Srpska spremna za novu krizu?

Republika Srpska nije spremna za novu ekonomsku krizu o kojoj se sve više priča na globalnom nivou, upozoravaju ekonomisti, dok privrednici, sa druge strane, kažu kako je preduzećima potrebna pomoć prije svega u smislu jačanja njihove konkurentnosti.

Republika Srpska 09.02.2019 | 10:08
Srpska spremna za novu krizu?
Ekonomisti kažu da se pojedine indicije poprilično ignorišu, poput one da je Italija u recesiji te da njemačka privreda usporava, a da su u pitanju njena dva najveća spoljnotrgovinska partnera.

Takođe, smanjenje poslovne aktivnosti se osjeća i u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, što može poslužiti kao znak da se nešto dešava.

Branko Kecman, direktor brokerske kuće "Advantis broker", kaže kako je kriza ciklična i normalna, te da je nemoguće da sve uvijek bude dobro, kao i da uvijek sve bude loše. Prema njegovim riječima, u ozbiljnim državama i kompanijama postoje tehnike gdje se kroz stres testove predviđaju efekti buduće krize. Ipak, kako dodaje, društvo kod nas malo misli o tome. Kada se kriza desila prije deset godina, svi su bili zapanjeni, jer ranije recesije ga nisu doticale, zbog ekonomije koja je bila manje izložena spoljnim uticajima.

"Svi parametri govore da postoje šanse da dođe do krize. Da bi se kompanije pripremile za krizu, moraju biti bolje novčano spremne, da se mogu nositi sa svojim dugovima. One su 2006. i 2007. godine podigle svoju zaduženost i mnoge od njih nisu bile spremne da se nose s krizom koja je nakon toga došla", kaže Kecman.

Prema njegovim riječima, bitno je uraditi analizu i napraviti moguće scenarije, kao i odgovore na njih.

"Jedna od stvari koja bi se morala uraditi je bolje upravljanje javnim preduzećima, jer većina pravi gubitak i rasipa novac, a za vrijeme krize je bitno da ga imate", zaključio je Kecman.

U Privrednoj komori RS kažu kako je eventualno usporavanje domaće privrede, a koje je moguće zbog dešavanja u Evropi, moguće nadomjestiti jačanjem konkurentnosti.

"Unapređenjem uslova poslovanja i stvaranjem povoljnijih uslova za poslovanje možemo da se izborimo i pozicioniramo na stranim tržištima", rekli su u Komori.

Inače, ekonomija Republike Srpske osjetila je efekte posljednje svjetske ekonomske krize iako je 2007. godina dočekana sa gotovinom na javnim računima, koja je iznosila 1,7 milijardi KM, ili 24 odsto BDP-a. Rezultat ovog šoka ipak je bio gubitak 20.000 radnih mjesta u periodu 2009-2012, ili 8% zaposlenih. Poređenja radi, trenutna gotovina iznosi oko 3,8% BDP-a, što ukazuje na izazov u traženju instrumenata, kao odgovor na krizu. Takođe, poplave iz 2014. godine ostavile su trag u ekonomskoj realnosti. Ipak, rast zaposlenosti, uvećanje nivoa kapitala, rast ekonomske aktivnosti može predstavljati nešto što daje nadu, ali i opreznost, upozoravaju stručnjaci.

O ovoj temi povešće se rasprava i na okruglom stolu u srijedu, 13. februara, u Banjaluci, koji organizuje Udruženje "Misli dobro", a kojem će prisustvovati ekonomisti, privrednici, bankari, političari.

Ekonomisti širom svijeta već neko vrijeme upozoravaju vlade svojih zemalja da "pospreme" svoje dvorište i pripreme se za novu krizu, prvu nakon decenije. Od Drugog svjetskog rata recesija je 11 puta zabilježena u svijetu, a u prosjeku na svakih šest do sedam godina. Period od 2009. godine je period bez recesije.

(Nezavisne novine)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

As

09.02.2019 09:11

Kriza je stalno nema se sta posebno pripremati.Valjda ce pacenici prezivjeti.

ODGOVORITE
Name

MARKAN

09.02.2019 10:26

Dok je nase drage brace Rusa, za ekonomsku buducnost,bar mi u RS pa i Srbija ne trebamo brinuti,jos samo da nam je vratiti maladost iz mrske NATO-EU,gdje bi nam bio kraj Sa Milom i SNSD, u nove /ne/ radne pobjede

Name

NORMALAN

09.02.2019 15:07

Draga braćo Srbi, naš SNSD i Dodik spremno dočekuju krizu. Samo nek nam dugo vladaju.

Name

Р Е А Л А Н ОБИЧАН ГРАЂАНИН

09.02.2019 09:15

Зато се и задужују и купују нове аутомобиле да би могли себе и своје чланове породица обезбједит да не осјете ову економску кризу. А народ за који се "КАО" залажу ко са опроштењем нек се**** свакако им тај народ служи за дизање рука за опстанак на власти.

ODGOVORITE
Name

Svasta

09.02.2019 09:28

Kakva kriza, nama kriza nemoze nista. Mi ionako zivimo od danas do sutra,a da osim onih koji su preko ledja naroda debelo uvecali saldo na svojim racunima u raznim svjetskim destinacijama.

ODGOVORITE
Name

Moguće je

09.02.2019 09:28

Moguća je kriza međutim treba uzeti u obzir da su ovo režimske novine i sama priča o usporavanju ekonomije njemačke govori još nešto. Režimske firme ostaju bez radnika i sada će perfidno plasirati priču kako ne bi naši radnici trebali da idu u Njemačku, Italiju i ostale zemlje EU

ODGOVORITE
Name

AR

09.02.2019 09:57

Ma spremni smo nema sta Nemoze nam niko nista Imamo mi baju krize nesmije biti

Name

Niko

09.02.2019 10:08

Cuj novu krizi??? Kod nas je kriza zadnjih 20 godina. Zar obicnom gradjaninu moze biti gore ????

ODGOVORITE
Name

Milojko rodjak

09.02.2019 10:15

Ne moze nam niko nista! Koja Italija!? Koja Madjarska!? Tri puta bolje se zivi kod nas!

ODGOVORITE
Name

Lucca

09.02.2019 12:59

Pa mi smo madjionicari

Name

Skolstvo?

09.02.2019 12:02

Cemu da se nadamo ali dok smo slijepi i vjerujemo ratnim profiterima i onima koji su kupili diplome bolje necemo nikad docekati, Niti trebaju Rusi ni Nato a ni EU jer mi sa nasim znanjem nismo nizasto. na Balkanu niti ima Kulture ni znanja a bez toga nema rada,

ODGOVORITE
Name

MILAN

09.02.2019 12:28

Znaci u ucvrsticemo zadnje mesto po standardu u svetu.I Džibuti ce nas daleko ostaviti.!Srecno nam bilo!

ODGOVORITE
Name

Super Hik

09.02.2019 13:25

Ekonomska kriza moze da unisti velike privredne firme koje zaposljavaju više hiljada radnika.Koje su to kod nas privatne firme?Dignes kredit i platiš budzetlije .To je to. Otimaj siromasnim i davaj bogatim.

ODGOVORITE
Name

Savko

09.02.2019 14:17

DODIK I ŽELJKA NJIHOVI TAJKUNI I JATACI SU VEĆ ODAVNO R SRBSKU SPREMILI U KRIZU . A OVA KAD DOĐE TU IM JE VELIKA ŠANSA DA NAS POKOSE DO 1 KM I DA SE PRAVDAJU STIM DAJE DOŠLA KRIZA U SVIJET I VEĆIM I MOĆNIJIM DRŽAVAMA I ODE MILE NEMA GA VIŠE U R SRBSKOJ

ODGOVORITE