Srpska još uvijek nema listu donora

Stanovnici Republike Srpske nemaju mogućnost da, u slučaju smrti, daruju svoje organe i tako nekom spasu život. Jedina mogućnost transplantacije u Republici Srpskoj jeste transplantacija bubrega, koja se obavlja sa živog donora na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

Republika Srpska 09.02.2019 | 18:03
Srpska još uvijek nema listu donora
Republika Srpska još nema registar pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa ili tkiva. Nema ni jedinstvenu listu donora. Nema ni instituciju koja se bavi zavještavanjem organa.

Zakon o transplantaciji ljudskih organa Republike Srpske usvojen je prije devet godina. Zakonom je regulisano doniranje i transplantacija organa sa umrlih donora, ali tzv. kadaverična transplantacija nikada nije zaživjela. Jedino čime možemo da se pohvalimo je povećanje broja 'srodničkih' transplantacija.

Novca za javno privatna-partnerstva u kojima profitiraju jedino privatne firme – ima. Dva miliona maraka za aparat za tipizaciju tkiva, koji bi omogućio transplantaciju sa mrtvog donora – nema. Ministarstvo zdravlja je nabavku aparata obećavalo godinama. Poručuju da uspostaviti jedan takav sistem nije jedonostavno i da to ni u drugim zemljama nije zaživjelo preko noći.

U BiH je osnovana Donorska mreža. Radi kao nevladina organizacija. Međutim, ne postoji zajedničko Ministarstvo ili krovna institucija koja bi pomagala u ovakvim situacijama.

Milan i Smilja Vidović iz Međeđe kod Kozarske Dubice 2007. godine u saobraćajnoj nesreći izgubili su sina Slobodana. Odlučili su da doniraju njegove bubrege, jetru i rožnjače. Na taj način spasili su petoro ljudi iz Banjaluke i Tuzle. Transplantacije su urađene u Federaciji.

“Pola BiH ima donorsku mrežu, pola nema. Mislim da su aparati za dijalizu privatno vlasništvo”, kaže Milan Vidović, otac pokojnog Slobodana.

U tijelu Todora Budića je bubreg Slobodana Bobe Vidovića. Todor je dvanaest godina bio na dijalizi. Načinom rada udruženja u Republici Srpskoj nije zadovoljan.  

Od 2006. do 2017. godine bilo je ukupno 24 donora. Tokom protekle tri godine u BiH je presađeno 75 organa, odnosno 31 bubreg, devet jetri i 35 rožnjača. Od osnivanja Donorske mreže BiH do danas potpisano je oko 50.000 donorskih kartica.

Anketirani građani kažu da je doniranje organa čin plemenitosti.

Fedralna vlast ima potpisan Protokol o saradnji na području transplantacijske medicine sa Hrvatskom, koja je članica “Eurotransplanta”, najveće međunarodne mreže za razmjenu organa. I Crna Gora je potpisala Ugovor sa Hrvatskom, čime će i njeni građani biti uključeni na listu čekanja ove države, a pretekla nas je i Srbija, koja je takođe  primljena u „Eurotransplant“.

Riječ je o organizaciji koja ima zajednički spisak davalaca i primalaca i koja obezbeđuje brzu komunikaciju među zemljama članicama prilikom izbora što adekvatnijeg potencijalnog primaoca nekog kadaveričnog organa. S druge strane, za teško oboljele pacijente u Republici Srpskoj jedini spas najčešće su humanitarne akcije, prilikom čega termin za transplantaciju isključivo zavisi od brzine prikupljanja novca.



BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Djf

09.02.2019 17:22

UVJEK.SMO.ZADNJI.U.SVEMU..LOSA.VLADAVINA

ODGOVORITE
Name

Ja Njima Dzaba,

10.02.2019 13:07

U bolnici uspe: za 1 bubreg , 20000 km "a za druge rez_ dojke da ne pricamo , mafijska posla.

Name

Luu

09.02.2019 17:47

Sve radi glupe fraze oko prenosa nadleznosti!

ODGOVORITE
Name

re

09.02.2019 19:01

E tako će nam biti još dugo...dugo. Pa mi smo država, mi možemo i sami...Jadni narode kako vas lažu...

Name

kolaps

09.02.2019 19:00

Naš zdravstveni sistem je u totalnom kolapsu i to niko neće da prizna. Najsvježiji primjer je veliki broj smrtnih slučajeva kao posljedica gripe . U RS umrlo 37 u FBiH 3.

ODGOVORITE
Name

komsija

09.02.2019 23:03

Kako nece biti pored toliko kupljenih diploma i bagra je sretna da obuce bjeli Mantil i da trazi MITO.

Name

ja

09.02.2019 23:09

ja sam 71 sa Diabetis 2 i poslednjih 10 godina niti sam bio prehladjen niti imao gripu a svake godine sam primio vakcinu protiv gripe besplatno a ne u RS, Sramota je da nemate Vakcine za djecu a zivite u izobilju i bavi te se svakakvim muckama.

Name

Re

10.02.2019 07:16

U Srbiji 15..

Name

lopare

09.02.2019 19:10

Za sve druge gluposti imaju vremena al treba dase zapitamo da i nasi najmiliji mogu sutra biti zahvalni za neciji „organ“ pod hitno donijet zakon da svaki gradjanin mora da ima karticu sa ja ili ne“pokazimo koliko smo dobri makar nakraju ako nismo za zivota!!!!

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

09.02.2019 23:00

Bruka i sramota nismo u stanju zaklati jagnje ili prase a hocemo trasplatizaciju organa. Za Transplatazaciju organa treba isti tim koji vrsi transplatizaciju da izvadi organ iz umrlog i da ga prije 4 sata donese na stol oparetera. Potreban je veliki broj ljekova i da se ne koristi mucka oko redosleda primaoca sto kod nas nije sigurno kao i kad je nastupila smrt davaoca? Ima puno poslova samo niko nerdi nista. Kupujte u inostranstvu i to one organe za koje u tim zemljama nema pravog primaoca jer svagdje je manjak organa i duga cekanja.

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.02.2019 12:58

Nasa vlast misli da nam, kao i njima, u nekih prosjecno 80 godina nece nista zafaliti sto se tice zdravlja. Da nije doktora i ljekara, koji su zaista kao "svemirski radnici" s obzirom na to u kakvim uslovima rade tj. da njihovo znanje uveliko prevazilazi mediokritetnu politiku koja dolazi iz ministrastva zdravlja, zdravstveni sistem u RS bi bio prava katastrofa, dok ovako je "samo" polu-katastrofa koja prijeti da se pretvori u pravu katastrofu jer medicinski kadar odlazi, tako da ostajemo bez jedine svijetle tacke medicinskog sistema u RS.

ODGOVORITE
Name

Pravna drzava

11.02.2019 14:14

Ko zna sta bi ta mafija radila sa organima. Humano je to, ali prije svega potrebna je pravna drzava. Vratiti drustvu zarobljene institucije.... vladavina prava.