МВП трка: Јанис на челу колоне, Јокић испред ЛеБрона!

Српски кошаркаш, Никола Јокић, налази се на шестом месту у трци за најкориснијег играча НБА лиге,а предводници су Јанис Адетокумбо, Џејмс Харден и Пол Џорџ.

Кошарка 09.02.2019 | 22:44
МВП трка: Јанис на челу колоне, Јокић испред ЛеБрона!
Ласкаво признање за најкориснијег играча године у НБА лиги, или једноставно - МВП, најважнија је индивидуална награда у кошарци. 

Једини играч ван америчког континента који је добио ово признање је немачки кошаркаш, Дирк Новицки (Хаким Олајџувон је награду освојио као нигеријски кошаркаш, али је такође поседовао амерички пасош, а чак је наступао и за њихову репрезентацијум па њега не можемо урачунати на ову листу). Што се тиче наших, најближе је пришао Предраг Стојаковић, који је 2004. године завршио четврти у МВП трци и изгласан је у другу идеалну петорку лиге. 

Ове сезоне, МВП трка је изузетно занимљива, а тренутни предводник је репрезентативац Грчке - Јанис Адетокумбо. Јанис игра фантастичну сезону, најбољу у досадашњој каријери. Бележи 27 поена, 12, 4 скока, 5,9 асистенција, 1,5 украдену и 1,4 блокаду. Његов тим, Милвоки Бакси, налазе се на првој позицији Источне Конференције, а доласком Николе Миротића, очекује се да његова сезона тек дође до изражаја па би "Греак Фреак" врло лако могао да се придружи Дирку Новицком као једини европски кошаркаши који су са собом понели ову ласкаву титулу. 

На другом месту, налази се актуелни МВП, Џејмс Харден. Прва "Брада" лиге бележи 36,5 поена у просеку и предводи читаву лигу у овом сегменту, уз то има 7,9 асистенција, 6,8 скокова и 2,2 украдене лопте. Рокетси играју прилично променљиво током читаве сезоне, имали су и неке рокаде у стручном штабу, а уколико Харден настави да игра у овом ритму биће врло тешко дати награду неком другом. 

На трећој позицији, налази се "српски зет" Пол Џорџ. Џорџ је члан Оклахома Сити Тандера и њихов је најбољи играч упркос чињеници да је Расел Вестбрук прва звезда и да је на корак од обарања рекорда који држи Вилт Чемберлејн (девет узастопних утакмица са трипл дабл учинком). Популарни "ПГ 13" просечно бележи 28 поена, 8 скокова и 4 асистенције и 2,3 украдене лопте, а у последњих десет утакмица, из којих Оклахома има девет тријумфа, Џорџ је бележио 34 поена, 7,4 скока, 4,7 асистенција и 2,5 украдених лопти. Протекле седмице, Џорџ је био на петој позицији, а како му репутација константно расте, ни горе поменути двојац није безбедан.

На позицијама четири и пет се налазе Стеф Кари и Џоел Ембид. Кари је већ два пута у својој каријери освојио МВП титулу и постао је први играч коме је пошло за руком да то уради једногласно, док је Камерунац у прилици да постане, званично (на почетку објашњено зашто се Хаким рачуна као Американац), први афрички кошаркаш који је изабран за најкориснијег. 

На шестом месту имамо српског центра, Николу Јокића. Популарни "Џокер" просечно бележи 20,4 поена, 10,5 скокова и 7,7 асистенција. Уз то, Јокић шутира око 50% из игре, 30% за три поена и 84% са линије за слободна бацања. Његови, Денвер Нагетси, налазе се у серији од три изгубљена меча, а он је на две од те три утакмице забележио трипл дабл учинак, док му је недостајао само један скок да има четири трипл дабл утакмице у последњих пет одиграних сусрета. 
Оно што је веома похвално за Николу, јесте да је срушио рекорд Вилта Чемберлејна, по броју трипл дабл утакмица до Ол стар наступа( Вилт их је имао 9, а Никола их има 11). Рекорд је био стар 52 године. 

Јокић је иза себе оставио Кевина Дурента, ЛеБрона Џејмса, Каваија Ленарда, Кајрија Ирвинга, Ентонија Дејвиса и остале. Није остало још много до краја регуларног дела сезоне, а српски центар ће имати прилику да се још мало попне на МВП лествици у наредних 27 мечева. Подсећамо, Никола Јокић ће учествовати на Ол Стар викенду, који ће се за седам дана одржати у Шарлоту.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар