EL: CSKA tukao Real u evroligaškom blokbasteru!

I preuzeo drugo mesto! Armija slavila 82:78.  Neizvesno u Moskvi: CSKA po drugi put bolji od Real Madrida.  Košarkaši CSKA iz Moskve savladali su Real Madrid na domaćem parketu rezultatom 82:78 u 22. kolu Evrolige.  CSKA nastavio da pobeđuje Real kada nije F4! U jednom od evroligaških "klasika", Madriđani su ostali kratki u nameri da vrate prve bodove iz Moskve još od 2008. godine.  Fener razbio PAO i postavio novi rekord Evrolige! Košarkaši Fenerbahčea kvalifikovali su se u četvrtfinale Evrolige pobedom nad Panatinaikosom na domaćem terenu rezultatom 85:66.  Fener razneo PAO, overen plej-of! Gudurić 12 poena, Kalinić osam. . .

Košarka 08.02.2019 | 20:55
EL: CSKA tukao Real u evroligaškom blokbasteru!
CSKA je po drugi put ove sezone bio bolji od Reala, posle trijumfa u Madridu, i time im se osvetio za poraz u polufinalu Fajnal fora prošle godine u Beogradu.

Moskovljani su se vratili na pobedniču putanju šestim trijumfom zaredom u svim takmičenjima posle serije nešto lošijih rezultata.

Real je dosta bolje igrao u prvih 20 minuta i CSKA zaustavio sjajnom odbranom. Moskovljani su za poluvreme postigli tek 34 poena, što je značajno iznad njihovog uobičajenog proseka, ali su znatno kvalitetniju košarku igrali u nastavku.

Tim Dimitrisa Itudisa napravio je prednost od devet poena u narednih deset minuta i pred poslednju četvrtinu ušao sa prednošću od tri poena. CSKA je u poslednjem kvartalu čuvao prednost, koja se kretala od 1 do 7 poena, ali je na kraju ipak viđena drama.

Madriđani su prišli na pola koša zaostatka i ušlo se u "penal završnicu". Na 17 sekundi je Danijel Heket bacanjima doneo tri poena prednosti domaćinu, a Real je krenuo u poslednji napad. Džejsi Kerol je preuzeo odgovornost, ali je promašio ceo obruč.

Nando de Kolo je još jedanptu zablistao sa 21 poenom, Kori Higins je imao 15, a Danijel Heket 14. Vil Klajburn, koji je postigao slobodna bacanje koje je odvelo CSKA na razliku od dva poseda četiri sekunde pre kraja, postigao je osam poena i imao šest skokova.

"Kraljevski klub" je predvodio Entoni Rendolf sa 20 poena, a pratili su ga Gustavo Ajon sa 11 poena, te po šest skokova i asistencija, kao i Klemen Prepelič sa 10 poena, dok niko više nije bio dvocifren kod gostiju. Serhio Ljulj nije igrao, dok je Rudi Fernandes za 19 minuta postigao tek jednu trojku.

Košarkaški klasik u Moskvi pripao je CSKA! Real je bio bolji u prvom delu igre, imao prednost, međutim "crni minuti" tokom treće deonice koštali su Kraljevski klub velikog skalpa. Armejci su u uzbudljivoj završnici slavili sa 82:78 i preuzeli drugo mesto od Madriđana.  

Ako se u ovako "gustom" meču može govoriti o onome što je odnelo prevagu onda su to svakako skokovi. Čak 12 ih je imao više domaćin, a dominacija je bila najočiglednija u ofanzivi - 16:6. Madriđani jesu šutirali dosta bolje za dva, međutim to nije nadomestilo pomenutu "rupu" u skokovima. 

Poslednjih 60 sekundi utakmice baš se odužilo i to na dobrih desetak minuta. Faul za faulom, tajm aut za tajm autom. CSKA je ušao završnicu sa tri poena viška i to se ispostavilo kao ključno. Na tri sekunde do kraja Vil Klajburn pogodio je jedno slobodno bacanje za 82:78, čime je sve bilo rešeno. Drugi penalKlajburn je promašio, a gosti nisu pogodili trojku kojom bi ublažili poraz.

Španci su jako loše odigrali treću deonicu u kojoj su primili čak 30 poena. Armija je u tom delu igre došla do preokreta. Prethodno je uglavnom bila u zaostatku. 

Najbolji u domaćem sastavu bio je Nando De Kolo sa 21 ubačenim poenom i samo jednim promašajem za dva (6/7). Kori Higins dodao je 15, a Danijel Heket, možda i ključni čovek CSKA - 14. Heket je bio izvanredan. Pogodio je tri trojke iz četiri pokušaja i samo jednom omašio sa linije penala. Za dva stopostotan. Na drugoj strani Entoni Rendolf nije imao adekvatnu podršku saigrača. Njegovih 20 koševa nije bilo dovoljno za rušenje moskovske tvrđave. Dvocifreni su još bili Gustavo Ajon (11) i Klemen Prepelič(10).   

U potrazi za prvom pobedom u Moskvi od 2008. godine, šampion Evrope imao je osam poena prednosti u drugoj, pet u trećoj i dva u četvrtoj četvrtini, ali iz vezanih napada na "minus 3" u poslednjih 30 sekundi nije uspeo da pogodi trojku.

U prvom pokušaju morao je da se zadovolji poenima Gustava Ajona pod košem, u drugom - ključnom - loše izgrađenu akciju iskoristio je Nando De Kolo i naterao loše postavljenog Džejsija Kerola da baci "air ball" za konačnu predaju:

CSKA Moskva - Real Madrid 82:78 (22:20, 12:20, 30:21, 18:17) pred nešto manje od 13.000 navijača u derbiju 22. kola Evrolige, u kom su "armejci" zabeležili četvrtu pobedu u nizu posle Bajerna, Barselone i Budućnosti.

Poslednja dva prvaka Evrope sada imaju isti skor na drugom mestu iza lidera, Fenerbahčea.

U duelu dva najtrofejnija kluba Evrope, sa sedam, odnosno deset titula prvaka, bolji skor u Evroligi imaju "armejci" (17-7), ali su "kraljevići" dobili najvažniji duel dva giganta u skorijoj istoriji - polufinale Fajnal-fora u Beogradu prošlog proleća (83:92), nakon čega su osvojili i jubilarnu titutlu. Ako je za utehu, Rusi su dobili poslednji meč pre toga (93:87) i oba ove sezone (88:93, 82:78). CSKA ima devet pobeda u poslednjih 13 susreta.

Povređeni Kori Higins vratio se u tim Dimitrisa Itudisa za veliki derbi i odmah pokazao koliko je značajan. Ubacio je 15 poena (5/11 za dva, 1/2 za tri), uz tri skoka i bio drugi najefikasniji igrač ekipe iza De Koloa koji je do 21 poena za 27 minuta igre stigao šutirajući 6/7 za dva i 2/5 za tri poena, a imao je i tri skoka, četiri asistencije i tri izgubljene lopte.

Za razliku od Grka, koji je dočekao "pojačanje" za ovaj susret, Pablo Laso nije mogao da računa na dve velike zvezde, Serhija Ljulja (10,3 poena, 1,8 skokova, 3,6 asistencija) i Treja Tompkinsa (7,6 poena, 3,8 skokova), međutim i bez dvojce iskusnih igrača bio je blizu "brejka" na jednom od najnepristupačnijih parketa Evrope.

Real je vođstvo ispustio udarcem u čvrst zid koji je Itudis postavio početkom poslednje četvrtine, kada je delovalo da odbrana CSKA unapred zna svaku kretnju koju će pozvati Segundo Kampaco, a kada su gosti pali u zaostatak bilo je potrebno mnogo, mnogo muke da ostanu u utakmici i ne dozvole rivalu da se odlepi.

Snage za to su imali, ali ne i za konačan udarac, delom i zbog toga što akcije koje je Laso pozivao posle tajm-auta u presudnim momentima nisu bile ni blizu realizovane onako kako su zamišljene.

Entoni Rendolf bio je jedan od igrača koji se klizao i pravio greške u finišu, iako je bio daleko najefikasniji igrač svog tima sa 20 poena (4/5 za dva, 3/5 za tri), pa se nekako stekao utisak da je Ajon bio najvažniji i najpouzdaniji igrač Reala ovog petka uveče iako je stao na 11 poena (5/7 za dva), uz šest skokova, šest asistencija, dve ukradene lopte i dve blokade.

CSKA je problem rešio kada je defanzivno isključio potencijalnog "faktora iks", Klemena Prepeliča, koji je osam od deset poena postigao u prvom poluvremenu, dok Kerol posle osam poena u prvih 20 minuta nije uspeo da doda nijedan u nastavku.

Prosto, bekovi CSKA su bili previše dobri, pokretljivi i pametni u odbrani.

Fener razbio PAO i postavio novi rekord Evrolige! Košarkaši Fenerbahčea kvalifikovali su se u četvrtfinale Evrolige pobedom nad Panatinaikosom na domaćem terenu rezultatom 85:66.

Fener je, posle pobede u Grčkoj, Panatinaikos pobedio i u Turskoj i time ostvario 19. ovosezonsku pobedu u 22. kolu.

Oni su, samim tim, osam kola pre kraja obezbedili plej-of Evrolige to učinivši ranije nego što je to iko ikada uradio u novom formatu takmičenja.

PAO je bolje ušao u meč i poveo sa 13:8, ali je od tada tim Željka Obradovića "dodao gas" i apsolutno dominirao sve do kraja utakmice. Fener je imao i 28 poena prednosti tokom četvrte deonice, ali je na kraju pobedi sa "samo" 19 poena prednosti.

Nikolo Meli je ubacio 14 poena i imao sedam skokova, dok su po 12 poena zabeležili Erik Grin, Marko Gudurić i Điđi Datome. Gudurić je imao i tri asistencije, dok je drugi srpski igrač u Feneru Nikola Kalinić meč završio sa osam poena, tri skoka i dva uspešna dodavanja.

Najbolji kod gostiju bio je Šon Kilpetrik sa 19 poena, a pratili su ga Dešon Tomas sa 13 poena i šest skokova i Nik Kalates sa osam poena, četiri skoka i pet asistencija.

Demonstracija sile na delu. Lider evroligaškog karavana - Fenerbahče, razbio je u Istanbulu Panatinaikos rezultatom 85:66 i pokazao da ga poraz u Minhenu u prošlom kolu nije previše uzdrmao. Ovom pobedom Gudurić, Kalinić i društvo overili su plasman u plej-of osam kola pre kraja ligaškog dela takmičenja, pa će sada pred sobom imati zadatak samo da odbrane prvo mesto. 

Tim Željka Obradovića imao je prednost od početka do kraja, a gosti su bili konkurentni samo tokom treće deonice (15:17), kada je već bilo jasno da će Turci slaviti. Fener je za poluvreme dozvolio rivalu svega 29 poena. Frustracija se videla svakog trenutka na licima momaka Rika Pitina koji nijednog momenta nisu uspeli da meč učine uzbudljivijim. 

Nikolo Meli pružio je odličnu igru, samo jedan promašaj iz igre i to za tri poena - 4/5. Završio je 14 koševa i bio najefikasniji. Uz to imao je i sedam skokova i četiri asistencije. Po 12 poena ubacila su trojica igrača Fenera - Điđi Datome, Marko Gudurić i Erik Grin.  Gudurić je takođe imao samo jedan promašaj iz igre - za dva 2/2, za tri 2/3 i sa linije penala 2/2. Drugi srpski reprezentativac iz redova turskog tima - Nikola Kalinić, zaustavio se na osam koševa. Nije ga išao šut za tri - 0/3. 

U timu iz Atine najefikasniji bio je Šon Kilpatrik sa 19 poena. Dvocifren samo još Dešon Tomas - 13. 

Gudurić cepao mrežicu, debitovao i "baby" Biberović! Fenerbahče postavio je novi rekord Evrolige i, ujedno, gotovo eliminisao Panatinaikos iz trke za plej-of.

Jedanaestom pobedom kod kuće ove sezone u isto toliko utakmica, košarkaši Fenerbahčea postavili su novi rekord Evrolige i obezbedili plej-of već posle 22 od 30 rundi ligaškog dela.

Ubedljiv trijumf ekipe našeg velikana, Željka Obradovića, ujedno, mogao bi da znači i oproštaj "njegovog" Panatinaikosa od plasmana u četvrtfinale, iako će "zeleni" iz Atine imati još osam utakmica da poprave naizgled nepopravljivo:

Fenerbahče - Panatinaikos 85:66 (24:18, 24:11, 15:17, 22:20)!

Na kraju, debitovao je i 18-godišnji Tarik Biberović.

Bilo je i 28 razlike u jednom trenutku (78:50) za sedmu pobedu Fenerbahčea nad Panatinaikosom u poslednjih osam duela.

U pomenutih 11-0 pred žuto-plavim navijačima, "Žoc" i njegov internacionalni sastav pobeđivali su rivale sa 12 poena razlike u proseku i jedini su evroligaški sastav bez poraza na svom parketu ove sezone. CSKA iz Moskve i Real iz Madrida imaju po jedan neuspeh.

Ekipu legende američke koledž košarke, Rika Pitina, Fener je praktično rešio serijom 12:2 u prvoj četvrtini, kojom je stekao prednost od 20:15, a koju je u drugoj četvrtini "popeo" na alarmantnih 19 razlike (48:29).

Bez pobede u gostima u najjačoj konkurenciji još od 2. novembra i gostovanja Budućnosti, a u međuvremenu su odigrali osam mečeva na strani, Atinjani po povratku na parket u trećoj četvrtini nijedne sekunde nisu poverovali u preokret, pa je domaći sastav igrao za publiku, sebe, statistiku i "hajlajtse".

Pred 11.800 navijača najraspoloženiji za igru bio je Nikolo Meli sa 14 poena (1/1 za dva, 4/5 za tri), sedam skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte, a pratili su ga Erik Grin, Luiđi Datome i naš reprezentativac Marko Gudurić sa po 12 poena.

Gudurić je bio gotovo perfektan u šutu: 2/2 za jedan, 2/2 za dva i 2/3 za tri poena, a zabeležio je i tri asistencije, uz ukradenu i dve izgubljene lopte.

U Pitinovom timu, košarka se igrala najviše Šonu Kilpatriku koji je ubacio 19 poena (8/12 za dva, 0/4 za tri), uz tri skoka, dve asistencije i tri ukradene lopte. Dvocifren je bio samo još Dešon Tomas sa 13 poena i šest skokova.

Rezultati 22. kola:

četvrtak

Anadolu Efes - Gran Kanarija 93:74
/Simon 25, 4 sk, 3 as - Hena 16/

Budućnost - Himki 90:98
/Kol 20, 2 sk, 11 as - Miki 25, 4 sk/

Makabi - Olimpijakos 65:64
/Blek 19, 7 sk - Spanulis 16, Vilijams-Gos 16/

Barselona - Žalgiris 78:72
/Hanga 14, Tomić 11, 6 sk - Milaknis 17, Volters 15, 7 as/

petak

CSKA Moskva - Real Madrid 82:78
/De Kolo 21, 3 sk, 4 as - Ajon 11, 6 sk, 6 as/

Fenerbahče - Panatinaikos 85:66
/Meli 14, 7 sk, 4 as, 2 ukr - Kilpatrik 19, 3 sk, 2 as, 3 ukr/

Baskonija - Bajern 20.30
Milano - Darušafaka 20.45

Tabela: Fenerbahče 19-3, CSKA 17-5, Real 17-5, Efes 14-8, Barselona 13-9, Olimpijakos 12-10, Bajern 11-10, Milano 10-11, Makabi 10-12, Panatinaikos 9-13, Himki 9-13, Žalgiris 8-14, Gran Kanarija 6-16, Budućnost 6-16, Darušafaka 3-18.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar