Амбасадори траже укидање такси

Амбасадори Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији и на Косову Кyле Сцотт и Пхилип С. Коснетт позвали су Косово да укине таксе на робу из Србије и БиХ.

Србија 08.02.2019 | 09:41
Амбасадори траже укидање такси
Осим тога, амбасадори су, међу осталим, позвали обје стране да престану с провокацијама и да се Београд и Приштина "снажно опредијеле за мир" те врате дијалогу који предводи Еуропска унија.
 
 - Ако тако урадите, оптимисти смо да можете постићи историјски споразум о нормализацији у 2019. години - поручила су двојица амбасадора у ауторском тексту за београдску Политику и приштински Зери.
 
Амбасадори су такође навели да Србија и Косово имају пуну подршку САД-а и да ће учинити све што је у њиховој моћи да помогну да Београд и Приштина изграде неопходно повјерење како би се уобличио и спровео свеобухватан споразум у чијем би средишту било узајамно признавање.
 
- Као амерички амбасадори у Београду и Приштини увјерени смо да трезвено политичко вођство које има визију може довести до свеобухватног споразума Србије и Косова, у чијем средишту би било узајамно признавање. Тај успјех би положио темеље мирније и напредније будућности свих народа у овој регији – навели су Сцотт и Коснетт.  
 
Подсјетили су да је амерички предсједник Доналд Трумп недавно писао лидерима Србије и Косова да би их потакнуо "да искористе тренутак и своје политичко водство употребе за доношење одлука које би помириле интересе обје земље".
 
Двојица амбасадора изразила су увјерење да је споразум могућ и да је предсједник САД-а већ позвао предсједнике Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија у Бијелу кућу "да обиљеже тај успјех чим до њега дође".
 
- Сједињене Америчке Државе нису, нити ће прописивати како то рјешење треба изгледати, али вјерују да мора бити примјенљиво како на Косову тако и у Србији и мора допринијети дугорочној стабилности у регији. На лидерима и њиховим тимовима је да се врате преговорима предвођеним ЕУ и испитају све могућности, као и да на јасан и отворен начин комуницирају са својим грађанима - оцијенили су амбасадори.
 
Напомињу како статус qуо спутава економски и политички напредак двију земаља те да организовани криминал, корупција и други екстремистички елементи узимају маха и постају пријетња регионалној и европској безбједности.  

(ФЕНА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хроничар

08.02.2019 09:51

Да не повјерујеш узајмно признавање, па ови американци нису нормални. Хајде нека се одцијепи од САД-а тамо нека њихова савезна држава, па да видимо како ће то проћи.,а не да овдје нама бацају прашину у оч,и да Србија признаје за државу дио своје отете територије, која је насилно етнички очишћена и додатно наељена албанцима из Албаније ош за вријеме Тита, а сад поготово. По тој аналогији признавања независности, онда и Република Српска треба да буде самостална међународно призната држав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

08.02.2019 11:11

Да нецес ти мозда да одес зивети на Косову? Пуна ми је капа вас великих Срба који цитав дан лоцу пиву у кафани и некад дигну три прста па викну да је Косово срце Србије. Косово да је било срце Србије неби Срби у њему продали Албанцима сва имања, куце и станове како би се домогли Београда и асфалта. Па били су и Крајиски Срби протерани у Олуји али никад нису распродали земљу Хрватима уз пар изузетака гдје су неки мјењали своје некретнине у Хр. са неким Хрватима који су напустали РС. Сто це нам онда Косово кад нико од Срба не мисли зивети доље у њему?? Глупо је зељети дио територије који је 90% Албански и демографски га је немогуце дрзати у Србији а војно полицијска окупација би била превисе скупа авантура за Србију јер би Албанци сваки дан дизали буне. Или ти мозда мислис да изврсис етницко над 2 милиона косовских Албанаца па да онда имас празно Косово у којем нема Албанаца а Срби не зеле да се доселе плус нас цитав свет опет гледа ко ратне манијаке и психопате а успут добијемо јос једну постану туру бомбардовања да Нато опет убије бога оца у нама а Руси и Кинези се цескају и гледају ко 1999. Једино сто моземо направити јесте изврсити корекцију граница па фино они нама округ северне Митровице а ми њима пресево и супер.

Name

Молити је културно!

08.02.2019 10:38

Нека Амери јос који пут замоле, њима се зури док имају војну базу тамо.

ОДГОВОРИТЕ