Mark Gasol napustio SAD!

Kavaj i Toronto napadaju titulu – Gasol u Kanadi! Toronto Reptorsi su neposredno pred istek prelaznog roka NBA lige doveli košarkaša Memfis Grizlisa Marka Gasola, prenosi Adrijan Vojnarovski.  Nepunih 11 godina od dolaska u Memfis, španski veteran napustio je Grizlise.

Košarka 07.02.2019 | 20:50
Mark Gasol napustio SAD!
Novinar ESPN je potvrdio da je došlo do dogovora između Memfisa i Toronta, te da će iskusni španski centar preći u Kanadu.

Gasol je od početka svoje NBA karijere bio u Memfisu, ukupno 11 sezona uključujući i ovu. On je ove godine imao nešto lošiju sezonu sa prosekom od 15,7 poena, 8,6 skokova i 4,7 asistencija po meču.

U zamenu za Gasola, Toronto će u Memfis poslati litvanskog centra Jonasa Valančunasa, kao i Delona Rajta i Si Džeja Majlsa. Uz to, Grizlisi će dobiti i pika druge runde 2024. godine.

Valančunas je propustio veći deo ove sezone zbog povrede i u njegovom odsustvu startnog centra igrao je Serž Ibaka, koji bi verovatno trebalo da se, dolaskom Gasola, vrati na prirodnu poziciju "četvorke", što bi značilo da će Paskal Sijakam ispasti iz prve postave.

Španski centar u Toronto prelazi sa važećim ugovorom do kraja naredne sezone, prema kojem dobija 25 miliona dolara po sezoni.

Nepunih deset godina od dolaska u NBA ligu - sada već prekaljeni veteran Mark Gasol (34) napušta SAD!

Od danas je član Toronto Reptorsa.

Mlađi od braće Gasol došao je u Ameriku 2008. godine i do danas sa velikim uspehom nosio dres Memfis Grizlisa, koji su poslednjeg dana "prelaznog roka" odlučili da ga trejduju i zauzvrat dobiju litvanskog centra Jonasa Valančijunasa, Delona Rajta, Si-Džeja Majlsa i pravo izbora u drugom krugu drafta 2024. godine.

Mark je bio učesnik Ol-stara 2012, 2015. i 2017. godine, važio je za jednog od najboljih defanzivaca lige (uz novog saigrača, Kavaja Lenarda), a sa sobom će u Kanadu poneti ugovor prema kom mu ove sezone sleduje 24,2, a naredne 25,6 miliona dolara, s tim da će imati pravo da iz njega izađe već ovog leta i ako se odluči za taj potez - Toronto neće moći da ga spreči.

Sat-dva ranije, trenutno najozbiljniji rival Toronta u trci za prvom pozicijom na Istoku, Milvoki Baksi, angažovali su Gasolovog bivšeg saigrača iz reprezentacije Španije.

Za razliku od starijeg brata, Pau Gasola, Mark (216 cm, 116 kg) nema šampionski prsten, ali ima finale konferencije iz 2013. godine u kom je sa Grizlisima "počišnjem" u seriji sa San Antonio Sparsima.

Odigrao je 769 utakmica za Grizlise koji su kao franšiza osnovani u Kanadi, u Vankuveru, ali su se uoči njegovog dolaska u ligu uveliko bili preselili u Memfis. U karijeri je zabeležio prosek od 15,2 poena, 7,7 skokova i 3,4 asistencije, dok je ove sezone igrao nešto iznad tog proseka: 15,7 poena, 8,6 skokova i 4,7 asistencija.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar