Švajcarska mirna luka i Alumina

Prodaja Alumine nije privatna transakcija već se radi o javnom dobru čija vrednost počiva na znoju i krvi stotina bivših i sadašnjih radnika preduzeća od koga direktno zavisi egzistencija preko 10. 000 stanovnika Republike Srpske.

Republika Srpska 08.02.2019 | 01:51
Švajcarska mirna luka i Alumina
Takozvani ''odbegli bankar'' Mila Đukanovića, Duško Knežević obelodanio je javnosti, ali i dokumentovao američkim i britanskim istražnim organima, kako je finansijska hobotnica crnogorskog režima pružila krake do Švajcarske, tretirajući je kao sigurnu luku za novac stečen kriminalnim radnjama.

https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/knezevic-pare-su-dukanoviceve-braca-ban-su-cuvari-plaze-i-trajekta

https://www.alo.rs/vesti/region/odbegli-bankar-otkrio-gde-milo-krije-pare-od-sverca/210250/vest
 
O srpskim tajkunima, biznismenima, političarima, ali i tajnim službama čija su finansijska sredstva godinama završavala u Švajcarskoj, pune se novinski stupci u Srbiji već više od dve decenije. Najintrigantnije su storije o pljačkama državne imovine, koruptivnim poslovima, posebno one o ''privatizaciji'' fondova tajnih službi za operativne namene, obračunima zbog nepoštovanja dogovora oko ''tala'', kupovinama švajcarskog državljanstva i školovanju dece na preskupim univerzitetima itd.

Posebno je bila interesantna saga o ''Duvanskoj mafiji'' kojom su bile obuhvaćene važne ličnosti iz političkog života Srbije i Crne Gore.

Međutim, to je već davna prošlost. Poslednjih petnaestak godina novac je cirkulisao na relaciji Balkan – Švajcarska i obrnuto, uglavnom iz drugih izvora i poslova.

Prema novodima finansijske forenzičarke Miroslave Milenović (vidi link ispod), jedna od ključnih metoda je ''klasično ispumpavanje para iz privrednog društva''. To je bilo učinjeno i u slučaju Fabrike akomulatora Sombor (FAS) koji je kupio Batagon.

FAS je između 2008. i 2012. godine imao odlične poslovne rezultate i oko 800 zaposlenih sa redovnim primanjima. Posle toga bio je bukvalno ''očerupan'' u igri nekoliko kompanija predvođenih Bogićevićevim  ''Farmakom MB'' koji je bio i vlasnik FAS-a. Ispumpavanjem novca i zaduživanjem, napravljen je dug oko 50 miliona evra. Batagon je kupio FAS iz stečaja za 7,35, pri čemu je imao pomoć firme Mifi ag, registrovane 2016 u Cugu, u blizini Batagona, a čiji vlasnik je Velimir Jovanović iz Šapca, inače vlasnik M.i.Finance Šabac i Šabačke Mlekare.  Praktično, M.I. Finance Šabac je kupio Bogićevićevu šabačku Mlekaru iz stečaja, Batagon iz Cuga je kupio Bogićevićev FAS iz stečaja, a Jovanovićeva firma Mifi ag iz Cuga je kupovinom potraživanja od IFC, omogućila donošenje odluke da Batagon kupi FAS.

Sve ovo je opisano u analizi istraživačkog novinara Darka Špera (VOICE), u navedenom linku:

https://voice.org.rs/bogicevicevi-ljudi-opet-na-vodecim-funkcijama-u-fabrici-akumulatora/
 
Možda sve ovo deluje komplikovano, ali je u suštini jednostavno. Farmakom MB je privatizovao niz preduzeća uz neprestano zaduživanje i ispumpavanje novca iz njih. Na kraju je Farmakom MB i čitav niz tih preduzeća završio u stečaju, a ukupan dug samo prema bankama i državi je preko 400 miliona evra.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=11&dd=24&nav_id=927990

Ako se dodaju i druga potraživanja, kao i plate zaposlenih, cifra je preko 500 miliona evra. Pitanje je kako je došlo do te situacije i gde su isparile pare?  

Odgovor je jednostavan. Na primer, kupite firmu u privatizaciji sa otplatom na pet godina. Onda je za prvih par godina zadužite, prodate i ispumpate na razne načine sve što možete iz nje, uz pomoć drugih firmi i lica, i to transferišete sebi u offshore zone ili u neki Cug. Kada firma koju ste kupili, potpuno uništena ode u stečaj, onda možete ponovo da je kupite iz nekog Cuga, za deseti deo onoga što ste izneli i prisvojili.  Što bi narodski rekli: - Imate i jare i pare.

Pošto iz razumljivih razloga nije baš pametno da se vi opet pojavljujete, onda angažujete nekog ko se nije pojavljivao u prethodnoj pljački i napravite mu legendu ''uspešnog biznismena iz inostranstva'', gde se nalazi i taj Cug. Time se zatvara krug i anuliraju se sve prethodne kriminalne radnje, a fokus radnika i javnosti se prebacuje na ''uspešnog biznismena iz inostranstva'', kao spasitelja. I pravi se novi krug!

Da li je neko osuđen i robija zbog toga? Ne! Kultura nekažnjivosti podržava i promoviše ovu vrstu ponašanja u privredi i državnom saučesništvu.

Slična šema bila je primenjena i u slučaju Alumine kada su je kupili Litvanci. Na konceptu ''Grabež-Rubež'' i uz pomoć pojedinih funkcionera RS. Litvanci su ''isisali'' sve što su uspeli, ostavljajući Aluminu još i sa fantomskim zaduženjima.

To je priznao i tadašnji  ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija koristeći izraz ''Litvanski banditi'':

https://www.klix.ba/biznis/privreda/litvanci-zele-svojih-154-miliona-km-alumina-ih-ne-zanima/131212108

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/62951/kako_su_milijardu_opljachkali_dodikovi_i_litvanski_banditi_grabezi_klanovi_skaljari.html
 
Pored litvanskih bandita, bilo je i domaćih, ali niko nije odgovarao. Nekoliko krivčnih prijava bilo je u funkciji ''umivanja režima'', ali ne i borbe protiv kriminala.

Srećom, posle raskida privatizacije, Alumina je uspela da stane na noge i za nekoliko godina sa 150 miliona evra godišnjeg obrta, popela se na preko 400 miliona. Uz to je prošle godine bila okončana i pravna bitka oko spornih potraživanja Birača i statusa Alumine.

Time su se stekli uslovi za novi krug finansijskih mahinacija. Iz dobro obaveštenih izvora, on je zasnovan na jednostavnoj šemi:

Batagon je kupio hotel Bistricu na Jahorini da se legitimše kao ''ozbiljan investitor'', i dao je ponudu Vladi Republike Srpske o unošenju 300 miliona evra u finansijsko-privredni ambijent Republike Srpske.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=319984 

Stigla je i ponuda za preuzimanje Pavlović banke u roku od godinu dana.

https://www.capital.ba/batagonu-godina-za-preuzimanje-pavlovic-banke/

Zašto preuzimanje banke u roku od godinu dana, a ne uobičajenih tri meseca, kao što je navedeno u vesti Capital.ba. Zato što prvo treba preuzeti Aluminu. Onda sledi ono što je navedeno u jednom od komentara na vest na sajtu RTV BN. 

https://www.rtvbn.com/3939753/regionalna-pljacka-republike-srpske 

Radnik 07.02.2019 12:29: ''Po kojoj logici prodaju za 43 mil. a Alumina mjesečno ima promet od 50 mil.? Ovo ima samo kod nas u kriminalnoj državi''.

Da li to radnici znaju ono što Vlada Republike Srpske ne zna?

Znaju, a to sigurno zna i Vlada RS. Evo šta sledi:

Po postavljanju svog rukovodstva Alumine na osnovu preuzimanja potraživanja od Vlade Republike Srpske, Batagon će biti u situaciji da preko već pomenutog ''klasičnog ispumpavanja para iz privrednog društva'', vrati uložena, verovatno za tu priliku pozajmljena finansijska sredstva, i da preuzme Pavlović banku i ko zna šta još.

Ako im to Vlada Republike Spske odobri u više rata, onda bi Batagon platio samo prvu ratu, dok bi praktično Alumina sama sebe otkupila svojim sredstvima, postajući istovremeno vlasništvo Batagona. E sad, pitanje je ko daje inicijalne pare. Pa onaj ko je siguran da može da kontroliše tok cele operacije.  

Navodni vlasnik Batagona Dalibor Matić već je počeo da razgovara sa dobavljačima i poslovnim partnerima Alumine, ukazujući im na nove buduće okolnosti poslovanja, gde će morati da se ''drukčije ponašaju''. U prevodu, da kroz svoj poslovni odnos sa Aluminom budu prinuđeni da servisiraju troškove poslovne operacije Batagona, za preuzimanje Alumine i ko zna čega još. 

O tome svedoči i ''Otvoreno pismo'' Rajka Dukića, predsednika kompanije Boksit, najvišim državnim funkcionerima Republike Srpske, u kome upozorava na katastrofalne posledice preuzimanja potraživanja od strane Batagona. On navodi najavljeno otuštanje 700 radnika Alumine i kolaps kompanije Boksit Milići, zbog pretnje uvozom boksita iz Gvineje, navodno brodovima Batagona.

https://novitetinovosti.blogspot.com/2018/12/predsjednik-kompanije-boksit-rajko_97.html
 
To bi bilo dvostruko skuplje od boksita iz Milića, ali to je i način da se razduži deo uloženih finansijskih sredstava i da se obezbede nova za najavljena preuzimanja i privatizacije u Republici Srpskoj.

Ovde treba pomenuti da Batagon ipak nema prekookeanske brodove, ali da ih jedan poznati trgovac bananama u bekstvu ima.

Konačno gde je tu Vlada Republike Srpske koja treba da štiti interese radnika, njihovih porodica, zvorničke regije i Republike Srpske u celini. Gde su tu nadležne službe koje treba da provere o kakvim se ličnostima radi i provere takođe poreklo kapitala kojim se priprema preuzimanje Alumine. Ovde se ne radi o privatnoj transakciji, već o javnom dobru čija vrednost počiva na znoju i krvi stotina bivših i sadašnjih radnika preduzeća od koga direktno zavisi egzistencija preko 10.000 stanovnika Republike Srpske.

Ako je već kroz ovu transakciju nekome kao nagrada obećana Pavlović banka, onda je bolje da Vlada Republike Srpske preuzme banku i pokloni mu, a da Aluminu ostavi da radi i razvija se. U svakom slučaju bila bi manja šteta za Republiku Srpsku.

Ovako, preti scenario da stotine otpuštenih, dobrih i poštenih radnika Alumine krenu iz Zvorničke regije u EU, pa i u tu Švajcarsku, a da u Zvornik stignu finansijski mešetari iz Švajcarske.

Da li je ta razmena u interesu Republike Srpske? Narod zna odgovor na ovo pitanje, ali na njega moraju da odgovore i ljudi koji imaju mandat da vode Republiku Srpsku: javno, jasno i argumentovano.

Nemojte posle da iz usta ministara u Vladi Republike Srpske ponovo slušamo kako su za sve krivi neki ''Švajcarski banditi'' i kako nisu znali gde to vodi. To bi već bilo previše!

Da parafraziramo jednom poznatom situacijom. Kada je prvi svetski prvak u šahu, Štajnic, izgubio Laskera, navodno je rekao: ''Ljudski um je ograničen, ali glupost nije''.

U ovom slučaju, ne radi se gluposti. Pre bi se moglo reći: ''Ljudski um je ograničen, ali gramzivost nije''. Ali ne kod svih, samo kod ponekih. Nažalost, upravo onih koji su u situaciji da odlučuju! Do sada su bili nedodirljivi.

Ipak, interesovanje međunarodnih istražnih organa za balkansko-švajcarske operacije uliva optimizam. Možda će upravo oni doprineti da će novi premijer Republike Srpske Radovan Višković imati gde da se vrati po završetku mandata. Ovako, oni koji su ga postavili, dali su mu testeru da odseče granu na kojoj sedi.

