Војницима у БиХ стижу униформе

Муци војника у БиХ, који у неким случајевима и више од деценију носе иста службена одијела, коначно се назире крај, јер је ове године планирана набавка 9. 000 комплета униформи, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 09.02.2019 | 08:50
Војницима у БиХ стижу униформе
Након што су "Независне" објавиле серију текстова о неопремљености припадника Оружаних снага (ОС) БиХ, из Министарства одбране (МО) БиХ признају да проблема има, а углавном се, како тврде, односе на мањак новца.

"Један од изазова свакако је недостатак финансијских средстава за боље снабдијевање одјећом и обућом. Наиме, у оквиру постојећег буџета ОС БиХ недовољно је финансијских средстава за опрему и остала средства која би омогућила модернизацију и боље услове за рад и извршавање задатака", рекли су из МО БиХ.

Како додају, снабдијевање јединственом теренском униформом (ЈТУ) иде отежано због отежане набавке репроматеријала, престанка производње ове униформе у САД, те због малих буџетских средстава.

"Планом набавке МО БиХ за 2019. годину планирана је набавка 9.000 комплета и у складу с нашим надлежностима чинимо и учинићемо све како бисмо премостили тешкоће. Што се тиче нове теренске униформе, објављен је тендер за израду почетног модела. Након усвајања почетног модела, ишло би се у израду опитне серије за шта су планирана новчана средства у 2019. години", тврде из МО БиХ.

Душанка Мајкић, дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, подсјећа да је годинама указивала на стање у Оружаним снагама, којима се, како каже, практично нико не бави.

"Не само да се не набављају униформе за војнике унутар Оружаних снага, него је још горе стање када су у питању војници у мировним мисијама, који носе униформе које посуђују од других армија. Друго, и када се наруче униформе, оне дођу распарене, и војници немају ни обућу ни одјећу која им по величини одговара. Годинама се нико не бави стањем у ОС БиХ", рекла је Мајкићева.

Са друге стране, у МО БиХ признају да недостатак буџетских средстава умногоме отежава и друге видове снабдијевања, али и бројне активности јединица ОС БиХ. Надају се да ће, ипак, изнаћи рјешења како би у потпуности испунили задате циљеве.

"Функционисање Оружаних снага БиХ обиљежавају бројни свакодневни изазови, али у складу са датом ситуацијом и рационалним планирањем, припадници ОС БиХ успјешно реализују све постављене задатке", казали су из МО БиХ.

Подсјетимо, "Независне" су недавно објавиле да војници у БиХ носе једну униформу и по више од десет година.

"Стање се већ дуже вријеме не мијења, па тако припадницима Оружаних снага (ОС) БиХ, поред униформи, фале и кабанице, чизме, јакне, кошуље и слично", рекао је тада извор "Независних". Како је додао наш саговорник, овај проблем лако је уочљив свакоме ко погледа на групу војника.

"Схватићете да је ситуација неприхватљива јер је у питању шаренило - код једног војника униформа је зелена, код другог изблиједјела, сасвим неке друге нијансе", закључује наш саговорник.

(Независне новине)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Петар

09.02.2019 08:07

Војска нам не треба. Потребно је изврсити демилитаризацију БиХ а огроман новац који се улазе у несто од цега немамо користи усмјерити у отварање нових радних мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

09.02.2019 08:54

Ако војска не треба,како це онда РС бити за "војну неутралност"?

Name

сарајлија

09.02.2019 09:13

И ја се слажем да нам не треба војска од оног момента кад комшије распусте своје армије.Србија набавља МИГ-ове и тенкове а ми да своје распустимо? Мало сутра.

Name

боки

09.02.2019 08:18

Шта че војска поред оволико политичара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

09.02.2019 08:34

Коме и цему слузе ови ухљеби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

09.02.2019 10:47

Трошењу буџетских пара.

Name

Хаха

09.02.2019 08:41

Боља су им ова кад су тако издржљива за десет година нису могли подерат ал ниста и нераде

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

09.02.2019 09:31

А ми би у НАТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

09.02.2019 09:39

Зашто у опште неко попут Душанка Махнић кима право да ишта каже о стању у војсци када је све чинила да се ови људи доведу у овакво стање! Њу је занимало само како и колико је могуће продати вишка оружја и муниције, ту су генерали попут Милиновића,Вуковићаа, Тепшића,Маринковића који ништа нису чинили за бољи статус и положај људи! Сад су уз гуз ставу да их треба укинути и довести да сами оду....љигаваци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

војник

09.02.2019 09:46

Сајкаце су сасивене,у припреми рајтозле и копорани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мене

09.02.2019 10:31

Цисто занима ако нас неко нападне ко це нас бранит и са циме

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

09.02.2019 15:37

Добро си поставио питање. Код нас бас ниста не функционисе како треба па и војска. Кад у предсједиству нису изабрани представници свих народа како треба онда за остало нетреба ни питати

Name

Мурија

09.02.2019 13:37

Ста це нам војска?Па Бурле нас цува!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

09.02.2019 19:10

У многоме цему са коментарима се слазем, јер вецина није ни слузила војску а коментарисе. ОС БиХ су састављене од две ентитетске војске, било какав коментар је сувисан јер одма Срби газе ВРС а Босњаци АРБиХ, а на свим странама је војска гинула за неко боље сутра које у сваком слуцају није досло. Ја сам сколован официр ОС БИХ са заврсеним свим војним сколама и поносно истицем да волим униформу јер ја долазим из ентитета гдје је дио моје бивсе војске уградјено и поносан сам са тим. Стара изрека казе, када је теско или рат призива се бог и војник а када све продје она се војник не постује а Бог заборавља. Ја разумијем да поједини не виде знацај војске али боље да знају да јака војска је и јака дрзава па ма каква она била. Боље да коментарисете да се покрене војна производња (као у Братунцу) гдје це сви градјани имати користи бити све висе запосљавани и примати плате. На тај нацин цемо опремити и војску али уједно свој труд птодати другим земљама у опремању њихових јединица као сто то раде многи а ми купујемо и нецим се поносимо док дајемо паре а други трљају руке. У БиХ рата висе бити неце народу је доста бацања магле у оци, зато будите поносни на оно сто сте дали у ОСБиХ и запамтите да од тога хљеб у БиХ једе висе од 27000 зивих глава. У војсци се ради додусе у зависности од јединице до јединице мање или висе. Засто се нико није запитао и мозда покренуо питање слузења војног рока да нам дијеца не постану оно сто постају. Запитајте се...

ОДГОВОРИТЕ