Српска спремна за нову кризу?

Република Српска није спремна за нову економску кризу о којој се све више прича на глобалном нивоу, упозоравају економисти, док привредници, са друге стране, кажу како је предузећима потребна помоћ прије свега у смислу јачања њихове конкурентности.

Република Српска 09.02.2019 | 10:08
Српска спремна за нову кризу?
Економисти кажу да се поједине индиције поприлично игноришу, попут оне да је Италија у рецесији те да њемачка привреда успорава, а да су у питању њена два највећа спољнотрговинска партнера.

Такође, смањење пословне активности се осјећа и у Мађарској, Словачкој и Чешкој, што може послужити као знак да се нешто дешава.

Бранко Кецман, директор брокерске куће "Адвантис брокер", каже како је криза циклична и нормална, те да је немогуће да све увијек буде добро, као и да увијек све буде лоше. Према његовим ријечима, у озбиљним државама и компанијама постоје технике гдје се кроз стрес тестове предвиђају ефекти будуће кризе. Ипак, како додаје, друштво код нас мало мисли о томе. Када се криза десила прије десет година, сви су били запањени, јер раније рецесије га нису дотицале, због економије која је била мање изложена спољним утицајима.

"Сви параметри говоре да постоје шансе да дође до кризе. Да би се компаније припремиле за кризу, морају бити боље новчано спремне, да се могу носити са својим дуговима. Оне су 2006. и 2007. године подигле своју задуженост и многе од њих нису биле спремне да се носе с кризом која је након тога дошла", каже Кецман.

Према његовим ријечима, битно је урадити анализу и направити могуће сценарије, као и одговоре на њих.

"Једна од ствари која би се морала урадити је боље управљање јавним предузећима, јер већина прави губитак и расипа новац, а за вријеме кризе је битно да га имате", закључио је Кецман.

У Привредној комори РС кажу како је евентуално успоравање домаће привреде, а које је могуће због дешавања у Европи, могуће надомјестити јачањем конкурентности.

"Унапређењем услова пословања и стварањем повољнијих услова за пословање можемо да се изборимо и позиционирамо на страним тржиштима", рекли су у Комори.

Иначе, економија Републике Српске осјетила је ефекте посљедње свјетске економске кризе иако је 2007. година дочекана са готовином на јавним рачунима, која је износила 1,7 милијарди КМ, или 24 одсто БДП-а. Резултат овог шока ипак је био губитак 20.000 радних мјеста у периоду 2009-2012, или 8% запослених. Поређења ради, тренутна готовина износи око 3,8% БДП-а, што указује на изазов у тражењу инструмената, као одговор на кризу. Такође, поплаве из 2014. године оставиле су траг у економској реалности. Ипак, раст запослености, увећање нивоа капитала, раст економске активности може представљати нешто што даје наду, али и опрезност, упозоравају стручњаци.

О овој теми повешће се расправа и на округлом столу у сриједу, 13. фебруара, у Бањалуци, који организује Удружење "Мисли добро", а којем ће присуствовати економисти, привредници, банкари, политичари.

Економисти широм свијета већ неко вријеме упозоравају владе својих земаља да "поспреме" своје двориште и припреме се за нову кризу, прву након деценије. Од Другог свјетског рата рецесија је 11 пута забиљежена у свијету, а у просјеку на сваких шест до седам година. Период од 2009. године је период без рецесије.

(Независне новине)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ас

09.02.2019 09:11

Криза је стално нема се ста посебно припремати.Ваљда це паценици презивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКАН

09.02.2019 10:26

Док је насе драге браце Руса, за економску будуцност,бар ми у РС па и Србија не требамо бринути,јос само да нам је вратити маладост из мрске НАТО-ЕУ,гдје би нам био крај Са Милом и СНСД, у нове /не/ радне побједе

Name

НОРМАЛАН

09.02.2019 15:07

Драга браћо Срби, наш СНСД и Додик спремно дочекују кризу. Само нек нам дуго владају.

Name

Р Е А Л А Н ОБИЧАН ГРАЂАНИН

09.02.2019 09:15

Зато се и задужују и купују нове аутомобиле да би могли себе и своје чланове породица обезбједит да не осјете ову економску кризу. А народ за који се "КАО" залажу ко са опроштењем нек се**** свакако им тај народ служи за дизање рука за опстанак на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

09.02.2019 09:28

Каква криза, нама криза немозе ниста. Ми ионако зивимо од данас до сутра,а да осим оних који су преко ледја народа дебело увецали салдо на својим рацунима у разним свјетским дестинацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могуће је

09.02.2019 09:28

Могућа је криза међутим треба узети у обзир да су ово режимске новине и сама прича о успоравању економије њемачке говори још нешто. Режимске фирме остају без радника и сада ће перфидно пласирати причу како не би наши радници требали да иду у Њемачку, Италију и остале земље ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

09.02.2019 09:57

Ма спремни смо нема ста Немозе нам нико ниста Имамо ми бају кризе несмије бити

Name

Нико

09.02.2019 10:08

Цуј нову кризи??? Код нас је криза задњих 20 година. Зар обицном градјанину мозе бити горе ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко родјак

09.02.2019 10:15

Не мозе нам нико ниста! Која Италија!? Која Мадјарска!? Три пута боље се зиви код нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцца

09.02.2019 12:59

Па ми смо мадјионицари

Name

Сколство?

09.02.2019 12:02

Цему да се надамо али док смо слијепи и вјерујемо ратним профитерима и онима који су купили дипломе боље нецемо никад доцекати, Нити требају Руси ни Нато а ни ЕУ јер ми са насим знањем нисмо низасто. на Балкану нити има Културе ни знања а без тога нема рада,

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

09.02.2019 12:28

Знаци у уцврстицемо задње место по стандарду у свету.И Џибути це нас далеко оставити.!Срецно нам било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

09.02.2019 13:25

Економска криза мозе да унисти велике привредне фирме које запосљавају више хиљада радника.Које су то код нас приватне фирме?Дигнес кредит и платиш будзетлије .То је то. Отимај сиромасним и давај богатим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савко

09.02.2019 14:17

ДОДИК И ЖЕЉКА ЊИХОВИ ТАЈКУНИ И ЈАТАЦИ СУ ВЕЋ ОДАВНО Р СРБСКУ СПРЕМИЛИ У КРИЗУ . А ОВА КАД ДОЂЕ ТУ ИМ ЈЕ ВЕЛИКА ШАНСА ДА НАС ПОКОСЕ ДО 1 КМ И ДА СЕ ПРАВДАЈУ СТИМ ДАЈЕ ДОШЛА КРИЗА У СВИЈЕТ И ВЕЋИМ И МОЋНИЈИМ ДРЖАВАМА И ОДЕ МИЛЕ НЕМА ГА ВИШЕ У Р СРБСКОЈ

ОДГОВОРИТЕ