Nove prostorije PU Bijeljina

U Policijskoj upravi u Bijeljini izvršena je primopredaja obnovljenih prostorija za dokaze i skladištenje malog i lakog naoružanja.

Republika Srpska 08.02.2019 | 08:20
Nove prostorije PU Bijeljina
Evropska unija je osigurala oko 600.000 KM za obnovu dva skladišta, u Bijeljini i Rakovici, kao i za podizanje međunarodnih bezbjednosnih standarda u pet prostorija za dokaze smještenih u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Orašju i Zenici.

“Kroz ove aktivnosti izvršeno je postavljanje nove kapije, adaptiran je magacinski prostor, te izvršena ugradnja opreme, renovirana je prostorija za čuvanje službenog naoružanja, soba za čuvanje dokaza, a na sva sigurnosna vrata pomenutih prostorija postavljen je mehanizam kontrole prolaza. Posebno značajno za PU Bijeljina jeste instalirana infrastruktura video-nadzora, sa opremom za snimanje podataka čime je uspostavljen potpuni monitoring kretanja oružja”, rekao je Žarko Ćosić, načelnik PU Bijeljina.

“Ovdje smo da obilježimo još jedan zajednički projekat, investiran od strane EU, a implementiran od strane Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, uz podršku naših kolega iz UNDP. Projektom je unaprijeđena bezbjednosna infrastruktura u dva objekta za skladištenje oružja i municije u Sarajevu i ovdje u Bijeljini. To uključuje i unapređenje prostorija za skladištenje širom BiH. Projekat je koštao ukupno 300.000 evra”, rekao je Ričard Vud, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH.

“Sigurno upravljanje oružjem i municijom koji su u posjedu oružanih snaga, policije i sigurnosnih službi je od ključnog značaja za obezbjeđenje adekvatne bezbjednosti i za civile i za sigurnosno osoblje”, rečeno je sastanku.

“Nama je izuzetno drago što smo omogućili jedno sigurno i kvalitetno skladište koje sada ima i video-nadzor koji ima tzv. zapisnik, koji bilježi kada ko ulazi i izlazi iz skladišta, na koji način se tretiraju dokazi i drugo. To nam daje puno veću mogućnost da pratimo sve to, a samim tim da značajno doprinesemo bezbjednosti u BiH”, naveo je Slobodan Tadić, šef Sektora za pravdju i sigurnost UNDP-a u BiH.

“Posljedice od neadekvatne bezbjednosti skladištenja žele se svesti na minimum, jer je to još uvijek jedan od razloga zbog kojih se oružje i municija mogu naći na nelegalnim tržištima, a neadekvatno skladištenje može rezultirati i eksplozijama te predstavljaju prijetnju okolini”, dodali su učesnici skupa.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar