Trenirati ili ne prije spavanja?

Švajcarski naučnici poručuju da slobodno možete da vežbate i pola sata pre odlaska u krevet, ali umereno. Pravilo o lošem uticaju na snu odnosi se na intenzivni trening sat pre spavanja.

Zdravlje 09.02.2019 | 12:29
Trenirati ili ne prije spavanja?
Ne vežbajte pred spavanje - savet je koji smo dobili mnogo puta, ali švajcarski naučnici sada kažu da to nije tačno i poručuju da slobodno možete da vežbate i pola sata pre odlaska u krevet, ali umereno. Oni su analizirali 23 studije i zaključili da vežbanje četiri sata pre odlaska na počinak ne utiče negativno na kvalitet sna. U noći nakon fizičke aktivnosti ispitanici su 21,1 odsto vremena proveli u dubokom snu naspram 19,9 odsto vremena u noći kad nije bilo vežbanja.

Izuzetak od ovog pravila je intenzivni trening sat pre spavanja. Ispitanicima koji su intenzivno vežbali duže je trebalo da zaspe jer se otkucaji srca nisu vratili u normalu. Naučnici se ipak ograđuju da su ovaj negativni efekat videli samo na osnovu jedne studije, a evo kako su definisali intenzivni trening: to je onaj u kom osoba ne može da govori dok vežba. Umerenim se smatra onaj u kom osoba ne može da peva, ali može da govori. 

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar