Марк Гасол напустио САД!

Кавај и Торонто нападају титулу – Гасол у Канади! Торонто Репторси су непосредно пред истек прелазног рока НБА лиге довели кошаркаша Мемфис Гризлиса Марка Гасола, преноси Адријан Војнаровски.  Непуних 11 година од доласка у Мемфис, шпански ветеран напустио је Гризлисе.

Кошарка 07.02.2019 | 20:50
Марк Гасол напустио САД!
Новинар ЕСПН је потврдио да је дошло до договора између Мемфиса и Торонта, те да ће искусни шпански центар прећи у Канаду.

Гасол је од почетка своје НБА каријере био у Мемфису, укупно 11 сезона укључујући и ову. Он је ове године имао нешто лошију сезону са просеком од 15,7 поена, 8,6 скокова и 4,7 асистенција по мечу.

У замену за Гасола, Торонто ће у Мемфис послати литванског центра Јонаса Валанчунаса, као и Делона Рајта и Си Џеја Мајлса. Уз то, Гризлиси ће добити и пика друге рунде 2024. године.

Валанчунас је пропустио већи део ове сезоне због повреде и у његовом одсуству стартног центра играо је Серж Ибака, који би вероватно требало да се, доласком Гасола, врати на природну позицију "четворке", што би значило да ће Паскал Сијакам испасти из прве поставе.

Шпански центар у Торонто прелази са важећим уговором до краја наредне сезоне, према којем добија 25 милиона долара по сезони.

Непуних десет година од доласка у НБА лигу - сада већ прекаљени ветеран Марк Гасол (34) напушта САД!

Од данас је члан Торонто Репторса.

Млађи од браће Гасол дошао је у Америку 2008. године и до данас са великим успехом носио дрес Мемфис Гризлиса, који су последњег дана "прелазног рока" одлучили да га трејдују и заузврат добију литванског центра Јонаса Валанчијунаса, Делона Рајта, Си-Џеја Мајлса и право избора у другом кругу драфта 2024. године.

Марк је био учесник Ол-стара 2012, 2015. и 2017. године, важио је за једног од најбољих дефанзиваца лиге (уз новог саиграча, Каваја Ленарда), а са собом ће у Канаду понети уговор према ком му ове сезоне следује 24,2, а наредне 25,6 милиона долара, с тим да ће имати право да из њега изађе већ овог лета и ако се одлучи за тај потез - Торонто неће моћи да га спречи.

Сат-два раније, тренутно најозбиљнији ривал Торонта у трци за првом позицијом на Истоку, Милвоки Бакси, ангажовали су Гасоловог бившег саиграча из репрезентације Шпаније.

За разлику од старијег брата, Пау Гасола, Марк (216 цм, 116 кг) нема шампионски прстен, али има финале конференције из 2013. године у ком је са Гризлисима "почишњем" у серији са Сан Антонио Спарсима.

Одиграо је 769 утакмица за Гризлисе који су као франшиза основани у Канади, у Ванкуверу, али су се уочи његовог доласка у лигу увелико били преселили у Мемфис. У каријери је забележио просек од 15,2 поена, 7,7 скокова и 3,4 асистенције, док је ове сезоне играо нешто изнад тог просека: 15,7 поена, 8,6 скокова и 4,7 асистенција.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар