Пријаве за уговор са Кинезима

Директор компаније Боксит Милићи Рајко Дукић поднио је кривичне пријаве против четири лица због Уговора о концесији за изградњу аутопута Бања Лука - Приједор који је, како наводи, штетан и којим би се у случају његове реализације Републици Српској и њеним пореским обвезницима нанијела штета приближно у износу од 686 милиона КМ.

Република Српска 07.02.2019 | 18:35
Пријаве за уговор са Кинезима
Кривична пријава је поднесена против Неђе Трнинића, министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, Милимира Говедарице, правобраниоца Републике Српске, Раденка Ђурице, предсједника Комисије за концесије, и Душана Топића, директора „Аутопутева“ Републике Српске.

Како стоји на порталу Боксита, пријава је поднесена због тога што су својим чињењем и нечињењем, не поштујући Устав Републике Српске, законске и друге процедуре, закључили Уговор о концесији за изградњу аутопута Бања Лука - Приједор који је штетан, и којим би се у случају његове реализације, Републици Српској и њеним пореским обвезницима нанијела штета приближно у износу од 686.250.000,00 КМ.

Дукић сматра да постоји основана сумња да су починили кривична дјела злоупотреба положаја овлаштеног лица, закључења штетног уговора, злоупотреба службеног положаја и несавјестан рад у служби.

У образложењу пријаве, Дукић наводи да у име компаније „Боксит“ Милићи и запослених у компанији, подноси кривичну пријаву против наведених лица, након што су раније упозорена да је Уговор о концесији са кинеском компанијом веома штетан и приједлога да се уговор преиспита, односно поништи што је претходно од њих тражено.

Даље се наводи да наведена лица нису реаговала на то упозорење, нити су било шта предузела да се штетне посљедице Уговора о концесији, отклоне или умање.

У питању је уговор са кинеском компанијом “Цхина Схандонг Интернатионал Ецхономиц и Тецхницал Цооператион Гроуп“ о изградњу аутопута Бања Лука – Приједор, који је, према Дукићу, веома штетан за Републику Српску и њене грађане.

Подсјетимо да је недавно премијер Радован Вишковић пролонгирао почетак градње тог аутопута, наводећи да је тренутно приоритет за РС аутопут који од Добоја преко Брчког и Бијељине води према Србији.

БН ТВ 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Правда

07.02.2019 17:58

Свака цаст мајсторе,конацно неко и против тог министра да покрене,а њега брига за стету по РС,битно је да фирма господина Трниница ради банкине заститне на аутопутевима гдје је огромне паре згрнуо,написите о томе несто,не само у РС,него је поврзан и са СДА и Салкицем и по БИХ исто ради гдје послове намијестају из врха СДА уз одредјену надокнаду...Све ДНС Трниница мозе промјенити на опстинском нивоу власти у Братунцу странке осим СДА,јер су то браца и нераскидива веза на стету народа,да је бар паметан цовјек,него тупан обицни,буздован...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД заувијек

07.02.2019 18:09

Како стетан, користан за СНСД и Спски народ, како висе не прогледате поред својих оцију. Предсједнику авион, хеликоптер, мерцедес С класе а вама народе голф 2, најбољи и најиздрзљивији ауто и будуцност 60км/х. Једите коријење здравије је од пецене прасетине и упамтите само је Миле у праву! Зивите најбољи зивот у региону а јос се залите, срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

07.02.2019 18:14

Не лаје куца због села већ због себе!Некад било сад се спомињало.Вишковић незна јел пошоили дошо!!! Не знам због чега овај метузалем толико мрзи Крајину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индира

07.02.2019 18:14

"Лопов лопова увек осети..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

07.02.2019 18:32

Бравоооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријава

07.02.2019 18:35

Дукицу помео си сто се могло помести,сада резис из ћоска као куце.Морас их на детектор лази да видис да не раде против тебе и твога царства које се накривило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.02.2019 18:43

Па ста се ово ради у насој рс ето народе гласајмо за лопове сад сам за то да ср рс укуне ово је дно без дна на целу с додиком продаје електро привреду да би му се санкције скинуле итсђимо сви на злице одтјерајмој банду лукаца додика бисерку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

07.02.2019 18:44

Трниниц је највеци лопов од министара,све за свој дзеп ради,бас га брига за народ,то је Рамизов највеци сарадник због послова у БИХ,од којих сви имају користи из врха СДА,зато је у коалицији на опстинском нивоу у Братунцу нераскидива веза СДА-ДНС,Трниниц све Српске странке мозе промјенити,али СДА никад,сто се цути о томе,бар ви са БН нагазите преко њега власт,они су га именовали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

песо

07.02.2019 22:33

Ста Дукиц зна лафинас .Пут Бл -приједор узима годисне 20 зивота оцајан је имам искуство на Том путу .Видио сам теске ситуације ,а имао и лицну срецу .Тај пут. Је потреба с не луксуз провијери суберасу Провези се па онда кази непоцијемјуј територије коњу одвукао си исте све на твом правцу кретања Бр —-Бијељина ста сте нама у Приједору дали парипе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

08.02.2019 06:52

Е тако се то ради,па нек суд казе да је све ок,бар цемо видјети детаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

08.02.2019 07:11

Свака част Рајко.Једина си нада за источни дио РС.Имамо близу педесет изабраних представника са "ИСТИКА" РС и нико нема храбрости да ствари назове правим именом.Слушам ових дана неке посланике са источног дијела да ће ова власт бити уписана златним словима због улагања на источни дио.Какав поданички однос.ПОТДРАВ СА СОКОЦА.

ОДГОВОРИТЕ