Ко су побједници, а ко губитници лудог краја прелазног рока?

Анализирали смо послове свих 30 НБА клубова.  Иза нас је један од занимљивијих прелазних рокова. . .

Кошарка 08.02.2019 | 23:12
Ко су побједници, а ко губитници лудог краја прелазног рока?
Нема више трејдова у НБА лиги. Синоћ у 21 час по средњоевропском времену стављена је тачка на "траде деадлине", после чега клубови могу само потписивати слободне играче. Биће, значи, још нешто измена у ростерима, али неће то бити велике промене јер слободних играча и нема превише.

Последњих неколико дана догађале су се луде ствари у НБА лиги, доста је великих послова одрађено, а ми смо анализирали све што се догађало у свих 30 клубова.

АТЛАНТА ХОКС

ДОШЛИ: Шелвин Мек (Мемфис), Џабари Бирд (Бостон)

ОТИШЛИ: Тајлер Дорси (Мемфис)

Атланта очекивано није улазила у никакве велике послове. Хокси су на свом путу ребилдинга – њихова млада екипа ове сезоне чак игра и боље него што се очекивало, а на лето ће имати нови добар пик на Драфту, као и брдо простора на селери кепу. Вероватно су пробали некоме да 'утопе' Кента Базмора, али није ишло. Ипак мајстор за следећу годину има играчку опцију тешку 19.200.000 долара. Ни то није проблем за Хоксе.

БОСТОН СЕЛТИКС

ДОШЛИ: Пик друге рунде (Мемфис)

ОТИШЛИ: Џабари Бирд (Атланта)

Њихова највећа победа је то што Ентони Дејвис није отишао у Лејкерсе. Како они у овом прелазном року нису могли доћи до Обрве, надали су се да ће Пеликанси сачекати лето да би трејдовали Дејвиса, а када се то догодило, Дени Ејнџ је морао да буде задовољан.

БРУКЛИН НЕТС

ДОШЛИ: Грег Монро, пик друге рунде (Торонто)

Још једна екипа која није морала да прави ништа у овом прелазном року, а то се и догодило. Бруклин иде својим путем, напокон су успели да се извуку из пакла који је настао после оног чувеног трејда с Бостоном, а сада имају добро посложену екипу која ће врло вероватно у доигравање, готово све важне играче под уговором и за следећу сезону, те простор на селери кепу. Вероватно су ослушкивали могу ли довести неког капиталца, али када су схватили да од тога нема ништа, одлучили су само да помогну Торонту да се решиМонроа који би могао чак и да има улогу у Нетсима.

ШАРЛОТ ХОРНЕТС

Губитници. Нису никога довели, а јако су желели да доведу некога. Дуго су се помињали као највећи фаворити за довођење Марка Гасола, али Торонто је на крају послао бољу понуду у Мемфис. Њихов највећи проблем је загушени селери кеп на којем, када овог лета дају нове уговоре Кемби Вокеру и Џеремију Лембу, немају никаквог простора за побољшање. Медиокритетска екипа.

ЧИКАГО БУЛС

ДОШЛИ: Ото Портер (Вашингтон)

ОТИШЛИ: Џабари Паркер, Боби Портис, пик друге рунде 2023. (Вашингтон)

Булси су се одлучили за занимљив потез. Управа је очито одлучила да никако не може да изгуби једно од прва четири места уочи драфт лутрије, па су инвестирали у Ота Портера. Он није лош играч и дефинитивно би могао помоћи Чикагу, посебно у фази одбране, али доноси превелики ризик с обзиром да има (пре)богати уговор до 2021. године. Додуше, Булси су могли да уђу у тај ризик јер нове уговоре Лаурију Марканену, Венделу Картеру, па и Крису Дану треба дати тек када истекне Портеров уговор, али су прилично затворили простор на селери кепу за следеће љето, Проблем је и што актуелни тренер Џим Бојлен не улива поверење и било би јако лоше за Булсе да он дугорочно остане на клупи. Но, ако у Град ветрова дође Зион, све ће бити другачије…

КЛИВЛЕНД КАВАЛИРС

ДОШЛИ: Брендон Најт, Маркиз Крис, пик прве рунде 2019. (Хјустон), Ник Стаускас, Вејд Болдвин, пик друге рунде 2021. и 2023. (Портланд)

ОТИШЛИ: Родни Худ (Портланд), Ник Стаускас, Вејд Болдвин (Хјустон), Алек Буркс (Сакраменто)

Још један тим који иде у лов на Зиона, али која је била много активнија у прелазном року од Булса. Додуше, Кливленд је и имао чиме да тргује, а генерално је направио добар посао. Нису, додуше, добили неког важног играча, али су добили мноштво пикова који би им могли добро доћи и у следећим пословима. Још су они далеко од коначног ребилдинга јер Тристан Тхомпсон, Џеј Ар Смит, Брендон Најт, Џордан Кларксон,Џон Хенсон и Метју Делаведова следеће године зарађују заједно око 83.000.000 долара, а ту је и огроман уговор Кевина Лава. Сличне послове Кавси ће тако радити и следеће сезоне, обогатиће ростер младим играчима с драфта, а само је питање зашто се на ово нису одлучили чим је Леброн отишао, уместо да су дали гадну лову сада повређеном Лаву.

ДАЛАС МАВЕРИКС

ДОШЛИ: Кристапс Порзингис, Кортни Ли, Тим Хардавеј, Треј Бурк (Далас), Зек Рендолф, Џастин Џексон (Сакраменто)

ОТИШЛИ: Денис Смит, Деандре Џордан, Весли Метјуз, два пика прве рунде (Њујорк), Харисон Барнс (Сакраменто)

Релативни победници. Релативни само из разлога што је питање како ће изгледати Порзингис након опоравка, а за њега су ипак дали три пика прве рунде – Смита и два будућа. Како већ дугују један пик прве рунде Атланти, испада да ће Мавси у следећих пет-шест година дати своја три пика прве рунде што не изгледа добро. Но, ако Летонац буде здрав биће то паклена комбинација с Дончићем, а онда је лако довести и трећег правог играча у екипу јер ће сватко хтети да игра с њима, поготово јер су обојица јако млади. Да не би ништа препустио случају, Марк Кјубан се решио и Харисона Барнса који има јако богату опцију за следећу сезону. Селери кеп је за наредну сезону прилично чист, а играчи које су добили могу им помоћи ове године. Све у свему, одличан посао.

ДЕНВЕР НАГЕТС

Мировали су, а можда су могли да пробају да направе неки трејд у којем би послали неке од својих спољних играча којих имају доста и то прилично добрих. Вероватно су и пробали, али ако нису успели да дођу до правог пакета, онда је добро што су остали на оваквим позицијама. Ипак су тренутно друга екипа Запада.

ДЕТРОИТ ПИСТОНС

ДОШЛИ: Тон Мејкер (Милвоки), Свјатослав Михаљук, пик друге рунде 2021. (ЛА Лејкерс)

ОТИШЛИ: Стенли Џонсон (Њу Орлеанс), Реџи Булок (ЛА Лејкерс)

Ништа за пријавити. Додуше, одрекли су се два играча на боковима који се никада нису доказали, а добили суМејкера који може да буде користан, али за ширу слику ништа од ових послова не мења много. И даље екипа за руб доигравања на Истоку, а неће им помоћи ни чињеница да ће вероватно довести Вејна Елингтона.

ГОЛДЕН СТЕЈТ ВОРИОРС

Мировали су, како то прваци и раде. Они и онако чекају да покупе још понеког слободног играча. Хоће ли то бити Марћин Гортат, Робин Лопез или неко трећи мање је важно. Ионако ће сви хтети да дођу да узму прстен.

ХЈУСТОН РОКЕТС

ДОШЛИ: Иман Шамперт (Сакраменто), Ник Стаускас, Вејд Болдвин (Кливленд)

ОТИШЛИ: Брендон Најт, Маркиз Крис, пик прве рунде 2019. (Кливленд), Ник Стаускас, Вејд Болдвин, пик друге рунде (Индијана), Џејмс Енис (Филаделфија), пик друге рунде 2020. (Сакраменто)

Знали смо да ће Дерил Мори бити агресиван и није нас разочарао. Додуше, није ту било неких већих долазака, али успели су да дођу до Шамперта који би им могао помоћи, а и решили су се неких уговора како би дошли испод границе након које се плаћа порез на луксуз. Додуше, можда су могли да се реше и неког другог играча уместо Ениса, који је имао своју улогу у тиму, али ваљда Мори зна шта ради. Очекујемо и долазак још неког слободног играча.

ИНДИЈАНА ПЕЈСЕРС

ДОШЛИ: Ник Стаускас, Вејд Болдвин, пик друге рунде (Хјустон)

Помогли су Хјустону да се растерети селери кеп, али највећи би им добитак могао бити најављени долазакВеслија Метјуза којег је Њујорк отпустио.

ЛОС АНЂЕЛЕС КЛИПЕРС

ДОШЛИ: Лендри Шамет, Вилсон Чендлер, Мајк Мускала, пик прве рунде 2020, Мајамијев пик прве рунде 2021, пик друге рунде 2021. и 2023. (Филаделфија), Џамајхал Грин, Герет Темпл (Мемфис), Ивица Зубац, Мајкл Бизли (ЛА Лејкерс)

ОТИШЛИ: Тобијас Харис, Бобан Марјановић, Мајк Скот (Филаделфија), Ејвери Бредли (Мемфис), Мајк Мускала (ЛА Лакерс)

Дефинитивно једни од победника драфта. Дословно су опљачкали Филаделфију јер су добили три прва пика за Хариса којем истиче уговор на крају ове сезоне. Шамет се већ доказао у Сиксерсима као солидан играч, можда пик Филе за 2020. неће бити сјајан, али онај Мајамијев за 2021. би могао бити. Одрадили су и добре послове с Мемфисом и Лејкерсима где су добили још неколико занимљивих играча које могу да тестирају до краја сезоне, пре свега Зупца и Грина. Уз све, створили су простор на селери кепу да овог лета могу довести два играча на супермаксималним уговорима. Када се све стави на гомилу, онда жртвовање овогодишњег доигравања и није нека велика жртва. Свака част.

ЛОС АНЂЕЛЕС ЛЕЈКЕРС

ДОШЛИ: Реџи Булок (Детроит), Мајк Мускала (ЛА Клиперс)

ОТИШЛИ: Ивица Зубац, Мајкл Бизли (ЛА Клиперс), Свјатослав Михајљук, пик друге рунде 2021. (Детроит)

За разлику од суграђана, Лејкерси су дефинитивно губитници. Очекивали су да ће Пеликанси пасти и предати им у руке Дејвиса, али у Њу Орлеансу нису били превише срећни како се све одвијало у вези Обрве, а проценили су и да је боље чекати лето када ће се у утрци за Дејвиса укључити и Бостон, те потенцијално екипу која ће имати први пик на драфту. Када су већ изгубили Дејвиса, онда су Лејкерси направили прилично чудан потез где су далиЗупца и Бизлија да би довели солидног, али ништа више од тога, Мускалу. Наводно желе да покупе Кармела Ентонија, а то би тек био врхунац свега.

МЕМФИС ГРИЗЛИС

ДОШЛИ: Јонас Валанчијунас, Делон Рајт, Си Џеј Мајлс, пик друге рунде 2024. (Торонто), Тајлер Дорси (Атланта), Ејвери Бредли (ЛА Клиперс)

ОТИШЛИ: Марк Гасол (Торонто), Шелвин Мек (Атланта), Џамајхал Грин, Герет Темпл (ЛА Клиперс)

Одлучили су у Мемфису да окрену нову страницу, те су ставили на трејд листу Мајка Конлија и Марка Гасола. Шпанца су послали у Торонто, а заузврат су добили тек солидан, ништа више од тога, пакет. Конли је на крају остао у клубу како би био ментор Џарену Џексону око којег Гризлији мисле да граде нову екипу. Пуно је посла пред њима, оптерећује их уговор Чендлера Парсонса, па ће Гризлији и следеће године бити активни на тржишту. Ако их лутрија не помази, неће ни до најбољих пикова на драфту. Све у свему, следи тешко, али нужно раздобље за њих. Додуше, ако Џексон настави да се развија, можда на крају не буде све толико црно.

МАЈАМИ ХИТ

ДОШЛИ: Рајан Андерсон (Финикс)

ОТИШЛИ: Тајлер Џонсон, Вејн Елингтон (Финикс)

Миами се увек помиње као потенцијална мета за довођење многих играча, али су сада одрадили тек један трејд у којем су смањили плате за ову, али и следећу сезону. Играчки ова размена ништа не мења за Хит. На рубу су плеј-офа, ту су и остали.

МИЛВОКИ БАКС

ДОШЛИ: Никола Миротић (Њу Орлеанс)

ОТИШЛИ: Џејсон Смит, Стенли Џонсон , пик друге рунде 2020. (сви Њу Орлеанс), Тон Мејкер (Детроит)

Дефинитивни победници. Добили су управо оно што су тражили – додатног шутера с високих позиција, а Миротић не може бити бољи улов. Црногорац са шпанским пасошем је одрадио сјајан крај прошле и почетак ове сезоне, а Бакси нису дали превише за њега – најважнији играч у трејду је Џонсон којег су добили од Детроита заМејкера, а који се до сада није доказао као стабилан НБА играч.

МИНЕСОТА ТИМБЕРВУЛВС

Мировали. Можда је тако и боље. Додуше, помињао се одлазак Дарија Шарића, али само је остало на спекулацијама. Имају они много својих проблема.

ЊУ ОРЛЕАНС ПЕЛИКАНС

ДОШЛИ: Џејсон Смит, Стенли Џонсон, пик друге рунде 2020. (сви Милвоки), пик друге рунде 2019. (Денвер), Маркиф Морис, пицк друге рунде 2020, 2021. и 2023. (Вашингтон)

ОТИШЛИ: Никола Миротић (Милвоки), Весли Џонсон (Њу Орлеанс)

Одлучили су да се коцкају. Имали су прилично добру понуду од Лејкерса за Дејвиса, али су очигледно били љути како се одиграо тај захтев за трејд од стране Обрве и његовог менаџмента. Али и да нису били љути, чекање им није лоша идеја, поготово ако је веровати причама да им је Бостон обећао да ће у летном пакету за Дејвиса бити и Џејсон Тејтум, односно да су Никси вољни да пошаљу пик прве рунде који би лако могао бити Зион Вилијамсон. А ни понуда Лејкерса неће бити мања него што је сада била. За Миротића су можда могли добити и више, али то није толико важно у широј причи.

ЊУЈОРК НИКС

ДОШЛИ: Денис Смит, Деандре Џордан, Весли Метјуз, два пика прве рунде (Далас)

ОТИШЛИ: Кристапс Порзингис, Кортни Ли, Тим Хардавеј, Треј Бурк (Далас)

Одлучили су да раскину са Летонцем, а колико год то била тешка одлука, толико су добили прилично солидан пакет – Смита се исплати пробати, ту су и још два пика прве рунде, каква год да буду, а успели су да се реше неких дугорочних уговора. Ионако се они надају, као и увек, да ће на лето успети да доведу неке велике звезде. А знамо како то увек заврши с Никсима.

ОКЛАХОМА СИТИ ТАНДЕР

Нису били активни. Нису ни морали ништа да раде с обзиром да је све посложено, а нису ни имали некаквих ресурса за трејдове.

ОРЛАНДО МЕЏИК

ДОШЛИ: Маркел Фулц (Филаделфија)

ОТИШЛИ: Џонатан Симонс, Оклахомин пик прве рунде 2020, пик друге рунде 2019. (Филаделфија)

Лоw риск, хигх реwард. Тако су на Флориди објаснили потез довођења Фулца, а управо то и на најбољи начин описује овај посао. Добили су играча који је био први пик пре само две године, а да се нису одрекли много тога – Оклахомин први пик 2020. сигурно неће бити висок, све остало што су дали је неважно. Што је најбоље у целој причи, Орландо је све време и тражио плејмејкера.

ФИЛАДЕЛФИЈА СЕВЕНТИСИКСЕРС

ДОШЛИ: Тобијас Харис, Бобан Марјановић, Мајк Скот (ЛА Клиперс), Џонатан Симонс, Оклахомин пик прве рунде 2020, пицк друге рунде 2019. (Орландо), Џејмс Енис (Хјустон)

ОТИШЛИ: Маркел Фулц (Орландо), Лендри Шамет, Вилсон Чендлер, Мајк Мускала, пик прве рунде 2020, Мајамијев пик прве рунде 2021, пик друге рунде 2021. и 2023. (ЛА Клиперс)

Процес се завршио, а на крају сезоне ћемо видети последице. Сиксерси су одлучили да иду алл-ин, те су заХариса, којем истиче уговор на крају сезоне, одлучили дати невероватно много ресурса. Имају сјајну петорку коју тек треба уиграти, а из које им два играча на крају године могу одшетати бесплатно (Батлер, Харис). Као шлаг на торту је дошао трејд у којем су дали Фулца за "десет кила кромпира". Ако освоје Исток и задрже Батлера и(ли) Хариса може се рећи да ће све имати смисла, али некако нам се чини да Филу чекају тешке године, без обзира на младост и талент Ембида и Симонса. С тим да се око аустралијског играча с разлогом поставља све више питања.

ФИНИКС САНС

ДОШЛИ: Тајлер Џонсон, Вејн Елингтон (Мајами)

ОТИШЛИ: Рајан Андерсон (Мајами)

Желели су да доведу плејмејкера и онда су довели скупог комбо бека који им неће битно помоћи, ни краткорочно, ни дугорочно. И уз то помогли Мајамију да се финансијски растерети. Није лако бити навијач Санса.

ПОРТЛАНД ТРЕЈЛБЛЕЈЗЕРС

ДОШЛИ: Родни Худ (Кливленд), Скал Лабисје (Сакраменто)

ОТИШЛИ: Кејлеб Сваниген (Сакраменто), Ник Стаускас, Вејд Болдвин, пик друге рунде 2021. и 2023. (Кливленд)

Спомињали су се у неким великим трејдовима, а на крају су одрадили два мања која би им могла помоћи у наставку сезоне. Худ је играо добро својевремено у Јути и ако се ментално доведе у ред може бити користан играч, а Лабисје има таленат који се изгубио у гужви под кошем Кингса. Прилично добро одрађен посао.

САКРАМЕНТО КИНГС

ДОШЛИ: Харисон Барнс (Далас), Алек Буркс (Клвиленд), Кејлеб Сваниген (Портланд), пик друге рунде 2020. (Хјустон)

ОТИШЛИ: Иман Шамперт (Хјустон), Скал Лабисје (Портланд), Зек Рендолф, Џастин Џексон (Далас)

И они су се одлучили да иду на све или ништа, односно на доигравање по сваку цену. Додуше, нису дали велику цену за Барнса, али његових 25.000.000 за следећу сезону ће им загушити место на селери кепу, али и простор за Бјелицу. Долазак Буркса је прилично бесмислен јер таквих играча имају "за бацање", али генерално све заједно није лош посао. Надамо се да ће Владе Дивац сачекати с давањем новог уговораБарнсу јер има много веће унутрашње резерве него да форсира играча који ипак није толико добар колико то поглед на његов банковни рачун каже.

САН АНТОНИО СПАРС

Ништа. Очекивано. Тако то Спарси раде.

ТОРОНТО РЕПТОРС

ДОШЛИ: Марк Гасол (Мемфис)

ОТИШЛИ: Јонас Валанчијунас, Делон Рајт, Си Џеј Мајлс, пик друге рунде 2024. (сви Мемфис), Грег Монро, пик друге рунде (Бруклин)

Сјајан посао за Канађане. Иако ће бити занимљиво како ће се сада расподелити минуте на позицији центра, сасвим је јасно да је Гасол огромно појачање, а најбоље од свега је што за њега нису дали превише.Валанчијунас је играч на истој позицији, Мајлс није продуктиван као некада, а Рајт ипак није био важан у ротацији. Овим потезом Торонто се, уз Милвоки, позиционирао као најбоља екипа Истока.

ЈУТА ЏЕЗ

Они су своје одрадили довођењем Кајла Корвера. Могли су можда пробати још да оснаже тим, али очигледно нису имали праве понуде.

ВАШИНГТОН ВИЗАРДС

ДОШЛИ: Џабари Паркер, Боби Портис, пик друге рунде 2023. (Чикаго), Весли Џонсон (Њу Орлеанс)

ОТИШЛИ: Ото Портер (Чикаго), Маркиф Морис, пик друге рунде 2023. (Њу Орлеанс)

Повреда Џона Вола усмерила је њихове активности и то не само ове сезоне. Ако вам није познато, Визардси су са својим плејмејкером потписали нови уговор који креће следеће сезоне по којем ће у 2019/20 зарадити 38.000.000 долара, а 2022/23 више од 47.000.000 долара. А онда се мајстор повредио код куће те га неће бити најмање годину дана. У таквој ситуацији Визардси су се ријешили Портера за којег нису добили много, али су бар мало ослободили селери кеп док је Портис солидан играч. Но, погледајте још једном те суме које ће Вол добити...

Извор: германијак.хр

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар