Тренирати или не прије спавања?

Швајцарски научници поручују да слободно можете да вежбате и пола сата пре одласка у кревет, али умерено. Правило о лошем утицају на сну односи се на интензивни тренинг сат пре спавања.

Здравље 09.02.2019 | 12:29
Тренирати или не прије спавања?
Не вежбајте пред спавање - савет је који смо добили много пута, али швајцарски научници сада кажу да то није тачно и поручују да слободно можете да вежбате и пола сата пре одласка у кревет, али умерено. Они су анализирали 23 студије и закључили да вежбање четири сата пре одласка на починак не утиче негативно на квалитет сна. У ноћи након физичке активности испитаници су 21,1 одсто времена провели у дубоком сну наспрам 19,9 одсто времена у ноћи кад није било вежбања.

Изузетак од овог правила је интензивни тренинг сат пре спавања. Испитаницима који су интензивно вежбали дуже је требало да заспе јер се откуцаји срца нису вратили у нормалу. Научници се ипак ограђују да су овај негативни ефекат видели само на основу једне студије, а ево како су дефинисали интензивни тренинг: то је онај у ком особа не може да говори док вежба. Умереним се сматра онај у ком особа не може да пева, али може да говори. 

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар