Чеферин: Док сам предсједник УЕФА - неће бити Суперлиге!

Највећи клубови изгубили би статус у срцима људи ако би формирали Суперлигу, изјавио је председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александер Чеферин.  Чеферин "командује" још четири године! Словенац, Александер Чеферин, добио је нови, четворогодишњи мандат на месту председника Европске фудбалске федерације.  Чеферин добио изборе, па запретио Фифи и највећим клубовима: Оснујете ли Суперлигу остаће само ваша прошлост! Словенац врло директан!

Фудбал 10.02.2019 | 12:00
Чеферин: Док сам предсједник УЕФА - неће бити Суперлиге!
Александер Чеферин и званично је добио нови, четворогодишњи мандат на месту првог човека УЕФА.

Чеферин, који је по струци правник, био је једини кандидат, а на Конгресу УЕФА у Риму добио је једногласну подршку свих 55 чланица те организације.

Словенац је у на место председника УЕФА ступио у септембру 2016. године и заменио Мишела Платинија који је суспендован због финансијских малверзација.

"Опасност од новог такмичења, као пандан Лиги шампиона, избегнута је услед "искрених, директних и бескомпромисних разговора између УЕФА и клубова", поручио је Словенац.

"Чини ми је да су клубови, пре мог избора 2016. године, размишљали о отцепљењу. Причали смо пуно, саслушали једни друге, и схватили да морамо да будемо јединствени", рекао је Чеферин, а преноси Ројтерс. 

Како је нагласио, неће бити Суперлиге докле год на челу УЕФА, а председник Асоцијације европских клубова Андреа Ањели. 

"То није обећање, већ чињеница. Да су велики клубови извршили план онда би изгубили статус у срцима људи. Поштујемо фудбалску пирамиду, систем испадања и промоције је у нашој култури, а резултати иако другачији од финансијских књига чине да будете велики". 

Чеферин је позвао челнике ФИФА да саслуша разлоге УЕФА против два нова могућа такмичења, Светске лиге нација и Светског клупског првенства са 24 клуба.

Један кандидат, једногласна одлука. Досадашњи председник Уефе Александар Чеферин добио је нови, четворогодишњи мандат на тој функцији пошто је акламацијом на Конгресу те организацијеу Риму потврђено да има подршку свих чланова.

Охрабрен њоме Чеферин је без устезања ударио и по Фифи и по највећим европским клубовима, који су безуспешно покушавали да у сенци прогурају идеју о оснивању европске Суперлиге, резервисане само за највеће, а на противљење већине фудбалских фанатика.

Срећом, Чеферин је зауставио тај план, бар до 2024, потписавши споразум са Европском асоцијацијом клубова (ЕЦА),  прецизније председником и првим човеком Јувентуса Андреом Ањелијем, али није заборавио да грамзивима поручи да неће толерисати такво понашање, мада није открио ни који су то клубови баш запели за Суперлигу. По медијима су се раније помињали Реал, Барселона, Бајерн пре свих, Милан, Арсенал, Манчестер јунајтед, па и Јувентус...  Кад је ипак 2016. Чеферин дошао на чело Уефе сузбио је све “сепаратистичке“ идеје.

“Док смо нас двојица на овим функцијама Суперлиге неће бити и то је чињеница“, децидиран је био Чеферинпре но што је помало и запретио проценом шта би се десило клубовима који и због “затворене Лиге шампиона“ напустили Уефу.

“Они би у срцима навијача изгубили статус великих клубова. Једино велико што би остало иза вас била би ваша прошлост“, рекао је Чеферин.

Имао је поруку и за председника Фифе Ђанија Инфантина, иначе присутног на свечаности у Цириху. Веома јасну: баталите приче о Светском клупском првенству и глобалној Лиги нација. Одавно се зна да ту причу гура Инфантино, пошто је од спонзора добио прилично конкретну понуду у вредности од 25.000.000.000 евра за та два такмичења! Мада јавности ништа није званично открио.

Чеферин му је ипак поручио да заборави на то, јер Уефину подршку неће добити.

“Често су климоглавци ти који намаме лидере у њихову пропаст. И обрнуто, често су они који не слажу, на умерен, разуман и конструктиван начин, иако директан и бескомпромисан, ти који им чине највеће услуге, помажу им да иду напред и спречавају да направе грешке. Тиме што ћемо рећи Фифи да сисмо сагласни са предлозима о глобалној Лиги нација и Светском клупском првенству ми показујемо поштовање и према Фифи и према фудбалу, игри коју волимо и коју морамо да штитимо. Искрено се надамо да ће и Фифа нама указати поштовање тиме што ће нас саслушати“, оштар је био Чеферин у обраћању.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар