Ambasadori traže ukidanje taksi

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji i na Kosovu Kyle Scott i Philip S. Kosnett pozvali su Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Srbija 08.02.2019 | 09:41
Ambasadori traže ukidanje taksi
Osim toga, ambasadori su, među ostalim, pozvali obje strane da prestanu s provokacijama i da se Beograd i Priština "snažno opredijele za mir" te vrate dijalogu koji predvodi Europska unija.
 
 - Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini - poručila su dvojica ambasadora u autorskom tekstu za beogradsku Politiku i prištinski Zeri.
 
Ambasadori su takođe naveli da Srbija i Kosovo imaju punu podršku SAD-a i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu da Beograd i Priština izgrade neophodno povjerenje kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje.
 
- Kao američki ambasadori u Beogradu i Prištini uvjereni smo da trezveno političko vođstvo koje ima viziju može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova, u čijem središtu bi bilo uzajamno priznavanje. Taj uspjeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji – naveli su Scott i Kosnett.  
 
Podsjetili su da je američki predsjednik Donald Trump nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi ih potaknuo "da iskoriste trenutak i svoje političko vodstvo upotrebe za donošenje odluka koje bi pomirile interese obje zemlje".
 
Dvojica ambasadora izrazila su uvjerenje da je sporazum moguć i da je predsjednik SAD-a već pozvao predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Bijelu kuću "da obilježe taj uspjeh čim do njega dođe".
 
- Sjedinjene Američke Države nisu, niti će propisivati kako to rješenje treba izgledati, ali vjeruju da mora biti primjenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regiji. Na liderima i njihovim timovima je da se vrate pregovorima predvođenim EU i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima - ocijenili su ambasadori.
 
Napominju kako status quo sputava ekonomski i politički napredak dviju zemalja te da organizovani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha i postaju prijetnja regionalnoj i evropskoj bezbjednosti.  

(FENA)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hroničar

08.02.2019 09:51

Da ne povjeruješ uzajmno priznavanje, pa ovi amerikanci nisu normalni. Hajde neka se odcijepi od SAD-a tamo neka njihova savezna država, pa da vidimo kako će to proći.,a ne da ovdje nama bacaju prašinu u oč,i da Srbija priznaje za državu dio svoje otete teritorije, koja je nasilno etnički očišćena i dodatno naeljena albancima iz Albanije oš za vrijeme Tita, a sad pogotovo. Po toj analogiji priznavanja nezavisnosti, onda i Republika Srpska treba da bude samostalna međunarodno priznata držav.

ODGOVORITE
Name

Srbin

08.02.2019 11:11

Da neces ti mozda da odes ziveti na Kosovu? Puna mi je kapa vas velikih Srba koji citav dan locu pivu u kafani i nekad dignu tri prsta pa viknu da je Kosovo srce Srbije. Kosovo da je bilo srce Srbije nebi Srbi u njemu prodali Albancima sva imanja, kuce i stanove kako bi se domogli Beograda i asfalta. Pa bili su i Krajiski Srbi proterani u Oluji ali nikad nisu rasprodali zemlju Hrvatima uz par izuzetaka gdje su neki mjenjali svoje nekretnine u Hr. sa nekim Hrvatima koji su napustali RS. Sto ce nam onda Kosovo kad niko od Srba ne misli ziveti dolje u njemu?? Glupo je zeljeti dio teritorije koji je 90% Albanski i demografski ga je nemoguce drzati u Srbiji a vojno policijska okupacija bi bila previse skupa avantura za Srbiju jer bi Albanci svaki dan dizali bune. Ili ti mozda mislis da izvrsis etnicko nad 2 miliona kosovskih Albanaca pa da onda imas prazno Kosovo u kojem nema Albanaca a Srbi ne zele da se dosele plus nas citav svet opet gleda ko ratne manijake i psihopate a usput dobijemo jos jednu postanu turu bombardovanja da Nato opet ubije boga oca u nama a Rusi i Kinezi se ceskaju i gledaju ko 1999. Jedino sto mozemo napraviti jeste izvrsiti korekciju granica pa fino oni nama okrug severne Mitrovice a mi njima presevo i super.

Name

Moliti je kulturno!

08.02.2019 10:38

Neka Ameri jos koji put zamole, njima se zuri dok imaju vojnu bazu tamo.

ODGOVORITE