Популарна шопинг тура за комшије

Ако је судити према званичним подацима, општине Велика Кладуша и Орашје су најфрекветније општине у Босни и Херцеговини. Из сусједне Хрватске се долази у шопинг авантуре и при томе се купују ама баш све, јер је јефтиније него код комшија. . .

Босна и Херцеговина 08.02.2019 | 11:57
Популарна шопинг тура за комшије
Разлог за ово је више него очигледан, БиХ са стопом пореза на додану вриједност (ПДВ) од 17 % идеална је дестинација за људе који желе јефтиније да прођу приликом куповине. Приликом куповине купци задржавају рачуне, које уредно попуњавају на обрасцу за поврат ПДВ-а. И ту се биљеже рекорди.

Како је за БУКУ изјавио Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање, страни држављани су попунили укупно 405781 захтјев за поврат ПДВ-а укупне вриједности преко 17 милиона КМ у 2018. години.

Ово је уједно и рекордна година када је у питању број поднесених захтјева за поврат ПДВ-а, јер су страни држављани по основу само ових поднесених захтјева у домаћим касама оставили најмање 121 милион конвертибилних марака.

"Сваке године имамо пораст броја страних држављана који купују робу у БиХ и износе ван царинског подручја БиХ. По граничним пријелазима се тачно види у којим подручјима највише долазе страни држављани у БиХ у куповину. Углавном су то погранична подручја гдје долази велики број становника из сусједне Хрватске и Србије у куповину у БиХ", рекао је Ратко Ковачевић за БУКУ.

Према подацима које смо добили из Управе за индиректно опорезивање БиХ највише захтјева поднесено је на граничном прелазу Орашје- 54 287, укупне вриједности ПДВ-а преко 2,3 милиона КМ.

(Бука)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Харе

08.02.2019 11:16

Неки дан код мене биле колеге из Хрватке кажу води нас прво до апотека да лијекова купимо и комшијама а кад сам видио списак шта све требају и колико баш сам се исмијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.02.2019 12:23

@Харе Ма ОК погранична мјеста али из Хрватске и викендом долазе у Тузлу да се опскрбе јер кажу да је више него дупло јефтиније и плус имају поврат ПДВ на рачуне изнад 100 км!

Name

Харе

08.02.2019 13:09

@075 Знам и то и доста је повољније а боље су им плате успут се мало и провозаш и убијеш дан ал ови кад су били код мене нисам мого вјеровати колики су списак припремили што од родбине што од комшија јер неки лијекови су и три пута јефтинији код нас

Name

Ре

08.02.2019 14:55

Зато кад ми идемо на њихово море третирају нас као задњи олош, говоре глупи Босанци дошли да нам прљају обалу

Name

Мало другачија прича

08.02.2019 11:31

Откуд сад па то? Па зар не тврде сви да је све јефтиније, и живот и намирнице у земљама ЕУ? Зато сви чим стигну на викенд одмор полете на шишање, код зубара, у апотеке , у меснице......и ти све са напуцаним колима ,и то врло често рентаним!!! Ал побогу битно је да је комшија задивљен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2019 12:36

Ма све фолиранти, у тој ЕУ све смрди, све је скупље, ружније, мање, овдје је рај али за тебе и теби сличним, кмеру ботовски.

Name

Кики

08.02.2019 12:55

А да комсија не даје себи превисе знацаја?? Изгледа да други зиве и боре се, да би комсије биле задивљене? Посто знам како то иде, могу да ти објасним комсија. Обицно наси Швицери журе зубару и нико други јер у ЦХ кваран зуб није болест него недостатак лицне и основне хигијене и самим тим није у грунд здравственом осигурању...него се морају платити посебно осигурања,сто коста пуно францеза. Код Сваба то није слуцај. На сисање иду сви јер је логицно, засто не би устедјели и успут се видјели и исприцали са својим фризеркама. У апотеку иду само будале јер вјерују у те неке насе таблете које су пили некад а не због устеде. И код месара морају отици да напуне фризидере јер долазе 2 ..3..пута годисње па су им фризидери празни.Прењети смију само 1 кг меса по особи..тако да грјесис ако мислис да они немају ил сверцају месо. И на крају нико, ама бас нико не додје рентаним аутом.. Лизираним и кредитираним сигурно многи..а ако су то бјесна аута у оцима комсије...ја се извињавам за све гастарбајтере свим комсијама. Ето људи требају 2..3..пута годисње да превале 2-3 хиљаде километара у спацеку,трабанту ил стојадину...само да би оци насег дезурног комсије биле задовољне. Комсија ухвати се неког посла доста си звјерло около,не зиве људи због тебе него због себе.

Name

Царуга

08.02.2019 14:26

е свака ти цаст на одговору бас све је тацно

Name

Директ

08.02.2019 14:34

Ено их и у Брцком. Сврате преко пута моста, све под руком: занатски центар, бутици, кафици, пијаца, маркети...Код њих ем скуп ПДВ ем скупа роба цак и у Лидлу па сврате код нас у СК маркет, Yимор, Зељо, Бинго, Беламиониx, на Аризону итд. Да није њих, многи сељаци на пијаци неби имали посла. Најбоље мустерије.

ОДГОВОРИТЕ