Рајско острво које је изузетно слабо посјећено

Зашто је уопште та бивша шпанска колонија и највеће острво у Микронезији тако слабо посећено?

Путовања 09.02.2019 | 12:39
Рајско острво које је изузетно слабо посјећено
Из Северне Америке или Европе само је неколико авио-компанија које ће вас одвести на ову америчку територију у Пацифику. Пут је врло дуг и поприлично скуп, али то ћете убрзо заборавити кад једном ступите на ово прекрасно острво.

Прекрасне беле плаже, кристалноплави океан и фантастични хотели никад се не заборављају. Међутим, оно што свакако треба искусити јесте локална храна и култура... 

Острво је довољно велико да се не осећа присутност америчке војске на северу, али опет довољно малено да се за 40 минута може аутом доћи с једног краја на други. Јужни део острва препун је старих мостова изграђених за време шпанске власти и прекрасних водопада. Свакако посетите малено село Уматац, које је омеђено брежуљцима и прекрасном белом пешчаном плажом. 

Верује се да је на овом месту Фернандо Магелан 1521. године први од белаца пристао на копно, међутим, Мигел Лопез де Легазпи је четири године касније дошао на исто место и тиме формално прогласио ово подручје шпанском територијом. 

Ако сте жељни истраживања природе, посетите залив Фоуха, где се налази стена која се диже 150 метара увис. Чамороји верују да је то место колевка цивилизације, последње почивалиште богиње Фу’уна, која је створила свет заједно с братом Пунтаном. 

Острво се може без проблема истражити аутом, скутером, бициклом или пешке. Увек можете унајмити водича који ће вас водити бициклом по острву, а за 100 америчких долара можете изнајмити малену јахту и опловити острво, посматрати делфине, ронити или ловити рибу. 

Стапање многих култура овде је довео до неких фасцинантних и јединствених јела. Становништво Гуама чине 40 % аутохтоних становника Чамороја, 25 % су Филипинци, а остали су придошлице с околних острва, Азијати и белци. Та разноликост може се видети на сваком кораку, али и окусити на сваком тањиру. 

Више од 200 година под заставом Шпаније, сопствена традиција и тренутна америчка контрола довели су до безброј јединствених јела, као што је на пример - коризо брекфаст боул. Ради се о споју пикантне коризо кобасице, похованог лука, парадајза, пиринча и јаја. За десерт се препоручује банана пржена са смеђим шећером, хрскава споља, а мекана изнутра. 

Гуам се такмичи с природним лепотама Хаваја и богатством плажа на Бахамима, али нуди и много више од тога - аутентичан, укусан и културно богат бег од свакодневице, за који никад не бисте знали да чека управо на вас. Ако сте освојили џек-пот, ето идеје...
 

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар