Крај прелазног рока у НБА...

Дејвис остаје, на одушевљење Бостона! Шта направише Клиперси! Експлозија Марк Гасол, Лејкерси чекају Кармела Ентонија! Ивица Зубац променио клуб, али не и град, каква лудница пред затварање пијаце!

Кошарка 07.02.2019 | 23:38
Крај прелазног рока у НБА...
Шта су трејдовали - трејдовали су! Капије су закључане, пијаца је затворена и до лета НБА клубови више неће моћи да се баве трампама!

Није се земља затресла, што значи да је Ентони Дејвис остао у Њу Орлеансу, а Лос Анђелес Клиперси су другу годину заредом у фокусу последњег дана прелазног рока и поново су направили неколико занимљивих потеза. Лејкерси нису добили суперзвезду у виду ведете Пеликанса, али се сада чека потписКармела Ентонија! Прави хаос направио је Марк Гасол, који ће каријеру наставити у Торонту! То је, укратко, све оно што се дешавало у последњим сатима највеће кошаркашке пијаце. Сада, кренимо редом...

Цела НБА лига чекала је тренутак када ће Лос Анђелес Лејкерси објавити да су активирали трансфер бомбу и довели Ентонија Дејвиса, али да ли ће се и када огромна кошаркашка експлозија догодити - остаје да видимо на лето. Уместо великог трејда, људи задужени за комуникацију с навијачима путем друштвених мрежа добро су загревали атмосферу порукама где су се користили емотикони семафора, а онда и пешчаног сата као јасан знак да време истиче. У моментима када је озваничен крај прелазног рок Пеликанси су се јавили у маниру познате америчке серије 24 часа, са дигиталним сатом који откуцава последње секунде, после чега је свима постало јасно да Дејвис остаје ту где јесте до лета. То је убрзо потврдио и Дејвисов агентРич Пол.

Ова вест дочекана је на одушевљење челника Бостона, који су успели у својим намерама да Лејкерсима упропасте посао и спрече Дејвиса да оде у Холивуд. Подсетимо, ГМ Пеликанса Дел Демпс није одговорио званично ни на једну понуду Лејкерса, а било их је и више од пет. Једна од последњих гласила је: Лонзо Бол, Кајл Кузма, Брендон Инграм, Ражон Рондо, Ленс Стивенсон, Мајкл Бизли и двојица будућих пикова прве рунде. Пеликанси су, незванично, тражили чак четири пика, Лејкерси су чак били спремни да то и прихвате, али на крају се ништа није десило. 

ГМ Селтикса Дени Ејнџ је данима молио челнике тима из Луизијане да не журе са трејдом и да ће на лето добити оно што желе управо од Бостона. За некадашњег шампиона НБА лиге то значи да може да спојиЕнтонија Дејвиса и Кајрија Ирвинга, а да притом Пеликансима пошаље добар пакет играча и пикова, где ће се можда наћи и Џејсон Тејтум. 

Њу Орлеанс је ипак био активан данас пошто је три сата пре затварања пијаце послао Николу Миротића у Милвоки за Џејсона Смита и Стенлија Џонсона, плус још четири пика друге рунде! О овој причи могли сте да читате у одвојеном тексту.

Можда Дејвис није подигао прашину, али то су без икакве сумње учинили Лос Анђелес Клиперси! Други тим из Холивуда јутро је започео са 17 играча, а онда је у неколико потеза исплатиоМилоша Теодосића, учинио Марћина Гортата слободним играчем и направио историјски трејд с Лејкерсима после 36 година! Клиперси су у комшилук послали Мајка Мускалу, кога су добили у великом трејду где су Тобијас Харис и Бобан Марјановић отишли у Филаделфију. Заузврат су добили хрватског центра Ивицу Зупца и Мајкла Бизлија, кога челници клуба планирају одмах да пошаљу на тржиште без уговора. После ранијег одласка Гортата, а пре доласка Зупца, највиши играч у Клиперсима био је Данило Галинари. Зубац би требало да добије солидну минутажу сада када нема Гортата, јер ће практично бити једина замена Монтрезлу Херелу. Гортат би наводно могао да постане нови играч Голден Стејт Вориорса!

Последњи пут када су два клуба из Лос Анђелеса били учесници директног трејда Норм Никсон, Еди Џордан и пик друге рунде са Драфта 1986. године - испоставило се да је Џеф Хорначек, али је тај пик завршио у Финиксу - стигли су у Клиперсе, а Бајрон Скот, Свен Натер и пик Брус Далримпл отишли су у Лејкерсе.

Клиперси су и ове сезоне, баш као и прошле године када су послали Блејка Грифина у Детроит за Бобија, остали без најбољег играча уочи краја прелазног рока. Ове сезоне то је учињено са Тобијасом Харисом, а овим потезом Клиперси су послали јасну поруку да се спремају за отварање великог простора за потпис бар једне суперзвезде наредног лета.

Током дана догодио се још један занимљив трансфер. Мемфис је послаоЏамајхала Грина и Герета Темпла у замену за Ејверија Бредлија! Клиперси су се тако решили Бредлијеве плате од 12.000.000 долара за ову и 12.960.000 долара за наредну сезону, с тим што му се за наредну годину гарантује само 2.000.000 долара, па ће Мемфис имати рок до 3. јула да солидном шутеру омогући пуну плату. Упркос свим овим пословима медији у Лос Анђелесу верују да Клиперси и даље могу до плеј-офа после доласка Темпла, Зупца и Грина, уз напомену да су много изгубили одласком Хариса. Петорка Клиперса у будућности могла би да буде: Шај Гилџс Александер – Патрик Беверли – Герет Темпл – Данило Галинари – Ивица Зубац.

Нисмо добили Ентонија Дејвиса у последњем дану, али је стигла алтернатива у лику Марка Гасола! Шпански ветеран и некада елитни дефанзивац активирао је трансфер бомбу јер је завршио своју једанаестогодишњу причу са Мемфисом и од сутра ће бити кошаркаш Торонта!

Вечерас су управе два клуба договориле трејд у којем ће Марк Гасол стићи у Репторсе у замену заЈонаса Валанчијунаса, Делона Рајта и Си Џеј Мајлса, уз пика друге рунде са Драфта 2024. године, јавио јеАдријан Војнаровски!

Гасол је отишао, али је Мајк Конли остао, упркос јаком интересовању с више страна. Конли је на крају одбио могућност да се пресели у Јуту, чиме је практично затворио врата јединог реалног трејда... Важан фактор у останку Конлија јесте могућност искусног плејмејкера да помогне Џерену Џексону да се играчки развија као будуће лице франшизе, што је потенцијално добар посао за Гризлисе. 

Упркос годинама и нешто слабијем дефанзивном учинку, Марк Гасол је и даље врхунски центар чији учинак и те како може одлучивати највеће утакмице! Фантастичан потез направио је Торонто као одговор за трансфере које су направили Филаделфија и Милвоки у последњим данима.

Важна ствар у овој причи је да Гасол има 15 одсто од трејд бонуса, што значи додатних 1.280.000 долара. Ако не буде отпуштен од стране Торонта, што би у овом тренутку била велика лудост, та сума додала би се на његову плату од 24.100.000 долара. Гасол такође има опцију за наредну сезону на 25.600.000 долара.

Што се Мемфиса тиче, Валанчијунас, Рајт и Мајлс могу да постану слободни играчи већ на лето. Мајлс има плату од 8.700.000 долара за ову сезону,Валанчијунас 17.600.000 долара, уз опцију продужетка на још годину дана, а Рајт ће на лето имати могућност да добије „qуалифyинг“ уговор вредан 3.600.00 долара. Мемфис је сада на 668.000 долара испод црте плаћања пореза на луксуз. У последњем тренутку одлучено је да Гризлиси отпусте иОмрија Каспија, како би лимитирали ростер на 15 играча. 

Пошто нису успели да добију Ентонија Дејвиса, Адријан Војнаровски је објавио да ће Лејкерси озбиљно преговарати са Кармелом Ентонијем! Језерџије су у потрази за још једним шутером, а Ентони би могао да буде баш тај! Не треба подсећати да су Мело и Леброн Џејмс велики пријатељи и да би најбољи кошаркаш данашњице с одушевљењем примио ову вест. Видећемо да ли ће ЛБЈ на крају добити појачање за наставак сезоне, али је свакако питање колико би Мело могао да помогне, с обзиром да му је каријера у великом паду... 

Њујорк је у последњем дану прелазног рока одлучио да се растане са турским центром Енесом Кантером, али и Веслијем Метјузом који ће се одмах преселити у Индијану како би заменио тешко повређеног Виктора Оладипа. Метјуз ће од Пејсерса добити минимални ветерански уговор од 2.300.000 долара за остатак сезоне.

Занимљив посао направили су Орландо и Филаделфија ове вечери. Тим са Флориде довео је отписаног Маркела Фулца, док је у Филаделфију стигао Џонатан Симонс, плус пикови прве и друге рунде. У Орланду су довођење повредама склоног Фулца видели као посао ниског ризика, али и као велику награду. Фулц је виђен као дугорочни пројекат клуба.

Чикаго Булси су започели разговоре са Робином Лопезом о откупу уговора и његовој селидби међу слободне играче. Бостон је у Атланту послао Џабарија Бирда, а заузврат добио новац од Хокса, који моментално планирају да отпусте бека. Далас је одлучио да отпусти и 37-годишњег ветерана Зека Рендолфа, кога је добио данас заједно са Џастином Џексоном за Харисона Барнса. Имали сте прилику да читате комплетну причу о овом бизарном трејду који се догодио током утакмице, док је Барнс још био на паркету у дресу Мавса. Убрзо по озваничењу трејда је изведен из игре, а остао је у чуду када је сазнао шта се десило...

Финикс је одлучио да отпусти ветерана Вејна Елингтона и Детроит ће се активно укључити у трку за његов потпис. 

Потпуно луд последњи дан прелазног рока! 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар