Швајцарска мирна лука и Алумина

Продаја Алумине није приватна трансакција већ се ради о јавном добру чија вредност почива на зноју и крви стотина бивших и садашњих радника предузећа од кога директно зависи егзистенција преко 10. 000 становника Републике Српске.

Република Српска 08.02.2019 | 01:51
Швајцарска мирна лука и Алумина
Такозвани ''одбегли банкар'' Мила Ђукановића, Душко Кнежевић обелоданио је јавности, али и документовао америчким и британским истражним органима, како је финансијска хоботница црногорског режима пружила краке до Швајцарске, третирајући је као сигурну луку за новац стечен криминалним радњама.

хттпс://www.вијести.ме/вијести/економија/кнезевиц-паре-су-дукановицеве-браца-бан-су-цувари-плазе-и-трајекта

хттпс://www.ало.рс/вести/регион/одбегли-банкар-открио-где-мило-крије-паре-од-сверца/210250/вест
 
О српским тајкунима, бизнисменима, политичарима, али и тајним службама чија су финансијска средства годинама завршавала у Швајцарској, пуне се новински ступци у Србији већ више од две деценије. Најинтригантније су сторије о пљачкама државне имовине, коруптивним пословима, посебно оне о ''приватизацији'' фондова тајних служби за оперативне намене, обрачунима због непоштовања договора око ''тала'', куповинама швајцарског држављанства и школовању деце на прескупим универзитетима итд.

Посебно је била интересантна сага о ''Дуванској мафији'' којом су биле обухваћене важне личности из политичког живота Србије и Црне Горе.

Међутим, то је већ давна прошлост. Последњих петнаестак година новац је циркулисао на релацији Балкан – Швајцарска и обрнуто, углавном из других извора и послова.

Према новодима финансијске форензичарке Мирославе Миленовић (види линк испод), једна од кључних метода је ''класично испумпавање пара из привредног друштва''. То је било учињено и у случају Фабрике акомулатора Сомбор (ФАС) који је купио Батагон.

ФАС је између 2008. и 2012. године имао одличне пословне резултате и око 800 запослених са редовним примањима. После тога био је буквално ''очерупан'' у игри неколико компанија предвођених Богићевићевим  ''Фармаком МБ'' који је био и власник ФАС-а. Испумпавањем новца и задуживањем, направљен је дуг око 50 милиона евра. Батагон је купио ФАС из стечаја за 7,35, при чему је имао помоћ фирме Мифи аг, регистроване 2016 у Цугу, у близини Батагона, а чији власник је Велимир Јовановић из Шапца, иначе власник М.и.Финанце Шабац и Шабачке Млекаре.  Практично, М.И. Финанце Шабац је купио Богићевићеву шабачку Млекару из стечаја, Батагон из Цуга је купио Богићевићев ФАС из стечаја, а Јовановићева фирма Мифи аг из Цуга је куповином потраживања од ИФЦ, омогућила доношење одлуке да Батагон купи ФАС.

Све ово је описано у анализи истраживачког новинара Дарка Шпера (ВОИЦЕ), у наведеном линку:

хттпс://воице.орг.рс/богицевицеви-људи-опет-на-водецим-функцијама-у-фабрици-акумулатора/
 
Можда све ово делује компликовано, али је у суштини једноставно. Фармаком МБ је приватизовао низ предузећа уз непрестано задуживање и испумпавање новца из њих. На крају је Фармаком МБ и читав низ тих предузећа завршио у стечају, а укупан дуг само према банкама и држави је преко 400 милиона евра.

<а хреф="хттпс://www.б92.нет/биз/вести/србија.пхп?yyyy=2014&мм=11&дд=24&нав_ид=927990">хттпс://www.б92.нет/биз/вести/србија.пхп?yyyy=2014&мм=11&дд=24&нав_ид=927990

Ако се додају и друга потраживања, као и плате запослених, цифра је преко 500 милиона евра. Питање је како је дошло до те ситуације и где су испариле паре?  

Одговор је једноставан. На пример, купите фирму у приватизацији са отплатом на пет година. Онда је за првих пар година задужите, продате и испумпате на разне начине све што можете из ње, уз помоћ других фирми и лица, и то трансферишете себи у оффсхоре зоне или у неки Цуг. Када фирма коју сте купили, потпуно уништена оде у стечај, онда можете поново да је купите из неког Цуга, за десети део онога што сте изнели и присвојили.  Што би народски рекли: - Имате и јаре и паре.

Пошто из разумљивих разлога није баш паметно да се ви опет појављујете, онда ангажујете неког ко се није појављивао у претходној пљачки и направите му легенду ''успешног бизнисмена из иностранства'', где се налази и тај Цуг. Тиме се затвара круг и анулирају се све претходне криминалне радње, а фокус радника и јавности се пребацује на ''успешног бизнисмена из иностранства'', као спаситеља. И прави се нови круг!

Да ли је неко осуђен и робија због тога? Не! Култура некажњивости подржава и промовише ову врсту понашања у привреди и државном саучесништву.

Слична шема била је примењена и у случају Алумине када су је купили Литванци. На концепту ''Грабеж-Рубеж'' и уз помоћ појединих функционера РС. Литванци су ''исисали'' све што су успели, остављајући Алумину још и са фантомским задужењима.

То је признао и тадашњи  министар финансија у Влади РС Зоран Тегелтија користећи израз ''Литвански бандити'':

<а хреф="хттпс://www.клиx.ба/бизнис/привреда/литванци-зеле-својих-154-милиона-км-алумина-их-не-занима/131212108">хттпс://www.клиx.ба/бизнис/привреда/литванци-зеле-својих-154-милиона-км-алумина-их-не-занима/131212108

<а хреф="хттпс://www.слободна-босна.ба/вијест/62951/како_су_милијарду_опљацхкали_додикови_и_литвански_бандити_грабези_кланови_скаљари.хтмл">хттпс://www.слободна-босна.ба/вијест/62951/како_су_милијарду_опљацхкали_додикови_и_литвански_бандити_грабези_кланови_скаљари.хтмл
 
Поред литванских бандита, било је и домаћих, али нико није одговарао. Неколико кривчних пријава било је у функцији ''умивања режима'', али не и борбе против криминала.

Срећом, после раскида приватизације, Алумина је успела да стане на ноге и за неколико година са 150 милиона евра годишњег обрта, попела се на преко 400 милиона. Уз то је прошле године била окончана и правна битка око спорних потраживања Бирача и статуса Алумине.

Тиме су се стекли услови за нови круг финансијских махинација. Из добро обавештених извора, он је заснован на једноставној шеми:

Батагон је купио хотел Бистрицу на Јахорини да се легитимше као ''озбиљан инвеститор'', и дао је понуду Влади Републике Српске о уношењу 300 милиона евра у финансијско-привредни амбијент Републике Српске.

<а хреф="хттпс://лат.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=319984">хттпс://лат.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=319984 

Стигла је и понуда за преузимање Павловић банке у року од годину дана.

<а хреф="хттпс://www.цапитал.ба/батагону-година-за-преузимање-павловиц-банке/">хттпс://www.цапитал.ба/батагону-година-за-преузимање-павловиц-банке/

Зашто преузимање банке у року од годину дана, а не уобичајених три месеца, као што је наведено у вести Цапитал.ба. Зато што прво треба преузети Алумину. Онда следи оно што је наведено у једном од коментара на вест на сајту РТВ БН. 

<а хреф="хттпс://www.ртвбн.цом/3939753/регионална-пљацка-републике-српске">хттпс://www.ртвбн.цом/3939753/регионална-пљацка-републике-српске 

Радник 07.02.2019 12:29: ''По којој логици продају за 43 мил. а Алумина мјесечно има промет од 50 мил.? Ово има само код нас у криминалној држави''.

Да ли то радници знају оно што Влада Републике Српске не зна?

Знају, а то сигурно зна и Влада РС. Ево шта следи:

По постављању свог руководства Алумине на основу преузимања потраживања од Владе Републике Српске, Батагон ће бити у ситуацији да преко већ поменутог ''класичног испумпавања пара из привредног друштва'', врати уложена, вероватно за ту прилику позајмљена финансијска средства, и да преузме Павловић банку и ко зна шта још.

Ако им то Влада Републике Спске одобри у више рата, онда би Батагон платио само прву рату, док би практично Алумина сама себе откупила својим средствима, постајући истовремено власништво Батагона. Е сад, питање је ко даје иницијалне паре. Па онај ко је сигуран да може да контролише ток целе операције.  

Наводни власник Батагона Далибор Матић већ је почео да разговара са добављачима и пословним партнерима Алумине, указујући им на нове будуће околности пословања, где ће морати да се ''друкчије понашају''. У преводу, да кроз свој пословни однос са Алумином буду принуђени да сервисирају трошкове пословне операције Батагона, за преузимање Алумине и ко зна чега још. 

О томе сведочи и ''Отворено писмо'' Рајка Дукића, председника компаније Боксит, највишим државним функционерима Републике Српске, у коме упозорава на катастрофалне последице преузимања потраживања од стране Батагона. Он наводи најављено отуштање 700 радника Алумине и колапс компаније Боксит Милићи, због претње увозом боксита из Гвинеје, наводно бродовима Батагона.

<а хреф="хттпс://новитетиновости.блогспот.цом/2018/12/предсједник-компаније-боксит-рајко_97.хтмл">хттпс://новитетиновости.блогспот.цом/2018/12/предсједник-компаније-боксит-рајко_97.хтмл
 
То би било двоструко скупље од боксита из Милића, али то је и начин да се раздужи део уложених финансијских средстава и да се обезбеде нова за најављена преузимања и приватизације у Републици Српској.

Овде треба поменути да Батагон ипак нема прекоокеанске бродове, али да их један познати трговац бананама у бекству има.

Коначно где је ту Влада Републике Српске која треба да штити интересе радника, њихових породица, зворничке регије и Републике Српске у целини. Где су ту надлежне службе које треба да провере о каквим се личностима ради и провере такође порекло капитала којим се припрема преузимање Алумине. Овде се не ради о приватној трансакцији, већ о јавном добру чија вредност почива на зноју и крви стотина бивших и садашњих радника предузећа од кога директно зависи егзистенција преко 10.000 становника Републике Српске.

Ако је већ кроз ову трансакцију некоме као награда обећана Павловић банка, онда је боље да Влада Републике Српске преузме банку и поклони му, а да Алумину остави да ради и развија се. У сваком случају била би мања штета за Републику Српску.

Овако, прети сценарио да стотине отпуштених, добрих и поштених радника Алумине крену из Зворничке регије у ЕУ, па и у ту Швајцарску, а да у Зворник стигну финансијски мешетари из Швајцарске.

Да ли је та размена у интересу Републике Српске? Народ зна одговор на ово питање, али на њега морају да одговоре и људи који имају мандат да воде Републику Српску: јавно, јасно и аргументовано.

Немојте после да из уста министара у Влади Републике Српске поново слушамо како су за све криви неки ''Швајцарски бандити'' и како нису знали где то води. То би већ било превише!

Да парафразирамо једном познатом ситуацијом. Када је први светски првак у шаху, Штајниц, изгубио Ласкера, наводно је рекао: ''Људски ум је ограничен, али глупост није''.

У овом случају, не ради се глупости. Пре би се могло рећи: ''Људски ум је ограничен, али грамзивост није''. Али не код свих, само код понеких. Нажалост, управо оних који су у ситуацији да одлучују! До сада су били недодирљиви.

Ипак, интересовање међународних истражних органа за балканско-швајцарске операције улива оптимизам. Можда ће управо они допринети да ће нови премијер Републике Српске Радован Вишковић имати где да се врати по завршетку мандата. Овако, они који су га поставили, дали су му тестеру да одсече грану на којој седи.

(БН)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Никола

08.02.2019 01:40

Све је ово уз Додиков амин и благослов,а неби ме чудило да су у Цугу у Швајцарској чак и Додикове паре!? Пљачкало се задњих 13 година и сада све то треба полако и на тенане преко Свајцарске легализовати! Ко је пажљиво прочитао текст,схватио је о чему говорим! Ово је криминал који поткупљено домаће правосудје никада неће испитати,а знате и зашто!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

08.02.2019 06:21

Додик је највећи непријатељ Срба, и нико их није тако катилски опљачкао.

Name

Бумо видел!

08.02.2019 06:22

Милокрад је зрео за затворске целије-вец одавно!

Name

Није него

08.02.2019 07:12

Уговор о приватизацији бирца није раскинут, вец је алумина дио стецајне масе бирац ад. То сто је урадјено у алумини је нацин како су американци брзо спасавали фабрике прилком велике депресије прије 100 година. Сељаци, прије сто година, само су они то цинили из бизнис ватијанте да им не пропадају средства због времена стецаја, а не да би се рузвелтов или нецији син доцепао фирме и функције. Сељаци, процитајте мало, не само о карлеуси и не само о насој најпаметнијој "прецједници". Цитајте, остацете сељаци и ви и васа дјецс, а власт це се у дугу вијеку свеједно промјенити

Name

ДОЊИ шЕПАК

08.02.2019 07:17

Нико се не пита зашто се за велике приватизације (Рудник Љубија, Алумина, раније Телеком, Рафинерија) не расписује међунардони тендер, него све иде у тзв. директном преговарачком поступку. Само међународни тендер може да да одговор колика је тржишна цијена неког привредног гиганта. За рудник Љубија, Алумину, итд. сигурно би биле заинтересоване и велике свјетске компаније које имају средства и искуство. Овако, наша природна богатства се крчме и дају домаћим кокошарима који су, захваљујући политичким функцијама, били у стању да опљачкају државну имовину, и онда тим истим парама иду у даље пљачке. А то шта ће бити са производњом и радницима најмање их интересује, јер њих производња не интересује нити од ње мисле да живе. ОНИ ЖИВЕ ОД ПЉАЧКЕ

Name

РЕАЛНО БРАТЕ

08.02.2019 07:21

ЉУДИ НЕ МОГУ, ИЛИ НЕКО НЕЋЕ ДА СХВАТИ, ДА ЈЕ ТО КЛАСИЧНА МАФИЈА, И ДА ОВИ НАШИ НАЗОВИ ПОЛИТИЧАРИ ОД ТОГ СИЛНОГ ПРАЊА НОВЦА МОГУ ДА СЕ ОГРЕБУ ЗА НЕКУ СИЋУ. ГРДНО СЕ ВАРА КО МИСЛИ ДА СВЕ ТЕ ПАРЕ ЗАВРШАВАЈУ У ЏЕПОВИМА НАШИХ ЕЛИТНИХ ПОЛИТИЧАРА. МАФИЈА МОРА ДА УЗМЕ КАЈМАК, А НАШИМ ЕЛИТНИМ ПОЛИТИЧАРИМА ШТА ОСТАНЕ. ПОСЛИЈЕ АЛУМИНЕ ИДЕ ЕЛЕКТРОТРОПРИВРЕДА. ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ

Name

МУРГА

08.02.2019 07:28

Све почиње и завршава се у швајцарском пореском рају и градићи Цуг. Паре од дроге, паре од ђверца цигара, паре од шверца оружјем, паре од пљачке државе... Ту паре држи чак и бивша УДБА са простора еxYу. У том градићу швајцарски адвокати служе за покриће нашим елитним политичарима лоповима јер се појављују у улогама директора, предсједника управа, итд. У тој шеми, ни господ бог не може до податка ко је прави власник. Све дом држава не покрене судски поступак и судским путем затражи информације које би швајцарске власти сигурно дале. Али, која држава кад су држава ти исти људи који у Цугу држе паре. И тако долазимо до слијепе улице гдје нема ни напријед ни назад. То би могли да ураде тзв. странци послати у Босну да соле памет, али неће јер су и они на списку продатих/купљених.

Name

Ма, ...

08.02.2019 07:30

Када сте све ово лијепо обрадили, мада је то кап у мору постојећих информација, објавите и званичне податке са швајцарског сајта регистра фирми да се види колико фирми у Цугу има нпр. Батагон. Не ради се ту о тајнама јер су ти подаци доступни свима.

Name

Перо Цер

08.02.2019 07:37

Скоро сви у Алумини су чланови владајуће партије, која их је ту и довела. Шта мислите да они имају даму да се побуне и нешто кажу. Немају. А кад им мечка заигра пред вратима, и добију отказ, биће касно.

Name

Тотал Дамаге

08.02.2019 07:37

За овакве ствари преузима одговорност искљуциво СНСД, јер је на власти. Сада нуде разне коалиције за затаскавање криминала: од појединацне одговорности хоце Бурле да изгради колективну неодговорност! Под слоганом: јединствена Српска! Уцему је то јединствена, и сто није била до сада јединствена? Страсан криминал, невидјених размјера!

Name

Жућо

08.02.2019 07:38

Чујем ових дана да ће синдикат радника Алумине организовати протесте са и усраним моткама кренути на Бања Луку. Чисто сумњам

Name

ДаМу Марјанова

08.02.2019 07:40

Све је било одгођено док се не покраду избори, и то остане некажњено. Сада када је тај посао перфектно одрађен, на ред су дошли Алумина, Електропривреда, Љубија. Народфе не кукај. Тражио си па сада гледај. Свој потоп.

Name

Ја сам за здраво, па нек цркнем

08.02.2019 07:45

Стиче се утисак да добро познајеш материју. Као да си и сам писао текст. Реци нам нешто више. Ко стоји иза свих приватизација у РС од њеног настанка? Углавном су ту Владе и ресорна министарства. Тако и сад око веома замршеног случаја Бирач. Ја вјерујем да је у мору информација, у којем живимо, свашта може да се "сазна". Веома је тешко разлучити шта је заправо истина. Да ли је Г&Д, Бата Гон, МИ, Рајко, ДикДо, Леми, Зола или неко осми у праву? Никола како да знамо реци нам?

Name

ово је истина

08.02.2019 08:56

А што не би влада РС основала комисију за утврђивање истине, да ли су борци узалуд гинули и да ли су преварени? може ово?

Name

МК

08.02.2019 08:57

ЉУДИ НИЈЕ ЦУГ ПРЕКО СВИЈЕТА 1000КИЛОМЕТАРА ПА ОДЕ СЕ ТАМО ПА СЕ РАСПИТА КО ЈЕ МАТИЦ А СВЕ МИ ТО ЛИЦИ НА СЛОБОДАНА СТАНКОВИЦА И МАФИЈУ

Name

цуг

08.02.2019 10:49

Људи моји отидјите у ЦУГ па се распитајте о овом Матицу .Матиц није имао ни за кифле пре 15 год.Био дузан људима по Цугу.Повезо се са политицком мафијом у Српској и слузи им као параван

Name

реалност

08.02.2019 10:58

Комплетно тузиластво треба распустити.

Name

ревизија

08.02.2019 14:13

Нема ниједне иоле доносне промјене власниства у рс без бајине екипе

Name

Коментар

08.02.2019 15:20

Бурле по обицају, спрема нову пљацку и превару народа...

Name

Црни Груја

08.02.2019 15:38

Е мој глупи народе. Сад можете само да пи*ате уз вјетар и да клепате по тастатури од телефона. У октобру сте имали прилику да нешто урадите за себе и да скинете лоповску власт. Продали сте се јевтино као обична фукара и сада цркавајте прво од муке а ускоро и од глади. Нека вас Додик и његова секта сатару, ни мало ми вас није жао. И треба да вас сатару. Нисте заслужни да живите животом достојних људи.

Name

Фаирплаy

08.02.2019 15:50

Бурле треба постено судјење.

Name

Подрињац

08.02.2019 18:01

Милокраде да ли сте упознати са намјерама кредибилне америцке компаније из Синсинатија дрзава Охајо.Врло комплетна и озбиљна понуда.Морате то узети у обзир да неби поново погријесили као у слуцају ранијег литванског купца!!!???

Name

Милан

08.02.2019 05:18

Интерпол би заплакао кад би видио какве ми истразиоце имамо који све знају а они такве кадрове немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адд

08.02.2019 05:52

Сада је већ јасно да је народ свјесно гласао и дао мандат да се наведена пљачка и сличне које ће се десити изврше и народ ће опет то да подржи и одобри. Браво за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

08.02.2019 06:11

Ово је дрзавни удар за кога нико није одговарао. Ста казес Бурле, има ли то везе са заставом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацо фор евер!

08.02.2019 10:35

Застава је на сигурном, у то будите увјерени.

Name

Алумина Тадиц

08.02.2019 18:44

Нема елемената криминалног дјела, ради се о задесу!

Name

Офф

08.02.2019 06:28

Па градиле су се многе фирме на зноју радника и јадар и фагум и везионица и хладњаца и аутотранспорт и инзењеринг и пекара па су пропале ста је цудно ако и глиница оде ниста страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

08.02.2019 09:18

П и треба све приватизирати, али тендер и чисте паре од познатог инвеститора. А то може само у сигурном и правно ваљаном окружењу, а то је ЕУ и НАТО: Ово у ЕУ није могуће. Додик и компанија музу државу и перу паре. Брига њих за народ. То раде и Бакир и Драган и помажу Додику, а он њима. Сад се види да комунисти нису били ни у малом прсту овим данас државним лоповима. Ово што се данас краде створено је од стране комуниста. Једина и је грешка што су имали лошу селекцију па су ове данашње лопове они створили.

Name

Рота

08.02.2019 06:28

Коло среће се окреће. "Ко би доли сад је гори". Неће новац остати вјечно код њих. Појавиће се неки нови тајкуни па ће покрасти од ових садашњих. Само народ остаје гдје јесте - "доли".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

08.02.2019 08:45

Не краду тајкуни од тајкуна вец сви тајкуни и стари и нови краду од народа..

Name

браво

08.02.2019 06:44

Ставице неки милионциц у дзеп а овамо сто стотине милиона пропада и сто це литванци за ове бити мала маца.Ови су сељацкосвајцарски клан ,неписмени људи,познајем их све и они само могу на сиров нацин упропастити таквог гиганта.Све ово је додикова игра јер без њега нико ту не мозе прици.Нек нам је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.02.2019 07:09

Швајцарци “чувају” паре из читавог свијета, тако да од процесуирања балканских пљачкаша нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свица

08.02.2019 08:16

Има уколико постоји истрага јер су се Сицарци обавезали да доставе информације судовима али информације не иду приватним лицима у јавност како се не би настетио интегритет банкарског сектора. Они стите интересе оног ко је постено стекао новац а достављају информације судовима уколико затразе и ако се води истрага.

Name

Ре Свица

08.02.2019 11:26

А кадрове у судству поставља власт, и неће никад процесуирати сами себе. Нема ко да казни њихов криминал! И бахате се до немогућег...

Name

а народ

08.02.2019 07:09

Могла би се Свајцарска одузити потлаценом и опљацканом народу тако сто це олабавити услове за рад у Свајцарској онако ко Њемацка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без везе

08.02.2019 08:09

Нема посла у Свајцерској

Name

Батагоновиц

08.02.2019 07:12

Ова слузбеница сто је продавала Дипломе у из зграде владе само је доказ колико смо корумпирано и покварено друство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.02.2019 12:07

Све сто имате виска радника саљите мени.

Name

Радник алумине

08.02.2019 07:59

Отац од овог тајкуна сто хоце да купи глиницу је радио као таxи возац и сад се овај појављује са милионима.А радници нек цуте,Мотика,Обреновиц,Максо,Гојко и екипа покуписе све из фабрике

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЗДС

08.02.2019 08:49

Слазем се, пису о овим лоповима који јос нису ни усли у фабрику а нико не спомиње тренутно руководство, где су паре са рацуна? Камиони це се поцети сударати по фабрици колико роба добро иде, а да не спомињем колико возова мјесецно изадје.Да Миле Матиц није повецао плату сад би имали у просјеку по 450-500 км плате у фабрици из које сваки дан милион и по марака издје робе!

Name

Радомир

08.02.2019 08:17

Кад изпадну из игре одмах лете ти ликови новинарима и прицају а док су били актери и профитери су цутали... као и Глигориц из гео управе БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

08.02.2019 09:01

Од Додика све зло поциње,док се он не ухапси,Срби це нестати,јер он је и тако хрватског поријекла,нема ту пуно мудрости, једноставно

Name

куку нама са нама

08.02.2019 08:42

И наравно да се сви који овако раде гаде Тите и Кима..засто би њима одговарао такав систем гдје обицни смртник има икакву егзистенцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

З А Б Р И Н У Т И

08.02.2019 09:03

ДИЖИ СЕ НАРОДЕ ОД ТРЕБИЊА ДО НОВОГ ГРАДА ПРОТИВ ОВИХ ДОМАЋИХ НЕПРИЈАТЕЉА ОВО ЈЕ СВЕ МЈЕРЕ БЕЗОБРАЗЛУКА ПРЕШЛО. ОВО ЈЕ ПЉАЧКА МИЛЕНИЈУМА. САД ЈОШ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА ДОКЛЕ ВИШЕ ТРПИТ ЊИХОВ ЛОПОВЛУК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно је

08.02.2019 17:34

Док не продају и опљачкају све. Онда ће бити касно.

Name

Еx Зворницанин

08.02.2019 09:16

Све се ово вец зна....поодавно.Неке фиктивне фирме сто се оснивају за два дана са поцетним капиталом од биједних 2000 марака....купују компаније и фабрике вриједности пар милијарди.ТО ОМА САМО КОД НАС У БиХ.Само овдје мозе то......Додик, Дебели, Гоци и Секта одавно ово намјеравају.Да би покусали смирити Дукица само бог тога и ниxег висе, за премијера су довели оног дебила Висковица.Цовјек везе о зивоту нема....Цитав радни вијек био обицни сеф возног парка.Али Рајков цоцјек од повјерења.Зато је и доведен...да би се умирио Рајко...Ако унисте Глиницу.....комплет та регија је мртва.Ниста висе.Глиница са собом повлаци Боксит.И онда комплет регија само мозе селити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

08.02.2019 09:30

систем је разигран..... хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЗуоУсБy3дQ0

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

08.02.2019 11:03

Рецимо НЕ похлепним неморалним политицарима повезаним са похлепним бизнисменима. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.02.2019 12:33

Овде је бас све детаљно објасњено. Под хитно народ мора да се дигне, распустити тузиластво судство и све институције које слузе само да би мафија у власти исисала све до последњег динара. Дал је могуце да су ови сизофрени политицари изгубили разум и постали оволике аздаје,а народ се завукао у мисије рупе, сви цуте и моле се богу да само сацувају зиву главу. Сада треба свима да буде јасно ко је и због цега убио ДАВИДА.!!! Оцито момак несто видио сто није смјео.!!! Јако лукава, бједна и подла игра за народне масе о застави, о називу и српству.

Name

МИМИ53

08.02.2019 11:29

СТА РАДИ ЈАВНО ПРАВОБРАНИЛАСТВО И ТУЗИЛАСТВО КОЈИ СУ ДУЗНИ ДА ЗАСТИТЕ ДРУСТВЕНИ ИНТЕРЕС, ИЛИ МАКАР УКАЗУ НА НЕЗАКОНИТОСТ СВЕГА ОПИСАНОГ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

08.02.2019 12:26

Они су само мало забринутиии !!иао Инцко и Вигемарк !! Гледајуци а не радеци ама бас ниста !!све по закону али њиховом !! Ти мени а ја теби и твојима !!до гола до коске !!

Name

РЕ МИМИ53

08.02.2019 13:31

БОЛЕ ЊИХ ................. МОЈ БРАТЕ. МОЈ МИМИ.

Name

УДРИТЕ ИЗ БН

08.02.2019 13:11

Тако се то ради, тражите људе који могу све народу објаснити стручно, поштене људе којим народ може вјеровати. Јесте Глиница највећа фирма, али овдје се ради и о Јахорини, електропривреди, дрвној индустрији, банкарству, пољопривреди, концесијама на природне ресурсе, кладионицама, увозном лобију, све је то осмишљени подухват. Јасан је циљ, комплетна приватизација од стране мафије која је опљачкала народ и онда укидање РС ради тога да се као у Српској Крајини не може доћи до трагова крађе стотина милијарди евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2019 19:20

Одвади мало, ово ако прочитају у САД окренут ће се на нас прије Венецуеле."""крађе стотина милијарди евра"""

Name

Ре:Ре

08.02.2019 21:22

Није погријесио управо тачно. Милијарде еура земљаце,милијарде.

Name

Директ

09.02.2019 13:27

Овај Батагон је инвеститор у стилу Исраели Инвестмент групе. Знаци ријец је холдинг компанији специјализованој за улагање. То нузно не мора да знаци да је то лосе, али цим несто крене по злу, дрзава це добити назад презадузену фирму и отпустене раднике. Такви инвеститори нам нису потребни, нароцито не код озбиљних послова. Овдје требају Кинези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друга страна медаље

10.02.2019 00:30

Невјероватно како поједини коментатори све знају, висе информација посједују него бивса УДБА, пису ста је било прије, ста се десава и ста це се десити. Интересантна је и друга страна која коментарисе текст, вецина њих такодје зна и поцетак и крај. Сви гледају из својих углова и заступају своје интересе увјеравајуци себе да су у праву...није много ни битно колико це они други прихватити. Сви све знају а годинама, тацније деценинама се не мицемо са мртве тацке. Вецина напада Батагон, износи не истине или у најболхем слуцају полуистине али наведимо цињенице које су провјерљиве. Након куповине ФАС од Батагона, са 3 запослена сад ради несто преко 200 људи, послије преузимања Дахлиа у Земуну број запислених се повецао и Батагон није отпустио ни једног радника. Батагон улазе у фирме а да ли це их продати у будуцности или не...па то је неизвјесно за било коју фирму. Структура људи у регији да је назовемо висеградско-зворницка, они који су вец деценијама на власти у Бирацу, Алумини, рудник Боксита...ста су прузили или урадили осим сто радите и примате плату. Батагон или нека друга фирма, дефинитивно је вријеме да се несто уради са фирмом...осавремени, побољса, улози или инвестира а сви они који се противе томе немају ни пребијене паре у дзепу...

ОДГОВОРИТЕ