Vojnicima u BiH stižu uniforme

Muci vojnika u BiH, koji u nekim slučajevima i više od deceniju nose ista službena odijela, konačno se nazire kraj, jer je ove godine planirana nabavka 9. 000 kompleta uniformi, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 09.02.2019 | 08:50
Vojnicima u BiH stižu uniforme
Nakon što su "Nezavisne" objavile seriju tekstova o neopremljenosti pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, iz Ministarstva odbrane (MO) BiH priznaju da problema ima, a uglavnom se, kako tvrde, odnose na manjak novca.

"Jedan od izazova svakako je nedostatak finansijskih sredstava za bolje snabdijevanje odjećom i obućom. Naime, u okviru postojećeg budžeta OS BiH nedovoljno je finansijskih sredstava za opremu i ostala sredstva koja bi omogućila modernizaciju i bolje uslove za rad i izvršavanje zadataka", rekli su iz MO BiH.

Kako dodaju, snabdijevanje jedinstvenom terenskom uniformom (JTU) ide otežano zbog otežane nabavke repromaterijala, prestanka proizvodnje ove uniforme u SAD, te zbog malih budžetskih sredstava.

"Planom nabavke MO BiH za 2019. godinu planirana je nabavka 9.000 kompleta i u skladu s našim nadležnostima činimo i učinićemo sve kako bismo premostili teškoće. Što se tiče nove terenske uniforme, objavljen je tender za izradu početnog modela. Nakon usvajanja početnog modela, išlo bi se u izradu opitne serije za šta su planirana novčana sredstva u 2019. godini", tvrde iz MO BiH.

Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, podsjeća da je godinama ukazivala na stanje u Oružanim snagama, kojima se, kako kaže, praktično niko ne bavi.

"Ne samo da se ne nabavljaju uniforme za vojnike unutar Oružanih snaga, nego je još gore stanje kada su u pitanju vojnici u mirovnim misijama, koji nose uniforme koje posuđuju od drugih armija. Drugo, i kada se naruče uniforme, one dođu rasparene, i vojnici nemaju ni obuću ni odjeću koja im po veličini odgovara. Godinama se niko ne bavi stanjem u OS BiH", rekla je Majkićeva.

Sa druge strane, u MO BiH priznaju da nedostatak budžetskih sredstava umnogome otežava i druge vidove snabdijevanja, ali i brojne aktivnosti jedinica OS BiH. Nadaju se da će, ipak, iznaći rješenja kako bi u potpunosti ispunili zadate ciljeve.

"Funkcionisanje Oružanih snaga BiH obilježavaju brojni svakodnevni izazovi, ali u skladu sa datom situacijom i racionalnim planiranjem, pripadnici OS BiH uspješno realizuju sve postavljene zadatke", kazali su iz MO BiH.

Podsjetimo, "Nezavisne" su nedavno objavile da vojnici u BiH nose jednu uniformu i po više od deset godina.

"Stanje se već duže vrijeme ne mijenja, pa tako pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, pored uniformi, fale i kabanice, čizme, jakne, košulje i slično", rekao je tada izvor "Nezavisnih". Kako je dodao naš sagovornik, ovaj problem lako je uočljiv svakome ko pogleda na grupu vojnika.

"Shvatićete da je situacija neprihvatljiva jer je u pitanju šarenilo - kod jednog vojnika uniforma je zelena, kod drugog izblijedjela, sasvim neke druge nijanse", zaključuje naš sagovornik.

(Nezavisne novine)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Petar

09.02.2019 08:07

Vojska nam ne treba. Potrebno je izvrsiti demilitarizaciju BiH a ogroman novac koji se ulaze u nesto od cega nemamo koristi usmjeriti u otvaranje novih radnih mjesta.

ODGOVORITE
Name

guz

09.02.2019 08:54

Ako vojska ne treba,kako ce onda RS biti za "vojnu neutralnost"?

Name

sarajlija

09.02.2019 09:13

I ja se slažem da nam ne treba vojska od onog momenta kad komšije raspuste svoje armije.Srbija nabavlja MIG-ove i tenkove a mi da svoje raspustimo? Malo sutra.

Name

boki

09.02.2019 08:18

Šta če vojska pored ovoliko političara

ODGOVORITE
Name

Pitanje

09.02.2019 08:34

Kome i cemu sluze ovi uhljebi?

ODGOVORITE
Name

синип

09.02.2019 10:47

Трошењу буџетских пара.

Name

Haha

09.02.2019 08:41

Bolja su im ova kad su tako izdržljiva za deset godina nisu mogli poderat al nista i nerade

ODGOVORITE
Name

?

09.02.2019 09:31

A mi bi u NATO?

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

09.02.2019 09:39

Zašto u opšte neko poput Dušanka Mahnić kima pravo da išta kaže o stanju u vojsci kada je sve činila da se ovi ljudi dovedu u ovakvo stanje! Nju je zanimalo samo kako i koliko je moguće prodati viška oružja i municije, tu su generali poput Milinovića,Vukovićaa, Tepšića,Marinkovića koji ništa nisu činili za bolji status i položaj ljudi! Sad su uz guz stavu da ih treba ukinuti i dovesti da sami odu....ljigavaci!

ODGOVORITE
Name

vojnik

09.02.2019 09:46

Sajkace su sasivene,u pripremi rajtozle i koporani.

ODGOVORITE
Name

Mene

09.02.2019 10:31

Cisto zanima ako nas neko napadne ko ce nas branit i sa cime

ODGOVORITE
Name

realno

09.02.2019 15:37

Dobro si postavio pitanje. Kod nas bas nista ne funkcionise kako treba pa i vojska. Kad u predsjedistvu nisu izabrani predstavnici svih naroda kako treba onda za ostalo netreba ni pitati

Name

Murija

09.02.2019 13:37

Sta ce nam vojska?Pa Burle nas cuva!

ODGOVORITE
Name

Darko

09.02.2019 19:10

U mnogome cemu sa komentarima se slazem, jer vecina nije ni sluzila vojsku a komentarise. OS BiH su sastavljene od dve entitetske vojske, bilo kakav komentar je suvisan jer odma Srbi gaze VRS a Bosnjaci ARBiH, a na svim stranama je vojska ginula za neko bolje sutra koje u svakom slucaju nije doslo. Ja sam skolovan oficir OS BIH sa zavrsenim svim vojnim skolama i ponosno isticem da volim uniformu jer ja dolazim iz entiteta gdje je dio moje bivse vojske ugradjeno i ponosan sam sa tim. Stara izreka kaze, kada je tesko ili rat priziva se bog i vojnik a kada sve prodje ona se vojnik ne postuje a Bog zaboravlja. Ja razumijem da pojedini ne vide znacaj vojske ali bolje da znaju da jaka vojska je i jaka drzava pa ma kakva ona bila. Bolje da komentarisete da se pokrene vojna proizvodnja (kao u Bratuncu) gdje ce svi gradjani imati koristi biti sve vise zaposljavani i primati plate. Na taj nacin cemo opremiti i vojsku ali ujedno svoj trud ptodati drugim zemljama u opremanju njihovih jedinica kao sto to rade mnogi a mi kupujemo i necim se ponosimo dok dajemo pare a drugi trljaju ruke. U BiH rata vise biti nece narodu je dosta bacanja magle u oci, zato budite ponosni na ono sto ste dali u OSBiH i zapamtite da od toga hljeb u BiH jede vise od 27000 zivih glava. U vojsci se radi doduse u zavisnosti od jedinice do jedinice manje ili vise. Zasto se niko nije zapitao i mozda pokrenuo pitanje sluzenja vojnog roka da nam dijeca ne postanu ono sto postaju. Zapitajte se...

ODGOVORITE