Ko su pobjednici, a ko gubitnici ludog kraja prelaznog roka?

Analizirali smo poslove svih 30 NBA klubova.  Iza nas je jedan od zanimljivijih prelaznih rokova. . .

Košarka 08.02.2019 | 23:12
Ko su pobjednici, a ko gubitnici ludog kraja prelaznog roka?
Nema više trejdova u NBA ligi. Sinoć u 21 čas po srednjoevropskom vremenu stavljena je tačka na "trade deadline", posle čega klubovi mogu samo potpisivati slobodne igrače. Biće, znači, još nešto izmena u rosterima, ali neće to biti velike promene jer slobodnih igrača i nema previše.

Poslednjih nekoliko dana događale su se lude stvari u NBA ligi, dosta je velikih poslova odrađeno, a mi smo analizirali sve što se događalo u svih 30 klubova.

ATLANTA HOKS

DOŠLI: Šelvin Mek (Memfis), Džabari Bird (Boston)

OTIŠLI: Tajler Dorsi (Memfis)

Atlanta očekivano nije ulazila u nikakve velike poslove. Hoksi su na svom putu rebildinga – njihova mlada ekipa ove sezone čak igra i bolje nego što se očekivalo, a na leto će imati novi dobar pik na Draftu, kao i brdo prostora na seleri kepu. Verovatno su probali nekome da 'utope' Kenta Bazmora, ali nije išlo. Ipak majstor za sledeću godinu ima igračku opciju tešku 19.200.000 dolara. Ni to nije problem za Hokse.

BOSTON SELTIKS

DOŠLI: Pik druge runde (Memfis)

OTIŠLI: Džabari Bird (Atlanta)

Njihova najveća pobeda je to što Entoni Dejvis nije otišao u Lejkerse. Kako oni u ovom prelaznom roku nisu mogli doći do Obrve, nadali su se da će Pelikansi sačekati leto da bi trejdovali Dejvisa, a kada se to dogodilo, Deni Ejndž je morao da bude zadovoljan.

BRUKLIN NETS

DOŠLI: Greg Monro, pik druge runde (Toronto)

Još jedna ekipa koja nije morala da pravi ništa u ovom prelaznom roku, a to se i dogodilo. Bruklin ide svojim putem, napokon su uspeli da se izvuku iz pakla koji je nastao posle onog čuvenog trejda s Bostonom, a sada imaju dobro posloženu ekipu koja će vrlo verovatno u doigravanje, gotovo sve važne igrače pod ugovorom i za sledeću sezonu, te prostor na seleri kepu. Verovatno su osluškivali mogu li dovesti nekog kapitalca, ali kada su shvatili da od toga nema ništa, odlučili su samo da pomognu Torontu da se rešiMonroa koji bi mogao čak i da ima ulogu u Netsima.

ŠARLOT HORNETS

Gubitnici. Nisu nikoga doveli, a jako su želeli da dovedu nekoga. Dugo su se pominjali kao najveći favoriti za dovođenje Marka Gasola, ali Toronto je na kraju poslao bolju ponudu u Memfis. Njihov najveći problem je zagušeni seleri kep na kojem, kada ovog leta daju nove ugovore Kembi Vokeru i Džeremiju Lembu, nemaju nikakvog prostora za poboljšanje. Mediokritetska ekipa.

ČIKAGO BULS

DOŠLI: Oto Porter (Vašington)

OTIŠLI: Džabari Parker, Bobi Portis, pik druge runde 2023. (Vašington)

Bulsi su se odlučili za zanimljiv potez. Uprava je očito odlučila da nikako ne može da izgubi jedno od prva četiri mesta uoči draft lutrije, pa su investirali u Ota Portera. On nije loš igrač i definitivno bi mogao pomoći Čikagu, posebno u fazi odbrane, ali donosi preveliki rizik s obzirom da ima (pre)bogati ugovor do 2021. godine. Doduše, Bulsi su mogli da uđu u taj rizik jer nove ugovore Lauriju Markanenu, Vendelu Karteru, pa i Krisu Danu treba dati tek kada istekne Porterov ugovor, ali su prilično zatvorili prostor na seleri kepu za sledeće ljeto, Problem je i što aktuelni trener Džim Bojlen ne uliva poverenje i bilo bi jako loše za Bulse da on dugoročno ostane na klupi. No, ako u Grad vetrova dođe Zion, sve će biti drugačije…

KLIVLEND KAVALIRS

DOŠLI: Brendon Najt, Markiz Kris, pik prve runde 2019. (Hjuston), Nik Stauskas, Vejd Boldvin, pik druge runde 2021. i 2023. (Portland)

OTIŠLI: Rodni Hud (Portland), Nik Stauskas, Vejd Boldvin (Hjuston), Alek Burks (Sakramento)

Još jedan tim koji ide u lov na Ziona, ali koja je bila mnogo aktivnija u prelaznom roku od Bulsa. Doduše, Klivlend je i imao čime da trguje, a generalno je napravio dobar posao. Nisu, doduše, dobili nekog važnog igrača, ali su dobili mnoštvo pikova koji bi im mogli dobro doći i u sledećim poslovima. Još su oni daleko od konačnog rebildinga jer Tristan Thompson, Džej Ar Smit, Brendon Najt, Džordan Klarkson,Džon Henson i Metju Delavedova sledeće godine zarađuju zajedno oko 83.000.000 dolara, a tu je i ogroman ugovor Kevina Lava. Slične poslove Kavsi će tako raditi i sledeće sezone, obogatiće roster mladim igračima s drafta, a samo je pitanje zašto se na ovo nisu odlučili čim je Lebron otišao, umesto da su dali gadnu lovu sada povređenom Lavu.

DALAS MAVERIKS

DOŠLI: Kristaps Porzingis, Kortni Li, Tim Hardavej, Trej Burk (Dalas), Zek Rendolf, Džastin Džekson (Sakramento)

OTIŠLI: Denis Smit, Deandre Džordan, Vesli Metjuz, dva pika prve runde (Njujork), Harison Barns (Sakramento)

Relativni pobednici. Relativni samo iz razloga što je pitanje kako će izgledati Porzingis nakon oporavka, a za njega su ipak dali tri pika prve runde – Smita i dva buduća. Kako već duguju jedan pik prve runde Atlanti, ispada da će Mavsi u sledećih pet-šest godina dati svoja tri pika prve runde što ne izgleda dobro. No, ako Letonac bude zdrav biće to paklena kombinacija s Dončićem, a onda je lako dovesti i trećeg pravog igrača u ekipu jer će svatko hteti da igra s njima, pogotovo jer su obojica jako mladi. Da ne bi ništa prepustio slučaju, Mark Kjuban se rešio i Harisona Barnsa koji ima jako bogatu opciju za sledeću sezonu. Seleri kep je za narednu sezonu prilično čist, a igrači koje su dobili mogu im pomoći ove godine. Sve u svemu, odličan posao.

DENVER NAGETS

Mirovali su, a možda su mogli da probaju da naprave neki trejd u kojem bi poslali neke od svojih spoljnih igrača kojih imaju dosta i to prilično dobrih. Verovatno su i probali, ali ako nisu uspeli da dođu do pravog paketa, onda je dobro što su ostali na ovakvim pozicijama. Ipak su trenutno druga ekipa Zapada.

DETROIT PISTONS

DOŠLI: Ton Mejker (Milvoki), Svjatoslav Mihaljuk, pik druge runde 2021. (LA Lejkers)

OTIŠLI: Stenli Džonson (Nju Orleans), Redži Bulok (LA Lejkers)

Ništa za prijaviti. Doduše, odrekli su se dva igrača na bokovima koji se nikada nisu dokazali, a dobili suMejkera koji može da bude koristan, ali za širu sliku ništa od ovih poslova ne menja mnogo. I dalje ekipa za rub doigravanja na Istoku, a neće im pomoći ni činjenica da će verovatno dovesti Vejna Elingtona.

GOLDEN STEJT VORIORS

Mirovali su, kako to prvaci i rade. Oni i onako čekaju da pokupe još ponekog slobodnog igrača. Hoće li to biti Marćin Gortat, Robin Lopez ili neko treći manje je važno. Ionako će svi hteti da dođu da uzmu prsten.

HJUSTON ROKETS

DOŠLI: Iman Šampert (Sakramento), Nik Stauskas, Vejd Boldvin (Klivlend)

OTIŠLI: Brendon Najt, Markiz Kris, pik prve runde 2019. (Klivlend), Nik Stauskas, Vejd Boldvin, pik druge runde (Indijana), Džejms Enis (Filadelfija), pik druge runde 2020. (Sakramento)

Znali smo da će Deril Mori biti agresivan i nije nas razočarao. Doduše, nije tu bilo nekih većih dolazaka, ali uspeli su da dođu do Šamperta koji bi im mogao pomoći, a i rešili su se nekih ugovora kako bi došli ispod granice nakon koje se plaća porez na luksuz. Doduše, možda su mogli da se reše i nekog drugog igrača umesto Enisa, koji je imao svoju ulogu u timu, ali valjda Mori zna šta radi. Očekujemo i dolazak još nekog slobodnog igrača.

INDIJANA PEJSERS

DOŠLI: Nik Stauskas, Vejd Boldvin, pik druge runde (Hjuston)

Pomogli su Hjustonu da se rastereti seleri kep, ali najveći bi im dobitak mogao biti najavljeni dolazakVeslija Metjuza kojeg je Njujork otpustio.

LOS ANĐELES KLIPERS

DOŠLI: Lendri Šamet, Vilson Čendler, Majk Muskala, pik prve runde 2020, Majamijev pik prve runde 2021, pik druge runde 2021. i 2023. (Filadelfija), Džamajhal Grin, Geret Templ (Memfis), Ivica Zubac, Majkl Bizli (LA Lejkers)

OTIŠLI: Tobijas Haris, Boban Marjanović, Majk Skot (Filadelfija), Ejveri Bredli (Memfis), Majk Muskala (LA Lakers)

Definitivno jedni od pobednika drafta. Doslovno su opljačkali Filadelfiju jer su dobili tri prva pika za Harisa kojem ističe ugovor na kraju ove sezone. Šamet se već dokazao u Siksersima kao solidan igrač, možda pik File za 2020. neće biti sjajan, ali onaj Majamijev za 2021. bi mogao biti. Odradili su i dobre poslove s Memfisom i Lejkersima gde su dobili još nekoliko zanimljivih igrača koje mogu da testiraju do kraja sezone, pre svega Zupca i Grina. Uz sve, stvorili su prostor na seleri kepu da ovog leta mogu dovesti dva igrača na supermaksimalnim ugovorima. Kada se sve stavi na gomilu, onda žrtvovanje ovogodišnjeg doigravanja i nije neka velika žrtva. Svaka čast.

LOS ANĐELES LEJKERS

DOŠLI: Redži Bulok (Detroit), Majk Muskala (LA Klipers)

OTIŠLI: Ivica Zubac, Majkl Bizli (LA Klipers), Svjatoslav Mihajljuk, pik druge runde 2021. (Detroit)

Za razliku od sugrađana, Lejkersi su definitivno gubitnici. Očekivali su da će Pelikansi pasti i predati im u ruke Dejvisa, ali u Nju Orleansu nisu bili previše srećni kako se sve odvijalo u vezi Obrve, a procenili su i da je bolje čekati leto kada će se u utrci za Dejvisa uključiti i Boston, te potencijalno ekipu koja će imati prvi pik na draftu. Kada su već izgubili Dejvisa, onda su Lejkersi napravili prilično čudan potez gde su daliZupca i Bizlija da bi doveli solidnog, ali ništa više od toga, Muskalu. Navodno žele da pokupe Karmela Entonija, a to bi tek bio vrhunac svega.

MEMFIS GRIZLIS

DOŠLI: Jonas Valančijunas, Delon Rajt, Si Džej Majls, pik druge runde 2024. (Toronto), Tajler Dorsi (Atlanta), Ejveri Bredli (LA Klipers)

OTIŠLI: Mark Gasol (Toronto), Šelvin Mek (Atlanta), Džamajhal Grin, Geret Templ (LA Klipers)

Odlučili su u Memfisu da okrenu novu stranicu, te su stavili na trejd listu Majka Konlija i Marka Gasola. Španca su poslali u Toronto, a zauzvrat su dobili tek solidan, ništa više od toga, paket. Konli je na kraju ostao u klubu kako bi bio mentor Džarenu Džeksonu oko kojeg Grizliji misle da grade novu ekipu. Puno je posla pred njima, opterećuje ih ugovor Čendlera Parsonsa, pa će Grizliji i sledeće godine biti aktivni na tržištu. Ako ih lutrija ne pomazi, neće ni do najboljih pikova na draftu. Sve u svemu, sledi teško, ali nužno razdoblje za njih. Doduše, ako Džekson nastavi da se razvija, možda na kraju ne bude sve toliko crno.

MAJAMI HIT

DOŠLI: Rajan Anderson (Finiks)

OTIŠLI: Tajler Džonson, Vejn Elington (Finiks)

Miami se uvek pominje kao potencijalna meta za dovođenje mnogih igrača, ali su sada odradili tek jedan trejd u kojem su smanjili plate za ovu, ali i sledeću sezonu. Igrački ova razmena ništa ne menja za Hit. Na rubu su plej-ofa, tu su i ostali.

MILVOKI BAKS

DOŠLI: Nikola Mirotić (Nju Orleans)

OTIŠLI: Džejson Smit, Stenli Džonson , pik druge runde 2020. (svi Nju Orleans), Ton Mejker (Detroit)

Definitivni pobednici. Dobili su upravo ono što su tražili – dodatnog šutera s visokih pozicija, a Mirotić ne može biti bolji ulov. Crnogorac sa španskim pasošem je odradio sjajan kraj prošle i početak ove sezone, a Baksi nisu dali previše za njega – najvažniji igrač u trejdu je Džonson kojeg su dobili od Detroita zaMejkera, a koji se do sada nije dokazao kao stabilan NBA igrač.

MINESOTA TIMBERVULVS

Mirovali. Možda je tako i bolje. Doduše, pominjao se odlazak Darija Šarića, ali samo je ostalo na spekulacijama. Imaju oni mnogo svojih problema.

NJU ORLEANS PELIKANS

DOŠLI: Džejson Smit, Stenli Džonson, pik druge runde 2020. (svi Milvoki), pik druge runde 2019. (Denver), Markif Moris, pick druge runde 2020, 2021. i 2023. (Vašington)

OTIŠLI: Nikola Mirotić (Milvoki), Vesli Džonson (Nju Orleans)

Odlučili su da se kockaju. Imali su prilično dobru ponudu od Lejkersa za Dejvisa, ali su očigledno bili ljuti kako se odigrao taj zahtev za trejd od strane Obrve i njegovog menadžmenta. Ali i da nisu bili ljuti, čekanje im nije loša ideja, pogotovo ako je verovati pričama da im je Boston obećao da će u letnom paketu za Dejvisa biti i Džejson Tejtum, odnosno da su Niksi voljni da pošalju pik prve runde koji bi lako mogao biti Zion Vilijamson. A ni ponuda Lejkersa neće biti manja nego što je sada bila. Za Mirotića su možda mogli dobiti i više, ali to nije toliko važno u široj priči.

NJUJORK NIKS

DOŠLI: Denis Smit, Deandre Džordan, Vesli Metjuz, dva pika prve runde (Dalas)

OTIŠLI: Kristaps Porzingis, Kortni Li, Tim Hardavej, Trej Burk (Dalas)

Odlučili su da raskinu sa Letoncem, a koliko god to bila teška odluka, toliko su dobili prilično solidan paket – Smita se isplati probati, tu su i još dva pika prve runde, kakva god da budu, a uspeli su da se reše nekih dugoročnih ugovora. Ionako se oni nadaju, kao i uvek, da će na leto uspeti da dovedu neke velike zvezde. A znamo kako to uvek završi s Niksima.

OKLAHOMA SITI TANDER

Nisu bili aktivni. Nisu ni morali ništa da rade s obzirom da je sve posloženo, a nisu ni imali nekakvih resursa za trejdove.

ORLANDO MEDŽIK

DOŠLI: Markel Fulc (Filadelfija)

OTIŠLI: Džonatan Simons, Oklahomin pik prve runde 2020, pik druge runde 2019. (Filadelfija)

Low risk, high reward. Tako su na Floridi objasnili potez dovođenja Fulca, a upravo to i na najbolji način opisuje ovaj posao. Dobili su igrača koji je bio prvi pik pre samo dve godine, a da se nisu odrekli mnogo toga – Oklahomin prvi pik 2020. sigurno neće biti visok, sve ostalo što su dali je nevažno. Što je najbolje u celoj priči, Orlando je sve vreme i tražio plejmejkera.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS

DOŠLI: Tobijas Haris, Boban Marjanović, Majk Skot (LA Klipers), Džonatan Simons, Oklahomin pik prve runde 2020, pick druge runde 2019. (Orlando), Džejms Enis (Hjuston)

OTIŠLI: Markel Fulc (Orlando), Lendri Šamet, Vilson Čendler, Majk Muskala, pik prve runde 2020, Majamijev pik prve runde 2021, pik druge runde 2021. i 2023. (LA Klipers)

Proces se završio, a na kraju sezone ćemo videti posledice. Siksersi su odlučili da idu all-in, te su zaHarisa, kojem ističe ugovor na kraju sezone, odlučili dati neverovatno mnogo resursa. Imaju sjajnu petorku koju tek treba uigrati, a iz koje im dva igrača na kraju godine mogu odšetati besplatno (Batler, Haris). Kao šlag na tortu je došao trejd u kojem su dali Fulca za "deset kila krompira". Ako osvoje Istok i zadrže Batlera i(li) Harisa može se reći da će sve imati smisla, ali nekako nam se čini da Filu čekaju teške godine, bez obzira na mladost i talent Embida i Simonsa. S tim da se oko australijskog igrača s razlogom postavlja sve više pitanja.

FINIKS SANS

DOŠLI: Tajler Džonson, Vejn Elington (Majami)

OTIŠLI: Rajan Anderson (Majami)

Želeli su da dovedu plejmejkera i onda su doveli skupog kombo beka koji im neće bitno pomoći, ni kratkoročno, ni dugoročno. I uz to pomogli Majamiju da se finansijski rastereti. Nije lako biti navijač Sansa.

PORTLAND TREJLBLEJZERS

DOŠLI: Rodni Hud (Klivlend), Skal Labisje (Sakramento)

OTIŠLI: Kejleb Svanigen (Sakramento), Nik Stauskas, Vejd Boldvin, pik druge runde 2021. i 2023. (Klivlend)

Spominjali su se u nekim velikim trejdovima, a na kraju su odradili dva manja koja bi im mogla pomoći u nastavku sezone. Hud je igrao dobro svojevremeno u Juti i ako se mentalno dovede u red može biti koristan igrač, a Labisje ima talenat koji se izgubio u gužvi pod košem Kingsa. Prilično dobro odrađen posao.

SAKRAMENTO KINGS

DOŠLI: Harison Barns (Dalas), Alek Burks (Klvilend), Kejleb Svanigen (Portland), pik druge runde 2020. (Hjuston)

OTIŠLI: Iman Šampert (Hjuston), Skal Labisje (Portland), Zek Rendolf, Džastin Džekson (Dalas)

I oni su se odlučili da idu na sve ili ništa, odnosno na doigravanje po svaku cenu. Doduše, nisu dali veliku cenu za Barnsa, ali njegovih 25.000.000 za sledeću sezonu će im zagušiti mesto na seleri kepu, ali i prostor za Bjelicu. Dolazak Burksa je prilično besmislen jer takvih igrača imaju "za bacanje", ali generalno sve zajedno nije loš posao. Nadamo se da će Vlade Divac sačekati s davanjem novog ugovoraBarnsu jer ima mnogo veće unutrašnje rezerve nego da forsira igrača koji ipak nije toliko dobar koliko to pogled na njegov bankovni račun kaže.

SAN ANTONIO SPARS

Ništa. Očekivano. Tako to Sparsi rade.

TORONTO REPTORS

DOŠLI: Mark Gasol (Memfis)

OTIŠLI: Jonas Valančijunas, Delon Rajt, Si Džej Majls, pik druge runde 2024. (svi Memfis), Greg Monro, pik druge runde (Bruklin)

Sjajan posao za Kanađane. Iako će biti zanimljivo kako će se sada raspodeliti minute na poziciji centra, sasvim je jasno da je Gasol ogromno pojačanje, a najbolje od svega je što za njega nisu dali previše.Valančijunas je igrač na istoj poziciji, Majls nije produktivan kao nekada, a Rajt ipak nije bio važan u rotaciji. Ovim potezom Toronto se, uz Milvoki, pozicionirao kao najbolja ekipa Istoka.

JUTA DŽEZ

Oni su svoje odradili dovođenjem Kajla Korvera. Mogli su možda probati još da osnaže tim, ali očigledno nisu imali prave ponude.

VAŠINGTON VIZARDS

DOŠLI: Džabari Parker, Bobi Portis, pik druge runde 2023. (Čikago), Vesli Džonson (Nju Orleans)

OTIŠLI: Oto Porter (Čikago), Markif Moris, pik druge runde 2023. (Nju Orleans)

Povreda Džona Vola usmerila je njihove aktivnosti i to ne samo ove sezone. Ako vam nije poznato, Vizardsi su sa svojim plejmejkerom potpisali novi ugovor koji kreće sledeće sezone po kojem će u 2019/20 zaraditi 38.000.000 dolara, a 2022/23 više od 47.000.000 dolara. A onda se majstor povredio kod kuće te ga neće biti najmanje godinu dana. U takvoj situaciji Vizardsi su se riješili Portera za kojeg nisu dobili mnogo, ali su bar malo oslobodili seleri kep dok je Portis solidan igrač. No, pogledajte još jednom te sume koje će Vol dobiti...

Izvor: germanijak.hr

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar