ЕЛ: ЦСКА тукао Реал у евролигашком блокбастеру!

И преузео друго место! Армија славила 82:78.  Неизвесно у Москви: ЦСКА по други пут бољи од Реал Мадрида.  Кошаркаши ЦСКА из Москве савладали су Реал Мадрид на домаћем паркету резултатом 82:78 у 22. колу Евролиге.  ЦСКА наставио да побеђује Реал када није Ф4! У једном од евролигашких "класика", Мадриђани су остали кратки у намери да врате прве бодове из Москве још од 2008. године.  Фенер разбио ПАО и поставио нови рекорд Евролиге! Кошаркаши Фенербахчеа квалификовали су се у четвртфинале Евролиге победом над Панатинаикосом на домаћем терену резултатом 85:66.  Фенер разнео ПАО, оверен плеј-оф! Гудурић 12 поена, Калинић осам. . .

Кошарка 08.02.2019 | 20:55
ЕЛ: ЦСКА тукао Реал у евролигашком блокбастеру!
ЦСКА је по други пут ове сезоне био бољи од Реала, после тријумфа у Мадриду, и тиме им се осветио за пораз у полуфиналу Фајнал фора прошле године у Београду.

Московљани су се вратили на победничу путању шестим тријумфом заредом у свим такмичењима после серије нешто лошијих резултата.

Реал је доста боље играо у првих 20 минута и ЦСКА зауставио сјајном одбраном. Московљани су за полувреме постигли тек 34 поена, што је значајно изнад њиховог уобичајеног просека, али су знатно квалитетнију кошарку играли у наставку.

Тим Димитриса Итудиса направио је предност од девет поена у наредних десет минута и пред последњу четвртину ушао са предношћу од три поена. ЦСКА је у последњем кварталу чувао предност, која се кретала од 1 до 7 поена, али је на крају ипак виђена драма.

Мадриђани су пришли на пола коша заостатка и ушло се у "пенал завршницу". На 17 секунди је Данијел Хекет бацањима донео три поена предности домаћину, а Реал је кренуо у последњи напад. Џејси Керол је преузео одговорност, али је промашио цео обруч.

Нандо де Коло је још једанпту заблистао са 21 поеном, Кори Хигинс је имао 15, а Данијел Хекет 14. Вил Клајбурн, који је постигао слободна бацање које је одвело ЦСКА на разлику од два поседа четири секунде пре краја, постигао је осам поена и имао шест скокова.

"Краљевски клуб" је предводио Ентони Рендолф са 20 поена, а пратили су га Густаво Ајон са 11 поена, те по шест скокова и асистенција, као и Клемен Препелич са 10 поена, док нико више није био двоцифрен код гостију. Серхио Љуљ није играо, док је Руди Фернандес за 19 минута постигао тек једну тројку.

Кошаркашки класик у Москви припао је ЦСКА! Реал је био бољи у првом делу игре, имао предност, међутим "црни минути" током треће деонице коштали су Краљевски клуб великог скалпа. Армејци су у узбудљивој завршници славили са 82:78 и преузели друго место од Мадриђана.  

Ако се у овако "густом" мечу може говорити о ономе што је однело превагу онда су то свакако скокови. Чак 12 их је имао више домаћин, а доминација је била најочигледнија у офанзиви - 16:6. Мадриђани јесу шутирали доста боље за два, међутим то није надоместило поменуту "рупу" у скоковима. 

Последњих 60 секунди утакмице баш се одужило и то на добрих десетак минута. Фаул за фаулом, тајм аут за тајм аутом. ЦСКА је ушао завршницу са три поена вишка и то се испоставило као кључно. На три секунде до краја Вил Клајбурн погодио је једно слободно бацање за 82:78, чиме је све било решено. Други пеналКлајбурн је промашио, а гости нису погодили тројку којом би ублажили пораз.

Шпанци су јако лоше одиграли трећу деоницу у којој су примили чак 30 поена. Армија је у том делу игре дошла до преокрета. Претходно је углавном била у заостатку. 

Најбољи у домаћем саставу био је Нандо Де Коло са 21 убаченим поеном и само једним промашајем за два (6/7). Кори Хигинс додао је 15, а Данијел Хекет, можда и кључни човек ЦСКА - 14. Хекет је био изванредан. Погодио је три тројке из четири покушаја и само једном омашио са линије пенала. За два стопостотан. На другој страни Ентони Рендолф није имао адекватну подршку саиграча. Његових 20 кошева није било довољно за рушење московске тврђаве. Двоцифрени су још били Густаво Ајон (11) и Клемен Препелич(10).   

У потрази за првом победом у Москви од 2008. године, шампион Европе имао је осам поена предности у другој, пет у трећој и два у четвртој четвртини, али из везаних напада на "минус 3" у последњих 30 секунди није успео да погоди тројку.

У првом покушају морао је да се задовољи поенима Густава Ајона под кошем, у другом - кључном - лоше изграђену акцију искористио је Нандо Де Коло и натерао лоше постављеног Џејсија Керола да баци "аир балл" за коначну предају:

ЦСКА Москва - Реал Мадрид 82:78 (22:20, 12:20, 30:21, 18:17) пред нешто мање од 13.000 навијача у дербију 22. кола Евролиге, у ком су "армејци" забележили четврту победу у низу после Бајерна, Барселоне и Будућности.

Последња два првака Европе сада имају исти скор на другом месту иза лидера, Фенербахчеа.

У дуелу два најтрофејнија клуба Европе, са седам, односно десет титула првака, бољи скор у Евролиги имају "армејци" (17-7), али су "краљевићи" добили најважнији дуел два гиганта у скоријој историји - полуфинале Фајнал-фора у Београду прошлог пролећа (83:92), након чега су освојили и јубиларну титутлу. Ако је за утеху, Руси су добили последњи меч пре тога (93:87) и оба ове сезоне (88:93, 82:78). ЦСКА има девет победа у последњих 13 сусрета.

Повређени Кори Хигинс вратио се у тим Димитриса Итудиса за велики дерби и одмах показао колико је значајан. Убацио је 15 поена (5/11 за два, 1/2 за три), уз три скока и био други најефикаснији играч екипе иза Де Колоа који је до 21 поена за 27 минута игре стигао шутирајући 6/7 за два и 2/5 за три поена, а имао је и три скока, четири асистенције и три изгубљене лопте.

За разлику од Грка, који је дочекао "појачање" за овај сусрет, Пабло Ласо није могао да рачуна на две велике звезде, Серхија Љуља (10,3 поена, 1,8 скокова, 3,6 асистенција) и Треја Томпкинса (7,6 поена, 3,8 скокова), међутим и без двојце искусних играча био је близу "брејка" на једном од најнеприступачнијих паркета Европе.

Реал је вођство испустио ударцем у чврст зид који је Итудис поставио почетком последње четвртине, када је деловало да одбрана ЦСКА унапред зна сваку кретњу коју ће позвати Сегундо Кампацо, а када су гости пали у заостатак било је потребно много, много муке да остану у утакмици и не дозволе ривалу да се одлепи.

Снаге за то су имали, али не и за коначан ударац, делом и због тога што акције које је Ласо позивао после тајм-аута у пресудним моментима нису биле ни близу реализоване онако како су замишљене.

Ентони Рендолф био је један од играча који се клизао и правио грешке у финишу, иако је био далеко најефикаснији играч свог тима са 20 поена (4/5 за два, 3/5 за три), па се некако стекао утисак да је Ајон био најважнији и најпоузданији играч Реала овог петка увече иако је стао на 11 поена (5/7 за два), уз шест скокова, шест асистенција, две украдене лопте и две блокаде.

ЦСКА је проблем решио када је дефанзивно искључио потенцијалног "фактора икс", Клемена Препелича, који је осам од десет поена постигао у првом полувремену, док Керол после осам поена у првих 20 минута није успео да дода ниједан у наставку.

Просто, бекови ЦСКА су били превише добри, покретљиви и паметни у одбрани.

Фенер разбио ПАО и поставио нови рекорд Евролиге! Кошаркаши Фенербахчеа квалификовали су се у четвртфинале Евролиге победом над Панатинаикосом на домаћем терену резултатом 85:66.

Фенер је, после победе у Грчкој, Панатинаикос победио и у Турској и тиме остварио 19. овосезонску победу у 22. колу.

Они су, самим тим, осам кола пре краја обезбедили плеј-оф Евролиге то учинивши раније него што је то ико икада урадио у новом формату такмичења.

ПАО је боље ушао у меч и повео са 13:8, али је од тада тим Жељка Обрадовића "додао гас" и апсолутно доминирао све до краја утакмице. Фенер је имао и 28 поена предности током четврте деонице, али је на крају победи са "само" 19 поена предности.

Николо Мели је убацио 14 поена и имао седам скокова, док су по 12 поена забележили Ерик Грин, Марко Гудурић и Ђиђи Датоме. Гудурић је имао и три асистенције, док је други српски играч у Фенеру Никола Калинић меч завршио са осам поена, три скока и два успешна додавања.

Најбољи код гостију био је Шон Килпетрик са 19 поена, а пратили су га Дешон Томас са 13 поена и шест скокова и Ник Калатес са осам поена, четири скока и пет асистенција.

Демонстрација силе на делу. Лидер евролигашког каравана - Фенербахче, разбио је у Истанбулу Панатинаикос резултатом 85:66 и показао да га пораз у Минхену у прошлом колу није превише уздрмао. Овом победом Гудурић, Калинић и друштво оверили су пласман у плеј-оф осам кола пре краја лигашког дела такмичења, па ће сада пред собом имати задатак само да одбране прво место. 

Тим Жељка Обрадовића имао је предност од почетка до краја, а гости су били конкурентни само током треће деонице (15:17), када је већ било јасно да ће Турци славити. Фенер је за полувреме дозволио ривалу свега 29 поена. Фрустрација се видела сваког тренутка на лицима момака Рика Питина који ниједног момента нису успели да меч учине узбудљивијим. 

Николо Мели пружио је одличну игру, само један промашај из игре и то за три поена - 4/5. Завршио је 14 кошева и био најефикаснији. Уз то имао је и седам скокова и четири асистенције. По 12 поена убацила су тројица играча Фенера - Ђиђи Датоме, Марко Гудурић и Ерик Грин.  Гудурић је такође имао само један промашај из игре - за два 2/2, за три 2/3 и са линије пенала 2/2. Други српски репрезентативац из редова турског тима - Никола Калинић, зауставио се на осам кошева. Није га ишао шут за три - 0/3. 

У тиму из Атине најефикаснији био је Шон Килпатрик са 19 поена. Двоцифрен само још Дешон Томас - 13. 

Гудурић цепао мрежицу, дебитовао и "бабy" Биберовић! Фенербахче поставио је нови рекорд Евролиге и, уједно, готово елиминисао Панатинаикос из трке за плеј-оф.

Једанаестом победом код куће ове сезоне у исто толико утакмица, кошаркаши Фенербахчеа поставили су нови рекорд Евролиге и обезбедили плеј-оф већ после 22 од 30 рунди лигашког дела.

Убедљив тријумф екипе нашег великана, Жељка Обрадовића, уједно, могао би да значи и опроштај "његовог" Панатинаикоса од пласмана у четвртфинале, иако ће "зелени" из Атине имати још осам утакмица да поправе наизглед непоправљиво:

Фенербахче - Панатинаикос 85:66 (24:18, 24:11, 15:17, 22:20)!

На крају, дебитовао је и 18-годишњи Тарик Биберовић.

Било је и 28 разлике у једном тренутку (78:50) за седму победу Фенербахчеа над Панатинаикосом у последњих осам дуела.

У поменутих 11-0 пред жуто-плавим навијачима, "Жоц" и његов интернационални састав побеђивали су ривале са 12 поена разлике у просеку и једини су евролигашки састав без пораза на свом паркету ове сезоне. ЦСКА из Москве и Реал из Мадрида имају по један неуспех.

Екипу легенде америчке колеџ кошарке, Рика Питина, Фенер је практично решио серијом 12:2 у првој четвртини, којом је стекао предност од 20:15, а коју је у другој четвртини "попео" на алармантних 19 разлике (48:29).

Без победе у гостима у најјачој конкуренцији још од 2. новембра и гостовања Будућности, а у међувремену су одиграли осам мечева на страни, Атињани по повратку на паркет у трећој четвртини ниједне секунде нису поверовали у преокрет, па је домаћи састав играо за публику, себе, статистику и "хајлајтсе".

Пред 11.800 навијача најрасположенији за игру био је Николо Мели са 14 поена (1/1 за два, 4/5 за три), седам скокова, четири асистенције и две украдене лопте, а пратили су га Ерик Грин, Луиђи Датоме и наш репрезентативац Марко Гудурић са по 12 поена.

Гудурић је био готово перфектан у шуту: 2/2 за један, 2/2 за два и 2/3 за три поена, а забележио је и три асистенције, уз украдену и две изгубљене лопте.

У Питиновом тиму, кошарка се играла највише Шону Килпатрику који је убацио 19 поена (8/12 за два, 0/4 за три), уз три скока, две асистенције и три украдене лопте. Двоцифрен је био само још Дешон Томас са 13 поена и шест скокова.

Резултати 22. кола:

четвртак

Анадолу Ефес - Гран Канарија 93:74
/Симон 25, 4 ск, 3 ас - Хена 16/

Будућност - Химки 90:98
/Кол 20, 2 ск, 11 ас - Мики 25, 4 ск/

Макаби - Олимпијакос 65:64
/Блек 19, 7 ск - Спанулис 16, Вилијамс-Гос 16/

Барселона - Жалгирис 78:72
/Ханга 14, Томић 11, 6 ск - Милакнис 17, Волтерс 15, 7 ас/

петак

ЦСКА Москва - Реал Мадрид 82:78
/Де Коло 21, 3 ск, 4 ас - Ајон 11, 6 ск, 6 ас/

Фенербахче - Панатинаикос 85:66
/Мели 14, 7 ск, 4 ас, 2 укр - Килпатрик 19, 3 ск, 2 ас, 3 укр/

Басконија - Бајерн 20.30
Милано - Дарушафака 20.45

Табела: Фенербахче 19-3, ЦСКА 17-5, Реал 17-5, Ефес 14-8, Барселона 13-9, Олимпијакос 12-10, Бајерн 11-10, Милано 10-11, Макаби 10-12, Панатинаикос 9-13, Химки 9-13, Жалгирис 8-14, Гран Канарија 6-16, Будућност 6-16, Дарушафака 3-18.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар