Српска још увијек нема листу донора

Становници Републике Српске немају могућност да, у случају смрти, дарују своје органе и тако неком спасу живот. Једина могућност трансплантације у Републици Српској јесте трансплантација бубрега, која се обавља са живог донора на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци.

Република Српска 09.02.2019 | 18:03
Српска још увијек нема листу донора
Република Српска још нема регистар пацијената којима је потребна трансплантација органа или ткива. Нема ни јединствену листу донора. Нема ни институцију која се бави завјештавањем органа.

Закон о трансплантацији људских органа Републике Српске усвојен је прије девет година. Законом је регулисано донирање и трансплантација органа са умрлих донора, али тзв. кадаверична трансплантација никада није заживјела. Једино чиме можемо да се похвалимо је повећање броја 'сродничких' трансплантација.

Новца за јавно приватна-партнерства у којима профитирају једино приватне фирме – има. Два милиона марака за апарат за типизацију ткива, који би омогућио трансплантацију са мртвог донора – нема. Министарство здравља је набавку апарата обећавало годинама. Поручују да успоставити један такав систем није једоноставно и да то ни у другим земљама није заживјело преко ноћи.

У БиХ је основана Донорска мрежа. Ради као невладина организација. Међутим, не постоји заједничко Министарство или кровна институција која би помагала у оваквим ситуацијама.

Милан и Смиља Видовић из Међеђе код Козарске Дубице 2007. године у саобраћајној несрећи изгубили су сина Слободана. Одлучили су да донирају његове бубреге, јетру и рожњаче. На тај начин спасили су петоро људи из Бањалуке и Тузле. Трансплантације су урађене у Федерацији.

“Пола БиХ има донорску мрежу, пола нема. Мислим да су апарати за дијализу приватно власништво”, каже Милан Видовић, отац покојног Слободана.

У тијелу Тодора Будића је бубрег Слободана Бобе Видовића. Тодор је дванаест година био на дијализи. Начином рада удружења у Републици Српској није задовољан.  

Од 2006. до 2017. године било је укупно 24 донора. Током протекле три године у БиХ је пресађено 75 органа, односно 31 бубрег, девет јетри и 35 рожњача. Од оснивања Донорске мреже БиХ до данас потписано је око 50.000 донорских картица.

Анкетирани грађани кажу да је донирање органа чин племенитости.

Федрална власт има потписан Протокол о сарадњи на подручју трансплантацијске медицине са Хрватском, која је чланица “Еуротранспланта”, највеће међународне мреже за размјену органа. И Црна Гора је потписала Уговор са Хрватском, чиме ће и њени грађани бити укључени на листу чекања ове државе, а претекла нас је и Србија, која је такође  примљена у „Еуротрансплант“.

Ријеч је о организацији која има заједнички списак давалаца и прималаца и која обезбеђује брзу комуникацију међу земљама чланицама приликом избора што адекватнијег потенцијалног примаоца неког кадаверичног органа. С друге стране, за тешко обољеле пацијенте у Републици Српској једини спас најчешће су хуманитарне акције, приликом чега термин за трансплантацију искључиво зависи од брзине прикупљања новца.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дјф

09.02.2019 17:22

УВЈЕК.СМО.ЗАДЊИ.У.СВЕМУ..ЛОСА.ВЛАДАВИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Њима Дзаба,

10.02.2019 13:07

У болници успе: за 1 бубрег , 20000 км "а за друге рез_ дојке да не прицамо , мафијска посла.

Name

Луу

09.02.2019 17:47

Све ради глупе фразе око преноса надлезности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2019 19:01

Е тако ће нам бити још дуго...дуго. Па ми смо држава, ми можемо и сами...Јадни народе како вас лажу...

Name

колапс

09.02.2019 19:00

Наш здравствени систем је у тоталном колапсу и то нико неће да призна. Најсвјежији примјер је велики број смртних случајева као посљедица грипе . У РС умрло 37 у ФБиХ 3.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

09.02.2019 23:03

Како неце бити поред толико купљених диплома и багра је сретна да обуце бјели Мантил и да трази МИТО.

Name

ја

09.02.2019 23:09

ја сам 71 са Диабетис 2 и последњих 10 година нити сам био прехладјен нити имао грипу а сваке године сам примио вакцину против грипе бесплатно а не у РС, Срамота је да немате Вакцине за дјецу а зивите у изобиљу и бави те се свакаквим муцкама.

Name

Ре

10.02.2019 07:16

У Србији 15..

Name

лопаре

09.02.2019 19:10

За све друге глупости имају времена ал треба дасе запитамо да и наси најмилији могу сутра бити захвални за нецији „орган“ под хитно донијет закон да сваки градјанин мора да има картицу са ја или не“показимо колико смо добри макар накрају ако нисмо за зивота!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

09.02.2019 23:00

Брука и срамота нисмо у стању заклати јагње или прасе а хоцемо трасплатизацију органа. За Трансплатазацију органа треба исти тим који врси трансплатизацију да извади орган из умрлог и да га прије 4 сата донесе на стол опаретера. Потребан је велики број љекова и да се не користи муцка око редоследа примаоца сто код нас није сигурно као и кад је наступила смрт даваоца? Има пуно послова само нико нерди ниста. Купујте у иностранству и то оне органе за које у тим земљама нема правог примаоца јер свагдје је мањак органа и дуга цекања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.02.2019 12:58

Наса власт мисли да нам, као и њима, у неких просјецно 80 година неце ниста зафалити сто се тице здравља. Да није доктора и љекара, који су заиста као "свемирски радници" с обзиром на то у каквим условима раде тј. да њихово знање увелико превазилази медиокритетну политику која долази из министраства здравља, здравствени систем у РС би био права катастрофа, док овако је "само" полу-катастрофа која пријети да се претвори у праву катастрофу јер медицински кадар одлази, тако да остајемо без једине свијетле тацке медицинског система у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна дрзава

11.02.2019 14:14

Ко зна ста би та мафија радила са органима. Хумано је то, али прије свега потребна је правна дрзава. Вратити друству заробљене институције.... владавина права.