Kraj prelaznog roka u NBA...

Dejvis ostaje, na oduševljenje Bostona! Šta napraviše Klipersi! Eksplozija Mark Gasol, Lejkersi čekaju Karmela Entonija! Ivica Zubac promenio klub, ali ne i grad, kakva ludnica pred zatvaranje pijace!

Košarka 07.02.2019 | 23:38
Kraj prelaznog roka u NBA...
Šta su trejdovali - trejdovali su! Kapije su zaključane, pijaca je zatvorena i do leta NBA klubovi više neće moći da se bave trampama!

Nije se zemlja zatresla, što znači da je Entoni Dejvis ostao u Nju Orleansu, a Los Anđeles Klipersi su drugu godinu zaredom u fokusu poslednjeg dana prelaznog roka i ponovo su napravili nekoliko zanimljivih poteza. Lejkersi nisu dobili superzvezdu u vidu vedete Pelikansa, ali se sada čeka potpisKarmela Entonija! Pravi haos napravio je Mark Gasol, koji će karijeru nastaviti u Torontu! To je, ukratko, sve ono što se dešavalo u poslednjim satima najveće košarkaške pijace. Sada, krenimo redom...

Cela NBA liga čekala je trenutak kada će Los Anđeles Lejkersi objaviti da su aktivirali transfer bombu i doveli Entonija Dejvisa, ali da li će se i kada ogromna košarkaška eksplozija dogoditi - ostaje da vidimo na leto. Umesto velikog trejda, ljudi zaduženi za komunikaciju s navijačima putem društvenih mreža dobro su zagrevali atmosferu porukama gde su se koristili emotikoni semafora, a onda i peščanog sata kao jasan znak da vreme ističe. U momentima kada je ozvaničen kraj prelaznog rok Pelikansi su se javili u maniru poznate američke serije 24 časa, sa digitalnim satom koji otkucava poslednje sekunde, posle čega je svima postalo jasno da Dejvis ostaje tu gde jeste do leta. To je ubrzo potvrdio i Dejvisov agentRič Pol.

Ova vest dočekana je na oduševljenje čelnika Bostona, koji su uspeli u svojim namerama da Lejkersima upropaste posao i spreče Dejvisa da ode u Holivud. Podsetimo, GM Pelikansa Del Demps nije odgovorio zvanično ni na jednu ponudu Lejkersa, a bilo ih je i više od pet. Jedna od poslednjih glasila je: Lonzo Bol, Kajl Kuzma, Brendon Ingram, Ražon Rondo, Lens Stivenson, Majkl Bizli i dvojica budućih pikova prve runde. Pelikansi su, nezvanično, tražili čak četiri pika, Lejkersi su čak bili spremni da to i prihvate, ali na kraju se ništa nije desilo. 

GM Seltiksa Deni Ejndž je danima molio čelnike tima iz Luizijane da ne žure sa trejdom i da će na leto dobiti ono što žele upravo od Bostona. Za nekadašnjeg šampiona NBA lige to znači da može da spojiEntonija Dejvisa i Kajrija Irvinga, a da pritom Pelikansima pošalje dobar paket igrača i pikova, gde će se možda naći i Džejson Tejtum. 

Nju Orleans je ipak bio aktivan danas pošto je tri sata pre zatvaranja pijace poslao Nikolu Mirotića u Milvoki za Džejsona Smita i Stenlija Džonsona, plus još četiri pika druge runde! O ovoj priči mogli ste da čitate u odvojenom tekstu.

Možda Dejvis nije podigao prašinu, ali to su bez ikakve sumnje učinili Los Anđeles Klipersi! Drugi tim iz Holivuda jutro je započeo sa 17 igrača, a onda je u nekoliko poteza isplatioMiloša Teodosića, učinio Marćina Gortata slobodnim igračem i napravio istorijski trejd s Lejkersima posle 36 godina! Klipersi su u komšiluk poslali Majka Muskalu, koga su dobili u velikom trejdu gde su Tobijas Haris i Boban Marjanović otišli u Filadelfiju. Zauzvrat su dobili hrvatskog centra Ivicu Zupca i Majkla Bizlija, koga čelnici kluba planiraju odmah da pošalju na tržište bez ugovora. Posle ranijeg odlaska Gortata, a pre dolaska Zupca, najviši igrač u Klipersima bio je Danilo Galinari. Zubac bi trebalo da dobije solidnu minutažu sada kada nema Gortata, jer će praktično biti jedina zamena Montrezlu Herelu. Gortat bi navodno mogao da postane novi igrač Golden Stejt Voriorsa!

Poslednji put kada su dva kluba iz Los Anđelesa bili učesnici direktnog trejda Norm Nikson, Edi Džordan i pik druge runde sa Drafta 1986. godine - ispostavilo se da je Džef Hornaček, ali je taj pik završio u Finiksu - stigli su u Kliperse, a Bajron Skot, Sven Nater i pik Brus Dalrimpl otišli su u Lejkerse.

Klipersi su i ove sezone, baš kao i prošle godine kada su poslali Blejka Grifina u Detroit za Bobija, ostali bez najboljeg igrača uoči kraja prelaznog roka. Ove sezone to je učinjeno sa Tobijasom Harisom, a ovim potezom Klipersi su poslali jasnu poruku da se spremaju za otvaranje velikog prostora za potpis bar jedne superzvezde narednog leta.

Tokom dana dogodio se još jedan zanimljiv transfer. Memfis je poslaoDžamajhala Grina i Gereta Templa u zamenu za Ejverija Bredlija! Klipersi su se tako rešili Bredlijeve plate od 12.000.000 dolara za ovu i 12.960.000 dolara za narednu sezonu, s tim što mu se za narednu godinu garantuje samo 2.000.000 dolara, pa će Memfis imati rok do 3. jula da solidnom šuteru omogući punu platu. Uprkos svim ovim poslovima mediji u Los Anđelesu veruju da Klipersi i dalje mogu do plej-ofa posle dolaska Templa, Zupca i Grina, uz napomenu da su mnogo izgubili odlaskom Harisa. Petorka Klipersa u budućnosti mogla bi da bude: Šaj Gildžs Aleksander – Patrik Beverli – Geret Templ – Danilo Galinari – Ivica Zubac.

Nismo dobili Entonija Dejvisa u poslednjem danu, ali je stigla alternativa u liku Marka Gasola! Španski veteran i nekada elitni defanzivac aktivirao je transfer bombu jer je završio svoju jedanaestogodišnju priču sa Memfisom i od sutra će biti košarkaš Toronta!

Večeras su uprave dva kluba dogovorile trejd u kojem će Mark Gasol stići u Reptorse u zamenu zaJonasa Valančijunasa, Delona Rajta i Si Džej Majlsa, uz pika druge runde sa Drafta 2024. godine, javio jeAdrijan Vojnarovski!

Gasol je otišao, ali je Majk Konli ostao, uprkos jakom interesovanju s više strana. Konli je na kraju odbio mogućnost da se preseli u Jutu, čime je praktično zatvorio vrata jedinog realnog trejda... Važan faktor u ostanku Konlija jeste mogućnost iskusnog plejmejkera da pomogne Džerenu Džeksonu da se igrački razvija kao buduće lice franšize, što je potencijalno dobar posao za Grizlise. 

Uprkos godinama i nešto slabijem defanzivnom učinku, Mark Gasol je i dalje vrhunski centar čiji učinak i te kako može odlučivati najveće utakmice! Fantastičan potez napravio je Toronto kao odgovor za transfere koje su napravili Filadelfija i Milvoki u poslednjim danima.

Važna stvar u ovoj priči je da Gasol ima 15 odsto od trejd bonusa, što znači dodatnih 1.280.000 dolara. Ako ne bude otpušten od strane Toronta, što bi u ovom trenutku bila velika ludost, ta suma dodala bi se na njegovu platu od 24.100.000 dolara. Gasol takođe ima opciju za narednu sezonu na 25.600.000 dolara.

Što se Memfisa tiče, Valančijunas, Rajt i Majls mogu da postanu slobodni igrači već na leto. Majls ima platu od 8.700.000 dolara za ovu sezonu,Valančijunas 17.600.000 dolara, uz opciju produžetka na još godinu dana, a Rajt će na leto imati mogućnost da dobije „qualifying“ ugovor vredan 3.600.00 dolara. Memfis je sada na 668.000 dolara ispod crte plaćanja poreza na luksuz. U poslednjem trenutku odlučeno je da Grizlisi otpuste iOmrija Kaspija, kako bi limitirali roster na 15 igrača. 

Pošto nisu uspeli da dobiju Entonija Dejvisa, Adrijan Vojnarovski je objavio da će Lejkersi ozbiljno pregovarati sa Karmelom Entonijem! Jezerdžije su u potrazi za još jednim šuterom, a Entoni bi mogao da bude baš taj! Ne treba podsećati da su Melo i Lebron Džejms veliki prijatelji i da bi najbolji košarkaš današnjice s oduševljenjem primio ovu vest. Videćemo da li će LBJ na kraju dobiti pojačanje za nastavak sezone, ali je svakako pitanje koliko bi Melo mogao da pomogne, s obzirom da mu je karijera u velikom padu... 

Njujork je u poslednjem danu prelaznog roka odlučio da se rastane sa turskim centrom Enesom Kanterom, ali i Veslijem Metjuzom koji će se odmah preseliti u Indijanu kako bi zamenio teško povređenog Viktora Oladipa. Metjuz će od Pejsersa dobiti minimalni veteranski ugovor od 2.300.000 dolara za ostatak sezone.

Zanimljiv posao napravili su Orlando i Filadelfija ove večeri. Tim sa Floride doveo je otpisanog Markela Fulca, dok je u Filadelfiju stigao Džonatan Simons, plus pikovi prve i druge runde. U Orlandu su dovođenje povredama sklonog Fulca videli kao posao niskog rizika, ali i kao veliku nagradu. Fulc je viđen kao dugoročni projekat kluba.

Čikago Bulsi su započeli razgovore sa Robinom Lopezom o otkupu ugovora i njegovoj selidbi među slobodne igrače. Boston je u Atlantu poslao Džabarija Birda, a zauzvrat dobio novac od Hoksa, koji momentalno planiraju da otpuste beka. Dalas je odlučio da otpusti i 37-godišnjeg veterana Zeka Rendolfa, koga je dobio danas zajedno sa Džastinom Džeksonom za Harisona Barnsa. Imali ste priliku da čitate kompletnu priču o ovom bizarnom trejdu koji se dogodio tokom utakmice, dok je Barns još bio na parketu u dresu Mavsa. Ubrzo po ozvaničenju trejda je izveden iz igre, a ostao je u čudu kada je saznao šta se desilo...

Finiks je odlučio da otpusti veterana Vejna Elingtona i Detroit će se aktivno uključiti u trku za njegov potpis. 

Potpuno lud poslednji dan prelaznog roka! 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar