Prijave za ugovor sa Kinezima

Direktor kompanije Boksit Milići Rajko Dukić podnio je krivične prijave protiv četiri lica zbog Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor koji je, kako navodi, štetan i kojim bi se u slučaju njegove realizacije Republici Srpskoj i njenim poreskim obveznicima nanijela šteta približno u iznosu od 686 miliona KM.

Republika Srpska 07.02.2019 | 18:35
Prijave za ugovor sa Kinezima
Krivična prijava je podnesena protiv Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Milimira Govedarice, pravobranioca Republike Srpske, Radenka Đurice, predsjednika Komisije za koncesije, i Dušana Topića, direktora „Autoputeva“ Republike Srpske.

Kako stoji na portalu Boksita, prijava je podnesena zbog toga što su svojim činjenjem i nečinjenjem, ne poštujući Ustav Republike Srpske, zakonske i druge procedure, zaključili Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor koji je štetan, i kojim bi se u slučaju njegove realizacije, Republici Srpskoj i njenim poreskim obveznicima nanijela šteta približno u iznosu od 686.250.000,00 KM.

Dukić smatra da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ovlaštenog lica, zaključenja štetnog ugovora, zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

U obrazloženju prijave, Dukić navodi da u ime kompanije „Boksit“ Milići i zaposlenih u kompaniji, podnosi krivičnu prijavu protiv navedenih lica, nakon što su ranije upozorena da je Ugovor o koncesiji sa kineskom kompanijom veoma štetan i prijedloga da se ugovor preispita, odnosno poništi što je prethodno od njih traženo.

Dalje se navodi da navedena lica nisu reagovala na to upozorenje, niti su bilo šta preduzela da se štetne posljedice Ugovora o koncesiji, otklone ili umanje.

U pitanju je ugovor sa kineskom kompanijom “China Shandong International Echonomic i Technical Cooperation Group“ o izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, koji je, prema Dukiću, veoma štetan za Republiku Srpsku i njene građane.

Podsjetimo da je nedavno premijer Radovan Višković prolongirao početak gradnje tog autoputa, navodeći da je trenutno prioritet za RS autoput koji od Doboja preko Brčkog i Bijeljine vodi prema Srbiji.

BN TV 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pravda

07.02.2019 17:58

Svaka cast majstore,konacno neko i protiv tog ministra da pokrene,a njega briga za stetu po RS,bitno je da firma gospodina Trninica radi bankine zastitne na autoputevima gdje je ogromne pare zgrnuo,napisite o tome nesto,ne samo u RS,nego je povrzan i sa SDA i Salkicem i po BIH isto radi gdje poslove namijestaju iz vrha SDA uz odredjenu nadoknadu...Sve DNS Trninica moze promjeniti na opstinskom nivou vlasti u Bratuncu stranke osim SDA,jer su to braca i neraskidiva veza na stetu naroda,da je bar pametan covjek,nego tupan obicni,buzdovan...

ODGOVORITE
Name

SNSD zauvijek

07.02.2019 18:09

Kako stetan, koristan za SNSD i Spski narod, kako vise ne progledate pored svojih ociju. Predsjedniku avion, helikopter, mercedes S klase a vama narode golf 2, najbolji i najizdrzljiviji auto i buducnost 60km/h. Jedite korijenje zdravije je od pecene prasetine i upamtite samo je Mile u pravu! Zivite najbolji zivot u regionu a jos se zalite, sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

055

07.02.2019 18:14

Ne laje kuca zbog sela već zbog sebe!Nekad bilo sad se spominjalo.Višković nezna jel pošoili došo!!! Ne znam zbog čega ovaj metuzalem toliko mrzi Krajinu!

ODGOVORITE
Name

Indira

07.02.2019 18:14

"Lopov lopova uvek oseti..."

ODGOVORITE
Name

Bravo

07.02.2019 18:32

Bravoooo

ODGOVORITE
Name

Prijava

07.02.2019 18:35

Dukicu pomeo si sto se moglo pomesti,sada rezis iz ćoska kao kuce.Moras ih na detektor lazi da vidis da ne rade protiv tebe i tvoga carstva koje se nakrivilo.

ODGOVORITE
Name

Istina

07.02.2019 18:43

Pa sta se ovo radi u nasoj rs eto narode glasajmo za lopove sad sam za to da sr rs ukune ovo je dno bez dna na celu s dodikom prodaje elektro privredu da bi mu se sankcije skinule itsđimo svi na zlice odtjerajmoj bandu lukaca dodika biserku

ODGOVORITE
Name

Miko

07.02.2019 18:44

Trninic je najveci lopov od ministara,sve za svoj dzep radi,bas ga briga za narod,to je Ramizov najveci saradnik zbog poslova u BIH,od kojih svi imaju koristi iz vrha SDA,zato je u koaliciji na opstinskom nivou u Bratuncu neraskidiva veza SDA-DNS,Trninic sve Srpske stranke moze promjeniti,ali SDA nikad,sto se cuti o tome,bar vi sa BN nagazite preko njega vlast,oni su ga imenovali...

ODGOVORITE
Name

peso

07.02.2019 22:33

Sta Dukic zna lafinas .Put Bl -prijedor uzima godisne 20 zivota ocajan je imam iskustvo na Tom putu .Vidio sam teske situacije ,a imao i licnu srecu .Taj put. Je potreba s ne luksuz provijeri suberasu Provezi se pa onda kazi nepocijemjuj teritorije konju odvukao si iste sve na tvom pravcu kretanja Br —-Bijeljina sta ste nama u Prijedoru dali paripe .

ODGOVORITE
Name

Dare

08.02.2019 06:52

E tako se to radi,pa nek sud kaze da je sve ok,bar cemo vidjeti detalje.

ODGOVORITE
Name

Nenad

08.02.2019 07:11

Svaka čast Rajko.Jedina si nada za istočni dio RS.Imamo blizu pedeset izabranih predstavnika sa "ISTIKA" RS i niko nema hrabrosti da stvari nazove pravim imenom.Slušam ovih dana neke poslanike sa istočnog dijela da će ova vlast biti upisana zlatnim slovima zbog ulaganja na istočni dio.Kakav podanički odnos.POTDRAV SA SOKOCA.

ODGOVORITE