Дјеловало као немогућа мисија

Водитељка “Јутарњег програма” на Пинку Деа Ђурђевић јуче је рано ујутру доживјела саобраћајку на Дедињу, а том приликом имала је тешко оштећење руке коју је откинуо аутобус када је ударио у њу. Услиједила је вишечасовна операција, а Деа је све веома храбро поднијела. Руку јој је пришио тим љекара на ВМА.

Србија 08.02.2019 | 12:39
Дјеловало као немогућа мисија
Професор, доктор Марко Бумбаширевић јавио се у “Јутарњи програм Прве”, гдје је проговорио о стању водитељке:

– Она се осјећа добро и добро је. Рука изгледа добро. Добио сам филм од колега са ВМА. Увјерен сам да ће све добро проћи. Ово је била немогућа мисија, јер је ријеч ишчупаној руци која је опечена од трења. Изгледало је немогуће да се то ушије. Желим да похвалим Деу. Храбар је она пацијент и има све похвале. Код таквих пацијената немогуће се претвара у могуће. Надам се да ће функција руке бити добро – рекао је доктор Бумбаширевић водитељки Јовани Јоксимовић.

– Ништа не може да замијени руку, она је незамјенљива. То је веома важно, а посебно за младу особу – додао је доктор.

На питање како је изгледало то јутро када се догодила несрећа и како се таква рука спасава, доктор Бумбаширевић је одговорио да је важно то што је све припремељено добро.

– Златно правило је: “Живот прије екстремитета”. Врло је важно да се прво спасе живот, јер је он најважнији. Све је урађено и припремљено добро. Рука је стављена на лед, на плус четири степена како се не би заледила. Дјеловало је немогуће, јер је био дефект крвних судова, морало је све да се реконструише. Мислим да ће то добро проћи – рекао је доктор.

– Младен Мијатовић је мој велики пријатељ, он ме је позвао рано ујутру и обавијестио о томе, тешко је лијечити пријатеље. Са друге стране, када се види да је озбиљна повреда, сигурно је да је то страшно изазовно. Иако се ради о познатој личности и пријатељу, мени је сваки пацијент исти и са великом бригом носим њихове повреде, не можете ни да спавате, зовете често да провјерите како је пацијент. Од јутрос зовем да видим како је, идем да је превијем и да пратим њено стање – додао је доктор.



Каже да Србија има много успјешних љекара и да такви тешки операциони захвати нису новост. 

– Међутим, важно је да се лијепе ствари приказују и да ово буде подстријек младим љекарима – нагласио је Бумаширевић.

У тиму љекара који је помогао професору Бумаширевићу да спаси руку младој водитељки били су професор Чедомир Вучетић, млади љекари Томислав Палибрк и Александар Петровић, као и инструментарка Недељка Ивановић.

– Велики број младих љекара је гледао реплантацију, и то је добро, јер ако се не појаве људи који вас превазиђу ништа нисте урадили. Имамо пуно младих љекара и ако сви остану овдје, биће велика будућност Србије – рекао је Бумбаширевић.

Доктор Бумбаширевић је открио да предстоји опоравак, односно да се рука прими.

– Пратићемо све, за сада све иде добро. Не волим баш да дајем прогнозе, али мислим да то иде у добром правцу, најважније за сада је да се она осјећа добро. Живци су јој били прекинути, њу чека још операција. Очекујем да ће нормално функционисати, а и кад кола слупате, опет остаје неки траг – закључује Бумбаширевић.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Искрено

08.02.2019 12:24

БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиму

08.02.2019 14:00

врхунских љекар хвала до неба.. дтручњаке задржати у Србији ,наравно добро их платити ... браво за докторе а водитељки брз и успјешан опоравак.. храбри и струлучни доктори...

Name

Рајко Реп.Српска

09.02.2019 10:30

Бога молим и опет цу да ти помогне.Цестита зено издрзи и нека су ти лаке ране јунаце нас.Поносни смо на тебе.Позз.

Name

Искрено

08.02.2019 12:24

БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брз

08.02.2019 12:29

Опоравак за младу дјевојку зелим. Наси доктори су најбољи на планети.Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

08.02.2019 12:34

Капа доље! Ништа даље, све је дјелима рачено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст!

08.02.2019 12:53

То су љекари, а не ови наси "менадзери" и бимзимсмени Скрбици, Богданици, Стевандици, Талици и слицни лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2019 13:21

У нас љекари раде погресне послове..

Name

ре Свака цаст!

08.02.2019 13:38

И ово су наси.

Name

Првоборац

08.02.2019 13:53

Усојешан опоравак младој дјевојци и честитке на исказаној храбрости а све могуће почасти за љекарски тим. Тако се то ради кад неко има знање а и одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

08.02.2019 15:24

А ста би с возацем аутобуса? Јел' бас морао да је удари и откине јој руку...или је у питању обицни коцијас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.02.2019 19:53

свака цаст докторе до неба....