(BN)

Komentari / 58

Ostavite komentar
Name

Nikola

08.02.2019 01:40

Sve je ovo uz Dodikov amin i blagoslov,a nebi me čudilo da su u Cugu u Švajcarskoj čak i Dodikove pare!? Pljačkalo se zadnjih 13 godina i sada sve to treba polako i na tenane preko Svajcarske legalizovati! Ko je pažljivo pročitao tekst,shvatio je o čemu govorim! Ovo je kriminal koji potkupljeno domaće pravosudje nikada neće ispitati,a znate i zašto!?

ODGOVORITE
Name

Duduk

08.02.2019 06:21

Dodik je najveći neprijatelj Srba, i niko ih nije tako katilski opljačkao.

Name

Bumo videl!

08.02.2019 06:22

Milokrad je zreo za zatvorske celije-vec odavno!

Name

Nije nego

08.02.2019 07:12

Ugovor o privatizaciji birca nije raskinut, vec je alumina dio stecajne mase birac ad. To sto je uradjeno u alumini je nacin kako su amerikanci brzo spasavali fabrike prilkom velike depresije prije 100 godina. Seljaci, prije sto godina, samo su oni to cinili iz biznis vatijante da im ne propadaju sredstva zbog vremena stecaja, a ne da bi se ruzveltov ili neciji sin docepao firme i funkcije. Seljaci, procitajte malo, ne samo o karleusi i ne samo o nasoj najpametnijoj "precjednici". Citajte, ostacete seljaci i vi i vasa djecs, a vlast ce se u dugu vijeku svejedno promjeniti

Name

DONJI šEPAK

08.02.2019 07:17

Niko se ne pita zašto se za velike privatizacije (Rudnik Ljubija, Alumina, ranije Telekom, Rafinerija) ne raspisuje međunardoni tender, nego sve ide u tzv. direktnom pregovaračkom postupku. Samo međunarodni tender može da da odgovor kolika je tržišna cijena nekog privrednog giganta. Za rudnik Ljubija, Aluminu, itd. sigurno bi bile zainteresovane i velike svjetske kompanije koje imaju sredstva i iskustvo. Ovako, naša prirodna bogatstva se krčme i daju domaćim kokošarima koji su, zahvaljujući političkim funkcijama, bili u stanju da opljačkaju državnu imovinu, i onda tim istim parama idu u dalje pljačke. A to šta će biti sa proizvodnjom i radnicima najmanje ih interesuje, jer njih proizvodnja ne interesuje niti od nje misle da žive. ONI ŽIVE OD PLJAČKE

Name

REALNO BRATE

08.02.2019 07:21

LJUDI NE MOGU, ILI NEKO NEĆE DA SHVATI, DA JE TO KLASIČNA MAFIJA, I DA OVI NAŠI NAZOVI POLITIČARI OD TOG SILNOG PRANJA NOVCA MOGU DA SE OGREBU ZA NEKU SIĆU. GRDNO SE VARA KO MISLI DA SVE TE PARE ZAVRŠAVAJU U DŽEPOVIMA NAŠIH ELITNIH POLITIČARA. MAFIJA MORA DA UZME KAJMAK, A NAŠIM ELITNIM POLITIČARIMA ŠTA OSTANE. POSLIJE ALUMINE IDE ELEKTROTROPRIVREDA. ŽIVI BILI PA VIDJELI

Name

MURGA

08.02.2019 07:28

Sve počinje i završava se u švajcarskom poreskom raju i gradići Cug. Pare od droge, pare od đverca cigara, pare od šverca oružjem, pare od pljačke države... Tu pare drži čak i bivša UDBA sa prostora exYu. U tom gradiću švajcarski advokati služe za pokriće našim elitnim političarima lopovima jer se pojavljuju u ulogama direktora, predsjednika uprava, itd. U toj šemi, ni gospod bog ne može do podatka ko je pravi vlasnik. Sve dom država ne pokrene sudski postupak i sudskim putem zatraži informacije koje bi švajcarske vlasti sigurno dale. Ali, koja država kad su država ti isti ljudi koji u Cugu drže pare. I tako dolazimo do slijepe ulice gdje nema ni naprijed ni nazad. To bi mogli da urade tzv. stranci poslati u Bosnu da sole pamet, ali neće jer su i oni na spisku prodatih/kupljenih.

Name

Ma, ...

08.02.2019 07:30

Kada ste sve ovo lijepo obradili, mada je to kap u moru postojećih informacija, objavite i zvanične podatke sa švajcarskog sajta registra firmi da se vidi koliko firmi u Cugu ima npr. Batagon. Ne radi se tu o tajnama jer su ti podaci dostupni svima.

Name

Pero Cer

08.02.2019 07:37

Skoro svi u Alumini su članovi vladajuće partije, koja ih je tu i dovela. Šta mislite da oni imaju damu da se pobune i nešto kažu. Nemaju. A kad im mečka zaigra pred vratima, i dobiju otkaz, biće kasno.

Name

Total Damage

08.02.2019 07:37

Za ovakve stvari preuzima odgovornost iskljucivo SNSD, jer je na vlasti. Sada nude razne koalicije za zataskavanje kriminala: od pojedinacne odgovornosti hoce Burle da izgradi kolektivnu neodgovornost! Pod sloganom: jedinstvena Srpska! Ucemu je to jedinstvena, i sto nije bila do sada jedinstvena? Strasan kriminal, nevidjenih razmjera!

Name

Žućo

08.02.2019 07:38

Čujem ovih dana da će sindikat radnika Alumine organizovati proteste sa i usranim motkama krenuti na Banja Luku. Čisto sumnjam

Name

DaMu Marjanova

08.02.2019 07:40

Sve je bilo odgođeno dok se ne pokradu izbori, i to ostane nekažnjeno. Sada kada je taj posao perfektno odrađen, na red su došli Alumina, Elektroprivreda, Ljubija. Narodfe ne kukaj. Tražio si pa sada gledaj. Svoj potop.

Name

Ja sam za zdravo, pa nek crknem

08.02.2019 07:45

Stiče se utisak da dobro poznaješ materiju. Kao da si i sam pisao tekst. Reci nam nešto više. Ko stoji iza svih privatizacija u RS od njenog nastanka? Uglavnom su tu Vlade i resorna ministarstva. Tako i sad oko veoma zamršenog slučaja Birač. Ja vjerujem da je u moru informacija, u kojem živimo, svašta može da se "sazna". Veoma je teško razlučiti šta je zapravo istina. Da li je G&D, Bata Gon, MI, Rajko, DikDo, Lemi, Zola ili neko osmi u pravu? Nikola kako da znamo reci nam?

Name

ovo je istina

08.02.2019 08:56

A što ne bi vlada RS osnovala komisiju za utvrđivanje istine, da li su borci uzalud ginuli i da li su prevareni? može ovo?

Name

MK

08.02.2019 08:57

LJUDI NIJE CUG PREKO SVIJETA 1000KILOMETARA PA ODE SE TAMO PA SE RASPITA KO JE MATIC A SVE MI TO LICI NA SLOBODANA STANKOVICA I MAFIJU

Name

cug

08.02.2019 10:49

Ljudi moji otidjite u CUG pa se raspitajte o ovom Maticu .Matic nije imao ni za kifle pre 15 god.Bio duzan ljudima po Cugu.Povezo se sa politickom mafijom u Srpskoj i sluzi im kao paravan

Name

realnost

08.02.2019 10:58

Kompletno tuzilastvo treba raspustiti.

Name

revizija

08.02.2019 14:13

Nema nijedne iole donosne promjene vlasnistva u rs bez bajine ekipe

Name

Komentar

08.02.2019 15:20

Burle po obicaju, sprema novu pljacku i prevaru naroda...

Name

Crni Gruja

08.02.2019 15:38

E moj glupi narode. Sad možete samo da pi*ate uz vjetar i da klepate po tastaturi od telefona. U oktobru ste imali priliku da nešto uradite za sebe i da skinete lopovsku vlast. Prodali ste se jevtino kao obična fukara i sada crkavajte prvo od muke a uskoro i od gladi. Neka vas Dodik i njegova sekta sataru, ni malo mi vas nije žao. I treba da vas sataru. Niste zaslužni da živite životom dostojnih ljudi.

Name

Fairplay

08.02.2019 15:50

Burle treba posteno sudjenje.

Name

Podrinjac

08.02.2019 18:01

Milokrade da li ste upoznati sa namjerama kredibilne americke kompanije iz Sinsinatija drzava Ohajo.Vrlo kompletna i ozbiljna ponuda.Morate to uzeti u obzir da nebi ponovo pogrijesili kao u slucaju ranijeg litvanskog kupca!!!???

Name

Milan

08.02.2019 05:18

Interpol bi zaplakao kad bi vidio kakve mi istrazioce imamo koji sve znaju a oni takve kadrove nemaju.

ODGOVORITE
Name

Add

08.02.2019 05:52

Sada je već jasno da je narod svjesno glasao i dao mandat da se navedena pljačka i slične koje će se desiti izvrše i narod će opet to da podrži i odobri. Bravo za narod.

ODGOVORITE
Name

realno stanje

08.02.2019 06:11

Ovo je drzavni udar za koga niko nije odgovarao. Sta kazes Burle, ima li to veze sa zastavom?

ODGOVORITE
Name

Gaco for ever!

08.02.2019 10:35

Zastava je na sigurnom, u to budite uvjereni.

Name

Alumina Tadic

08.02.2019 18:44

Nema elemenata kriminalnog djela, radi se o zadesu!

Name

Off

08.02.2019 06:28

Pa gradile su se mnoge firme na znoju radnika i jadar i fagum i vezionica i hladnjaca i autotransport i inzenjering i pekara pa su propale sta je cudno ako i glinica ode nista strasno.

ODGOVORITE
Name

On

08.02.2019 09:18

P i treba sve privatizirati, ali tender i čiste pare od poznatog investitora. A to može samo u sigurnom i pravno valjanom okruženju, a to je EU i NATO: Ovo u EU nije moguće. Dodik i kompanija muzu državu i peru pare. Briga njih za narod. To rade i Bakir i Dragan i pomažu Dodiku, a on njima. Sad se vidi da komunisti nisu bili ni u malom prstu ovim danas državnim lopovima. Ovo što se danas krade stvoreno je od strane komunista. Jedina i je greška što su imali lošu selekciju pa su ove današnje lopove oni stvorili.

Name

Rota

08.02.2019 06:28

Kolo sreće se okreće. "Ko bi doli sad je gori". Neće novac ostati vječno kod njih. Pojaviće se neki novi tajkuni pa će pokrasti od ovih sadašnjih. Samo narod ostaje gdje jeste - "doli".

ODGOVORITE
Name

mmm

08.02.2019 08:45

Ne kradu tajkuni od tajkuna vec svi tajkuni i stari i novi kradu od naroda..

Name

bravo

08.02.2019 06:44

Stavice neki milioncic u dzep a ovamo sto stotine miliona propada i sto ce litvanci za ove biti mala maca.Ovi su seljackosvajcarski klan ,nepismeni ljudi,poznajem ih sve i oni samo mogu na sirov nacin upropastiti takvog giganta.Sve ovo je dodikova igra jer bez njega niko tu ne moze prici.Nek nam je bog na pomoci

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.02.2019 07:09

Švajcarci “čuvaju” pare iz čitavog svijeta, tako da od procesuiranja balkanskih pljačkaša nema ništa.

ODGOVORITE
Name

Svica

08.02.2019 08:16

Ima ukoliko postoji istraga jer su se Sicarci obavezali da dostave informacije sudovima ali informacije ne idu privatnim licima u javnost kako se ne bi nastetio integritet bankarskog sektora. Oni stite interese onog ko je posteno stekao novac a dostavljaju informacije sudovima ukoliko zatraze i ako se vodi istraga.

Name

Re Svica

08.02.2019 11:26

A kadrove u sudstvu postavlja vlast, i neće nikad procesuirati sami sebe. Nema ko da kazni njihov kriminal! I bahate se do nemogućeg...

Name

a narod

08.02.2019 07:09

Mogla bi se Svajcarska oduziti potlacenom i opljackanom narodu tako sto ce olabaviti uslove za rad u Svajcarskoj onako ko Njemacka...

ODGOVORITE
Name

Bez veze

08.02.2019 08:09

Nema posla u Svajcerskoj

Name

Batagonovic

08.02.2019 07:12

Ova sluzbenica sto je prodavala Diplome u iz zgrade vlade samo je dokaz koliko smo korumpirano i pokvareno drustvo.

ODGOVORITE
Name

Mile

08.02.2019 12:07

Sve sto imate viska radnika saljite meni.

Name

Radnik alumine

08.02.2019 07:59

Otac od ovog tajkuna sto hoce da kupi glinicu je radio kao taxi vozac i sad se ovaj pojavljuje sa milionima.A radnici nek cute,Motika,Obrenovic,Makso,Gojko i ekipa pokupise sve iz fabrike

ODGOVORITE
Name

MZDS

08.02.2019 08:49

Slazem se, pisu o ovim lopovima koji jos nisu ni usli u fabriku a niko ne spominje trenutno rukovodstvo, gde su pare sa racuna? Kamioni ce se poceti sudarati po fabrici koliko roba dobro ide, a da ne spominjem koliko vozova mjesecno izadje.Da Mile Matic nije povecao platu sad bi imali u prosjeku po 450-500 km plate u fabrici iz koje svaki dan milion i po maraka izdje robe!

Name

Radomir

08.02.2019 08:17

Kad izpadnu iz igre odmah lete ti likovi novinarima i pricaju a dok su bili akteri i profiteri su cutali... kao i Gligoric iz geo uprave BL.

ODGOVORITE
Name

Deutschland

08.02.2019 09:01

Od Dodika sve zlo pocinje,dok se on ne uhapsi,Srbi ce nestati,jer on je i tako hrvatskog porijekla,nema tu puno mudrosti, jednostavno

Name

kuku nama sa nama

08.02.2019 08:42

I naravno da se svi koji ovako rade gade Tite i Kima..zasto bi njima odgovarao takav sistem gdje obicni smrtnik ima ikakvu egzistenciju

ODGOVORITE
Name

З А Б Р И Н У Т И

08.02.2019 09:03

ДИЖИ СЕ НАРОДЕ ОД ТРЕБИЊА ДО НОВОГ ГРАДА ПРОТИВ ОВИХ ДОМАЋИХ НЕПРИЈАТЕЉА ОВО ЈЕ СВЕ МЈЕРЕ БЕЗОБРАЗЛУКА ПРЕШЛО. ОВО ЈЕ ПЉАЧКА МИЛЕНИЈУМА. САД ЈОШ ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА ДОКЛЕ ВИШЕ ТРПИТ ЊИХОВ ЛОПОВЛУК.

ODGOVORITE
Name

Kasno je

08.02.2019 17:34

Dok ne prodaju i opljačkaju sve. Onda će biti kasno.

Name

Ex Zvornicanin

08.02.2019 09:16

Sve se ovo vec zna....poodavno.Neke fiktivne firme sto se osnivaju za dva dana sa pocetnim kapitalom od bijednih 2000 maraka....kupuju kompanije i fabrike vrijednosti par milijardi.TO OMA SAMO KOD NAS U BiH.Samo ovdje moze to......Dodik, Debeli, Goci i Sekta odavno ovo namjeravaju.Da bi pokusali smiriti Dukica samo bog toga i nixeg vise, za premijera su doveli onog debila Viskovica.Covjek veze o zivotu nema....Citav radni vijek bio obicni sef voznog parka.Ali Rajkov cocjek od povjerenja.Zato je i doveden...da bi se umirio Rajko...Ako uniste Glinicu.....komplet ta regija je mrtva.Nista vise.Glinica sa sobom povlaci Boksit.I onda komplet regija samo moze seliti ...

ODGOVORITE
Name

...

08.02.2019 09:30

sistem je razigran..... https://www.youtube.com/watch?v=ZuoUsBy3dQ0

ODGOVORITE
Name

racic

08.02.2019 11:03

Recimo NE pohlepnim nemoralnim politicarima povezanim sa pohlepnim biznismenima. Dolazi novo vrijeme. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

RE

08.02.2019 12:33

Ovde je bas sve detaljno objasnjeno. Pod hitno narod mora da se digne, raspustiti tuzilastvo sudstvo i sve institucije koje sluze samo da bi mafija u vlasti isisala sve do poslednjeg dinara. Dal je moguce da su ovi sizofreni politicari izgubili razum i postali ovolike azdaje,a narod se zavukao u misije rupe, svi cute i mole se bogu da samo sacuvaju zivu glavu. Sada treba svima da bude jasno ko je i zbog cega ubio DAVIDA.!!! Ocito momak nesto vidio sto nije smjeo.!!! Jako lukava, bjedna i podla igra za narodne mase o zastavi, o nazivu i srpstvu.

Name

MIMI53

08.02.2019 11:29

STA RADI JAVNO PRAVOBRANILASTVO I TUZILASTVO KOJI SU DUZNI DA ZASTITE DRUSTVENI INTERES, ILI MAKAR UKAZU NA NEZAKONITOST SVEGA OPISANOG????

ODGOVORITE
Name

Opa

08.02.2019 12:26

Oni su samo malo zabrinutiii !!iao Incko i Vigemark !! Gledajuci a ne radeci ama bas nista !!sve po zakonu ali njihovom !! Ti meni a ja tebi i tvojima !!do gola do koske !!

Name

RE MIMI53

08.02.2019 13:31

BOLE NJIH ................. MOJ BRATE. MOJ MIMI.

Name

UDRITE IZ BN

08.02.2019 13:11

Tako se to radi, tražite ljude koji mogu sve narodu objasniti stručno, poštene ljude kojim narod može vjerovati. Jeste Glinica najveća firma, ali ovdje se radi i o Jahorini, elektroprivredi, drvnoj industriji, bankarstvu, poljoprivredi, koncesijama na prirodne resurse, kladionicama, uvoznom lobiju, sve je to osmišljeni poduhvat. Jasan je cilj, kompletna privatizacija od strane mafije koja je opljačkala narod i onda ukidanje RS radi toga da se kao u Srpskoj Krajini ne može doći do tragova krađe stotina milijardi evra.

ODGOVORITE
Name

re

08.02.2019 19:20

Odvadi malo, ovo ako pročitaju u SAD okrenut će se na nas prije Venecuele."""krađe stotina milijardi evra"""

Name

Re:Re

08.02.2019 21:22

Nije pogrijesio upravo tačno. Milijarde eura zemljace,milijarde.

Name

Direkt

09.02.2019 13:27

Ovaj Batagon je investitor u stilu Israeli Investment grupe. Znaci rijec je holding kompaniji specijalizovanoj za ulaganje. To nuzno ne mora da znaci da je to lose, ali cim nesto krene po zlu, drzava ce dobiti nazad prezaduzenu firmu i otpustene radnike. Takvi investitori nam nisu potrebni, narocito ne kod ozbiljnih poslova. Ovdje trebaju Kinezi.

ODGOVORITE
Name

Druga strana medalje

10.02.2019 00:30

Nevjerovatno kako pojedini komentatori sve znaju, vise informacija posjeduju nego bivsa UDBA, pisu sta je bilo prije, sta se desava i sta ce se desiti. Interesantna je i druga strana koja komentarise tekst, vecina njih takodje zna i pocetak i kraj. Svi gledaju iz svojih uglova i zastupaju svoje interese uvjeravajuci sebe da su u pravu...nije mnogo ni bitno koliko ce oni drugi prihvatiti. Svi sve znaju a godinama, tacnije deceninama se ne micemo sa mrtve tacke. Vecina napada Batagon, iznosi ne istine ili u najbolhem slucaju poluistine ali navedimo cinjenice koje su provjerljive. Nakon kupovine FAS od Batagona, sa 3 zaposlena sad radi nesto preko 200 ljudi, poslije preuzimanja Dahlia u Zemunu broj zapislenih se povecao i Batagon nije otpustio ni jednog radnika. Batagon ulaze u firme a da li ce ih prodati u buducnosti ili ne...pa to je neizvjesno za bilo koju firmu. Struktura ljudi u regiji da je nazovemo visegradsko-zvornicka, oni koji su vec decenijama na vlasti u Biracu, Alumini, rudnik Boksita...sta su pruzili ili uradili osim sto radite i primate platu. Batagon ili neka druga firma, definitivno je vrijeme da se nesto uradi sa firmom...osavremeni, poboljsa, ulozi ili investira a svi oni koji se protive tome nemaju ni prebijene pare u dzepu...

ODGOVORITE