Нове просторије ПУ Бијељина

У Полицијској управи у Бијељини извршена је примопредаја обновљених просторија за доказе и складиштење малог и лаког наоружања.

Република Српска 08.02.2019 | 08:20
Нове просторије ПУ Бијељина
Европска унија је осигурала око 600.000 КМ за обнову два складишта, у Бијељини и Раковици, као и за подизање међународних безбједносних стандарда у пет просторија за доказе смјештених у Бијељини, Источном Сарајеву, Мостару, Орашју и Зеници.

“Кроз ове активности извршено је постављање нове капије, адаптиран је магацински простор, те извршена уградња опреме, реновирана је просторија за чување службеног наоружања, соба за чување доказа, а на сва сигурносна врата поменутих просторија постављен је механизам контроле пролаза. Посебно значајно за ПУ Бијељина јесте инсталирана инфраструктура видео-надзора, са опремом за снимање података чиме је успостављен потпуни мониторинг кретања оружја”, рекао је Жарко Ћосић, начелник ПУ Бијељина.

“Овдје смо да обиљежимо још један заједнички пројекат, инвестиран од стране ЕУ, а имплементиран од стране Центра за контролу малог и лаког наоружања у југоисточној и источној Европи, уз подршку наших колега из УНДП. Пројектом је унапријеђена безбједносна инфраструктура у два објекта за складиштење оружја и муниције у Сарајеву и овдје у Бијељини. То укључује и унапређење просторија за складиштење широм БиХ. Пројекат је коштао укупно 300.000 евра”, рекао је Ричард Вуд, Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ.

“Сигурно управљање оружјем и муницијом који су у посједу оружаних снага, полиције и сигурносних служби је од кључног значаја за обезбјеђење адекватне безбједности и за цивиле и за сигурносно особље”, речено је састанку.

“Нама је изузетно драго што смо омогућили једно сигурно и квалитетно складиште које сада има и видео-надзор који има тзв. записник, који биљежи када ко улази и излази из складишта, на који начин се третирају докази и друго. То нам даје пуно већу могућност да пратимо све то, а самим тим да значајно допринесемо безбједности у БиХ”, навео је Слободан Тадић, шеф Сектора за правдју и сигурност УНДП-а у БиХ.

“Посљедице од неадекватне безбједности складиштења желе се свести на минимум, јер је то још увијек један од разлога због којих се оружје и муниција могу наћи на нелегалним тржиштима, а неадекватно складиштење може резултирати и експлозијама те представљају пријетњу околини”, додали су учесници скупа.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар