Звезда више жели титулу ове, него прошле године!

Многе екипе се после освајања трофеја засите. Ова Звездина не!

Фудбал 12.02.2019 | 22:30
Звезда више жели титулу ове, него прошле године!
За пар дана (27. фебруара у 16 часова), фудбалери Црвене звезде играће на свом стадиону против Војводине прву утакмицу пролећног дела Суперлиге Србије.

Прву такмичарску у 2019. години, после шест припремних у којима су остварили максималан учинак.

Почело је на Кипру против друголигаша Акритаса (8:1), а затим су у Турској редом побеђивани немачки четвртолигаш Вакер Нордхаузен (2:0), Аустрија из Беча (3:0), Лудогорец (3:1), Работнички (2:1) и на крају Марибор (1:0).

СТАРТНА ПОСТАВА ЗА ВОЈВОДИНУ

Уколико не буде неких непредвиђених дешавања, тим Црвене звезде који ће од првог минута заиграти у првом пролећном колу против Војводине - наредне суботе од 16 часова на "Рајку Митићу" (пренос на ТВ Арена Спорт) - требало би да буде: Борјан - Стојковић, Савић, Милуновић, Родић - Јовичић, Јованчић - Бен, Марин, Јирка - Боаћи. "Да је била првенствена утакмица, Милуновић би играо против Марибора. Бен је имао стомачних проблема, а и Ебисилио није најбоље, али све су то искусни играчи. Уосталом, имамо још доста времена до утакмице са Војводином", објаснио је Милојевић да одсуство Милуновића и Бена у генералној проби са Марибором није било због неких озбиљнијих проблема.

Играчи су се мењали, њих 30 било је на тренинзима, а утисак који носимо из Анталије - где смо свакодневно пратили рад Владана Милојевића и његових фудбалера - је да црвено-бели тренутно имају капацитет за два врло јака тима. Барем када је у питању домаћи шампионат.

Највише од новајлија показали су Ерик Јирка и Немања Милуновић, који ће готово сигурно имати место у стартној постави. Алекса Вукановић ће, за почетак, морати да се избори за минутажу у жестокој конкуренцији на левом крилу са поменутим Словаком и Вељком Симићем, а од Милоша Вулића, Милана Гајића и Мирка Иванића тек треба да видимо колико могу у овом тренутку.

Први је дуго имао проблем са зглобом стопала, па је одрадио само један цео тренинг са саиграчима и одиграо непуно полувреме против Марибора. Други се екипи прикључио пар дана уочи повратка у Београд, а трећи их је сачекао у Београду и тек треба да се упознају.

После утакмице са водећим тимом словеначког првенства, тренер Владан Милојевић сео је пред новинаре београдских редакција који су у Анталији извештавали о припремама црвено-белих и сумирао своје утиске.

"Морам да похвалим играче за велику професионалност. Није им било лако, дупли тренинзи скоро сваки дан… Једва су чекали да се све заврши и врате у Београд", искрен је био Звездин тренер.

Колико је екипа спремна за наставак сезоне?

"Почетак првенства је увек непознаница, јер једно су пријатељске, а друго првенствене утакмице. Сада долази и притисак резултата, улазимо у циљну равнину пред плеј-оф... Ниједна екипа на старту није 100 одсто припремљена, потребне су једна-две утакмице да се уђе у такмичарски ритам", објаснио је Милојевић.

Какву Звезду желите да видите на пролеће?

"Да побеђује".

Циљ је "дупла круна", на коју се чека још од 2007. године. Звезда у Суперлиги већ има солидних девет бодова више од другопласираног Радничког из Ниша, а 15 од трећепласираног Партизана, док је у Купу Србије стигла до четвртфинала у ком ће играти против Радника из Сурдулице.

"Крећемо првенство од нуле, а циљ нам је ‘дупла круна’. Постоји веика жеља за тим. Мислим да је ове године много већа жеља да се освоји првенство него прошле, што је добро и позоитивно. Једва чекамо да почну утакмице".

У Звезду су ове зиме стигла шесторица фудбалера: Мирко Иванић и Немања Милуновић из БАТЕ Борисова, Милош Вулић и Алекса Вукановић из Напретка, Ерик Јирка из Спартак Трнаве и Милан Гајић из Бордоа.

Иако је из клуба најављивано да ће ове зиме приоритет бити смањење играчког кадра, испоставило се супротно, међутим, Милојевић каже да је задовољан учињеним.

"Звезда је урадила феноменалан прелазни рок. Још једном се потврдио рад Митра Мркеле, у сарадњи са мном. Клуб је потврдио да жели да инвестира у потенцијал играча. Неки играчи су били ‘таргетовани’ пре и ево их сада ту. То су све играчи са искуством. Донели су културу европскоих играча из земаља у којима су били, донели су професионалност и то је оно што ми је потребно. Једни друге подстичу и преносе међусобна искуства, што је јако битно и што ми олакшава посао… Фудбал је данас апсолутни професионализам. Јесте то забава, али отишао је много далеко од почетне фазе и зато играчи морају да буду професионални од тренинга до свог понашања и ван терена", истакао је Милојевић и констатовао: 

"Биће паклена конкуренција, али то је Црвена звезда".

С обзиром на то да за сваку позицију у тиму конкуришу по двојица играча, за неке и тројица, стратег црвено-белих могао би да има "проблеме" у одабиру 18 имена која ће се наћи у протоколу за утакмицу.

"Имам 'алатке' у екипи. Бирам са стручним шабом у односу на противника, покушавамо да изаберемо најбољи могући тим у том тренутку, што не значи да су то увек најбољи. Доста причамо, играчи све разумеју, велика је жеља код свих да играју, што је и природно. Сви гурамо у једном правцу и морамо да се подредимо циљевима".

Неколико врло битних играча Милојевићеве машинерије ове зиме продужило је уговоре са клубом (Вујадин Савић, Милан Борјан, Филип Стојковић и Милан Павков).

"Увек је добро кад радите са играчима које сте већ тренирали. Неке ствари онда не радите из почетка. Све иде како треба, нећемо имати никаквих проблема".

Да ли Црвена звезда тренутно има “дрим тим” за српске услове?

"Не можете то да причате. Све је од – до.Или сте доле или горе. Имамо добар тим, ништа више од тога. Имамо добар потенцијал у играчима и циљ је да остану ту, да не одлазе после шест месеци... Јирка је ‘97, Вулић ‘96. годиште, Гајић је млади репрезентативац, Иванић је репрезенативац Црне Горе, играч за Лигу шампиона, Милуновић А репрезентатвац. Поред здраве конкуренције увек сте бољи него у претходном периоду".

Марко Марин се квалитетом и искуством наметнуо као вођа тима на терену. После сјајног гола против Марибора, приликом замене, добио је овације саиграча.

Добио је, такође, и похвале од тренера.

"Марко је играч какав се дуго година није појавио у Црвеној звезди. Привилегија је за навијаче и све љубитеље фудбала у Србији да могу да гледају таквог играча. Играчи од њега могу да науче много више него што би кроз вежбе на тренинзима. Носилац је игре и суво злато Црвене звезде. Само присуство Марка Марина много значи младим играчима, јер другачије је када је ту и проводите 24 сата са њим, него када га гледате негде тамо далеко.Пре ће, чак, да упију неке ствари од њега него од мене када им се прича. Он је играч лидер, каквих сваки тренер жели што више да има у екипи".

У разговору са Марином у Анталији сазнали смо да је Звезда, у договору са њим, ове зиме одбила "фантастичну" понуду из Катара.

Прелазни рок у Кини је, међутим, отворен још неко време, па и даље постоји опасност да најбољи играч напусти клуб.

"Прелазни рок је жива ствар, видећемо", није желео Милојевић да шири разговор на ту тему, као и на вест о његовом могућем одласку у Ал Аин.

Извор: монд.рс

Коментари / 0

Оставите коментар