa drugo

ODGOVORITE
Name

Aks

11.02.2019 00:46

Prevencija zdravlja se trenutno vrši tako što u Vodama Srpske na ljekarski pregled šalju šefove i kadar sa visokom spremom, a sa srednjom ne. A vode racuna i o mentalnom zdravlju... otpuste radnika bez osnova pa se sude godinama i izgube naravno... podobnima dodjeljuju mjesta, a ne prema iskustvu i spremi.

ODGOVORITE