MVP trka: Janis na čelu kolone, Jokić ispred LeBrona!

Srpski košarkaš, Nikola Jokić, nalazi se na šestom mestu u trci za najkorisnijeg igrača NBA lige,a predvodnici su Janis Adetokumbo, Džejms Harden i Pol Džordž.

Košarka 09.02.2019 | 22:44
MVP trka: Janis na čelu kolone, Jokić ispred LeBrona!
Laskavo priznanje za najkorisnijeg igrača godine u NBA ligi, ili jednostavno - MVP, najvažnija je individualna nagrada u košarci. 

Jedini igrač van američkog kontinenta koji je dobio ovo priznanje je nemački košarkaš, Dirk Novicki (Hakim Olajdžuvon je nagradu osvojio kao nigerijski košarkaš, ali je takođe posedovao američki pasoš, a čak je nastupao i za njihovu reprezentacijum pa njega ne možemo uračunati na ovu listu). Što se tiče naših, najbliže je prišao Predrag Stojaković, koji je 2004. godine završio četvrti u MVP trci i izglasan je u drugu idealnu petorku lige. 

Ove sezone, MVP trka je izuzetno zanimljiva, a trenutni predvodnik je reprezentativac Grčke - Janis Adetokumbo. Janis igra fantastičnu sezonu, najbolju u dosadašnjoj karijeri. Beleži 27 poena, 12, 4 skoka, 5,9 asistencija, 1,5 ukradenu i 1,4 blokadu. Njegov tim, Milvoki Baksi, nalaze se na prvoj poziciji Istočne Konferencije, a dolaskom Nikole Mirotića, očekuje se da njegova sezona tek dođe do izražaja pa bi "Greak Freak" vrlo lako mogao da se pridruži Dirku Novickom kao jedini evropski košarkaši koji su sa sobom poneli ovu laskavu titulu. 

Na drugom mestu, nalazi se aktuelni MVP, Džejms Harden. Prva "Brada" lige beleži 36,5 poena u proseku i predvodi čitavu ligu u ovom segmentu, uz to ima 7,9 asistencija, 6,8 skokova i 2,2 ukradene lopte. Roketsi igraju prilično promenljivo tokom čitave sezone, imali su i neke rokade u stručnom štabu, a ukoliko Harden nastavi da igra u ovom ritmu biće vrlo teško dati nagradu nekom drugom. 

Na trećoj poziciji, nalazi se "srpski zet" Pol Džordž. Džordž je član Oklahoma Siti Tandera i njihov je najbolji igrač uprkos činjenici da je Rasel Vestbruk prva zvezda i da je na korak od obaranja rekorda koji drži Vilt Čemberlejn (devet uzastopnih utakmica sa tripl dabl učinkom). Popularni "PG 13" prosečno beleži 28 poena, 8 skokova i 4 asistencije i 2,3 ukradene lopte, a u poslednjih deset utakmica, iz kojih Oklahoma ima devet trijumfa, Džordž je beležio 34 poena, 7,4 skoka, 4,7 asistencija i 2,5 ukradenih lopti. Protekle sedmice, Džordž je bio na petoj poziciji, a kako mu reputacija konstantno raste, ni gore pomenuti dvojac nije bezbedan.

Na pozicijama četiri i pet se nalaze Stef Kari i Džoel Embid. Kari je već dva puta u svojoj karijeri osvojio MVP titulu i postao je prvi igrač kome je pošlo za rukom da to uradi jednoglasno, dok je Kamerunac u prilici da postane, zvanično (na početku objašnjeno zašto se Hakim računa kao Amerikanac), prvi afrički košarkaš koji je izabran za najkorisnijeg. 

Na šestom mestu imamo srpskog centra, Nikolu Jokića. Popularni "Džoker" prosečno beleži 20,4 poena, 10,5 skokova i 7,7 asistencija. Uz to, Jokić šutira oko 50% iz igre, 30% za tri poena i 84% sa linije za slobodna bacanja. Njegovi, Denver Nagetsi, nalaze se u seriji od tri izgubljena meča, a on je na dve od te tri utakmice zabeležio tripl dabl učinak, dok mu je nedostajao samo jedan skok da ima četiri tripl dabl utakmice u poslednjih pet odigranih susreta. 
Ono što je veoma pohvalno za Nikolu, jeste da je srušio rekord Vilta Čemberlejna, po broju tripl dabl utakmica do Ol star nastupa( Vilt ih je imao 9, a Nikola ih ima 11). Rekord je bio star 52 godine. 

Jokić je iza sebe ostavio Kevina Durenta, LeBrona Džejmsa, Kavaija Lenarda, Kajrija Irvinga, Entonija Dejvisa i ostale. Nije ostalo još mnogo do kraja regularnog dela sezone, a srpski centar će imati priliku da se još malo popne na MVP lestvici u narednih 27 mečeva. Podsećamo, Nikola Jokić će učestvovati na Ol Star vikendu, koji će se za sedam dana održati u Šarlotu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar