Сутра на "Кошеву" свечано отварање ЕYОФ 2019.

На олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе" сутра ће свечано бити отворен Европски омладински олимпијски фестивал - ЕYОФ 2019, највећи спортски догађај у Босни и Херцеговини од 14. Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву.

Остали спортови 09.02.2019 | 17:45
Сутра на "Кошеву" свечано отварање ЕYОФ 2019.
У наредних седам дана трајања "олимпијаде младих" за одличја у осам спортова (алпском скијању, скијашком трчању, биатлону, сноуборду, брзом клизању, хокеју на леду, умјетничком клизању и карлингу) бориће се 911 спортиста у доби од 14 до 18 година из 46 европских земаља.

У пратњи спортиста још ће бити 530 тренера, осталих чланова тимова и шефова мисија, затим између 200 до 250 страних гостију - делегата, судија, техничких делегата, званичника и представника међународних спортских федерација, те више од 400 представника домаћих и страних медија. У организацију такмичења је укључено више од 1.000 волонтера.

Такмичења ће се одвијати на седам борилишта - олимпијским планинама Бјелашници, Јахорини, Игману, Двориштима (Јахорина), олимпијским дворанама Зетра и Скендерија те дворани Пеки на Палама.

У Олимпијском комитету Босне и Херцеговине прије два дана званично је представљен бх. олимпијски тим за ЕYОФ, а за БиХ ће наступити 21 млади спортиста у пет спортова - Есма Алић, Нина Петровић, Аиша Кантарџић, Ајлин Зухрић, Харун Куновац, Самир Хасанбеговић, Кемал Карић и Страхиња Аранаут (алпско скијање), Марија Јокић, Анђела Самарџија, Андрија Југовић, Ђорђе Сантрач, Лука Врећо, Алекса Вуковић, Предраг Пантић, Урош Лаловић, Давор Шкипина и Никола Гавриловић (скијашко трчање и биатлон), Асја Клачар и Селина Мемић (сноуборд) и Сумеја Заимовић (брзо клизање).

У бх. олимпијском тиму још ће бити осам тренера - Мирза Незировић и Алмир Бужо (алпско скијање), Горан Сантрач и Драган Јефтовић (ски трчање), Горан Мумовић и Бојан Минић (биатлон), Харис Бурић (сноуборд) и Нихад Башић (брзо клизање), те шеф мисије Саид Фазлагић и замјеник Самра Јуришић.

На церемонији свечаног отварања ЕYОФ-а, која је на програму у недјељу, 10. фебруара од 19.00 сати на стадиону "Асим Ферхатовић Хасе", одлуком Извршног одбора ОК БиХ, част да након 35 година олимпијски пламен у Сарајеву поново упали имаће најбоља спортисткиња БиХ - џудисткиња Лариса Церић.

Званична маскота фестивала је Грудви - стилизована грудва снијега.

Заставу БиХ на свечаном дефилеу учесника ће носити алпска скијашица Есма Алић, у име свих спортиста учесника ЕYОФ-а заклетву ће положити Асја Клачар, у име тренера Нихад Башић, а у име судија Славиша Лучић.

Током ЕYОФ-а церемоније свечаног додјељивања медаља након укупно 31 такмичења свакодневно ће бити организоване од 19.30 сати на посебно изграђеном подијуму на простору на Илиџи.

Церемонија затварања ЕYОФ-а биће одржана 16. фебруара на стадиону Славије у Источном Сарајеву.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар